![]() |
2 Eklenti(ler)
Arkadaslar bugün salatalarimi kontrol ederken su asagidaki görüntüyle karsilastim. Bu konuda acemiyim ilk defa evde hiyar yetistiriyorum, oyüzden bu görüntü beni biraz korkuttu. Resimde cok net görünmüyor. Cicek dibinde minik salatalik gibi ama üzerinde cok sayida sanki yumurtaya benzer kabarciklar var. Bunlar bit yumurtasi olabilirmi, yok bu normalmi.
Eklenti 39312 Eklenti 39313 |
Korkacak bişey yok luna,hıyarlar böyle oluşuyo sanırım..Benimkide öyle..Büyüdükçe düzgünleşecek sanırım.
|
Cevabin icin cok tesekkürler cemo. Yüregime su serptin inanki, rahatladim simdi :)
|
Sevgili Luna pek yakın görünmüyor ama bunlar dişi çiçekler sanırım,çiçeklerin bazıları saplı (erkek) diğerleride çok minik salatalık şeklinde olacaklar.Bunlardan (dişilerden)salatalık yiyeceksiniz zaten inşallah..
|
Sizin anlattiginiz gibiyse benimkilerde cok sayida erkek cicek var, disi cicek sayisi cok az, bende o yüzden korktum ilk gördügümde :) Digerlerinden farklilar :D
|
Anladım bu konularda fetva verecek olan sevgili üstadımız Selahattin Beydir...!
|
bit bit yine bit..
5 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Aranıza bugün katıldım. Bilgisayar Mühendisiyim ve "sıfır" ticari amaçla çocukluktan aklımda kaldığı kadarıyla balkon sebzeciliği yapmaya çalışıyorum. Şimdiye kadar maydanoz, roka, tere, vb meyvesiz ve nereye eksen çıkacak bitkileri yetiştirdikten sonra bu sene ilk defa risk alarak domates ve salatalık yetiştirme girişiminde bulundum. 3 hafta önce İstanbul'daki her aceminin yaptığı gibi Eminönü'ne giderek "çıkma garantili" "bodur" salatalık ve domates fideleri ve satıcının verdiği organik gübreyi aldım. Garantili olsun diye toprağı da Migros'tan alıp 50cm.lik iki saksının birine 4 domates, birine de 4 salatalık fidesi diktim. Satıcının önerisiyle, saksı başına 2 günde bir akşam güneş batınca 1 lt. su dökerek suladım. İlk iki haftadan sonra domatesin dibinin sürekli ıslak olduğunu görünce suyunu 1/3 oranında azaltarak yaklaşık 700ml vermeye, salatalıkları ise aynen sulamaya devam ettim. Şimdi sorularım geliyor: 1- Yaklaşık 1 hafta önce salatalıklarımın yaprakları birer birer sararmaya başladı. Yaprakları dikkatli inceleyince altlarında birsürü bit olduğunu gördüm. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle Hacı Şakir bebek sabununu köpürterek yapraklara sıktım. Mevcut böcekler 2 gün sonra öldü ama bu sefer yenileri daha da çoğalarak çıkmaya başladı. Haftasonu "Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar" bölümündeki Tarif 5'i (arapsabnu, sıvıyağ, sarımsak) uyguladım. Ama bu sefer de yapraklar neredeyse tamamen sarardılar. Yeni çiçek açan erkek/dişi salatalıklar bile kurumaya başladılar. İşin kötü yanı bitler halen devam ediyor. Fotoğrafları ekledim. Nerede yanlış yaptım ? Salatalıkları nasıl kurtarabilirim ? Bitleri nasıl durdurabilirim ? Hem domateslere hem de salatalıklara aynı kapalı poşetteki toprağı koyduğum için topraktan gelmiş olmayan bu bitler nereden gelmiş olabilir ? Gözümün önünde kuruyan salatalıklar içimi acıtıyor .. Resimler: Ekte.. 2- Aynı dönemde ektiğim domatesler, birinin cılız kalmasının dışında büyümeye devam ediyor. Sitede çiçeksiz dalların budanması ile ilgili yazıları okudum. Bendeki bütün dallar çiçeksiz. 3 haftalık süreç bunları düşünmek için erken midir ? Çiçek açmasını beklemek dışında yapabileceğim birşeyler var mıdır ? (örn böcek önleyici ilaç ?). Resimler: http://img353.imageshack.us/img353/9...esgenelno4.jpg http://img393.imageshack.us/img393/365/domates1ro6.jpg http://img144.imageshack.us/img144/8264/domates2ez6.jpg Şimdiden çok teşekkür ediyorum. Alper |
Salatalıklarınız ilacın yakıcı etkisine maruz kalmış görünüyor bekleyip ne kadar zarar gördüğünü gözlemlemekten başka çareniz yok maalesef ancak eğer ilaç gövdeye ve yapraklara çok zarar vermediyse bitki kendisni toparlayacaktır.
