agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Organik Bahçecilik (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/9130.htm)

nazmican19 23-01-2009 11:53

Merhaba;
Aranıza yeni katıldım. Ankara'daki arazimde bende hobi amaçlı organik tarım yapmak istiyorum. 50 kadar meyva fidanı diktim. Biraz da sebze dikmek istiyorum. Fakat bu işi hiç bilmiyorum. Sizlerden çok şey öğreneceğimi umuyorum. Şimdiden çok yararlı oldunuz. Okuduklarımdan toprağı zenginleştirmek adına bakla ekimini önerdiğinizi anladım. Fakat baklayı ne zaman ekmeli ve ne zaman toprağı yeniden sürmeli olduğumu anlayamadım. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Birde organik sebze tohumu temin etmek istiyorum. Nereden temin edebilirim.
Saygılar

üzüm 25-01-2009 23:23

Sayın nazmican19, hoşgeldiniz.

Yeşil gübreleme toprakta organik madde miktarını artırmak, toprağın besin değerini yükseltmek, vb. için kullanılan bir uygulamadır. Bakla yeşil gübrelemede kullanılan bitkilerden birisidir. Baklagillerin (baklanın) bir özelliğide azot bağlayıcı olmasıdır. Eğer toprağınızın azot ihtiyacı varsa bakla ekmek iyi bir uygulamadır.

Sebze-Meyve-Çiçek Üretim Takvimi bakla ekim zamanı için size bir fikir verebilir. Sürülme zamanı için Mine Hanım'ın önerisi aşağıda
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 202880)
Yapmanız gereken 1/3 oranında çiçek açtıklarında bahçenizi sürdürüp baklagillerin parçalanıp toprağa karışmasını sağlamaktır, yoksa bağladıkları azotu kendileri kullanır. Yani meyve beklemeyeceksiniz, çiçeklerin tamamını bile açtırmayacaksınız.

Kolay gelsin

tolgy35.5 10-03-2009 21:32

arkadaşlar iyi akşamlar,organik zeytin yetiştiriciliği hakkında bilgiye ihtiyacım var.
ilgili arkadaşların yardımını bekliyorum;saygılar..

MeyveliTepe 21-03-2009 20:57

Dünya değişiyor...
 
Hürriyetten
--------------------------------

ABD'de Başkan Barack Obama'nın eşi Michelle, Beyaz Saray'da organik bir sebze bahçesi kurmak için kolları sıvadı. First Lady bahçede meyve ve sebze yetiştirecek. Başkan ise yabanıl otları sökmeye yardım etmek zorunda.
Beyaz Saray'ın bahçesinde sebze, marul ve otların ekilip toplanmasına yakınlardaki okulların öğrencileri de yardım ediyor. First Lady okul çocuklarıyla bahçe için ilk kazmayı vurdu.
Michelle Obama, Amerikalı ailelerin sağlıklı beslenmesinin baş gündem maddelerinden biri olacağını belirtiyor. Bayan Obama çocuklardan başlayarak bu mesajı topluma yaymayı planlıyor.
BAŞKAN OBAMA OT SÖKECEK
'First lady' kendi ailesinin de organik sebze bahçesinde çalışacağına, hatta eşinin yabanıl otları sökmeye yardım edeceğine söz verdi. Bahçeye ayrılacak 102 metrekarelik bölüm, sokaktan da görülebilecek.
Buradan Beyaz Saray mutfağına gidecek 55 çeşit sebze arasında ıspanak, pazı, kara lahana ve çeşitli marul türleri de yer alacak.

üzüm 22-03-2009 09:58

Domates - Yardımcı Bitkiler
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 68192
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Kadife çiçeği: Organik bahçecilikle ilgili okuduğum yazıların hemen hepsinde nematodlara karşı kadife çiçeği öneriliyor. Bahçemde domatesler neredeyse kadife çiçekleride oradadır. Kadife çiçeği kök kısmı ile nematodları kaçırırken toprak üstü kısmı ile domates zararlılarının bir çoğunu uzaklaştırır, "aphids" (yaprak biti) ile beslenen "hoverfly" böceğini çeker.

