agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzelerde hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Danaburnu (https://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/4258.htm)

Halil Önen 23-04-2010 22:14

Sn. sibel hanım hoşgeldiniz.

Aynı gün iki ileti yazmışsınız. Biri bu ve diğeri 'sebze bahçesi hazırlama' sayfasında.
Orada patlıcan fidelerini kurumuş gibi durduğunu, çiçek açıp solgun durduklarını yazmışsınız.

Size kimse cevap vermemiş.(zehirden korkmuş olmalılar)

Sevgili Sibel, otları kurutmak için zehirli ot ilacı atmışsınız. Ve otları kurutmuşsunuz.

Halbuki biz onlardan kompost yapıyorduk.

Ardından danaburunları zehirli kepekle zehirlemişsiniz.( toprağa su doldursaydınız hemen yüzeye çıkarlardı)

Halbuki biz kepekten 'bukaşi' yapıyorduk.

Evet otları ve danaburunlarını zehirlerken toprağı da zehirlemişsiniz. Ot ilacı bu patlıcana uygun ise (yaprakları benziyorsa) onları da zehirler. Zehirli ot ilacı bu kullanım ve etki alanı geniştir insanı bile zehirler, hemde konu komşu Allah muhafaza...

Ve 3 yıllık bir üretici olarak soruyorsunuz ' bu hafta sonu düzenli ilaçlamak gerekiyor, bilgi ve yardımlarınızı' diyorsun.

Hangi ilaçlardan bahsettiğinizi bilsem, inanın yardım ederdim.

( Örneğin, EMA kullanın, hem toprağınız, hem patlıcanınızı, hem hem kendinizi ve konu komşuyu kurtarın derdim)

(Unutmuşum)

Solucanları da zehirlemişsinizdir. Halbuki onlardan dünyanın en iyi ve pahalı gübresini yapıyorduk. (Bir zamanlar zehir kullanmanın sonucu toprakta yok olan solucan için 2 gemi getirmişizdir Küba' dan)
Saygılar efendim.

limon 24-04-2010 19:20

Bugün sezonun ilk Danaburnu avını bugün gerçekleştirdim. :) En çok kullandığım şaşmaz yöntem, açtığı galeriye hurtumun ucunu itip suyu basınçla açmak. Anında Danaburnu çıkıp suda yüzmeye başlıyor. Bizimki gibi ufak ve hobi amaçlı sebze bahçelerinde bu yöntem hem kolay hem zararsız. Sebze bahçemde yetişmiş bir Domatesi, Salatalığı dalından kopartıp şöyle üzerine hafifçe üfleyip, ilaçsız olduğunu bilmenin rahatlığıyla ısırıp tadına bakabiliyoruz.

Geçen gün Martha Stewart'ın programında, sebze fidelerini dikerken karton bardakların altını kesip sebzenin etrafına çember şeklinde yerleştirdiğini böylece fideye Salyangozların ulaşıp zarar veremediğini anlattı. Onlar bardakların altını kesiyorlarmış, aynı yöntemi hem Danaburnu hem Salyangoz için uygullamak istersek, fideyi yetiştirirken Plastik bardak yerine karton bardaklar kullanırsak, zamanla bardak çözülene kadar fide gelişmiş olabilir. Denemek gerek. Danaburnu kartonu da keser mi ki?

sibelin bahcesi 27-04-2010 08:54

halil bey yanıtınız için teşekkür ederim.ot ilacını ekim yapmadan 1 ay önce uyguladım.ekim yaptıktan 1 hafta sonra danaburnu için,Pyrinex 25 WP 400 gr. adlı ilacı kepekle uyguladım.
yalnız ben patlıcan fidelerini dikerken,poşetlerin altını kesip yanlardan 1-2- çizik atıp ektim,bundaki amacım fidelerin zarar görmemesiydi,ancak fideler geliştikten sonra bu poşet
leri çıkardım,sanırım o ara zarar gördüler.şu anda bir kısmı iyileşti,biber fidelerim inanılmaz derecede güzel şu an bir çoğu çiçeklendi.Dün eşimle beraber diplerine yanmış gübre ilavesi yaptık. ot ilacının adını hatırlamıyorum,ekim yapmadan önce uyguyladığım için,gerçi şu an yine ot çıkmaya başladı,biraz ilaç kalmıştı ama sebzelere zarar verir diye uygulama yapmıyorum.dana burnu ilacını 10 günde bir tekrarladım,şu an yok denecek kadar az,yalnız eşim bu sefer fulrık diye bir ilaç almış,kepekle uyguladım ama diğer ilaç kadar etkili olmadı, zaten sebzeler çiçeklendiği için artık ilaçlamaya son verdim.sizizn bilgilerinizden faydalandıkça bu konuda daha iyi olacağıma eminim.teşekkür ederim.

