agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Biber (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/890.htm)

arimayam 13-04-2011 08:13

masallah sebnem hanim,bu kadar cok fideyi nereye dikecektiniz,bahceniz varmiydi?

arimayam 13-04-2011 08:14

benimde sabirsizlikla bekledigim kapya biberlerimden ilk filizler cikti,ayrica snack paprika cinslerimde cok iyi gelisiyorlar,yine masallah diyeyim kendim nazar etmiyeyim:)

sebnem&mircan 13-04-2011 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arimayam (Mesaj 784982)
masallah sebnem hanim,bu kadar cok fideyi nereye dikecektiniz,bahceniz varmiydi?

Kucucuk bir yer vardi bahcede orasi icin ev sahibinden izin aldim. Bir kismini oraya bir kismini saksilara on ve arka balkona yerlestirmeyi dusunuyorum. Daha salatalik, domates, kadife ve feslegen (domateslerin arasina dkmek icin) reyhan ve melissa var. Acgozlulugunde bu kadari :D Feslegen ve reyhan ayni bitkilermis, bilmedigim icin ikisinide ektim ama sonradan ogrendim ki aynilarmis :p

arimayam 13-04-2011 08:41

bende ev sahibimden izin aldim 20metre karelik bahcenin arka kalan bölümünde bir yer vardi,yoldanda görünmüyor oldugundan kolayylikla izin verdi...
ilk defa ugrasiyorum bahceyle.cimenini kaldirdik,belledik simdide capalamaya sira geldi..

biberlerimi oraya dikecegim günü ve onlarin büyüyüp cicekten bibere dönüstükleri günü bende sabirsizlikla bekliyorum....

sebnem&mircan 13-04-2011 09:00

Sanirim nasip olurda meyvelerini yersek yaninda birde bonus olarak sabretmesini de ogrenmis olacagiz :)
Belemek, capa daha ogrenecegim seyler arasinda. Bu konuda da hic bir fikrim yok. Sifirdan baslamak bu olsa gerek.

arimayam 13-04-2011 12:09

daha bellemedinizmi bahceyi,elinizi cabuk tutsaniz iyi olur galiba dinlenmesi lazim topragin..diye hatirliyorum..

kuzen38 13-04-2011 14:56

3 Eklenti(ler)
kışın canım sıkılmasın diye biber ekmiştim. Çok verimli olmasada ev içerisinde kendi kendilerine meyve tuttukları için kışın ara sıra tatlarına bakma şansım oldu. tek sorun ise boyutlarının küçüklüğü. Örneğin resimdekiler Jalepanolarım. 2 gün önce kızarmaya başladıkları için anladımki boyları ufak kalacak gene. Demekki her ne olursa olsun yaz güneşi lazım, hoş epey aydınlık bir yerde duruyorlardı ama, ya da başka bir sorun var.

kuzen38 13-04-2011 15:06

1 Eklenti(ler)
Bu resimdekide kilisten gecen sene elime geçen acı salçalık biberden aldığım tohumla yetiştirdim biberim. Gecen sene tohumlarını aldıktan sonra elimi yüzüme sürmem sonucu ayvayı yediğimide belirtmek isterim:D

malasef kalan tohumlarımı kaybettim, ve bu bierin o olup olmadıgına da emin degilim. Umarım o dur yoksa başka tohum bulmam biraz zor olacak. Bu biberi kızarttıgınızda içindeki sarı damarları güzelce çıkartmak lazım, aksi takdirde ağız burun birbirine karışır. Sarı damarları çıkartınca ise inanılmaz güzel bir lezzet sizi bekliyor.

Umarım bu biberim de ufak kalmaz, zaten biber tutumunda çok zorlandım, 10 larca cicek döküldü. kısacası neyi nereye ektiğimi hatırmadıgım sadece sıkıntıdan ektiğim için başka bir biber çıkmasından korkuyorum.

sebnem&mircan 13-04-2011 17:02

Hani derler ya sahne tozunu yutan bir daha sahneleri birakamaz diye, bizimkisi de oyle bir sey galiba. Bende bu sene ilk defa toprak isleriyle ugrasiyorum daha yolun basinda olmama ragmen buldugumu ekmemek icin kendimi zor tutuyorum. Tohum reyonlarinda bahce cicek reyonlarinda gezinip duruyorum :)) Bu gidisle elimi verdim kolumu alamiyacagim galiba.

sebnem&mircan 13-04-2011 17:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arimayam (Mesaj 785134)
daha bellemedinizmi bahceyi,elinizi cabuk tutsaniz iyi olur galiba dinlenmesi lazim topragin..diye hatirliyorum..