Fesleğen (iri yapraklı): Geçen sene domates ile fesleğenin birlikte gelişimlerinin iyi olduğunu ve fesleğenin domatesin lezzetini artırabileceğini okuyunca denemek için bir grup oturak domatesin arasına fesleğen diktim. Lezzet değişikliğini farkedemedim ama hem domatesden hem de fesleğenden oldukça fazla ürün aldım. Bu sene oturak cinsinde tekrar karşılaştırmalı deneyeceğim; galiba fesleğende kadife çiçeği gibi domateslerin olmazsa olmazı olacak. Fesleğen bitkisi arıları çeker, bazı zararlıları uzaklaştırır.

Hodan: İlk defa bu sene pembe domateslerin arasına hodan otu (Borago officinalis) dikmeyi planlıyorum. Hodan otu arı ve avcı böcekleri çeker, birçok zararlı böceği uzaklaştırır.

üzüm 22-03-2009 10:02

Biber - Yardımcı Bitkiler
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 68193
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Geçen sene biberleri oldukça sık diktim ve toprak yüzeyine tohumsuz kuru ot dalları yaydım. Sonuçtan memnun kaldım. Biber çapraz döllemeye yatkındır; biber çeşitlerinin arasına fazla mesafe koyamadığım için birbirlerinden daha az etkilensinler diye çeşit aralarına 3-4 sıra mısır dikmiştim. Mısırın gölgesinde kalanlarda gelişme daha iyi oldu.

nazmican19 31-03-2009 12:05

Sayın Üzüm;
Kadife çiçeğinin resmi varsa gönderirmisiniz?

hizals 31-03-2009 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nazmican19 (Mesaj 390122)
Sayın Üzüm;
Kadife çiçeğinin resmi varsa gönderirmisiniz?

Belediyelerin kavşak peyzajlarında en sık kullandıkları çiçektir. Sarı ve turuncu topaç yapıdaki çiçekler. Eminim görmüşsünüzdür.

meraklı 31-03-2009 13:14

Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) başlığında kadife çiçeğini ve yetiştirilme koşullarını detaylı bulabilirsiniz.

üzüm 31-03-2009 15:52

Sayın nazmican19, Tagetes patula (French Marigold) ekiyorum. (fotağraftaki turuncu-sarı rekte olanı) Bodur türünü ekiyordum, yanlız geçen sene uzun boylu türün tohumunu almışım. Çapa yaparken, domates toplarken problem oldu. Bu sene kısa boylu olanından ektim. (tohum kutusunda bulup, kısa tür olduğunu tahmin ettiğim tohumları)

Eğer Aynısafa çiçeği için sorduysanız:
Aynısafa çiçeği (Calendula officinalis) 'English marigold' veya 'pot marigold' olarak bilindiği için bazen kadife çiçeği ile karışıyor. Aynısefa çiçeğini domates ile birlikte yetiştirildiğinde aphids ve whiteflies gibi bazı böcekleri çektiği için dikkatli olunması gerektiğini okumuştum.

begonvil 14 04-04-2009 11:45

Arkadaşlar burası yerimi bilmiyorum ama Biophos organik gübre aldım. Balkon çiçeklerime kullanmak istiyorum fakat bir saksıya ne kadar gübre koyacağımı bilmiyorum. Çiçeklerim dikili yani yeni dikmeyecem. Bir de güneşte mi yoksa gölgede mi vereyim.

üzüm 04-04-2009 12:34

Sayın begonvil 14, şu başlık belki size yardımcı olabilir. Ben de eskiden işlenmiş tavuk gübresini şerbet yaparak salon bitkilerime vermiştim; ama oranları, miktarı hiç hatırlamıyorum.

üzüm 02-04-2010 22:31

Bitki besini olarak ısırgan kullanımı
 
Isırgan suyu hazırlamanın vakti geldi.

Isırgan azot, potasyum, magnezyum açısından zengin bir bitkidir.

