![]() |
pazardan biber fidesi almıştım yaprakları aynı resimdeki gibi büyük ,bende süs biberi olur sanmıştım......
|
1 Eklenti(ler)
Bir ay önce Annem getirmişti İstanbuldan .Ben de bir kaç saksıya diktim.Dün resimlerini çektim.Artık benimde biberlerim var :)
|
Alıntı:
|
Maşallah Caretta o sağ alttakini ben istiyorum. Ne şeker...
|
Alıntı:
Sn.Olay 9, "Maşallah Caretta o sağ alttakini ben istiyorum. Ne şeker..." Neden olmasın :)) |
Sağolun afiyetle yiyin. Benimkilerde 2 haftaya çiçeklenir.
|
MERHABA Bende dün akşam bana yunanistandan getirilen biber fidelerini büyük bir özenle diktim.Bakalım nasıl olacaklar umarım bakmayı başarırım.
|
Bundansonra aklıma takılan her şeyi buradan sorup paylaşa bilirimdeğilmi :dilli:
|
Dün gece ilk defa kendim tohumdan yetiştirdiğim biber fidemden ilk biberimi yedim. Ne kadar acı olduğunu anlatamam, dudağı hala yanıyor şu anda... Tadı çok ama çok güzeldi. Tohumlarını ayırdım, onları tekrar çimlendirmeyi düşünüyorum. Ayıptır söylemesi menemen yapmıştım dün akşam, acı biberimi de koydum içine... Yumurta kabuklarını da domates saksılarıma koymayı düşünüyorum, onlarda çiçekte şimdi. Kendi emek veridiğin tohumların yetiştiklerini, meyve verdiğini görmek gerçekten müthiş birşey...
|
Bu sabah balkondaki biberlerime bakmaya çıktım, gözümde de gözlük vardı ve görebildim... görmez olaydım... Daha fidan halindeler ve en taze yaprakları yeşil bitlerle dolmuş. Napıcam şimdi?
|
Acil Yardım!!
Benim fidelerin boyu hep aynı kalıyor.Hep yeşil.ama neden boyu uzamadığını anlamadım :S |
Alıntı:
Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları bu başlığa bakabilirsin. Ben bitler için arap sabunlu zeytinyağlı ev yapımı ilacı denedim. Sanada tavsiye ederim.Çiçeğimde hiç bit kalmadı. |
Sn. müjgan, benim fidelerde de yeşil yaprak bitlerinden vardı, ev yapımı ilaçlar kısmına baktım ama uygulamadım. Çünkü önce kendi yöntemlerimi uygulamak istedim. Uyguladığım yöntemler; (hepsi kendi icadımdır)
- Fiske yöntemi: Bu yöntem yaprak üzerindeki asılı bitleri aşağı düşürmek için kullanılır. Üstüne, su yöntemini de uygulamak artı sonuç verir. Fidenin gövdesi tam ortasından sıkıca tutulur ve gözlere zarar vermeden dalların çıktığı yere sert fiskeler vurulur. Böylelikle yapraktaki bitler aşağı düşer. Büyük yapraklar üzerindeki bitler parmakla - bisküvinin/kurabiyenin tozunu tabaktan toplarmış gibi- toplanabilir. Saksının içine düşen bitler için su dökülür. - Su yöntemi: Bitlerin olduğu yere doğru mümkün olduğunça bol su dökülür. Bitler dökülmese bile su damlaları içinde zamanla boğulur. Fiske yöntemi veya bu yöntem ile toprağa dökülen bitler için saksının toprağına da bolca su dökülür. Kaçmaya çalışan bitler saksının dışına çıkarlar. El ile hepsinin icabına bakılır. - Hava yöntemi: Bu yöntem en etkili yöntemlerden biridir. Saç kurutma makinesi son gücünde çalıştırılarak bitlerin üzerine tutulur. Böylece bitlerin uzayda yolculuk etmesi sağlanmış olur. Yalnız bunu yaparken etrafta diğer saksı, vb olmaması gerekir. Çünkü havada uçuşan bitler diğer saksılara bulaşır. Benim menekşe saksım ful bit idi. Biberlerime de buradan geçtiğini sanıyorum çünkü yanyana idiler. Menekşe saksısının tüm toprağını ve menekşelerimi attım, çünkü her tarafa rüzgar ile yayılıyorlar. Etrafta bitin kaynağı olabilecek bir toprak vs varsa -eğer ilaç kullanmak istemiyorsanız- bence imha edin... Ben ev yapımı da olsa ilaç kullanmak istemediğim için doğal yollarla mücadele ediyorum. Şu anda bitlerim hemen hemen yok denecek kadar azaldı. Hemen her akşam elimle temizleme yapıyorum, fiske yöntemini kullanıyorum, üç dört günde bir de su ve hava yöntemini kullanıyorum. |
Her ikinize de teşekkürler. Deneyeceğim.
|
Cevaplıcak Yok Mu **** Bilen
Benim fidelerin boyu hep aynı kalıyor.Hep yeşil.ama neden boyu uzamadığını anlamadım :S |
Dün biberim beyaz çiçek açmıştı,ama bugün çiçek solmuş acaba bu normalmi?
