agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzelerde hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Salyangoz (https://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/6564.htm)

kuyrukk 29-11-2011 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selehattin 67 (Mesaj 883421)
Munevver hanım salyangozun basit ilacı bira şaşırmayın bildiğimiz bira bir kabın içine [hafif yayvan bir kap] bira koyun sonra bu kaplardan bahçenizin farklı yerlerine koyun salyangozlar akşamdan sabaha kadar o kabın içine gelecekler sabah kapları atıp yenisini koyabilirsiniz birde zirai ilaç satan yerlerde kırmızı bir ilaç var sanırım 15 tl civarında o ilacı şekerle karıştırıp ceviz gibi top yapıp yine bahçenin farklı yerlerine koyabilirsiniz hazırladığınız bu ilaç kolay kolay erimiyor sonra bir kürek vasıtasıyla zararlıları atabilirsiniz selamlar kolay gelsin

Merhabalar;
Salyangoz için bira kesinlikle işe yarıyor. Gecen yıl bende aynı sorun ile karşılaştım. Çok fazlaydı elimle tek tek toplayarak uzaklaştırmayı denedim ama başa çıkamadım. Bira koyduğum tabakları denedim ve başarılı oldu ama tamamı bu tuzağa düşmüyor onu da belirtiyim.. :eek::eek: Başka yöntemlerde bulmak zorunda kalabilirsiniz ..

Esen kalın..

münevver 29-11-2011 13:20

Sn Selahattin Bey & Sn Kuyrukk
Tavsiye için teşekkürler

Ama oldukça pratik bir yöntemmiş.Bizim bahçedekiler akıllanıncaya kadar hemen deneyeceğim.

Halil Önen 29-11-2011 23:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi munevver- (Mesaj 883412)
Merhabalar,

Bu yıl ilk defa bahçe yapıyorum.Biraz marul ektim şimdiden.Ama bahçede o kadar çok salyangoz var ki ne ekersem hemen tüketiyorlar.

Tarlanızda ki bütün bitkiler ve toprağa ( 100 lt. suya 2 kg. gibi) gülleci bulamacı atın derim. Tortusunu da ağaçların bellerine fırça ile sürün. Ben iki dönümde yaptım hiç biri kalmadı.
Hem başka ilaç da kullanmamış ve kalsiyum içeren gübre vermiş olursunuz. Bir deneyin isteseniz.

Saygılar

denizakvaryumu 30-11-2011 09:46

Halil Bey,
gülleci bulamacında normalde oran ;100 ml gülleci bulamacı serumu +10 lt su

Bu durumda salyangozlar için normal oranın 2 katını mı tavsiye ediyorsunuz?

münevver 30-11-2011 17:21

Halil Bey ,
Gülleci bulamacını bilmiyordum. Biraz araştırdım ve sizin sayfanıza rastladım.
Köyönü Tarım

Burdaki ölçüler :
10 lt. su,
3 kg. kükürt,
1,5 kg. kireç. (Sönmemiş kireç)
15 lt. lik yağ tenekesine, kükürt ve kireç dökülür. Üstüne su ilave edilir.
Sonra ateşe konur ve kaynatılır.

Sanırım benim bahçe için bu ölçülerde bulamac oldukça fazla olacak.Bahçe derli toplu 10m2 ya var ya yok. Bu oranda bir bahçe için ölçü ne olmalı?

Bu arada bulamacı araştırıken hem bahçenizin sayfalarını hemde blogunuzu inceleme fırsatı buldum.Gerçekten büyük bir sevgi ve emeğiniz var doğaya karşı.Sizden öğreneceğimiz çok şey var.
Teşekkürler şimdiden.

Halil Önen 30-11-2011 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 883663)
Halil Bey,

Evet 100 lt suya 2 litre gibi. Bitkiye zararı da olmuyor.