sibelin bahcesi 27-04-2010 09:06

halil bey kompost ne demek bilmiyorum.ayrıca bahçe okadar büyükki ben karık açıp içlerine dikiyorum,tulumbadan motor sayesinde rahatça karıklara su doldurup sulama işlemini yapıyordum.(bu sayede çıkan danaburnu zararlılarını topluyordum)Ama bu sene ne yazıkki tulumba motoru yandığı için normal çeşmeden hortumla sulama yapıyorum(yaklaşık 3 saati buluyor ve inanın çok yorucu bir süreç,buna çapalama ,ot toplamayıda eklersek zaman yetmiyor,kaldıkı her iki kolumdada eklem romatizması var:((
anlayacağınız yapmayayım diyorum oğlum çok hevesli,milletin behçesini görüp oda yapmak istiyor(1o yaşında)yapayım diyorum çok eziliyorum birde geceyanığı eklersek danaburnu bahçeye zararlı , bahçe bana zaralı,anlattığınız kadarıyla ben bahçeye zaralı(ilaçlamadan dolayı) sonumuz hayrola diyorum.lütfen siz ve sizin gibi bilgili arkadaşların yardımı ile inşallah daha fazla bilinçle bu işi yaparız,tekrar teşekkür ederim.

lewoli34 28-04-2010 11:36

syngenta nin maxim isimli ilacini topraga uygulayin can suyunun hemen ardından basarili olursunuz.

nariçi 28-04-2010 12:39

Dün Gölbaşı Tabiat Parkında tarla farelerinin videosunu çekerken bir danaburnu (Öyle zannediyorum) fare deliğinden çıkarak otların arasına girdi.

sibelin bahcesi 28-04-2010 12:48

şu an fiseler çiçeklendiği için ilaçlama yapmıyorum,sanırım bu seneyi kurtardık.ilginiz için teşekkür ederim.

sibelin bahcesi 28-04-2010 12:51

bende geçen yıl bahçeyi bellerken gördüm, belin üstünde ,hemen toprağa gömdüm:) ne bileyim zararlı olacağını.

sibelin bahcesi 28-04-2010 12:55

unutmadan söyleyeyim,ilaçlama sonrası bahçeyi izlerken,kedinin danaburnu yediğini gördüm(kedi zehirden etkilenmedi neyseki)hemde fare yakalar gibi koşuşturup durdu.bende balkondan hayretler içinde izledim.7-8 tane yemeyi başardı.

nariçi 28-04-2010 13:06

Kediler yediklerinin zararlı olduğunu tam seçemiyorlar. Bazı bu çevrede gezen kedilerin ağzı burnu akıyor hasta oluyorlar. Bizim kedi yok ama bu çevrede üç, dört tane kedi geziyor.

denizakvaryumu 29-04-2010 08:27

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=851

Teşekkürler

aer 29-04-2010 08:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fikreteren (Mesaj 627514)
Sayın Limon danaburnuna karşı daha öncede bahsetmiştim beyaz banyo sabununu suda eritip fideye can suyu olarak verirseniz danaburnu esmez.Ben on senedir aynı yönetim kullanıyorum.

En basit yöntem bu sanırım. Toprağın sağlığı için nasıl olur bilemem, ayrıca kendim için söyleyebilirim ki (acemilikten olsa gerek) vur deyince öldürebilirim, fideleri sabundan öldürmemek adına bu formülde bir ölçü mevcut mu acaba? (Şu kadar sabun şu kadar litre suda gb.)