Tam bilmemekle beraber daha bahce isleri icin hava uygun degil sanirim. Birde hepsinden once bellemek, capa ne ise yarar niye yapilir nasil yapilir onlari bir arastirayim burda o zamana kadarda vakit tamam olur yaparim insallah. Takvim olarak buradaki evlerin bahcesini gozlemem gerekiyor :D Tohum ekmek icin Tutkiye'yi baz alarak (tabi ki acemice bir hata) bir ay once basladim en azindan artik nisan ortalari-haziran basi gibi tohum ekildigini ogrendim burada :))

arimayam 13-04-2011 19:12

o zaman sizde sonbaharda gec gelyiordur,biz burda hasati bitince siz yine yemeye devam ederek acisini cikarirsiniz...

keske ama bende ocak ayi itibariyle tohumlarimi ekseymisim....cikmayan tohumlarima zamaninda olmasi gereken boyutta olamayan fidelrime cok üzüldüm...

arimayam 13-04-2011 19:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuzen38 (Mesaj 785233)
kışın canım sıkılmasın diye biber ekmiştim. Çok verimli olmasada ev içerisinde kendi kendilerine meyve tuttukları için kışın ara sıra tatlarına bakma şansım oldu. tek sorun ise boyutlarının küçüklüğü. Örneğin resimdekiler Jalepanolarım. 2 gün önce kızarmaya başladıkları için anladımki boyları ufak kalacak gene. Demekki her ne olursa olsun yaz güneşi lazım, hoş epey aydınlık bir yerde duruyorlardı ama, ya da başka bir sorun var.

bence bunlarin cinsi kücük sayin kuzen...ben bunlarin cesitli renklerini lila mor sari kirmizi vs ebaydan siparis ettim,tohumun cikmasi 6 haftayi bulur diyorlar....
belkide sizinkide bu kücük cinstendir..

kuzen38 13-04-2011 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arimayam (Mesaj 785366)
bence bunlarin cinsi kücük sayin kuzen...ben bunlarin cesitli renklerini lila mor sari kirmizi vs ebaydan siparis ettim,tohumun cikmasi 6 haftayi bulur diyorlar....
belkide sizinkide bu kücük cinstendir..

yok bunlar jalepano. tohumun cimlenmesi ise yaklaşık 10 gün. ben kendi tohumlarımdan yetiştirdim bu sene, ama boyları cüce kaldı. yazın bakalım belki uzarlar yeni ekeceklerim.

Emre İlhan 16-04-2011 12:48

4 Eklenti(ler)
Biber fidelerimin son halleri; :)

Demre sivrisi;

Eklenti 203541

Eklenti 203546

Cin biberi;

Eklenti 203543

Eklenti 203547

sebnem&mircan 16-04-2011 16:11

Ne zaman ekmistiniz biberlerinizi sayin Emre Ilhan

Emre İlhan 16-04-2011 16:33

2. ve 3. fotoğraftakiler 12 Martta, 1. ve 4. fotoğraftakiler Nisan başında ekildi.:)

sebnem&mircan 16-04-2011 16:41

Cok guzeller. Cinsler arasinda cimlenme, buyume farkliligi oluyor degil mi. Ayni zamanda uc cesit biber ektim ama hepside farkli farkli gelismekte.

Emre İlhan 16-04-2011 16:44

Evet, diğer bitkilerde de olduğu gibi cinsler arasında çimlenme zamanı farkı oluyor. Ama aşağı yukarı aynı zamanda çimleniyorlar. Gelişme hızı da cinsten cinse değişiyor.:)

efgalipdo 16-04-2011 16:52

arkadaşlar ben de domates fidelerini dikeceğim toprağa yumurta kabuğu ve kurumuş muz kabuğu karıştırdım ,acaba faydası olurmu

sebnem&mircan 16-04-2011 17:01

Konusunda uzman arkadaslar cevap yazacaktir ama siz bide domates basligina bi goz atin orada faydali bilgiler bulabilirsiniz sayin efgalipdo

bahtiyar02 16-04-2011 17:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efgalipdo (Mesaj 787043)
arkadaşlar ben de domates fidelerini dikeceğim toprağa yumurta kabuğu ve kurumuş muz kabuğu karıştırdım ,acaba faydası olurmu