Domatesleriniz ise fotoğrafların söylediği kadariyle sağlıklı görünüyorlar ancak yerleri çok dar gib geldi bana ilerde bitkiler sorun yaşayabilir. |
külleme hastalığı
neden oluşur acaba
salatalıklarıma çok mu su verdim acaba ilginiz için teşekkür ederim |
Çok teşekkür ederim. Ama yanlış görmediysem salatalıkta halen canlı bitler var (renkleri kararmamış; yeşil veya çok açık kahverengi). Bunları nasıl yokedeceğim ? Bir de bitkiye zarar vermeden başka ilaç yapılabilir mi ? Sitede en zararsız gördüğüm ilacı yapmaya çalıştım ama sanırım o da yakıcı oldu.
Domatesler için herhangi bir koruyucu ilaçlamaya veya gelişim için budama işlemine gerek var mıdır ? Teşekkürler |
http://www.agaclar.net/forum/attachm...5&d=1212949128
SELAHATTİN BEYYYYY BEN SİMDİ BU YAPRAGI KOPARAYIM MII ... KALSIN MI,SAKSIYI BUYUTMELİYİM Mİİ. |
Sulama yaparken yaprakların ıslanmamasına dikkat etmek gerekiyor diye biliyoruz. Ve sulamanın sabah erken saatlerde yapılmasının mantari hastalıkları önlemekte önemli olduğunu... Akşam saatlerinde yapılan sulamalarda bitkiler ve toprak uzun süre nemli kalacağından mantari hastalıkları tetikler diye de biliyoruz. Bunlar doğru mudur gerçekten?
Yoksa ne kadar dikkat edersek edelim yine de hastalık bizi bulur mu? Komşumun söylediğine göre havadaki nemle bile taşınırmış bu mantar hastalıkları.. |
he valla kopardım gittii ay kıyamıyorum napıımm o benim ilk göz agrım ilk saatalık denemem bi de guzel sekil olmus bisi mi yazmaya calısıyo ne hehehhehehhehe
|
Sevgili bilgeal, sizin mesajınızı görmemişim yaprağınıza yazıcı böcek girmiş çok sorun teşkil etmezdi sadece öyle çizikler oluşurdu ancak bitki yeni yaprak çıkartır sorun olmaz.
|
Cemo yetmedi milletin sebzelerine de mi musallat oldun :D
|
Selamlar. Külleme hastalığı civarda bir kaç bitkide ortaya çıkmışsa rüzgarla ve hatta böceklerle bile çok kolaylıkla çevreye yayılır. Hava neminin %60-70 civarında olması ve sıcaklığında 25-27 C civarında seyretmesi bu hızlanmayı en üst seviyeye çıkarır. Puslu ve çiğli giden havalar siz yaprakları sulama yaparken ıslatmamaya dikkat etseniz bile(faydası inkar edilemez) gerekli ortamı sağlamaya yeteceğinden bulaşık bir bölgede ilaçlama yapmadan sağlıklı bitki yetiştirmek(özellikle saydığım sıcaklık ve nem değererine ulaşılan gün sayısı fazla bir bölgede yaşıyorsanız) oldukça güçtür. Burada hastalığın ortaya çıkmadan koruyucu ilaçlama yapılarak önlenmesi meydana gelecek hasarı en aza indirecektir. Bitkileriniz ve sizler için hastalıksız günler dileklerimle:)
|
Güzel bilgiler için çok teşekkür ederim erasmus.
|
AY KIYAMAMISTIM Kİ kopartmadım ki ..:D
nasıl kıyarsın o ufacık saksıdan onca salatalık cıkartmaya calısıyo ben dokunabilirmiyim bence o bana ''Bilge anne teşekkürler'' .... yazmııışşş :cool: |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Selahattin Bey,benim salatalık fidemin durumu alttaki fotoğraflardaki gibi.