Halil Önen 05-05-2010 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sibelin bahçesi (Mesaj 625828)
halil bey kompost ne demek bilmiyorum..

Biliyorsunuz aslında...

Her tarla/bahçe ile uğraşanın bir kompost yapışı vardır. Bir de 'malç'ı bilseniz.

Onuda biliyorsunuz_dur.
İsimlere takılmayın, biraz entel duruyorlar da; karşılığını bulamadığımızdan_dır.:o

Sn. Ebsody bu konuda uzmandır. Ben soğuk kompostu ondan öğrendim ve yaptım. Sıcak kompost da iyi ama Sn. Ebsody solucanlara zararlı diye üzerinde pek çalışmıyor.

sibelin bahcesi 05-05-2010 08:19

Sn Halil önen
yardımınız için teşekkür ederim. Sanırım bu sitede öğrenecek çok şeyim olacak.:)

skaraca 18-05-2010 10:55

Benimde bu yıl belediyeden kiraladığım hobi bahçesinde danaburnu ile başım dertte. Kendi yetiştirmiş olduğum pembe domates fidelerini kesiyor. Yaklaşık 60 fidem bu şekilde gitti. Biber ve salatalık ekili yerlerde de geziyor ama şimdiye kadar kestiğini görmedim. Kepek karışımı ilaç uyguladım, akşam üstü bol suyla suladım ama tesadüfen gördüğüm ve öldürdüğüm bir tane dışında ölü danaburnu görmedim.

Yukarıda anlatılanlardan sanırım ekim sırasında fide etrafına naylon sarmak veya sabunlu su ile sulamak uygun yöntem.

Sevgi Durul 18-05-2010 11:08

Bizim bahçede koyun gübresinin içinde şişman beyez kurtlar çıkıyor. Baş parmak büyüklüğünde, ben onları danaburnu sanıyordum. Ama buradaki danaburnu fotoğraflarına benzemiyor, ayakları ve kanatları yok. Yoksa benim gördüklerim danaburnunun başka bir çeşidi mi?

denizakvaryumu 18-05-2010 11:19

Kadı lokması.

Güler 18-05-2010 21:54

Bunun gibi miydiler?

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1741

Sevgi Durul 18-05-2010 22:05

Evet, hepsini bir arada görünce içim fena oldu, Canlısını görmek daha da fena. Pazar günü 10-15 tanesini imha ettim.

omer.tuncer 18-05-2010 22:57

SDurul siz böceğini görmüşsünüz asıl zararlısı kadılokması nın larvası 30-45 cm derinlerde oluyor. 4-5 tanesi koca ağacın köklerini yiyerekağacın kurumasına neden oluyor.

Bildiğim kararıyla da organik özellikli bir ilacıda yok.

Bilen varsa söylesin yoksa ebediyete kadar sussun.:)

Sevgi Durul 18-05-2010 23:15

Benim gördüklerim, Güler hanımın verdiği linktekilerin aynısıydı. Koyun gübresinin içinden çıktılar.

Nesrin Sarı 19-05-2010 13:35

Dün bana ziraat malzemesi satan yerden bir ilaç verdiler. Sulandırıp kepekle karıştırıp sebzelerin dibine döktüm. Danadişi diyorlar burada bu zararlıya.

senemr 19-05-2010 20:41

nesrin hanım acaba hangi ilaç olduğunu söyleyebilirmisiniz.

kasap.94 09-07-2011 10:54

Zirai ilaç satan yerlerde (CYPRA PLUS) İsimli ilaç 18 litrelik suya kapağı ile 1,5 kapak ilaç koyarak sırt tulumbası ile toprak ilaçlanıyor domates tarlalarında kullanılmakta kullananlar kesin netice aldıklarını söylüyorlar. 100 gramlık ambalaj 5 tl

deliharun 10-07-2011 22:07

ben çözümünü bulamadım bundan kurtulmanın.

