agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzelerde hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Danaburnu (https://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/4258.htm)

Sevgi Durul 18-05-2010 23:15

Benim gördüklerim, Güler hanımın verdiği linktekilerin aynısıydı. Koyun gübresinin içinden çıktılar.

Nesrin Sarı 19-05-2010 13:35

Dün bana ziraat malzemesi satan yerden bir ilaç verdiler. Sulandırıp kepekle karıştırıp sebzelerin dibine döktüm. Danadişi diyorlar burada bu zararlıya.

senemr 19-05-2010 20:41

nesrin hanım acaba hangi ilaç olduğunu söyleyebilirmisiniz.

kasap.94 09-07-2011 10:54

Zirai ilaç satan yerlerde (CYPRA PLUS) İsimli ilaç 18 litrelik suya kapağı ile 1,5 kapak ilaç koyarak sırt tulumbası ile toprak ilaçlanıyor domates tarlalarında kullanılmakta kullananlar kesin netice aldıklarını söylüyorlar. 100 gramlık ambalaj 5 tl

deliharun 10-07-2011 22:07

ben çözümünü bulamadım bundan kurtulmanın.

armedangel 17-07-2011 09:32

danaburnu

Selamlar,
sebze bahçede yüzeyden 2cm altta 3-4cm caplı yollar oluşuyor.. bazen suladıktan 2 gün sonra toprak kururken yüzeye kabarmalar gözüyorum. biraz eşeleyince hoop bir kanal.. tabi sulama yaparken bu kanllardan su alıp gidiyor.. ve en kötüsü salatalıklarımın kökünü yiyor sanırım..

bu arada yer beykoz riva..

http://i1107.hizliresim.com/2011/7/17/2101.jpg

http://i1107.hizliresim.com/2011/7/17/2105.jpg

http://i1107.hizliresim.com/2011/7/17/2108.jpg

Halil Önen 18-07-2011 01:13

Dana dişi, diğer adı ile dana burnu var. Kökleri de yer.

O bölgeyi tamamen su doldurun hepsi yüzeye çıkacaktır;
toplayın tarım yapılmayan bir araziye atın ya da ...

tabiatdostu 18-07-2011 12:16

ya da...?

ligustrum 18-07-2011 12:45

Kurdu, kuşu, tavuğu davet edin.

armedangel 18-07-2011 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 837737)
Dana dişi, diğer adı ile dana burnu var. Kökleri de yer.

O bölgeyi tamamen su doldurun hepsi yüzeye çıkacaktır;
toplayın tarım yapılmayan bir araziye atın ya da ...

o resimdeki dana burnuna köre biraz büyük değilmi benim kanllarım..
o bocek toprağı kabartacak şekilde 2 parmak kalınlığında kanal açabilirmi?
larvaları dediğiniz o beyaz kurtcuklardan çok yakalayıp öldürdüm ama bu büyüklükte bir kanalı onların açacağı aklıma gelmemişti..

bahçemde fasulye, domates, biber, patlıcan, bamya, mısır, salatalık ve bal kabağı var. bu bahçeye tavuk salsam bu danaburnunu temizlermi? bitkilerimle tavukların ilişkisi nasıl olur?

işin açıkçası bahçenin hiçbir yerinde tarım ilacı kullanmıyorum dolayısı ile zehir vs pek işime gelmiyor.. at gübresi metodu cok cazip ama ancak kışa olacak iş..
tavuk ise hem tavuga hem bana ziyafet olarak kulağa hoş geliyor ama diğer sebzelerim ve çiçeklerle ilişkileri düşündürüyor açıkcası..

Halil Önen 18-07-2011 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi armedangel (Mesaj 838181)
o resimdeki dana burnuna köre biraz büyük değilmi benim kanllarım..
o bocek toprağı kabartacak şekilde 2 parmak kalınlığında kanal açabilirmi?
larvaları dediğiniz o beyaz kurtcuklardan çok yakalayıp öldürdüm ama bu büyüklükte bir kanalı onların açacağı aklıma gelmemişti..
.

demişsiniz,

ama ben larva demedim.