Üzerindeki çiçekleri dökmeye başladı sadece 1 çiçek kaldı onunda üzerinde biber olacak .Acaba çiçekleri dökülmemesi için ne yapmalıyım?... |
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Aşağıda ekte olan biberlerim için bazı sorularım ve onlarla ilgili sorunlarım var:( Fideler, kayınvalidemin yazlıkta toprağa diktiği biberlerden... Bu sene yaklaşık 5 tane fideyi balkonumda bana hatıra bıraktı ve benim sebze ekme , bakma mecburiyetim böyle başladı. İlk iş olarak saksı aldım. Aldığım bahçe üzerine marketting yapan yerdeki yetkili , küçük ama dar uzun saksıya 2 biber fidesinin ekilebileceğini söyledi ve ektim. Sulama ile ilgili bilgileri sitenizden takip etmeye çalıştım. Diğer fideleri de 3 litrelik saksılara tek fide halinde diktim. Bütün biber saksılarımın derinliği 15 cm kadar... Şimdi ise onlara öylece bakıyorum, ne büyüyorlar, ne de soluyorlar. Doğru suluyor muyum, saksım yeterli mi bilmiyorum? Daha büyük bir saksıya geçirmem gerekiyor mu, ya da gübreleme ? Besin takviyesi? |
The, bence saksılarınız uygun fakat sırf torfa mı diktiniz fidelerinizi? Biber fideleri ilk başta geç gelişiyorlar moralinizi bozmayın. Birden yan dallar da atıp gelişecektir.
Demirdemir biber veya sebze çiçeklerinin ömürleri genelde bir gündür. Çiçek açar, solar ve orada meyve oluşumu başlar. |
Evet, biberleri sadece genel kullanım amaçlı torf'a diktim. Başka bir ekleme ya da toprak karışımı yapmam gerekiyor muydu ki?:(
Bu arada saksılarımın doğru seçim olduğunu söylediğiniz için teşekkürler. Yoksa gerçekten sinirimden ağlamaya başlayacaktım.. Peki sulama konusunda bilgi verebilir misiniz? Ya da bunları bir çubukla desteklemem gerekiyor mu? teşekküüür...:) |
Cemo,
Bu arada biberlerin çok şeker görünüyo...Nazar değmesin:) Umarım ben de yakında benimkileri böyle görebilirim. Her saksıda 1 fide mi var? Ve bu hallerdeyken ne kadar sulama yapıyosun? Anneminkiler, kurudular da...:( |
şu anda benimkiler sırf torf içindeler. Bahçe toprağı ve Gübre eklemesini şimdi yapabilir miyim? yapabilirsem nasıl?
|
O zaman sana teşekkür edip, biz de biberlerimle beraber, Selahattin bey'den cevap bekleyelim...
|
[QUOTE=cemo;245797]
2 günde bir suluyorum artık,biber verdikleri için. sevgili cemo acaba biberlerin çiçek açma ve meyve verme zamanlarındaki sulama şeklini ayrıca gübrelemesini bana açıklayabilirmisin bu konuda daha yeniyim öğrenmek istiyorum .:( |
Alıntı:
|
Selahattin Bey, teşekkürler...
O boyunu posunu almış ve hala durduğu yerde uzayan biberlerimi büyük bir özenle dediğiniz şekilde hem gübre eklemeye hem de yaşatmaya çalışacağım. Su da vermiyorum ama hemen hemen her saat başı kontrol etmeye gittiğimde daha bir uzadıklarını görüyorum. Bıraksam sarmaşık olacaklar nerdeyse:) |
teşekür ederim cemo bende ekmeden önce koyun gübresi karıştırdım ve ektim buraya kadar doğru olmuş. ben biraz geç ektim şimdi ilk çiçeği merakla bekliyorum fakat bu gün 3-5 tane yaprak biti buldum biberlerimde hemen halletim bakalım gene görecekmiyim .görürsam hemen arap sbunlu ilacı yapıcam umarım olmaz.;)
|
Alıntı:
:confused::confused::confused: |
1 Eklenti(ler)
Herkese merhaba;
2 hafta önce bir marketden aldığım paketli demre biberi tohumlarımı, paketin üzerinde yazan talimata göre 2 küçük kaba ektim. 2 hafta sonra biberler büyümeye başladı. Ancak şimdi bir hata yaptığımı görüyorum. Çok küçük bir alana çok fazla tohum koymuşum ; herkesin fideleri daha geniş alanda. Şimdi 1cm kadarlar. 4-5 cm olunca forumdan öğrendiğim gibi şaşırtma yapıp geniş dikdörtgen kaba almayı düşünüyorum. Ama sorunum burada; bu kadar minik bitkiyi zarar vermeden nasıl alacağım, ne sıklıkta dikeceğim. Yine bir yerleştirme hatası yapmaktan korkuyorum. Sanırım minik fidelerimin bir kısmını heba etmem gerekecek. Nasıl bir yol izlemem gerek? yardımlarınızı bekliyorum. Eklenti 40255 |
Sayın mugeka, bir kaşık yardımıyla fidelerin mümkün olduğunca dibine inerek, kepçe gibi kaldırabilirsiniz bitkiyi. Toprak biraz nemli olursa köklere zarar vermeden büyük çoğunluğunu kurtarabilirsiniz. Aynı şey benim de başıma gelmişti. Size söylediğim gibi yaptım.Hiç birisine de bir şey olmadı.