3. fotoğrafta kıvrılan yaprağı fotoğraflamaya çalıştım.Bunun gibi birkaç kıvrık yaprak daha var.Bir yazınızda yaprak kıvrıklığına dair besin noksanlığı demişsiniz.Bu besini nasıl takviye etmeliyim?Bana bitki dalları zayıf geliyorlar.Fideyi dikeli 1 ay olacak doğru dürüst dallanmadı **** boy atmadı.Fide kapalı balkonda duruyor havalanması için üst vasistas 24 saat vede gündüz açılır pencere sürekli açık.Balkon güneşlenme süresi ise yarım gün.Alt yaprak uçlarında sararma var ama yeni yapraklarda bu sararma yok bazı yapraklarda beyaz lekeler mevcut.Sulamayı genelde arıtılmış su ile arada ise musluk suyu ile yapmaktayım.Fideleri ekerken evde mevcut olan çiçek toprağına ekmiştim.Bitkiyi yakarım diye korktum ve çiçek toprağı(menekşe toprağı gibi) besin yönünden zengindir diye yine evde sakladığım koyun gübresi takviyesi yapmadım. Hocam durum yukarıda anlattığım gibi nerelerde hatalıyım? Dallarının kuvvetlenmesi durumu için sizce ne yapmalıyım? Geçen yaz yine salatalık fidesi almıştım.O fide heryeri kaplamıştı ama bir tane bile salatalık yapmamıştı bol çiçek açıyor döl tutmuyordu.Çiçek dökme durumunu tekrar yaşamamak için ne yapmalıyım? |
Aynı benim salatıklarım gibi ühüüü :(
resimdekilerden 3 su an mefta :( |
bende uzuluyorum arkadasım.cok emek verdim.aksamları gelip sanki cocuklarımmıs gibi ilgileniyordum onlarla.Hatta esim bile bazen kıskanırdı onları. :)
ama herseyin bi caresi var.bi yerde hata yapıyorum ama nerde.umarım hasta olmamıslardır. |
Sn. sardunya12,
Hıyar bitkisi genişyapraklı ve bol su tüketen bir bitkidir. Kök sistemi ise bunun tersidir. Bu nedenle çapalama yaparken ve ya bitkinin köklerine basıldığında kök zarar göreceğinden su dengesi bozulur ve acılaşma olur. Acılaşma daha çok yerli çeşitlerde olur. Dikenli (meyve üstünde) çeşitlerde acılaşma daha az olur. Islah edilen f1 lerde acılaşma çok az olur. Bahçenizdeki hıyar bitkisinde, dolu nedeniyle gövdesinde yaralar oluşmuş veya yaprakları fazla parçalanmışsa veya bahçede çalışırken köklerine zarar verdiyseniz acılaşma olmuştur. bitkideki su dengesi düzeldiğinde sonraki meyvelerde acılaşma azalır sadece sapa bağlandığı uç kısımda kalır. |
aynen isten geliyorum ustumu cıkarmadan ilk onlara bakıyorum sabah da uykulu gozlerle .... gercekten de cocukları gibi oluyo galiba endiseleniyo insan buyudu mu hastalandı mı diye :)
|
peki niye yapraklarında delikler var bunuda öğrenebilirmiyim
|
Bir zararlı yiyor olabilir, yaprakların altını üstünü kontrol ediyor musunuz?
|
Sn. sardunya12,
Dolu yağdığını söylüyorsunuz bunun bir kısmı doludandır. Fakat dolu yağmadan önce oluşan deliklerin büyüklüğü şekli vb. gibi durumlar bize zararlın tespitine nedendir. salyangoz,sümüklü böcek vb. gibi zararlılar bu delinmelere neden olur. bu zararlılar gece daha fazla zarar yapar ve gündüz gizlenirler. |
Viral bir rahatsızlık olabilir ancak basit bir potasyum eksikliği de olabilir.. Yapraklarda bölgesel çürümeler ve delikler var ise bu bitkilerinize virüs bulaştığı anlamına gelir.. Delik yaprakları koparmanız ve imha etmeniz gerekir.. Eğer çürüme yok ise potasyum eksikliğindendir potayum barındıran gübreler kullanmanız ve toprağı havalandırmanız yeterli olacaktır..
|
Tarif her zaman yeterli olmaz, sorunlarınız için mümkünse fotoğraf eklemelisiniz.
|
Benim aklıma söyle bir olay geliyor, özellikle yetiştirdikleri salatalıkların hastalanmasından sikayet edenler icin : daha önceleri bende fide alıyordum. aldıgım fideleri catalca dahil evde balkonumdada yetistirmeye çalışıyordum. sonuc genellikle hüsranla bitiyordu.Gecen sene yurtdisindan getirttigim tohumlarımı denedim. Ve aldıgım ürün oldukca bereketliydi. Bu senede kırmızı salatalık ektim örnegin, şu an için durumları oldukca iyi.