Halil Önen 30-11-2011 23:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi munevver- (Mesaj 883794)
...
Burdaki ölçüler :
10 lt. su,
3 kg. kükürt,
1,5 kg. kireç. (Sönmemiş kireç)
15 lt. lik yağ tenekesine, kükürt ve kireç dökülür. Üstüne su ilave edilir.
Sonra ateşe konur ve kaynatılır.

Sanırım benim bahçe için bu ölçülerde bulamac oldukça fazla olacak.Bahçe derli toplu 10m2 ya var ya yok. Bu oranda bir bahçe için ölçü ne olmalı?

Oranları katlayarak düşürürseniz evde bile yapabilirsiniz. 4 yıllık kullanım ömrü var ama 2 yıl cam bir kapta _ plastiği eritebiliyor_ bekletip çalkalayıp kullanabilirsiniz.

Halil Önen 30-11-2011 23:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 883663)
Halil Bey,

Evet 100 lt suya 2 litre gibi. Bitkiye zararı da olmuyor.

( Ben bu yıl akar hastalığı için güllere de atmıştım. Üst üste 3 defa akar yok oldu ama açılmış güllerde, bana kızdı. Zeytinde _bazı meyvelerde ve sebzelerde_ çiçekteyken de atmıştım bir şey olmamıştı. Aslında çiçeklere ve çiçekteki meyvelere sık ve yüksek oranda atmamakta fayda var.)

denizakvaryumu 01-12-2011 08:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 883975)
Oranları katlayarak düşürürseniz evde bile yapabilirsiniz. 4 yıllık kullanım ömrü var ama 2 yıl cam bir kapta _ plastiği eritebiliyor_ bekletip çalkalayıp kullanabilirsiniz.

Ev tipi için oranları 10 a bölelim. :)

300 gram kükürt

150 gram sönmemiş kireç

1 lt su.

Balkonda küçük tüp üzerinde bile yapılabilir.:D

Bu karışımın 10 ml si 1 lt su ile karıştırılıp balkondaki çiçeklere sıkılır.

denizakvaryumu 01-12-2011 09:34

Halil Beyin yazdığı gibi oranı ikiye çıkarmak istersek ;

20 ml GB yi 1 lt su ile karıştırmak gerek.

Ev çiçekleri için yine de önceden yüksek oranı test etmekte fayda var...

Sanırım menekşe yapraklarını yok edebilir. :)

münevver 01-12-2011 17:52

Sn Denizakvaryumu
Çok teşekkürler.
Salyangozlardan uzunca bir müddet kurtulma ihtimali beni oldukça motive etti.
Şuan zavallı marullarım soguk bi yandan salyangozlar bi yandan savaşı kaybetmiş gibi görünüyorlar.
Ama bahara doğru bahçeye ekeceğim diğer tüm sebzeler için gülleci bulamacını mutlaka hazırlayacağım.
Çok teşekkürler

fagu03 14-03-2012 23:10

Salyangoz ile mücadele de degisik bir yöntem

Merhabalar youtubede salyangoz ile mücadele de degisik bir yöntem gördüm. Paylasmak istedim. Bunu deneyen arkadaslar varmi acaba ?
Videonun linki Slug control - The 9-Volt Solution - YouTube

falcon00 15-03-2012 10:04

Merhabalar
sayın fagu03
Ben bunun bir benzerini internette gördüğümü anımsıyorum.
çöle yakın bir çiftlik. çölden gelen tarla faresi ve benzeri mahluktan kurtulmak için,
çiftliğinin çevresinin saran çitlerin altında,yaklaşık yere çok yakın bir kısma çift sıra elektrik teli döşeyerek elektrik vermişti.
Ertesi sabah da onlarca elektrikten kavrulmuş zararlıları topladı.
Tabi elektrik. tehlikeli ıslak olmamalı.
Yağmur yağarsa olmaz. demir direklerdede ve diğer benzeri direklerde, elektrik geçmemesi için yalıtım şart.
Her halukarda tehlikeli, dikkatli olun derim.
saygılar

