![]() |
merhaba arkadaşlar, bende bu sene tamamen amatörce (karalahana yetiştirme tecrübelerimden yola çıkarak) brüksel lahanası yetiştirmek istedim. tohumları ektim, biraz büyüdüklerindede küçük bahçeme şaşırttım. brüksel lahanası ile ilgili bilgim olmadığından nette dolaşırken sizlerin tecrübe ettiklerinizi okudum. büyüyen bitkilerimin resimlerini göndersem bundan sonra ne yapmam gerektiğini bana yazarmısınız. tekin bey yardımcı olursanız çok mutlu olurum. şimdiden teşekkürler.
|
3 Eklenti(ler)
brüksel lahanalarımın resimlerini ekledim. bundan sonra ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. yaprakları koparıp gövdeyi güçlendirmem mi lazım, yoksa kendi hallerinde bırakıp zamanının gelmesinimi beklemem lazım ???
fikri olan lütfen bilgi versin. ***. |
Lahana Karadeniz ve Güney Marmara iklimine daha iyi uyum sağlayan bir bitki. 2 yıldır bahçemde Brüksel lahanası var fakat bir türlü baş bağlamıyor.
|
Alıntı:
|
Adanalılar Niğde-Ulukışla lahanasını yoldan geçerken çok görürler. Sanki lahananın ana yurdu.
|
Brüksel lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerden (Brassicaceae) küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türü.
Brokoli gibi kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülen bir başka kış sebzesini veren Brüksel lahanası, Turpgillerdendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır. Biryıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60-90 cm'ye kadar boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar. Bu yaprakların koltuğundan çıkan tomurcuklar, küçük yuvarlak başçıklara dönüşür. Minyatür lahanaları andıran ve kokusu keskin olan başçıklar sıkı sarımlı olup iri bir ceviz kadar büyür ve sebze olarak yenilir. burda da konu işlenmiş http://www.agaclar.net/forum/showthr...sel+lahanas%FD C vitamini bakimindan zengindir ve 100 gram çiğ Brüksel lahanasındaki değerler şunlardır: * Karbonhidrat: 5 g * Protein: 4 g * Yağ: 0,5 g * Mineraller: o Kalsiyum: 30 mg o Demir: 1 mg * Vitaminler: o Karoten: 1 mg (antioksidant) o B1 vitamini: 0,12 mg o B2 vitamini: 0,12 mg o C vitamini: 150 mg |
1 Eklenti(ler)
Havalar serinleyince lahanalarda dürülmeler hızlandı..
|
merhabalar benim çok önemli olduğunu düşündüğüm bi sorunum var bahçeme beyaz lahana diktim çok güzel gelişiyordu ama kurtlandı ne yapacağımı bilmiyorum ilaçlamakmı gerekiyor yoksa bunun doğal bir yöntemi varmıdır
|
Bahçeye diktiğimiz lahanaların yaklaşık olarak %80 ninde içe katlanma problemi var, yapraklar toparlanmadan açık duruyorlar. Bunun sebebi ne olabilir ?
|
1- Ekimi geç yaptınız, yeterince gelişemediler.
2- Gölgede olduğu için sarılmadılar, muhtemelen boya gittiler. Büyük olasılıkla bu iki ihtimalden biri ki her neden olursa olsun bu zamana kadar sarılmadı iseler bundan sonrada zor gibi, önümüz bahar sarılmadan sap çıkarıp tohuma dönerler. Şahsi düşüncem bu şekilde. |
Bahçe tamamen güneş alıyor dolayısıyla ikinci maddeyi eleyebiliriz. Fideler eylülün ilk haftasında dikildi demek ki seneye daha erken dikmemiz gerekiyor ..
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Brüksel lahanası fidecikleri
|
Pamuklu bite dikkat edin. Çok seviyorlar ve hemen yerleşiyorlar. Ayrıca kelebek tırtılları da yapraklarına bayılıyor.
|
Evet Sn. almira bir de salyangozlar bayılıyor yapraklarına. ;)
|
2 Eklenti(ler)
Bahçe işlerine bulaştıktan sonra kışlıkları denememek olmazdı. Gerçi geç kaldığımın farkındayım ama umarım başarılı olabilirim.
January Kink Lahanam Eklenti 444075 Late Flat Dutch Lahanam Eklenti 444076 |
1 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
Long Island Improved cinsi Brüksel Lahanam.
Eklenti 444082 Red Rubine cinsi Brüksel Lahanam. Eklenti 444083 |
3 Eklenti(ler)
Mevsim uygunsuz ancak Savoy lahanasına takmış durumdayım.
Eklenti 462749 Eklenti 462750 Eklenti 462751 Takıntı bu mevsim dinlemiyor. Tohumlar çok süratli çimlendi. Fide haline getirip daha büyük saksıya şaşıracağım. Bu lahanayı yetiştirmem lazım.:rolleyes: |
Sn bahcedenn,
January King pek bilinmez ama cok cok guzel bir lahanadir. Hasada gelim zamani da oldukca uzundur. Ilkbahar basinda bir daha ekin derim. Fotografini gosterdiginiz bitki yasiyor mu? Alıntı:
|
Alıntı:
Delik deşik bir şekilde yaşamaya çalışıyorlar. Ama sanırım baş bağlayamayacaklar. Hem oldukça geç kaldım hem de salyangozlarla başım belada. :( Karnabahar, brokoli ve lahanaları diktiğim bahçeyi bu sene yaptım. Yabani 10-15 ağaç ile insan boyunda yabani otların olduğu bir bahçeydi. Hiç planlarımızda yokken komşu bahçeyi değerlendirme yoluyla yaptığım bir bahçe olduğu için zamanlama çok kötü denk geldi. Yanlış hatırlamıyorsam fideleri Ağustos'un başlarında falan alabildim bahçeye. Tohumları 1 Haziranda ekmiştim. 15-20 günde fide haline geldiler fakat bahçe hazır olmadığı için bahçeye çok geç alabildim. Elimde tohum var hala. Yeni senede kesinlikle denemek isterim tekrardan. İstanbul şartlarında ne zaman ekmek lazım acaba? Bir de tüm bu Brassica ailesine musallat olan Salyangoz için organik bir çözüm yok mudur? |
January King'i mumkun oldugu kadar erken ekmenizde yarar var. Hasadi 4 ayi bulabilir. Bendekiler fide halindeler ve yasadigim iklim icin cok gec kaldim. Dikip dikmemekte kararsizim.