armedangel 17-07-2011 09:32

danaburnu

Selamlar,
sebze bahçede yüzeyden 2cm altta 3-4cm caplı yollar oluşuyor.. bazen suladıktan 2 gün sonra toprak kururken yüzeye kabarmalar gözüyorum. biraz eşeleyince hoop bir kanal.. tabi sulama yaparken bu kanllardan su alıp gidiyor.. ve en kötüsü salatalıklarımın kökünü yiyor sanırım..

bu arada yer beykoz riva..

http://i1107.hizliresim.com/2011/7/17/2101.jpg

http://i1107.hizliresim.com/2011/7/17/2105.jpg

http://i1107.hizliresim.com/2011/7/17/2108.jpg

Halil Önen 18-07-2011 01:13

Dana dişi, diğer adı ile dana burnu var. Kökleri de yer.

O bölgeyi tamamen su doldurun hepsi yüzeye çıkacaktır;
toplayın tarım yapılmayan bir araziye atın ya da ...

tabiatdostu 18-07-2011 12:16

ya da...?

ligustrum 18-07-2011 12:45

Kurdu, kuşu, tavuğu davet edin.

armedangel 18-07-2011 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 837737)
Dana dişi, diğer adı ile dana burnu var. Kökleri de yer.

O bölgeyi tamamen su doldurun hepsi yüzeye çıkacaktır;
toplayın tarım yapılmayan bir araziye atın ya da ...

o resimdeki dana burnuna köre biraz büyük değilmi benim kanllarım..
o bocek toprağı kabartacak şekilde 2 parmak kalınlığında kanal açabilirmi?
larvaları dediğiniz o beyaz kurtcuklardan çok yakalayıp öldürdüm ama bu büyüklükte bir kanalı onların açacağı aklıma gelmemişti..

bahçemde fasulye, domates, biber, patlıcan, bamya, mısır, salatalık ve bal kabağı var. bu bahçeye tavuk salsam bu danaburnunu temizlermi? bitkilerimle tavukların ilişkisi nasıl olur?

işin açıkçası bahçenin hiçbir yerinde tarım ilacı kullanmıyorum dolayısı ile zehir vs pek işime gelmiyor.. at gübresi metodu cok cazip ama ancak kışa olacak iş..
tavuk ise hem tavuga hem bana ziyafet olarak kulağa hoş geliyor ama diğer sebzelerim ve çiçeklerle ilişkileri düşündürüyor açıkcası..

Halil Önen 18-07-2011 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi armedangel (Mesaj 838181)
o resimdeki dana burnuna köre biraz büyük değilmi benim kanllarım..
o bocek toprağı kabartacak şekilde 2 parmak kalınlığında kanal açabilirmi?
larvaları dediğiniz o beyaz kurtcuklardan çok yakalayıp öldürdüm ama bu büyüklükte bir kanalı onların açacağı aklıma gelmemişti..
.

demişsiniz,

ama ben larva demedim.

Dana burnu çok usta bir tünel kazıcıdır.:)

İki parmak kalınlığında tünel açar ve bir avuç kadar tünel içindeki toprağı dışarı yığar. Baş parmak kalınlığında ve büyüklüğündedir. Zararı larva değil kendisi verir.

Tavuk çözüm değildir. Toprağın altına ulaşamaz_ ki danaburnu hemen hemen hiç dışarı çıkmaz.

Bunu öğrenmenin en güzel yolu,
o alanı su ile doldurmaktır. Hepsi yüzeye çıkar. Dana burnu mu değil mi biz de öğrenmiş oluruz.

Su doldurmanızın ikinci faydası;
kesilen kök dipleri hava almaktadır. Bu durum bitkiyi kurutur. Su dolan kanallar toprakla dolar, hatta elinizle sulama sırasında toprağı sıkıştırmalısınız.

Açıkcası, dana burnu olmasa bile o bölgeyi su doldurmazsanız bitkilerinizi kurtaramazsınız.

ligustrum 19-07-2011 10:03

Sebzelerinizi sık sık çapalayalım. Yeni nesil larvalar bu esnada bertaraf olabilir. Böylelikle yoğunluk azaltılır.

armedangel 19-07-2011 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 838206)
demişsiniz,

ama ben larva demedim.