Yumurta kabuğu ve muz kabuğu nerden aklınıza geldi veye neye istinaden toprağa kattınız anlamış değilim.:confused: Yumurta calsiyum ağırlıklı muz ise nişasta yoğunluğu bulunur. Şayet domates fidanlarınızı ekecek bir toprak soruyorsanız K.K.T.C Lefkoşede biraderimi ziyaret ettiğimde görmüştüm toprak domates yetiştirmeye gayet uygun bir toprak.Yanmış hayvan gübresi takviyesi yeterli bence.
Saygılar

Emre İlhan 16-04-2011 18:37

Kalsiyumun sulama suyunda yeterli miktarda olduğunu düşünüyorum. Eğer suda (CO3) fazlaysa kalsiyum ve CO3 bileşimi kireç demek. Bitkilerde kireçten hiç hoşlanmıyor. Çünkü; toprağı alkalileştiriyor. Eğer toprak kalsiyum açısından çok çok fakir değilse, bence müdahale etmeye gerek yok. Kısacası bence de yanmış hayvan gübresi tarzında dengeli gübreler yeterli.:)

h.ışık 16-04-2011 18:56

Arkadaşlar, muzda potasyum oranı epey fazla diye biliyorum. Ancak muzda bulunan potasyumu bitkiler direk kullanabilir mi? sorusuna cevap veremiyorum.

sebnem&mircan 16-04-2011 19:29

Tavuk gubresi kullanmak fazla iyi degil o zaman. Calsium agirlikli diye biliyorum. Topragin ne agirlikli veya neye ihtiyaci oldugunu nerden bilecegiz

TUĞCU 16-04-2011 20:23

Yumurta ve muz kabuğunu bilmem ama ,Bursa da şu fırtına bir dinip havalar ısınsa da, çimlenen biberlerimi saksılara alabilsem.
Biberler,pet bardaklarda meyveye dönecek nerdeyse :).

Lilinin bahcesi 16-04-2011 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan (Mesaj 787115)
Tavuk gubresi kullanmak fazla iyi degil o zaman. Calsium agirlikli diye biliyorum. Topragin ne agirlikli veya neye ihtiyaci oldugunu nerden bilecegiz

Toprak tahlili yaptirirsaniz neye ihtiyac oldugu belli olur.

h.ışık 16-04-2011 21:01

Toprak tahlili nasıl yaptırılıyor. bunu sorarken bahcenin farklı 4-5 bölgesinden toprak alınıp götürülüyor. nerede yaptırılıyor. Ücreti nedir? Ücretsiz yaptırmak gibi bir yontem var mı? merak ediyorum.

KaraGölge 16-04-2011 22:04

Sevgili arkadaşlar;
Bu fideleri ne zamana kadar torf içinde tutacağız?
Sayın malbman bir yazısında torfta fazla besin maddesi olmadığını yazmıştı.
Fideler yavaş yavaş gerçek yapraklarını çıkarmaya başladırlar. Viyollerden alıp içinde elenmiş toprak ve yanmış gübre karışımı olan btiki yetiştirme kaplarına şaşırtsam olurmu? Viyollerin içine gübre veya başka bir besin maddesi koymamız gerkir mi ?
Sulamasını nasıl yapmalıyım? Her sabah 6-7 fıs fıs sıkıyorum. Sizce yeterlimidir?
Bu sorularım domates ve hıyar içinde geçerildir. Aynı soruları birde o forumlara yazıpta kalabalık etmeyeyim.

Kusura bakmayın çok soru sordum galiba.

sebnem&mircan 17-04-2011 19:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilinin bahcesi (Mesaj 787159)
Toprak tahlili yaptirirsaniz neye ihtiyac oldugu belli olur.

