![]() |
Dostlar, saksıda biberlerim bu durumda. İki günde bir tazyikli su ile sadece yapraklarındaki o yeşil bit sürüsünü yıkayarak ve yapraklar iyice kuruduktan sonra da fısfıs ile homojen bir şekilde sirkeli su ile koruyorum. Ama yine iki günde doluyorlar. Ve gördüğünüz gibi yapraklar pek iyi durumda değil ve hala meyvelerini vermediler. Nasıl mücadele edebilirim (doğal yöntemlerle)?
Sevgiler teşekkürler.. http://i.hizliresim.com/qBNz0B.jpg http://i.hizliresim.com/MJBjQk.jpg |
Sayin Elza-Ojalvo,
yaprak bitleri icin en guzel ilac dinlendirilmis suya bi corba kasigi yag ile bir corba kasigi bulasik deterjani koyup, icindeki siviyi cok kucuk zerreler halinde dagitan bi sprey (fisfis da deniyor sanirim) yapraklara tatbikk etmektir. Bu karisim yumurtalari oldurmeyeceginden haftada bir tekrarlamak gerekir. Eger yumurtalari da oldurmek, ayrica yeni bitleri bitkiden uzak tutmak icin aci biberi ve sarmisagi suda kaynatip suzup, bu suya bulasik deterjani ve yag ekleyebilirsiniz. Biraz daha kulfetli olmasina ragmen, eger portakal yagi kullanirsaniz butun zararli hasereleri ve mantarlari da engelleyebilirsiniz. Portakal yagini ebayden 100 ml ini 15 euroya alabilirsiniz. bir iki damla takviye yeterli olacaktir. Ben aldigim portakal yagini iki senedir kullaniyorum ve daha dortte birine bile gelmedi. Diger etkili bir yontem de, lavanta gibi ugur boceklerini ve etcil kinkanatlilari ceken bitkileri bitten muzdarip bitkilerin yakinina ekmektir. Yaprak bitleri konuk olduklari bitki olunce veya olumsuz bi durum olunca, kanatli yavrular yaparlar ve bu yavrular yakindaki diger bitkilere sicrar. Buna da dikkat etmekte fayda var. |
Herkese merhabalar,
Bir kaç yıldan beri evimin terasında çeşitli cinste biberler yetiştiriyorum. Bitkiler tüm gün boyunca güneş ışığı alıyorlar. Genelde cin biberi, jalapeno gibi türlerde biberler kararıyorlar. Meyveler siyahlaşıyor. Bunun nedeni nedir acaba? Teşekkür ederim. |
Çok guzel bilgiler 😊 Tesekkurler.
|
Gül biber
3 Eklenti(ler)
Fidesini bir arkadaştan aldığım gül biber, biber vermeye başladı yeşilken tatlı kırmızıya döndüğünde acılaşıyormuş..Ürün bol olacak gibi.. Oldukça tomurcuk var..:rolleyes:
|
1 Eklenti(ler)
Nihayet bu sezon balkonda biberler yüzümü güldürdü. Tohumdan fidelediklerimin tamamı acı biber çıkınca yarıdan fazlasını söküp 15 temmuzda yeni fideleri dikmiştim. Bizim evin favorisi tatlı kıl biber :)
Eklenti 626749 |
Hasat edeceğiniz tohumların çimlenme oranını yüksek tutmak istiyorsanız, meyvenin olgunluk zamanındaki rengine dalında bütünüyle ulaşmasını beklemelisiniz. Biber, taze tüketim aşamasında tohumlarını olgunlaştıran bir bitki değil.
Çeşide bağlı olarak, tohum olgunlaşma aşamasında meyveler farklı renklere ulaşabilir. Bu, çoğu biber için kırmızıdır. Meyvenin dalda buruşmasını beklemenize gerek yok, meyve boylu boyunca kırmızıysa kopardıktan sonra tohumlarını çıkararak kurutabilirsiniz. Alıntı:
|
Alıntı:
Acaba bu mevsimde tohumlar çıkarıldıktan sonra ne kadar sürede kurumuş sayılır ki? |
Ben "kızardıktan sonra bir hafta daha bekleyin" demedim, istiyorsanız bekleyebilirsiniz. Tohumları çıkardıktan sonra hava sirkülasyonunun iyi olduğu bir kapta (örneğin cam tabakta), tohumları yayarak, topak topak birbirine tutunmalarının önüne mümkün olduğunca geçerek ve biberin et tortusu tohumlar üstünde kalmayacak şekilde bekletin.