Dana burnu çok usta bir tünel kazıcıdır.:)

İki parmak kalınlığında tünel açar ve bir avuç kadar tünel içindeki toprağı dışarı yığar. Baş parmak kalınlığında ve büyüklüğündedir. Zararı larva değil kendisi verir.

Tavuk çözüm değildir. Toprağın altına ulaşamaz_ ki danaburnu hemen hemen hiç dışarı çıkmaz.

Bunu öğrenmenin en güzel yolu,
o alanı su ile doldurmaktır. Hepsi yüzeye çıkar. Dana burnu mu değil mi biz de öğrenmiş oluruz.

Su doldurmanızın ikinci faydası;
kesilen kök dipleri hava almaktadır. Bu durum bitkiyi kurutur. Su dolan kanallar toprakla dolar, hatta elinizle sulama sırasında toprağı sıkıştırmalısınız.

Açıkcası, dana burnu olmasa bile o bölgeyi su doldurmazsanız bitkilerinizi kurtaramazsınız.

ligustrum 19-07-2011 10:03

Sebzelerinizi sık sık çapalayalım. Yeni nesil larvalar bu esnada bertaraf olabilir. Böylelikle yoğunluk azaltılır.

armedangel 19-07-2011 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 838206)
demişsiniz,

ama ben larva demedim.

İki parmak kalınlığında tünel açar ve bir avuç kadar tünel içindeki toprağı dışarı yığar. Baş parmak kalınlığında ve büyüklüğündedir. Zararı larva değil kendisi verir.

Tavuk çözüm değildir. Toprağın altına ulaşamaz_ ki danaburnu hemen hemen hiç dışarı çıkmaz.

o alanı su ile doldurmaktır. Hepsi yüzeye çıkar. Dana burnu mu değil mi biz de öğrenmiş oluruz.

kesilen kök dipleri hava almaktadır. Bu durum bitkiyi kurutur. Su dolan kanallar toprakla dolar, hatta elinizle sulama sırasında toprağı sıkıştırmalısınız.

Açıkcası, dana burnu olmasa bile o bölgeyi su doldurmazsanız bitkilerinizi kurtaramazsınız.

alan büyük bir tarla olduğu için yani ucu açık.. su doldurma değil ama bol sulama yapabilirim herhalde ancak...ama şimdiye kadarki sulamalarımda hiç bu tip bir canlı yüzeye cıkmadı.. topraktaki kanllarıda özellikle su ile dolduruyorum zaten..

sanırım çapalmanında faydası olacaktır.

bunun dışında tavsiye edebileceğiniz bir ilaç varmıdır..

bunun dışında çapalama

ligustrum 22-07-2011 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi armedangel (Mesaj 838395)

sanırım çapalmanında faydası olacaktır.

bunun dışında tavsiye edebileceğiniz bir ilaç varmıdır..

bunun dışında çapalama

Kepek+toz şeker+ tavsiye edilen ilaç ile hazırlanan karışımı sulama sonrası akşam bitkilerin aralarına serpelemek. Ancak; kültürel tedbirlerle ilk adımları atmalı.
Bitkilerinizde bir ani solma, kuruma görülmüyorsa, izlemekle kalalım.

yelizdd 08-10-2011 22:16

Ankara'da danaburnu

Forumdan anladığım kadarıyla danaburnu nemli bölgelerde oluyor. doğru mu anladım?Ankara'da danaburnu olur mu?

bu hayvana karşı fobim var maalesef...bir cevap veren olursa çok sevinirim

Halil Önen 09-10-2011 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yelizdd (Mesaj 867901)
Forumdan anladığım kadarıyla danaburnu nemli bölgelerde oluyor. doğru mu anladım?Ankara'da danaburnu olur mu?

Dana burnu her bölgede olur. Nemli toprağı sever. Ama sık işlenen toprağı sevmez. Suyu da sevmez.

selami2012 01-11-2012 08:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doplhin_ege (Mesaj 105658)
izmir civarında yakalarsanız bana yardımcı olabilirsiniz...