limon_sever 15-03-2012 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi falcon00 (Mesaj 925646)
Merhabalar
sayın fagu03
Ben bunun bir benzerini internette gördüğümü anımsıyorum.
çöle yakın bir çiftlik. çölden gelen tarla faresi ve benzeri mahluktan kurtulmak için,
çiftliğinin çevresinin saran çitlerin altında,yaklaşık yere çok yakın bir kısma çift sıra elektrik teli döşeyerek elektrik vermişti.
Ertesi sabah da onlarca elektrikten kavrulmuş zararlıları topladı.
Tabi elektrik. tehlikeli ıslak olmamalı.
Yağmur yağarsa olmaz. demir direklerdede ve diğer benzeri direklerde, elektrik geçmemesi için yalıtım şart.
Her halukarda tehlikeli, dikkatli olun derim.
saygılar

9 V'un bir tehlikesi olacağını sanmıyorum :)

pahce 25-03-2012 04:14

merhbalar ben sitenizde yeni üye sayılırım fakat aradığım bir şeyi bulamadım sizden yardımcı olmanızı isteyecem benim kendime göre amtörce bir seram var seramda sebze fidesi yetştiriyorum. Şimden sebze tohumlarını cimlendirdim ve ektim. Filizlendiler iki yaprağa dönüştüler. gereken her türlü ziraai müçdelesinide yaptım taprak ilaçlaması gibi yetişen filizlerimin tepeleri sanki makasla kesilmiş gibi coğladı karınca ilacını attım solyangoz veya sülük yedi diye düşündüm onunda önlemini almak için etafına odun külü döktüm yürümesinler diyeayrıca solyongoz ilaçı kepekle karıştırdım koydum değişen bir şey olmadı merak etiğim bu zararlı ne olablir fare olabilirmi? eğer bu konu hakında bir bilginiz varsa beni aydınlatırsanız sevinirim

pahce 26-03-2012 09:21

*** siz her teferuatlı okumamışsınız yazdıklarımı sanırım. Benim sebze fidelerim dışarda bahce içinde değil sera içinde ve bulunduğum mevki ilceye 2.5 km uzakta doğa ile baş başa güvercininde hiç bir nesli yok. sizin dediğiniz bahce dışarda olursa olur güvercin yapmasa kuşlar yapar hertürlü zararla karşılaşırsınız.Yinde bilgileriniz için tşkjer

ferba266 27-03-2012 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pahce (Mesaj 930763)
merhbalar ben sitenizde yeni üye sayılırım fakat aradığım bir şeyi bulamadım sizden yardımcı olmanızı isteyecem benim kendime göre amtörce bir seram var seramda sebze fidesi yetştiriyorum. Şimden sebze tohumlarını cimlendirdim ve ektim. Filizlendiler iki yaprağa dönüştüler. gereken her türlü ziraai müçdelesinide yaptım taprak ilaçlaması gibi yetişen filizlerimin tepeleri sanki makasla kesilmiş gibi coğladı karınca ilacını attım solyangoz veya sülük yedi diye düşündüm onunda önlemini almak için etafına odun külü döktüm yürümesinler diyeayrıca solyongoz ilaçı kepekle karıştırdım koydum değişen bir şey olmadı merak etiğim bu zararlı ne olablir fare olabilirmi? eğer bu konu hakında bir bilginiz varsa beni aydınlatırsanız sevinirim

Sn pahce,
acaba fidelerinizin çıkan o ilk yapraklarının yenmiş şeklini(makasla kesilmiş gibi dediğiniz) resim çekip ekler misiniz ayrıntılı bilgi vermek açısından buna ihtiyacımız var. yiyen bir zararlı ise onun ağız yapısını yenmiş şekli ile bulabiliriz umarım.
saygılar

kelebek çalısı 04-04-2012 02:28

Temin edebilirseniz organik olan bu yemleri öneririm. Ben başedemediğim noktada bu ürünü kullanıyorum. El ile toplamanın çözüme götürmediği noktada mecbur kalıyorum diyelim.