Salyangoz benim icin pek sorun olmuyor ama genelde bakir plakalar tavsiye edilir. Eger bir sekilde bunlardan edinme imkaniniz olursa, fide etrafina yerlestirebilirsiniz sanirim. Alıntı:
|
Lahanalarımın başına gelenler
2 Eklenti(ler)
Merhabalar kış başında fide olarak alıp ektiğim lahanama neler oluyor bunlar nedir ve ne yapmam gerekiyor lahanalarım ne güzel sarılmaya başlamıştı bugün bunları gördüm yardımcı olursanız sevinirim
|
1 Eklenti(ler)
Bunlarda mor lahanalarım neler oluyor lütfen söyleyin
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için yarın hemen deneyeceğim heyyamola
|
Merhabalar. Geçen sene ekmis olduğumuz kara lahanaların tohumları bir türlü kurumadı. Dalında ve yaşlar. Tam kurumadan ekmem durumunda fide alabilir miyim.
|
Merhaba bruksel lahanasini koklendirebilirmiyiz acaba?
|
2 Eklenti(ler)
Bahçedenn arkadaşımızdan aldığım fidelerden çıkan lahanalar. Bakımı tam yapamayınca sıkıntı yaşadık. İlk defa lahana ekince. Cins adını tam olarak hatırlayamıyorum. Kendisi ekler görürse. Bu çeşit de özel bir tür. Tırtıllardan sonra bahçeye gidince birşeyler yemiş en güzeli kırılmış durumda. Bir diğerinde sadece sap kalmış. Tavşanlar ziyaret etmişler herhalde. Tohum alabilirsem diye düşünüyordum.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fi...atis/39612.htm Eklenti 638338 Kırmızı brüksel lahanası. Arkadaşımızın farklı sebze ve tohumları bulma konusunda araştırmacı ruhu çok güzel. Benim aklımda hep brüksel lahanasını yeşil olarak düşünmüştüm. Kırmızı renkli olanı çok güzel. Her iki çeşitten de tohum alabilirsem iyi olacak. Eklenti 638339 http://the-fruitful-potager.myshopif...routs-red-ribs |
Lahana tırtılı ile basit ve tehlikesiz ilaçlamayı yapmayı da sağolsun söylemişti. Bu yıl ilacı Bakteriyi almayı düşünüyorum. Hiç olmaz ise doğal olarak yetişmiş lahana, elma vs. olur. İlaç kullanmaktan iyi.
http://www.agaclar.net/forum/515324-post4.htm |
Purple Savoy ve Falstaff mı resimdekiler? Brüksel Lahanası, çok aç bir bitki. Bol miktarda ve düzenli azot sağlayacak gübreyle ya da gübre dışında bir besinle beslenmesi ve düzenli şekilde sulanması gerek.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
bende bu yıl denemek istiyorum brüksel lahanasini severek yiyoruz
Evin arkasına güzel bir bahçe yaptım |
4 Eklenti(ler)
Kırmızı bürüksel lahanası (Brussels Sprouts, 'Red Rubine') çiçeklerini açtı. Şu anda nerede ise çok az çiçek var. Bu resimler daha önce çekildi. Azot ihtiyacı fazla olduğu için dip taraflarına yanmış koyun gübresi verildi. Herhangibir tozlaşma olmaması için şalgamlar saksı içerisine alındı. Ancak onlar çiçek açamadan bürüksel lahanaları çiçeklerini bitirmek üzereler. Etkinlikte paylaşabileceğimiz başka bitkilerle tozlaşma olmayan tohumumuz olacak. Sn. bahçedenn'e teşekkür ederim.
Eklenti 651070 Eklenti 651071 Eklenti 651072 Eklenti 651073 |
Selam, yaprak koparma ne zaman yapılır ?nette gördüklerinin bazıları yapraklı bazıları değil
Şuan ki durumları; https://i.ibb.co/2KZ4kvG/IMG-20190925-181607.jpg https://i.ibb.co/dgMLhnN/IMG-20190925-181613.jpg |
Merhaba,bürüksel lahanası yetiştirirken,bitkinin büyüme aşamasında yapraklar alttan başlayarak kırılıyormu
|
benzer konuda şu bilgi dışında başka bir şey bulamadım
Alıntı:
ama yaz boyunca denildiğine göre zamanlamayı kaçırdım kışdayız yaza temizlerim |
5 Eklenti(ler)
Pazardan lahana alıp yarısını pişirdim. Diğer yarısı mutfakta hücra bir köşede üstüne gelen örtüden dolayı unutulup kalmış. Daha sonra farkettiğimde yeşermişti. Ve neler olacak diye merak edip onu öylece muhafaza ettim. Ama devamında neler yapmak lazım hiç bilmiyorum :)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025