*** ben altınoluktayım bahçem danaburnu kanıyor ıspanak ekecem bahçeyi belleyecem .onları görünce bende hemen panik başladı.o kadar çok olduklarını tahmin ediyorum.

selami2012 01-11-2012 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yelizdd (Mesaj 867901)

benim bildiğim hayvan gübresi atılırsa bahçeye diye duymuştum ancak genede bende neden olduklarını ve bahçeye nasıl geldiklerini merak ediyorum.

selami2012 01-11-2012 08:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 839494)
Kepek+toz şeker+ tavsiye edilen ilaç ile hazırlanan karışımı sulama sonrası akşam bitkilerin aralarına serpelemek. Ancak; kültürel tedbirlerle ilk adımları atmalı.
Bitkilerinizde bir ani solma, kuruma görülmüyorsa, izlemekle kalalım.

bu karışımı bahçeye koyarken gömülcekmi yoksa toprak üstü kokuyumu alıyorlar orasını anlamadım.ve toprağın üzerinemi serpilcek .teşekkürler.

selami2012 01-11-2012 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 838206)
demişsiniz,

ama ben larva demedim.

bahçemi belleyip ekecem ancak söktüğüm biberlerin köklerinde danaburnu doluydu.şimdi belledikten sonra toprağı su içinde bıraksam işe yarar sonrada ekerim o zaman teşekkürler.

Tamtutulma 30-11-2012 16:10

İlaçlarla bahçelerinizi zehirlemeyin.
Bir tarımcıdan duyduğum ancak henüz denemediğim yöntemi anlatayım.
Çemeni (Pastırma,sucuk yapmak için kullanılan çemen) sulandırıp bahçenize dökün ardından bolca sulayın. Danaburnu çemen kokusundan hiç hoşlanmadığı için bahçenizi terk edermiş.

guppy 26-07-2014 10:17

Danaburnu

SEBZELERDE DANABURNU
(Gryllotalpa gryllotalpa)

Tanımı ve Yaşayışı:
•Danaburnu erginleri 6-7 cm boyunda, açık veya
koyu kahverengi ve oldukça iri böceklerdir. Baş
ileri uzamıştır.
•Danaburnu yaşamının çoğunu toprak altında geçirir.
•Genellikle yaşama yeri olarak, galeri açmaya
uygun olan kültüre alınmış; nemli, bol humuslu,
killi-kumlu toprakları seçerler.
•Geceleri ve çok bulutlu günlerde faaliyet
gösterirler.
Zarar Şekli:
•Ergin ve nimfleri toprak içinde galeri açarak
ilerlerken rastladıkları tohum, kök, yumru gibi her
tür bitkisel materyali kemirerek zarar verirler.
•Özellikle yeni dikilmiş veya yeni çimlenmiş sebze
fidelerinin köklerini keserek kurumalarına neden
olur ve yumrulu sebzelerin de yumrularını kemirirler.
•Ülkemizin her tarafında yaygındır.

Zararlı Olduğu Bitkiler:
•Çok sayıda bitkide zarar yapmaktadır. En çok sebzeler, çeltik, buğday,
mısır, ayçiçeği, tütün, pamuk, süs bitkileri, meyve ve orman fidanlarında
zarar yapar.
Mücadele Yöntemleri:
Kültürel Önlemler:

•Toprağın zamanında ve iyi şekilde işlenmesiyle de zararlının toprak altında
bulunan yaşam ortamları bozularak açığa çıkan yumurta, nimf ve erginlerinin
sıcak ve doğal düşmanlar tarafından imhası sağlanmış olmaktadır.
•Zararlının, gübreli ve sıcak toprakları sevmesinden hareketle, bahçelerin
uygun yerlerine yaz sonuna doğru yanmamış çiftlik gübresi kümeleri
bırakılarak ilkbaharda burada toplanan nimf ve erginlerin öldürülmesi
popülasyonu azaltma bakımından oldukça yararlıdır.
Kimyasal Mücadele:
•Bulundukları yerde mutlaka zarar yapmaları nedeniyle yoğunluklarına
bakılmaksızın mücadeleye geçilmelidir.
•Bir yerde bulunup bulunmadıkları; yenik bitki, açtıkları galeri, nemli toprakların
1 cm altındaki yüzeysel kazı izlerinin incelenmesi ile anlaşılabilir.
•Ülkemizin değişik bölgelerinde erken ilkbahardan ekim ayı sonuna kadar
mücadele yapılabilir.