Isırgan suyu fide aşamasında (erken ve güçlü gelişmesini sağlar) ve bütün sezon boyunca sebze sulamasında kullanır. Fideleri evde yetiştirdiğim için kokusundan dolayı kullanamıyorum. Toprağa dikim aşamasında ısırgan suyu ile suluyorum (Isırgan suyunu yeterli miktarda yapamadığım için öncelik sırası her zaman domatesin olur, geri kalanlar 'suyunun suyu" ile idare ederler). Bu sene çevreden ısırgan bulabilirsem kabakları da ısırgan suyu ile sulayacağım. (Isırgan bitkisi kirli suları pek sever; toplayacağınız yerde kirlilik olmamasına dikkat edin.)

Isırgan Suyu Yapımı

Kapaklı kova
Isırgan
Su (klorsuz)
Büyük taş

Isırganı ellerinizle ovuşturarak ezin (eldiven kullanmayı unutmayın), veya kovanın içinde taşla ezin. Isırganın üzerine -suyun üstüne çıkmaması için- büyükçe bir taş koyun. 1 birim ısırgan 8-10 birim su olacak şekilde su ekleyin. Kapağını kapatıp; kovayı bahçenin en uzak gölge köşesine götürün:D. 3 hafta sonra (ısıya göre değişebilir) çay rengini alınca kullanmaya başlayabilirsiniz.

escal78 07-04-2010 11:28

Güzel bilgiler Teşekkürler.

üzüm 07-04-2010 17:49

Rica ederim sayın escal78.

doğa_29 08-04-2010 12:34

güzelmiş sağolın

epsody 20-03-2011 09:40

Arkadaşlar gelişimini iyi tamamlamış bitkiler kendilerini korumak için toprak içi ve toprak dışı organlarıyla salgı üreterek bu salgılar ile kendisine zarar verecek oluşumları tesirsiz hale getirmektedirler.

aydın 20-03-2011 11:46

Zararlıları kaçırmak için domateslerin arasına fesleğen yerine reyhan ekebilir miyiz?

MeyveliTepe 20-03-2011 11:48

Evet, ekilebilir.

aydın 20-03-2011 12:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 771044)
Evet, ekilebilir.

Teşekkür ederim sn. meyvelitepe;

Reyhanın kokusu tıpkı fesleğeninkine benziyor. Fesleğen tohumum var ancak yaprakları küçük olanınkinden. Dolayısıyla yaprakları geniş ve gösterişli olduğundan rayhanı tercih edeceğim.

Dibi delik su tankını taş motoruyla ikiye böldük. Teras kata yerleştirmeyi planlıyoruz. Toprak olarak orman toprağı düşünüyoruz. Geçen seneden kalma 10 lt kompostu da katmayı planlıyoruz. Sn. meyvelitepe, sizce o büyük saksıların da üzerini kuru otla kaplamak mantıklı olur mu?

Ayrıca kadife çiçeği, fesleğen, reyhan vs. gibi tohumları da aynı büyük saksıya ekmek domates ve biber verimini düşürür mü?

Çok mu soru sordum ne :rolleyes:

MeyveliTepe 20-03-2011 14:20

Kuru otla kaplamayı malç mânasında mı soruyorsunuz? Otlarda tohum yoksa olur tabii. Tohum varsa hepsi çimlenir.

Kadife çiçeği, fesleğen domates beraber ektiğinizde domatesin verimi azalmaz. Tabii aralarında hiç olmazsa birer karış mesafe olsun.

Reyhan, fesleğene göre biraz daha fazla boylanma eğilimindedir. Dikerken ona dikkat edin.

aydın 20-03-2011 21:20

Teşekkürler Meyvelitepe;

Buharlaşmayı önlemek maksadıyla malçlamayı kastetmiştim.

epsody 05-05-2011 09:47

Toprağı ilgilendiren konulara ilgim.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 347677)
Sayın AgacSevdalisi,
Hayvan gübresi (koyun, keçi, tavuk) ile sebze yetiştiriyorum. Ama hayvan gübresinin yanı sıra kompost, yumurta kabuğu, ısırgan otu, odun külü, kireç vb. malzemeleri kullanıyorum; yabani otlar ve baklagiller ile yeşil gübreleme, toprağı dinlendirme gibi uygulamaları da yapıyorum. Ayrıca ürün rotasyonu uyguluyorum.