Kuşlara, kirpilere ve bahçemizin ziyaretçisi olan diğer canlılara zararı yok.

Slug Death XL | Garden World

Güzin Çakar 06-04-2012 12:53

5 Eklenti(ler)
Kabuğu telden geçemeyince vazgeçmeyip, açıklığı bulan azimli salyangoz. Şimdi ben bunu nasıl yok ederim, ikilem içindeyim.
Sayın Kiraz sardunyalara gelmiyorlar dememişmiydi?

1.Eklenti 280229

2.Eklenti 280230

3.Eklenti 280231

4.Eklenti 280232

Kiraz 06-04-2012 13:34

Geçen sene sardunyalar en sağlam kalan bitkilerden oldu, geldiyseler de çok az geldiler. Belki de etrafındakiler daha cazipti, sardunyaya sıra gelmemişti :)

Bu sene salyangozların azaldığı inancıyla, yeni aldığım liliumları saksıya değil, bahçeye diktim. Dün sabah başparmak kalınlığındaki çiçek saplarını dibinden kestiklerini gördüm, ardından bolca kahve serptim. Bu sabah baktığımda kocaman bir kabuklu ve bir kabuksuzu suç üstü yakaladım, attım. 10 dakika sonrasında üç kabuksuz daha saldırmıştı. Şimdiye kadar, toprağa zarar vermesin diye hiç tuz kullanmamıştım ama çaresiz evden çıkarken etrafına serptim. Liliumlar çok lezzetliymiş, çook, koca saksıdakilere de saldırmışlar.

Kabuksuzlarda, bira tahminimden çok işe yaradı, dört bir tarafa bira kapları koyacağım. Yağmur yağsa bile etkisi devam ediyor, kutuların içi çok su dolmasın diye eğik bırakıyorum. Kabuklularda ise elle toplamaya devam.

kelebek çalısı 16-04-2012 19:42

Salyangozların lavantadan nefret ettiklerini biliyor muydunuz? Bahçenizde lavanta varsa, çiçeklerinden ve yapraklarından budama yaparken, budadığınız dalları sakın atmayın. Makasla ufak parçalar haline getirdiğiniz lavanta kırpıntılarını, salyangozların yoğun olarak göründüğü çiçek yataklarına, sebze tarhlarına, ve benzeri bölgelere serpiştirebiebilirsiniz. Böylelikle salyangozlerın ortamı terk ettiklerini gözlemleyebilirsiniz.

hanımeli 25-03-2013 16:37

uzun zaman olmuş konu bitmiş ama benimde başım dertte salyangozlarla

farklı birşeyler deneyenler varmı acaba,tavsiyede bulunacak?

yeni fideler dikeceğiz toprağa gözümüz gibi bakıp tohumdan çıkardığımız fideleri yemesin bu zararlılar.

hira 01-07-2013 18:26

salyangozlardan kurtulamıyorum!

her gece bahçemde hatta çiçeklerimde gezinip midemi alt üst eden salyangozlardan kurtulmanın bi yolu var mı arkadaşlar? sabah kalkıp çiçeklerimin yapraklarında ki o ışıltılı sıvılarını gördüğüm anda o yaprağı kopartıp atabileceğim en uzak yere atıyorum.ne yaptıysam kurtulamadım. saksılarımı en yüksek yerlere koydum yine olmadı,etraflarına ezilmiş sarımsaklar serdim yine olmadı. hatta bir iki kez evimde bile salyangoz yakaladım.bu durum çok canımı sıkıyor,ne yapacağımı bilemiyorum. bu soruya cevabı olan arkadaşlardan yardım ve önerilerini bekliyorum.

aigneis 06-07-2013 19:56

şuçluyu buldum

1 Eklenti(ler)
Selamlar. Benim de nanelerimin yaprakları beyazlaşmaya ve neredeyse şeffaf hale gelecek kadar incelmeye başladı. Ziraat uzmanına götürdüm sümüklü böcek dedi. İlk başta pek inandırıcı gelmedi. Çünkü neredeyse çok geniş bir alanda bu sorun var. Hepsinin üstünde sümüklü böcek geziyor olamaz diye düşündüm. Ama şimdi suçluyu buldum. İşte burda:

Eklenti 423843

Kusura bakmayın resim pek net değil.