Cok tesekkur ederim sayin Lilinin bahcesi ama nerde nasil yaparim bilmiyorum ki. Buralarin bu konularin yabancisiyim;)
Hazir evde yapabilecegim sekilde bir yontem alet varsa tavsiye edebileceginiz onu yapmaya calisayim.

sebnem&mircan 17-04-2011 20:01

Sayin TUGCU

Zeki bey'in sayfasinda sasirtma islemi hakkinda yazdiginiz yaziyi okudum. Yer degistirme ve sasirtma ayri seyler demissiniz. Sasirtma fidelerin en son yerine mi yapilir ? Yer degistirme ise mesela bir kapta uc bes domates tohumu ekiyorsun biraz buyuyunce baska yere aliyosun. Sasirtma yaparken kokte hic toprak torf kalmiyacak demissiniz ama sizin tarif ettiginiz sasirtmada topraktan ya da torftan temizlenmemis gibi geldi bana. Kafam karisti acikcasi :( birde burda yazarmisiniz su isin dogrusunu bende ogrenmek istiyorum. Ve dogru olan neyse onu yapmayi. Zeki bey cicek ekim dikim hakkinda bilgi veriyor siz ise sebze. Anladigim kadariyla ikiside farkli islemler
O sayfayida severek takip ediyorum cimlendirme hakkinda faydali ve guzel bilgiler var. Ama ilgi alanim sebze oldugu icin en dogrusunu ogrenmek istiyorum. Sanirim sayin Lilinin bahcesi'de ayni yontemi kullaniyor. Buda demek oluyorki dogru iz ustundeyim:p

Lilinin bahcesi 17-04-2011 20:48

Sayin sebnem&mircan benim her zaman kullandigim ve TUGCU ile anladigim kadariyla mutabik oldugumuz sasirtma seklinde (domates, biber, patlican icin) sasirtma yapilacak fideyi torftan cikardiktan sonra silkeleyip kokleri temizliyorum. Akabinde ozellikle uzun olan kokleri makasla uclarindan kirpiyorum. Bu 1/3 veya yarisi kadar olabilir. Daha sonra tercihen gubreli suda bekletiyorum. Yarim veya bir gun sonra sasirtma yapacagim yere dikip gunes gormeyen bir yerde birkac gun bekletiyorum. Bu yontemi ilk toprakla ugrasmaya basladigim yillarda gostermislerdi ve suana kadar bir sakincasini gormedim. Teknige uygunmudur derseniz onu bilemem ama hic fide kaybi yasamiyorum.
Sasirtma ile ilgili sorunuzda ise sasirtma dikilecek yere alinmadan once yapilan yer degisikligidir. Eger direk topraga aktariyorsaniz bu sasirtma olmaz bence.

sebnem&mircan 17-04-2011 21:13

Cok iyi anladim sayin Lilinin bahcesi. Salataligi yazmadiginiza gore bu islem salatalikta uygulanmiyor. Salatalikta ne gibi bir uygulama soz konusu ?

Lilinin bahcesi 17-04-2011 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan (Mesaj 787641)
Cok iyi anladim sayin Lilinin bahcesi. Salataligi yazmadiginiza gore bu islem salatalikta uygulanmiyor. Salatalikta ne gibi bir uygulama soz konusu ?

Salataliga sasirtma yapmiyorsunuz.

sebnem&mircan 17-04-2011 21:28

Ilk ektigimiz yerden, dogruca asil yerine dikiyoruz yani. Sora sora ogrenirken insallah sizleride bunaltmiyorumdur.

nuray222ay 21-04-2011 10:24

yardımm...

2 Eklenti(ler)
hazır fide olarak aldığım biberlerim evde cam kenarındaa güzelce büyürken sabah üzerlerinde yeşil böcekcikler olduğunu farkettim..bunlar zararlımı ve ne yapmam gerekli..birde yanyana saksılarda domates ve maydanozlar var onlarada geçermi..yardımınızı bekliyorum..[ATTACH]Eklenti 204812[/ATTACH]

h.ışık 21-04-2011 10:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuray222ay (Mesaj 789685)
hazır fide olarak aldığım biberlerim evde cam kenarındaa güzelce büyürken sabah üzerlerinde yeşil böcekcikler olduğunu farkettim..bunlar zararlımı ve ne yapmam gerekli..birde yanyana saksılarda domates ve maydanozlar var onlarada geçermi..yardımınızı bekliyorum..[ATTACH]Eklenti 204812[/ATTACH]

Yeşil böcek zararlıdır. Çevresine de yayılır. Bitkinin içerisindeki suyunu emerler. İlk olarak fiziksel mücadele edin. yani sayıca azlarsa tek tek ayırarak öldürün. yoksa forum sayfalarında ev yapımı ilaçlar başlığını okuyun.
Kolay gelsin.

nuray222ay 21-04-2011 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 789693)
Yeşil böcek zararlıdır. Çevresine de yayılır. Bitkinin içerisindeki suyunu emerler. İlk olarak fiziksel mücadele edin. yani sayıca azlarsa tek tek ayırarak öldürün. yoksa forum sayfalarında ev yapımı ilaçlar başlığını okuyun.
Kolay gelsin.