Diğer uygulamaları yapmayıp sadece hayvan gübresi kullanırsam iyi verim alamayacağımı düşünüyorum.

Sevgili üzüm,

Toprağın organik yapısını zenginleştirme ile toprak içi canlılarında çeşitliliğinin artmasını sağlamak için Malç uygulalamarı ile topraklarımız sayısız faydalar sağlıyabiliriz.

üzüm 05-05-2011 10:23

Sayın epsody,

Malçlama gerekli olan yerlerde (örneğin çapalama işlemleri bittikten sonra biberlerin altına) uyguladığım bir yöntemdir.

Bahçemde daha önce ticari tarım yapıldığı için besin yönünden çok eksiklikleri vardı; ancak kendini toparladı diyebilirim. Özellikle azot eksikliğinden dolayı sebze bahçemde malç uygulaması yapmaktan kaçınıyorum. Çiçek bahçemde çok yıllıklarda malç uygulaması yapıyorum.

epsody 05-05-2011 13:00

Toprak işlemesiz tarım örnekleri.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 798363)
Sayın epsody,

Malçlama gerekli olan yerlerde (örneğin çapalama işlemleri bittikten sonra biberlerin altına) uyguladığım bir yöntemdir.

Sevgili üzüm,

Size malçın mucizleri başlığında açıklamıştım, toprağı havalandırma adına yaptığımız müdehalelerin yan etkilerinden bahsetmek isterim, toprak yapısının havalandırmak için alt üst çalışmaları içinde çapalamada
aynı etki içinde toprak canlılarının hiyerarşik düzenini bozma yönünde etkisi olmaktadır.

Esasında çapalamanın toprağın işlerliğinede olumsuz etkileride vardır. Toprak ekim yapıldığı sürede işlemektedir, fazladan yapılan bu toprak çevirmeler toprak içi canlıların yaşamlarını bozmakta ve toprağın canlılığı sekteye uğramaktadır.

Toprak yapısında bulunan mikro organizmalar nem, sicaklık, güneş ışınlarının etkileri, oksijenli canlılar, vede oksijensiz canlılar olarak toprak kademeleri içinde organik maddeleri kullanarak işlemekteler, ve bitkilere lazım olan besinleri sağlarkende kendi özelliklerine göre çeşitli enzimler üretmektedirler, bu şekilde toprağa sayısız faydalar sağlarlar.

Bunların toprak içindeki yaşam düzenini bozarsak toprağa olan faydalarını kaybetttiğimiz gibi sağlıklarıda bozulacağından faydalı- zararlı dengesinin de bozulması ile topraklarımız verimli olmaktan çıkacaktır.

Burada konu olan organik malçın toprak çanlıları üzerinde önemli etkiye sahip olduğu gerçeğinin ip uçları olarak toprak içi canlılara destek sağlamasıdır.


Alıntı:

Bahçemde daha önce ticari tarım yapıldığı için besin yönünden çok eksiklikleri vardı; ancak kendini toparladı diyebilirim. Özellikle azot eksikliğinden dolayı sebze bahçemde malç uygulaması yapmaktan kaçınıyorum. Çiçek bahçemde çok yıllıklarda malç uygulaması yapıyorum.
Malç olayı toprak yüzeyine yapıldığından toprak içindeki canlıların azotu tüketme yönünde fazla olmamasına karşın yağan yağmurlardan azotu absorplıyarak toparağa artı kazanç elde edecektir, yabancı ot tohumlarının baskılanarak toprağın besin maddelerininde sömrülmesini engeliyerek sizi fazladan ot çalışmalarından kurtaracaktır.

üzüm 05-05-2011 16:06

Sayın epsody,

Anlayabildiğim kadarıyla sebze diplerini çapalamaya karşısınız.

