agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzelerde hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   beyaz sinek (https://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/10053.htm)

Ela 04-06-2007 20:31

beyaz sinek

2 Eklenti(ler)
Biberlerimin yaprak altlarında, bugün farkettim beyaz sinek oluşmuş.Üstelik yaprak altlarına birsürü yumurta bırakmış.Panik oldum.Yumurta bıraktığı bütün yaprakları kopardım.8-10 sineği elimle bastırarak öldürdüm.Korkum, göremediğim yerlere saklanmış olmaları ve tekrar ortaya çıkmaları.Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Beyaz sinek;
Eklenti 317846

Eklenti 317845

Ela 05-06-2007 05:57

Korktuğum başıma geldi. Yaprakların altındaki ,bütün beyaz sinekleri ve yumurtalarını temizlediğimi zannediyordum. Sabah uyanınca kontrol ettim tekrar çoğalmışlar.
Temasta olan yaprakları kopardım. Süs biberi ağacımı yıkadım. Şunu çok merak ediyorum.
Beyaz sinekler neden oluşur? Hangi ortam oluşmasına elverişlidir? Hangi ortamda yaşayamaz?

fmt79 05-06-2007 12:51

Beyaz sinek mücadelesi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zerrin uslu (Mesaj 113486)
Korktuğum başıma geldi.Yaprakların altındaki ,bütün beyaz sinekleri ve yumurtalarını temizlediğimi zannediyordum.Sabah uyanınca kontrol ettim tekrar çoğalmışlar.Temasta olan yaprakları kopardım.Süs biberi ağacımı yıkadım.Şunu çok merak ediyorum.Beyaz sinekler neden oluşur?Hangi ortam oluşmasına elverişlidir?Hangi ortamda yaşayamaz?

Beyaz sinekler, havanın sıcak (ama çok sıcak değil), nisbi hava neminin oldukça yüksek olduğu ortamları çok severler. Beyaz sineklerde yumurta sayısı çok, döl sayısı oldukça yüksektir. Dolayısıyla çoğalma kapasitesi yüksek olan bir böcektir. Pekçok doğal düşmanı olmakla birlikte, turunçgiller gibi kapama bahçelerin dışında, kimyasal mücadele yapmaktan başka çare bulunmamaktadır. Çoğalma kapasitesi yüksek olduğu için bazı kimyasallara karşı dayanıklılık geliştirebilmektedir, bu yüzden kimyasal kullanırken mutlaka farklı gruptan insektisitleri dönüşümlü olarak kullanmak gerekir.

Kimyasal mücadelenin yanısıra, Biyoteknik mücadele yöntemlerinden olan, yapışkan tuzak kullanmak da iyi sonuç vermektedir. Özellikle düşük yoğunlukta beyaz sinek varsa yapışkan tuzaklar başarılı olmakta, yüksek beyaz sinek yoğunluğunda ise tek başına etkili olmamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, beyaz sineklerin renkli ve parlak cisimlere yönelme eğiliminde oldukları, ve en çok sarı renge yöneldikleri belirlenmiştir. Piyasada sarı yapışkan tuzaklar satılmakla birlikte, kırtasiyeden alınabilecek birkaç malzeme ile evde de yapılabilir. Bunun için gerekenler;

Sarı renkli bir plastik: Genellikle sarı renkli telli dosyalar kullanılabilmektedir. Telli dosyanın sadece sarı renkli kapağı kesilip kullanılır.

Diğer bir malzeme ise; Geç kuruyan, yapışkan bir madde. Bunun için de genellikle, her yerde bulunabilen Fare yapışkanı (tutkalı) kullanılmaktadır.

Telli dosyanın sarı kapağı kesilir, üzerine fare yapışkanı ince bir tabaka halinde ve her iki yüzeyini de kaplayacak şekilde sürülür. üst kısmına bir delik açılarak ip bağlanır ve iple bitkilere çok yakın bir yere asılır. Böylece beyaz sinek yoğunluğu azaltılmış olur.

Yoğunluğun yüksek olduğu yerlerde beyaz sineklere etkili, sebzelerde kısa süreli, süs bitkilerinde uzun süreli insektisitler kullanılır.

Sebzeler için Hekplan 20 SP (Acetamiprid)=3 gün, Actellic 50 EC (Pirimiphos methyl)=4 gün, Applaud (Buprofezin)=1 gün vb

Süs bitkileri için Basudin (Diazinon)=21 gün, Afidrex 40 EC (Dimethoate)=7-10 gün,

Kullanılabilir. Kullanılabilecek daha pekçok insektisit mevcuttur.

sdcrmn 05-06-2007 13:13

Teşekkür ederim yardımınız için. Yani yaprakları koparmama gerek yok öyle mi? Hergün uyguluyacağım...