Yinede o kadar fazla yok. Yapraklarda ısırıklar da var ama en büyük sorun beyazlaşıp incelmesi. Sizde de böyle bir sorun oldu mu?

Bu gece birayı deneyeceğim. Sonucu yine yazarım.

h_dogan 06-07-2013 20:11

Sümüklü böcek ve salyangozlar gündüz pek gezintiye çıkmazlar güneş battıktan sonra ya da daha ileri saatlerde bakarsanız kolayca yakalarsınız suçluları.

bahcedenn 31-10-2013 19:22

Bu salyangozlar için kullanabileceğimiz organik bir ilaç var mıdır?

Ozlem A 12-11-2013 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 948078)
Salyangozların lavantadan nefret ettiklerini biliyor muydunuz? Bahçenizde lavanta varsa, çiçeklerinden ve yapraklarından budama yaparken, budadığınız dalları sakın atmayın. Makasla ufak parçalar haline getirdiğiniz lavanta kırpıntılarını, salyangozların yoğun olarak göründüğü çiçek yataklarına, sebze tarhlarına, ve benzeri bölgelere serpiştirebiebilirsiniz. Böylelikle salyangozlerın ortamı terk ettiklerini gözlemleyebilirsiniz.

Ben bunu tesadüfen farkettim, balkonsuz arka bahçeli eve taşınınca bütün saksılarımı oraya koydum, renk renk boy boy sümüklü böcekler herşeyi mahvetti ama lavanta ve biberiye saksılarıma yaklaşmamışlar bile..

Bir de sümüklü böceğe etki eden bira salyangoza etmiyorken, salyangoz da bakır üzerinden geçemiyor bilgisini Meyvelitepe blogundan okumuştum, duyurulur.

bahcedenn 17-04-2014 15:48

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 940291)
Temin edebilirseniz organik olan bu yemleri öneririm. Ben başedemediğim noktada bu ürünü kullanıyorum. El ile toplamanın çözüme götürmediği noktada mecbur kalıyorum diyelim.

Kuşlara, kirpilere ve bahçemizin ziyaretçisi olan diğer canlılara zararı yok.

Slug Death XL | Garden World

El ile toplamak mümkün değil. Dün el ile 10 lt lik bir kova topladım. Tahminim ortalıkta gözükmeyenlerle birlikte en aşağı 10 lt lik bir 10 kova daha çıkar. Ne yapacağımı şaşırdım.

Türkiye'de bu ürünü ya da benzeri organik bir ürünü tedarik edip kullanan var mıdır acaba?

Eklenti 483805

Resimdeki ürünü buldum, sipariş vereceğim fakat ürünün fiyatı 4,21 £ iken posta ücreti 22,72 £ olarak çıkıyor. Hadi sirapiş verip getirttim ürünü. Kesin çözümü bulabilecek miyim?

Ya da bir köşede ot birikintisi yapıp üzerine lahanagillerden bir ziyafet çekip hayvancıkları buraya çekip kolayca bulabileceğim ama organik olmayan bir pestisit ile mi çözüme gideyim? Bu çözüm olacak mı? Hadi salyangoz belasından kurtuldum, toprağı kirleticem, sonra nasıl ürün yetiştiricem. Napsam bilemedim...

nkutsay 17-04-2014 21:29

Salyangoz sever fotoğrafçıdan. ..

With 25 Magical Photos, This Man Completely Changed Everything I Knew About This Tiny Creature

hozat 17-04-2014 22:26

Harika fotoğraflar, aslında salyangozların verdiği zararı düşünmeksek,görüntü olarak çok dekoratifler ve de sevimli ben öyle düşünüyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025