YDEVRANT 08-06-2016 07:55

dana burnu

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sezinci (Mesaj 14680)
Alkolle ilgili pratik bir bilgi:

Bahçenizde danaburnu varsa ve bitkilerinizin köklerini yiyorsa. Ya bir dana burnu ilacı satın alarak kepekle karıtırdıktan sonra toprağa atın. Kepekle birlikte bu ilacı yiyerek ölen danaburnularını toplayarak imha edin veya derince bir kabı (teneke kutu, yoğurt kutusu v.b.) üst kısmı toprakla aynı seviyeye gelecek şekilde toprağa gömün. İçine 2/3 kısmına kadar bira koyun. Danaburnu biraya gelecek ve içine düşecek. Toplayıp imha edin.

Bu bira tedavisi doğrumudur *** şaka falan değildir.

Muda 08-06-2017 15:08

Danaburnuna karşı zehir yerine kepeği tuz ile karıştırıp veren var mı? Bir arkadaşımın bahsettiği kepek ve tuz karışımı tam danaburnunun zehir kullanmadan kurtulma yöntemi olarak görünüyor.

muratcolak 08-06-2017 18:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1510171)
Danaburnuna karşı zehir yerine kepeği tuz ile karıştırıp veren var mı? Bir arkadaşımın bahsettiği kepek ve tuz karışımı tam danaburnunun zehir kullanmadan kurtulma yöntemi olarak görünüyor.

Gecen sene kepek ve seker yaparak taamamen kurtulmustuk

tarku 08-06-2017 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1510171)

Tuzu duymadım ama alçı ile şeker ve kepeğin karıştırılıp uygulandığını okudum. Aldrin diye bir ilaç vardı sanırım yasaklandı.

Muda 08-06-2017 22:01

Önemli olan canlının sisteminin bozulması. Kepek ve tuz bahçeye zarar vermez. Eriyip gider. Denize ulaşsa bile problem çıkarmaz. DDT"nin zararlı olduğunu kutup ayılarında yüksek miktarda bulunduktan sonra anlaşıldı. Yasaklandı.
Maliyet az. Bir arkadaşımız denerse ilaç kullanılmadığı, tamamen doğal bir yöntem uygulamaya geçer.

aydemiraydın 09-06-2017 08:12

ban 25 wp gurupu kepek ilaçları yasaklandı. şimdilik elde kalanlar tüketiliyor. sanırım yeni arayışlara yöneleceğiz.

alçı,kepek,şeker formülünü denemekte fayda var. farelerde iş yapıyorsa danaburnundada iş yapabilir. içine tuzda koyalım garati olsun.

siyez 31-03-2019 15:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1510265)
ban 25 wp gurupu kepek ilaçları yasaklandı. şimdilik elde kalanlar tüketiliyor. sanırım yeni arayışlara yöneleceğiz.

alçı,kepek,şeker formülünü denemekte fayda var. farelerde iş yapıyorsa danaburnundada iş yapabilir. içine tuzda koyalım garati olsun.

Bu yöntemi uygulayan oldu ise sonucunu paylaşabilir misiniz?

meminaydin 01-04-2019 01:02

Sabunlu su yuvalarından çıkarıyor tesadüfende olsa onayladım.

Varil almıştım varil sıvı deterjan taşımak için kullanılmış yıkayıp oldugu yere devirdim döküldügü yerden 20'ye yakın dana burnu çıktı bende imha ettim. Tabi bunun büyük bir bahçeye uygulanması pek mümkün değil.

Zehirli kepek dışındada uygulanabilir bir yöntem yok gibi bende bu yüzden danaburnularını özgür bıraktım her sene 20-30 fidemi kesiyor bende yerine yenilerini dikiyorum kesilen fidelerin oldugu yeride iyice belleyip kesen danaburnunu bulmaya çalııyorum genelde kestigi fidenin etrafında oluyor çok uzaklaşmıyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025