Oğuzhan 05-06-2007 13:25

Yapraklarda çok varsa koparabilirsiniz.Bitlerden daha çabuk kurtulursunuz.

Ela 05-06-2007 18:28

fmt79 çok teşekkür ederim.Söylediğiniz şeyleri hemen hazırlamaya başlıyorum. Çok korkunç hızla ilerliyor.Yardımınızla beyaz sinekten tamamen kurtulacağım.

Ela 05-06-2007 20:57

Sarı bir dosyayı fmt79 arkadaşımızın söylediği gibi kestim.Delgeçle deldim.İp bağladım.Biberlerime ve önlem olsun diye balkondaki diğer domates,bal kabağı, zakkum,süs narı,ıtır çiçeklerimin hem saksı diplerine hemde üstlerine astım. Fare yapışkanım yoktu,yarın alacağım,(yarına kadar önlem olarak reçelin içine geç kuruyan bir yapıştırıcı ve hamam böceği öldürücü toz koydum).Dosya parçalarının üzerine sürdüm.Şu ana kadar birkaç siyah sinek öldü.Darısı beyaz sineklerin de başına.

siyim 28-08-2008 15:50

beyaz sinek

merhabalar,

küçük bahçemizde beyaz sinekler oluştu. kapalı ve açık alanlarda sarı yapışkan tuzaklardan hazırlayıp kullandım. Sineklerin %90ı sanırım yapıştı. Ancak larvalar çok fazla görünüyor. bahçede; fasulye, domates, tütün ve bazı süs bitkilerinde çok fazla larva( /**** pupa- ayırt edemedim) var.

sarımsak yağ spreyi nin kullanımı ne derce sağlıklı olur? bitkinin üzerinde bir miktar kalacağından tütünleri kurutmadan önce yıkamak mı gerekir???

Hüseyin Ovak 29-08-2008 00:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siyim (Mesaj 272578)
merhabalar,

küçük bahçemizde beyaz sinekler oluştu. kapalı ve açık alanlarda sarı yapışkan tuzaklardan hazırlayıp kullandım. Sineklerin %90ı sanırım yapıştı. Ancak larvalar çok fazla görünüyor. bahçede; fasulye, domates, tütün ve bazı süs bitkilerinde çok fazla larva( /**** pupa- ayırt edemedim) var.

sarımsak yağ spreyi nin kullanımı ne derce sağlıklı olur? bitkinin üzerinde bir miktar kalacağından tütünleri kurutmadan önce yıkamak mı gerekir???

Sayın siyim;

Bahçenizde doğal dengeyi oluşturmalısınız...Size B5A organik sıvı gübreyi öneririm...Hazırlayacağınız B5A lı suyu yapraktan yıkar gibi uygulayın,aynı anda topraktan da verin...Bahçenizde 4-5 gün sonra karıncalar göreceksiniz...Onları sakın ilaçlamayın çünkü; karıncalar larvalar için gelecekler...Deneyip görün...Saygılar...

siyim 30-08-2008 12:43

çok teşekkür ederim. hemen deneyeceğim..

irism 02-09-2008 12:33

benimde balkondaki çiçeklerimde fazlasıyla beyaz sinek mevcut..önceleri cherry domateslerimde vardı,sonra naneme sıçradı,ondan sonra bibere ve dün fark ettimki adaçayına sıçramaya başlamışlar...kokulu bitkilere birşey olmaz diye düşünmüştüm,ama yanılmışım.Özellikle nanenin durumu çok kötü,taze nane yemek için almıştım ama böceklerden fırsat kalmadı maalesef,1-2 defa budadım tamamını ama ne yazıkki fayda etmedi..Acaba bununla ilgili önerisi olan arkadaşlar varmı? :(,

Emine Aktaş 07-09-2008 13:16

Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçları forumda arartırsanız, kolay formüllerle çözüme ulaşırsınız.

yahya07 18-01-2009 23:31

beyaz sinek özellikle yaz aylarında çok hızlı çoğlır. zirai ilaç bayilerinde bulabilirsiniz decis ve admiral diye iki ilaç.admiral yumurta ilacıdır decis ise ergin ve nimf ilacıdır. kalıcılığı üç gündür.karıştırıp kullanırsanız yükesek etki sağlarsınız.