İki parmak kalınlığında tünel açar ve bir avuç kadar tünel içindeki toprağı dışarı yığar. Baş parmak kalınlığında ve büyüklüğündedir. Zararı larva değil kendisi verir.

Tavuk çözüm değildir. Toprağın altına ulaşamaz_ ki danaburnu hemen hemen hiç dışarı çıkmaz.

o alanı su ile doldurmaktır. Hepsi yüzeye çıkar. Dana burnu mu değil mi biz de öğrenmiş oluruz.

kesilen kök dipleri hava almaktadır. Bu durum bitkiyi kurutur. Su dolan kanallar toprakla dolar, hatta elinizle sulama sırasında toprağı sıkıştırmalısınız.

Açıkcası, dana burnu olmasa bile o bölgeyi su doldurmazsanız bitkilerinizi kurtaramazsınız.

alan büyük bir tarla olduğu için yani ucu açık.. su doldurma değil ama bol sulama yapabilirim herhalde ancak...ama şimdiye kadarki sulamalarımda hiç bu tip bir canlı yüzeye cıkmadı.. topraktaki kanllarıda özellikle su ile dolduruyorum zaten..

sanırım çapalmanında faydası olacaktır.

bunun dışında tavsiye edebileceğiniz bir ilaç varmıdır..

bunun dışında çapalama

ligustrum 22-07-2011 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi armedangel (Mesaj 838395)

sanırım çapalmanında faydası olacaktır.

bunun dışında tavsiye edebileceğiniz bir ilaç varmıdır..

bunun dışında çapalama

Kepek+toz şeker+ tavsiye edilen ilaç ile hazırlanan karışımı sulama sonrası akşam bitkilerin aralarına serpelemek. Ancak; kültürel tedbirlerle ilk adımları atmalı.
Bitkilerinizde bir ani solma, kuruma görülmüyorsa, izlemekle kalalım.

yelizdd 08-10-2011 22:16

Ankara'da danaburnu

Forumdan anladığım kadarıyla danaburnu nemli bölgelerde oluyor. doğru mu anladım?Ankara'da danaburnu olur mu?

bu hayvana karşı fobim var maalesef...bir cevap veren olursa çok sevinirim

Halil Önen 09-10-2011 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yelizdd (Mesaj 867901)
Forumdan anladığım kadarıyla danaburnu nemli bölgelerde oluyor. doğru mu anladım?Ankara'da danaburnu olur mu?

Dana burnu her bölgede olur. Nemli toprağı sever. Ama sık işlenen toprağı sevmez. Suyu da sevmez.

selami2012 01-11-2012 08:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doplhin_ege (Mesaj 105658)
izmir civarında yakalarsanız bana yardımcı olabilirsiniz...

*** ben altınoluktayım bahçem danaburnu kanıyor ıspanak ekecem bahçeyi belleyecem .onları görünce bende hemen panik başladı.o kadar çok olduklarını tahmin ediyorum.

selami2012 01-11-2012 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yelizdd (Mesaj 867901)

benim bildiğim hayvan gübresi atılırsa bahçeye diye duymuştum ancak genede bende neden olduklarını ve bahçeye nasıl geldiklerini merak ediyorum.

selami2012 01-11-2012 08:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 839494)
Kepek+toz şeker+ tavsiye edilen ilaç ile hazırlanan karışımı sulama sonrası akşam bitkilerin aralarına serpelemek. Ancak; kültürel tedbirlerle ilk adımları atmalı.
Bitkilerinizde bir ani solma, kuruma görülmüyorsa, izlemekle kalalım.

bu karışımı bahçeye koyarken gömülcekmi yoksa toprak üstü kokuyumu alıyorlar orasını anlamadım.ve toprağın üzerinemi serpilcek .teşekkürler.

selami2012 01-11-2012 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 838206)
demişsiniz,

ama ben larva demedim.

bahçemi belleyip ekecem ancak söktüğüm biberlerin köklerinde danaburnu doluydu.şimdi belledikten sonra toprağı su içinde bıraksam işe yarar sonrada ekerim o zaman teşekkürler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025