şimdi elimle ayırmaya çalıştım ama en yakın zamanda, okuduğum ve en çok önerilen arap sabunlu karışımı uygulayacağım..öneriniz için teşekkürler..ins. biberlerime zarar vermeden kurtulurum..

birde bu hazır fidelerin yanı sıra tohumdan acı biber ve tatlı kıl biber ekmiştim 10 gün oldu ama hala kıpırtı yok normalmidir..hemen hemen aynı zamanlarda ve koşullarda ektiğim domateslerin 3. yaprakları çıkınca artık çıkmayacaklarını düşünmeye başladım..:confused:

TUĞCU 21-04-2011 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan (Mesaj 787594)
Sayin TUGCU

Zeki bey'in sayfasinda sasirtma islemi hakkinda yazdiginiz yaziyi okudum. Yer degistirme ve sasirtma ayri seyler demissiniz. Sasirtma fidelerin en son yerine mi yapilir ? Yer degistirme ise mesela bir kapta uc bes domates tohumu ekiyorsun biraz buyuyunce baska yere aliyosun. Sasirtma yaparken kokte hic toprak torf kalmiyacak demissiniz ama sizin tarif ettiginiz sasirtmada topraktan ya da torftan temizlenmemis gibi geldi bana. Kafam karisti acikcasi :( birde burda yazarmisiniz su isin dogrusunu bende ogrenmek istiyorum. Ve dogru olan neyse onu yapmayi. Zeki bey cicek ekim dikim hakkinda bilgi veriyor siz ise sebze. Anladigim kadariyla ikiside farkli islemler
O sayfayida severek takip ediyorum cimlendirme hakkinda faydali ve guzel bilgiler var. Ama ilgi alanim sebze oldugu icin en dogrusunu ogrenmek istiyorum. Sanirim sayin Lilinin bahcesi'de ayni yontemi kullaniyor. Buda demek oluyorki dogru iz ustundeyim:p

Sayın sebnem&mircan

Sayın Lilinin bahçesi ile yaptığımız şaşırtma temel olarak aynı.Şaşırtmadaki amaç bitkinin toprağa daha iyi kök salması için bitkiyi biraz zorlamak.Şaşırtma yaparken yani bitkinin yapraklarından tutup çekerken, bitkinin kazık köklerinde kopmalar meydana gelir.Daha doğrusu fidenin ilk çıkan kotiledon yapraklarının arasında 3. yaprak belirene kadar bitkinin saçak kökleri henüz oluşmaz.Bu esnada yapılan bir şaşırtmada bitkinin sadece kazık kökü vardır.Kazık kök bitkiyi ayakta tutmaya yarar ama esas bitkiyi besleyen saçak köklerdir.Biz şaşırtma yaparken kazık kökteki kopmalar bitkiyi saçak kök yapmaya zorlar bu da bizim istediğimiz durumdur.
Eğer biz şaşırtma yaparken toprağı ile birlikte yerinden söküp başka bir yere ekersek bu şaşırtma olmaz.Buna yer değiştirme denir.
İşin içine espiri katarsak ,bitkiyi yerinden sökerken vereceğimiz zararla ,bitki diyecekki ,toprağa iyi kök salmamışım bu nedenle yerimden yurdumdan oldum bir dahaki sefere daha iyi kök salayımda topraktan olmayayım :p

Siz şaşırtma yapmadan önce iyice bir fideleri sulayın.Daha sonra kotiledon yapraklarından tutarak çekin.Eğer toprağınız çok sert ise sivri uçlu bir malzeme ile toprağı biraz eşeleyin sonra tekrar deneyin.

Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın bu aralar işler yoğun anca cevap verebildim.

arimayam 21-04-2011 15:37

süper bir anlatim sayin tugcu cok tesekkür ederiz..

sebnem&mircan 21-04-2011 19:10

Sana katiliyorum Melek, sayin Tugcu cok guzel bir anlatim yapmis. Hem guldum, hem okudum. Cok tesekkurler Tugcu. Kendimide soyle demekten alikoyamadim , bak sen su toprak davasindaki kok'e

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025