GoblinTR 07-04-2009 18:43

Ben de biberde bu lanet hayvanlardan muzdaribim:(. İlaç tavsiyeleri var, çok sevindim ve gönderenere sonsuz teşekkürler. Bir de bu ilaçların küçük miktarda nerede bulunabileceğini bildiren olursa beyaz sineğin kabusu olacağım.

eylems 28-07-2009 15:06

Arkadaşlar, beyaz sinek için denemediğim çare ( yaprakları koparmak, ilaçlamak v.b.) kalmadı. En sonunda aldığım ilaç ise beyaz sineklerden eser bırakmadı. İlacı Bauhause'de bulmak kolay. İlacın adı: Holigan 20 SP

hedef98 29-07-2009 10:12

arkadaşım beyaz sinek için zirai ilaç kullanmak gerekiyor yalnız zirai ilaçlar reçetesiz alınmıyor. en yakın il veya ilçe tarıma giderek ilaç yazdırınız.cypermethrin 250g/ldekara 30 ml

aqa 08-12-2009 23:32

ben de bi seracı olarak domatez için tehlikeli olan bu beyaz sinek ile mücadeleden yıldım tabi biz işin ticareti ile ugraştıgımız için daha kötü bütün bi sezonun boşa geçip zarar etmekde var işin ucunda domatez fidelerini dikeli 2 gün oldu dikmeden önce hekplan ddvp cunkap diktikten sonra ise hekplan ve admiral kullandım çogunlugu ölmesine ragmen hale zarar verecek düzeyde hemen hemen piyasadaki ilaçların çogunu denedik geçen sezonlarda ama artık bagışıklık mı kazandılar ne korkar oldum hala fide başına 2 3 sinek kalkıyor daha etkili bi ilaç tavsiye ederseniz sevinirim teşekkürler

organica 09-12-2009 17:42

Sayın aqa bu işi ticari olarak yaptığınız için domates dikerken TYLC(domates sarı yaprak kıvırcıklığı) virüsüne dayanıklı çeşit dikmenizi öneririm. Bu virüs beyaz sinekle taşındığı için ekonomik olarak etkilenmeniz minumum düzeyde olacaktır.

yerbudak 18-12-2009 22:30

Bu beyaz sineklere ne yaptım ise olmadı.Kafayı yiyeceğim Havalar soguk, terasım var gece 5 derece civarında ısı var burada küpeli çiçeklerim ve domateslerim var beyaz sinekten geçilmiyor sinir bozucu.
Eylems arkadaş bauhouseda bir ilaç bulmuş yarın almaya gideceğim İnşallah Ankara mağazalarında vardır çünkü görmedim orada . İnşallah vardırda kurtarırım bitkilerimi. :((

Farklı yöntemleri olan varsa denemeye hazırım.

güler64 20-12-2009 18:29

Bir ay önce aldıgım küpeli beyaz sinekler yüzünden solmaya yüz tutdu. Sayın eylemsin ilacını deneyecegim.

organica 20-12-2009 21:59

Sayın eylems in aldığı ilacın etkili maddesi Acetamiprid. O isimde ilacı bulamazsanız etkili maddesi aynı herhangi bir ilacıda kullanabilirsiniz. (Hekplan, Goldplan, Ataplan, Mostar, Mossplan v.s gibi)

eylems 20-12-2009 23:30

Beyaz sinekler için bu ilaç çok etkili tavsiye ederim.

organica 21-12-2009 14:27

Beyaz sinekle mücadelenin yanında yaprak bitlerine de etkili bir ilaçtır.

stylee 02-03-2010 11:27

beyaz sinekten kurtulabildiniz mi?

denizakvaryumu 02-03-2010 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi organica (Mesaj 550018)
Beyaz sinekle mücadelenin yanında yaprak bitlerine de etkili bir ilaçtır.

Sistemik mi?

organica 03-03-2010 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 588654)
Sistemik mi?

Kontak etkilidir.

ibra42 09-04-2010 16:21

bu beyaz sinek geçen sene beni bezdirdi.. salatalık ve fasülyeyi mahfetti

faydalı cevaplar vermişsiniz sağolun

metet 14-04-2010 23:51

Merhaba,
Bugün balkondaki naneleri çay yapmak için toplarken yaprak altlarında beyaz sinek buldum. Diğer bitkileri kontrol edince, domates yaprakların altındada buldum.
Yarın balkondaki tüm bitkilere distile su ve neem yağı karışımı ile ilaçlama yapacağım.

Beyaz sinekler domates kokusuna geliyormuş. Domateslerın yanına fransız kadife çiçeği ekmek, domates kokusunu bastırıyormus ve beyaz sinekler gelmiyormuş.
Deneyen oldu mu?

Mete

lewoli34 28-04-2010 11:39

wydate (Dupont) kullanin hem nematod hem beyaz sinekte kesim çözüm

Kiraz 13-07-2012 11:57

Geçen sene, bir domates fidesinden bütün sebzelere yayıldılar. Sebze bahçem çok kuytuda, rüzgar almıyor ve sıcak, dolayısıyla çok çabuk çoğaldılar, o kadar çoğaldılar ki, domates toplarken kaçmasınlar diye ağzımı-burnumu kapatıyordum:) Neem-azal da etki etmedi. Fesleğenler kaçırır diye düşündüm ama anları da sardılar. Benim mücadelemden çok, örümcek ağları işe yaradı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025