Bazı şeyleri de kendiniz denemelisiniz. Hata yapsanız bile, tekrar ede ede kendiniz için en uygun yöntemi zaman içinde bulursunuz. Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bu sene babamın iş yerinde yetiştirdiği biber tohumlarından terasımda bulunan bu kutulara dikdim ve sonucunda bunlar oldu vede çok güzellerdi. tam adı nedir bu biberlerin.
aynı zamanda orda çürümekde olan çilekleri toprağa parçalayıp gömdüm sonucu her yerden fırlayan çilekler. :) http://i.hizliresim.com/1NazPp.jpg http://i.hizliresim.com/LQ89PG.jpg http://i.hizliresim.com/rEXPLN.jpg |
3 Eklenti(ler)
Biber fidanı yeni çiçek vermeye başladı fakat yaprakların alt kısımlarında beyaz oluşumlar oldu. Yapraklar beyaz küçük yuvarlaklar halinde kabarıyor. Kök oluşumu sağlıklı diğer kısımlarda bi problem yok. sebebi nedir? bilen varmı?
|
Alıntı:
biberlerinizin yapraklarindaki hasarin iki sebebi olabilir. 1 blister mite diye adlandirilan mite'lar (turkcesini bilmiyorum) 2 virus kaynakli hastaliklar (ozellikle sigara dumani ve sigara icen kimselerin yapraklara dokunmasi bu tip hastaliklarin en buyuk sebebi). Mite'lara karsi etkili bir sprey kullanin, gecmezse bitkiyi sokun ve topragi/saksiyi bir daha kullanmayin. Bitkiyi simdiden digerlerinden ayirmaniz iyi olur. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Tohumu Yunanistan'dan gelmiş, bizim köy biberini andırıyor, fazla büyümüyormuş minik minikler, tadı tatlı ve de lezzetli imiş. Adını bilen var mıdır acaba?
Eklenti 630935 |
Sayın YeniGine, çok büyük bir ihtimalle Golden Greek Pepperoncini olmalı. Kızartması ve turşusu güzel olur.
|
Alıntı:
|
Gül biber veya can biber
2 Eklenti(ler)
Daha önce yeşil halini resimlediğim biberler kızardı..:D
|
Alıntı:
MI 4LTE cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
5 Eklenti(ler)
konuyu biraz hareketlendirelim uzun süredir paylaşım olmamış :) Bunlarda benim biberlerim Bhut,red savina habanero, acı kıl biber ve süs biberi
|
3 Eklenti(ler)
arkadaşlar biberlerimin bazılarının yapraklarında nasıl tarif etsem çöküntü oluştu.Fotoğraflarını ekledim tam belli olmasa da anlaşılıyor.Sizce Bunun nedeni nedir.
|
merhaba
kısa bir soru sorsam sizlere ? Yerlitohum sitesinden bazı tohumların siparişini vereceğim. Ama bu işte acemiyim. Mesela biber tohumları için adet yazıyor. Ben meyvelitepenin yaptığı sistemle sebze yatakları şeklinde dikim yapacağım. Aslında bahçe 8 dönüm ama okadar ekim yapabileceğimi sanmıyorum. Ortalama bir dönüme yapacağım yataklar için ne kadar sipariş etmem gerekir. Tek bir yatakta karışık bitkilerde bulunacağından emin olamıyorum. Çok uzun olmazsa birde şunu sorsam. her tohum çimlenip fidelenirmi yoksa birkaç tohum mu bir tane fide verir? ****** şans onuda artık nasip diyeceğim |
Alıntı:
biberleri de ortalama 30-40 santim aralıklarla dikerseniz sık boğaz olmadan gelişirler. ben bu sene öyle diktim. çünkü daha önceki senelerde 20 30cm arası yapmıştım çok gelişememişlerdi. daha doğrusu bakım sorunu oluyor. |
Bunlarda benim biberlerim
|
Bende bir görüş isteyeyim;
1)) Damlama sisteminde can suyu verirken suyun ilk saatine Humik Asit + 15.15.15 taban gübresi vereceğim. Hümik asit ve taban gübresi karışımı fideyi olumsuz yönde etkiler mi? 2)) Tarlada geçen yıllarda sürekli kavak yetiştiriciliği yapılıyordu. Kavaklar kesilip tarla temizlendi. (Toprak Aşırı Humuslu, hatta torf olan yerleri bile var, torflu olan çoğu bölümüne karışım yaptık.O yüzden analiz yaptırmadık.) Bu nedenle gübre ihtiyacı min. düzeyde diye hesaplıyorum, verilen tavsiye gübrelemenin yarısı kadar uygulama yapsam yeterli gelir mi? 3)) Birde fidelerimiz viyolde değil, topraktan sökülecek. Bizim burada önce biberin dikileceği yerleri-arıkları suluyorlar, sonra dikimi yapılıyor. Ama ben açık köklü fideyi önce dikimini yapıp sonra can suyunu damlama ile yukarıdaki karışımla birlikte yapacağım. Hangi yöntem en doğrusu? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Son bir şey daha sorayım, benim ekim yaptığım bölgede ağustos ayında geceleri bir serinleme(çiğ) meydana geliyormuş, bu nedenle biberler çok geç kızarıyor diyorlar...