Kısacası ben aldıgımız fidelerde bir dandiriklik olduguna inanıyorum, Selahattin bey siz ne dersiniz bu duruma? |
Ben de benimkileri söküp attımarkadaşlar ve tekrardan ekmeye kararlıyım salkım salkımsalatalıklarımolmadan da rahat etneyeceğim durun bakalım hayırlısı... Gelişmeleri yine konuşuruz.
|
Yaklaşık 1 ay kadar önce aldığım salatalık fidesini iki acı biber ve bir cherry domates ile birlikte uzun bir saksıya diktim. Boyu yarım metreyi geçti. Sırıkla bir kurdeleye sarıyorum. Sorunum şu: Yapraklarda ve çiçeklerde bir sorun yoktu. Ancak sonradan özellikle alttan yukarı doğru sararmaya başladı. Sararan yaprakları kestim. Çiçekler meyve vermeye başlıyor ancak tam büyüyemeden sararıp düşüyor. Biberlerimde bit vardı. Zirai ilaç satıcısının tavsiyesiyle Bazinon isimli bir ilaç kullanmıştım.Şu anda biberler boy attı çiçek ve biber verdi,bit kalmadı.O zaman salatalık henüz çiçeklenmemişti. Ona da çok az sıktım belki biberlerden bulaşır diye. Beslenemiyordur diye organik gübre koydum dibine.Bunlardan herhangi biri salatalığı etkilemiş olabilir mi?Resim gerekirse resim de gönderebilirim. Bir tanecik fidem var ve salatalıklar turşu büyüklüğüne gelip sararıyor,düşüyor.Çok üzülüyorum.Lütfen yardım edin.
|
selahattin bey yardım lütfen
|
Sevgili cemo; Selahattin Bey in yardımcı olmasını bekleyeceğim bir süre. Eğer sonuç alamazsam ben de biber ve domateslerime döneceğim sanırım. Ama sararıp düşmeleri çok üzüyor beni. Umarım bir çare bulurum. Yine de iyi dileklerin için sağol sana da kolay gelsin.
|
selahattin bey tatilemi çıktınız yorumlarınızı dört gözle bekliyorum
|
Alıntı:
Saksınız yeterli görünüyor ama büyük bir ihtimalle sulama hatası nedeniyle çiçek döküyor salatalıklarınız. Kökler olumsuz etkilenmiş olmalı. Aslında hatanızı nasılda biliyorsunuz. |
Merhaba Selahattin Bey.Bu alan hıyar için ayrılmış ama,ben yardım alacak başka alan bulamadığım için burdan size sorduğum için özür dilerim.Bahçemde diğr sebzelerle beraber patlıcan ekimi yapmıştım.Bahçemde diğer sebzeler çıktılar ancak patlıcanlarda bir gariplik mevcut.Çiçek açıyorlar,meyveye dönüşmeden kuruyup düşüyorlar,acaba sebebi nedir yanlış bir uygulamamı yapıyorum bu konudada yardımcı olursanız sevinirim.Saygılarımla...!
|
4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Salatalıklarda küçük kalma sararma ve yumuşama oluşmaya başladı. Yapraklarda da beyaz lekeler mevcut. Ne yapmam gerekiyor acaba? Bitki 170 boyuna falan ulaştı. Daha fazla uzamasın diye tepe tomurcuğunu kestim. neredeyse günün tamamında güneş gören biryerde duruyor. Ama yaprakların büyüklüğü nedeniyle meyvelere gölgede kalıyor olabilir. Yaprak budaması önerir misiniz? Ne şekilde yapmalıyım? Teşekkürler. |
Selam arkadaşlar,
Acilen salatalıklarıma bir çözüm arıyorum. Salataluklarım bol çiçek açıyor,meyve veriyor.Salatalıklar 2-3 cm olunca sararrıp kurumaya başlıyor.Ne yapabilirim bir fikri olan varsa bildirsin lütfen. |
Balkonda Salatalık Yetiştirme (yardım!!!!)
Herkese İyi Günler,
Bu siteye yeni üye oldum.İçeriği gerçekten çok güzel.Siteyi yapanlara teşekkürlerimi sunuyorum.Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.Ben balkonda salata yetiştirmeye başladım ancak karşılaştığım bir sorun var.Saksıya diktiğim salatalık tohumları filizlendi ve 15 gün içersinde büyüyerek salatalıkları vermeye başladı.Ancak salatalar bir parmağın ancak üçte birini bulmakta ve bir tefeğinde yaklaşık 4veya 5 tane salata var ve bunlar hiç büyümüyor,sararıp kuruyor.Salatalıklarımın büyüyebilmesi için ne veya neler yapmalıyım.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Kolay gelsin. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025