Bende çapalamadan kurtulmak isterim ama... Toprak yapısı, iklim nedeniyle ve suyu verimli kullanmak için bahçemde bitki diplerini çapalamak zorundayım. Belki 10-15 yıl sonra toprak yapısı uygun hale gelirse Masanobu Fukuoka'nın yaptığı gibi tembellik hakkımı kullanabilirim. Yine de 'uygun sebzeyi' yetiştirmek yerine ihtiyacım olanı yetiştireceğim için çapalama hep yaşantımda olacak gibi. :)

Bu mesajda kabaca bahçemde yaptığım uygulamadan bahsetmiştim. Genel olarak bahçemde bir tür malç var diyebilirim. Bazı sebzelere çapadan sonra malç uyguladığımı da bahsettim (zorunlu olmasam 1-2 sene daha uygulamam). Sebze bahçemin genelinde kullanmama sebebim ise çapalama, vs. sonucu toprağa karıştığında yaratacağı azot ihtiyacının karşılanmayacağı içindir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 798413)
...
yabancı ot tohumlarının baskılanarak toprağın besin maddelerininde sömrülmesini engeliyerek sizi fazladan ot çalışmalarından kurtaracaktır.

Yabanı otların bahçemde olması beni hiç rahatsız etmez aksine mutlu eder; bir sürü şey için de çözüm olur.
- Yabanı otları toprağa döndürdüğünüz sürece besin maddelerini "sömürmesi" söz konusu değildir.
- Yabani otların bir kısmı toprağın iyileşmesine yardımcı olur. (örneğin yabani hardal)
- Tuzak bitki olarak kullanılır.
- Toprağın yapısı veya besin durumu hakkında bilgi verebilir.

epsody 06-05-2011 09:44

Toprak çalışmalarım ve yabani otlara bakışım.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 798577)
Sayın epsody,

Anlayabildiğim kadarıyla sebze diplerini çapalamaya karşısınız.

Bende çapalamadan kurtulmak isterim ama... Toprak yapısı, iklim nedeniyle ve suyu verimli kullanmak için bahçemde bitki diplerini çapalamak zorundayım. Belki 10-15 yıl sonra toprak yapısı uygun hale gelirse Masanobu Fukuoka'nın yaptığı gibi tembellik hakkımı kullanabilirim. Yine de 'uygun sebzeyi' yetiştirmek yerine ihtiyacım olanı yetiştireceğim için çapalama hep yaşantımda olacak gibi. :)

Toprağın çapalanmasını malçın mucizeleri gördükten sonra terk etmiş durumdayım, size de bu yüzden önermiştim,
bahçemden bu görüntüler belki size daha iyi bir sunum olacaktır.

Ayrıca toprak işlemesiz çalışmalarımın bilgilerini buradan takip edebilirsiniz.

başka bir yazım

Alıntı:

Yabanı otların bahçemde olması beni hiç rahatsız etmez aksine mutlu eder; bir sürü şey için de çözüm olur.
- Yabanı otları toprağa döndürdüğünüz sürece besin maddelerini "sömürmesi" söz konusu değildir.
- Yabani otların bir kısmı toprağın iyileşmesine yardımcı olur. (örneğin yabani hardal)
- Tuzak bitki olarak kullanılır.
- Toprağın yapısı veya besin durumu hakkında bilgi verebilir.
Üsteki yazınıza cevap olacak yazılarım yabani otlar ve öz evlatlar olarak yorumladığım bu yazılar topraklara ve bitkilere olan sevgimin açıklamaları olmaktadır, bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla.

Sevgim topraklar adına, hep güzellikler dileklerimle.

cengiz67celik 20-05-2011 22:24

patates yetiştirmek çok kolay

cengiz67celik 20-05-2011 22:28

tembel yatak dedikleri bu olmalı

TreeKing 27-04-2016 20:31

Salma sulama ile sulanacak ekim yerinde yine bu bitki ekim kombineleri uygulanabilir mi?Karıklar dikdörtgen şeklinde.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025