Biberlerin kızarmasını erkenleştirecek doğal bir yöntem var mı? Kükürtleme filan yap diyorlar... Burdaki tecrübeli arkadaşlarında görüşünü alayım dedim... |
Diktigimiz bazi tur biber fidelelerinin yapraklari gumusle kaplanmis gibi bir renk almaya basladi ve digerlelerinede yayiliyor.Sebebi ne olabilir acaba.
|
Resmini çekebilir misiniz?
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
fidelerimiz bu halde..Burada tam belli mi bilmiyorum ama yaprakların sıkıntılı yerleri gümüş renginde.Bir grup başka bir yerden edindiklerimizde sorun yok....
|
Alıntı:
|
Merhaba. Ben saksiya kıl tatlı biber diktim. Fakat yapraklari cok genis. Icime bir şüphe düstu. Ince biberin yapraklari sivri.dolmaliklarin ise daha tombul mu olur acaba. Yani sivri biber yerine dolmalik mi dikmis olabilirim.
Biberim yaprak tipi biber cinsini belirlermi |
Alıntı:
|
merhabalar balkonda yetiştirdiğim biber ve maydanozuma çekirgeler saldırmış durumda yapraklarını yiyerek gelişmesine ve ürün vermesine engel oluyor maydanozlarında yapraklarını yiyerek sadece dallarını bırakıyor doğal yöntemlerle bunları uzaklaştımak mümkün mü **** en son çare engelleyecek ilaç bilgsi olan varsa benimle paylaşabilir mi ?
fotoğraf eklemek istedim ama sanırım daha yeni olduğum için başaramadım :( |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Merhaba
Ben de balkonumda köy biberi ektim. Tohumdan bu hale geldiler ancak halen çiçek yok. Aynı zamanda diktiğim domateslerim çoktan döktüler. Acaba biberlerim ne zaman çiçeklenir? |
Komşunun biberi komşuya karanfil mi görünür ?
1 Eklenti(ler)
Yaz başında davetsiz bir konuğum oldu ama gelmekle beni çok mutlu etti.
Eklenti 657654 Fotoğraftaki biber, komşularımdan birinin. Her yıl altı-yedi ay boyunca yazlıktalar. Giderken sulanması için kapının önüne bırakmışlar. Böyleleri bana keyifleri istedi diye ev hayvanı edinip, sonra sokağa bırakanları anımsatıyor. Neyse, bir başka komşu da huysuzlandı attırmak istedi, ben de balkona aldım. Bu tür cin biberlerden saksıda yetiştirmiştim ama onların boyu küçüktü. Belli ki bahçeden sökülmüş. Toprağı çamur, kökleri kalın ve çok uzun, kendisi cılız, saksısı dar. Yaşayacağından umutlu değildim sadece toprak ekleyip su verdim. O da bana acı biberler vermeye başladı, arkadaş olduk.Yapraklarında sararma, dökülme ve beneklenme vardı, forumda okuduklarımı uyguladım, geçti. Bazı biberler henüz yavruyken çürüyordu, durdu. Besin, gübre gibi bir ihtiyacı mı var; yoksa böyle ince uzun olması doğal mı ? En kalın dalının çapı 1 cm. Saksıda kalması sağlıksız mı ? Bu kadar çok kök budanmalı mı ? Bir bahçem yok, "Kapılarının önüne koy gitsin." derseniz çok üzüleceğim. Minik kırmızı karanfiller gibiler. Önerilerinizi diliyorum. |
biraz dal budama yapıp içeri alabilirsiniz, suyunu azaltıp onu kışa hazırlayın, içerde dinlenip mart gibi kendini tekrar toparlayacaktır.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 668238 herkese merhaba 2 hafta önce saksıya şaşırttığım biberlerden biri boyu henüz 15 cm civarı olmasına rağmen çiçek verecek. Bu kadar küçük fide niye çiçek açar, neyi yanlış yapmış olabilirim? Mersindeyim. Bu çiçekleri koparmalı mıyım? Koparacaksam sürgüne zarar vermeden nasıl yapılabilirim? Ufak bir fide için çok oldu biliyorum ama ilerde bahçem olunca işimi güzel yapmak istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025