|
Biber tohumu dikmek icin gec degilmi arkadaslar?
|
biber
2 Eklenti(ler)
Fideleri aldığımda aynı boydalardı ve yapraklarıda aynı büyüklükteydi.
Ama şimdi küçük olan biber verdi ve yaprakları küçük kaldı. Diğer biber ise yaprakları büyüdü ve hiç çiçek açmadı. Acaba büyük olandan biber alabilirmiyim? Ne zaman çiçeklenir? |
Domates ve Biber Fideleri Ne Kadar Susuz Kalabilir?
Merhabalar. Acil bir seyahat çıktı ve 1 haftalığına şehir dışında olacağım. Fidelerimi bırakabileceğim kimse yok.Domates fideleri (15-20 cm. kadar oldular) ve biber fideleri 1 haftalık susuzluğa dayanabilirler mi? Gideceğim gün sulayacağım için aslında 6 gün.Sulama sistemi hazırlayacak kadar vaktim de yok açıkçası :(
|
Sanırım dayanırlar. Ama gölge bir yerde muhafaza edin.
Zaten bir şey yapamayacaksanız ölürlerse üzülmeyin, ölmezlerse sevinirsiniz. |
Alıntı:
Önce öyle başladım, baktım olmuyor yaprakların iki tarafını da sabunlu su ile yıkadım, elimle bitlerini sıyırdım. Tabi sonra duruladım. Bir kaç gün sonra baktığımda yine bitler vardı yine aynı şeyi yaptım. Geçtiğimiz hafta sonu bitler azalmakla birlikte hala vardı, yine sabunlu suyla yokettim. Ya bitler yok olacak, ya da biberler ölecekti. Şu anda biberlerim şahane, :)yapraklar pırıl pırıl ve sağlıklı görünüyorlar. Hatta bir kaçı çiçek açtı. |
Alıntı:
Neyse biberleriniz kurtulmuş ya...:) |
Alıntı:
Ama inanılmaz bişey bu yapraklar pırıl pırıl ve sağlıklı görünüyorlar... Bitler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim... :) Anlamadığım şu bu bitler nereden geliyorlar? Balkonun dış kısmındaki askılı saksıdaki biberlerde bit yok, içeride, masanın üzerindeki saksıdakilerde bit oluyor.:rolleyes: Bir de... Sevgili Hassoman, toplantılarımızdan birinde verdiğiniz cin biberi tohumlarını çimlendirip ektimdi. Bunlardan ne köy olacak ne kasaba diyordum, gerçekten de cin gibiydiler, miniminnacık fideler bir türlü büyüyemedilerdi. Geçen gün boyuna posuna bakmadan yaptığı çiçek tomurcuklarını gördüm. Halleri komik.:p Henüz normal fide boyuna bile gelemediler ama yakında biber verecekler. Diğer cins biberler onların yanında ağaç gibi oldular. Biberlerinin boyutlarını merak ediyorum doğrusu.;) |
Alıntı:
askılı saksıdaki biberlerde bit elbette bolmaz. Bilmiyor musunuz, bitlerde yükseklik korkusu (acrophobie) vardır :D Bu yüzden askıdaki biberlerde bit olmaz...:D Gelelim benim cin biberlerine!.. Beni utandırmadıkları için lütfen benim için teker teker öpün onları...:p |
Alıntı:
|
ilahi arkadaşlar siz çok iyi yaşayın emi harikasınız bu arada biberlerimde her sabah kalktığımda 3-4 tane bit buluyorum ben yok ediyorum ertesi gün onları tekrar buluyorum fidelerin tepelerinde tomurcuklar belirdi bakalım ilk çiçek nezaman :dilli:
|
Müjgan Hanım,
Şaka bir yana sizin biber bitleriyle olan (ev ilaçlarıyla) mücadeleniz bizler için örnek olacak…. Bir yerlerde aklımda kalmış. Bir ölçü zeytin yağı, bir ölçü acı biber suyu (acı biberin kaynatılarak elde edildiği su), bir ölçü nikotin suyu (bir sigaranın bir bardak sıcak suda bir gün bekletilmesi), sıvı sabunun da karıştırılarak elde edilen karışımı bir fırçayla ya da bir kumaşla bitlerin üzerine sürmek… Ben bunu güllerde denemiştim ama kesin bir çözüm alamamıştım. Biberde ne olur bilmiyorum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025