agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Havuç Yetiştiriciliği (Daucus carota) (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/6170.htm)

nkutsay 05-08-2013 12:50

SIK ektigim havuclari seyreltirken topraktan soktugum fidecigi sasirtabilir miyim? 1 cm kadar kazik koku var ama topraktan sokerken citirtilar da geliyor. nedir bu isin yontemi?

pares 27-08-2013 09:36

"[QUOTE=Selahattin Yılmaz;84664]Eğer torfta ise hiç çekinmeden toprağa dikebilirsiniz. Dikerken torfun dağılmamasına ve havucun köklerinin zarar görmemesine dikkat edin. Aşağıda yetiştiricilik bilgisi bulacaksınız.

[Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar. Havuç, özellikle A vitamini bakımından çok zengindir, ayrıca B~ ve B2 vitaminlerince de zengindir. Son yıllarda uzun, sivri uçlu çeşitlerin yerini Nantes tipi dediğimiz küt, uçlu, odun kısmı denilen özü az ve yumuşak dokulu, ıslah edilmiş çeşitler almıştır."

Bahar da ektiğim havuçlardan bir kaçı çiçek açtı, yukarıda okuduğuma göre ikinci yıl çiçek açması gerekiyormuş, çiçek açmasının sebebi ne olabilir ?

torkulu 24-10-2013 23:40

2 Eklenti(ler)
havuç köklendirme denesi yaptım. sanırım oldu.
1. fotoğraf havuçları henüz kesmiştim, 2. fotoğrafta 1 hafta kadar sonra yapraklar çıkmaya başladı. tohumda başarısız olan bence denesin.

Aysis 25-10-2013 20:10

1 Eklenti(ler)
Bu yıl yetiştirdiğim havuç ve pancarlar . Çok düzgün değil ama lezzeti yerinde idi.Eklenti 449658

bahcedenn 25-10-2013 20:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1211303)
havuç köklendirme denesi yaptım. sanırım oldu.
1. fotoğraf havuçları henüz kesmiştim, 2. fotoğrafta 1 hafta kadar sonra yapraklar çıkmaya başladı. tohumda başarısız olan bence denesin.

Köklendirme denemesi yaptığınız bu çalışmadaki amacınız neydi?

bahcedenn 25-10-2013 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aysis (Mesaj 1211555)
Bu yıl yetiştirdiğim havuç ve pancarlar . Çok düzgün değil ama lezzeti yerinde idi.Eklenti 449658

Sn Aysis, bu havuçların ve pancarların tohumlarını ne zaman ektiniz?

Aysis 28-10-2013 16:09

Sayin bahcedenn gecen yıl son baharda dikip mayis sonu gibi sokmustum. Kendi bahceme ait bir sayfam olmadigi icin konu ile ilgili olsun doye ekledim. Tohumları ise koctastan almıştım
.

torkulu 30-10-2013 19:46

1 Eklenti(ler)
havuçların son hali. 10 cm kadar yapraklar uzadı köklenme başladı.

Aysis 31-10-2013 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1213028)
havuçların son hali. 10 cm kadar yapraklar uzadı köklenme başladı.

Bakalım kök yapabilecek mi?

torkulu 25-11-2013 18:09

1 Eklenti(ler)
15-20 Gündür havuçlar saksıda. 2 tanesi daha kuvvetli gelişiyor. sonuç olarak sapları kesilen havuçlar son derece iyi gelişiyor. bakalım ne zaman tadına bakabileceğim .

sakagun 12-03-2015 09:56

1 Eklenti(ler)
Buzdolabında köklenen havuçlarımı bugün toprağa diktim.
Daha önce havucun yeşilliklerini yiyen oldu mu?
Türkçe sitelerde yenilebilirliği hakkında bir bilgiye rastlamadım. Yabancı sitelerin bazılarında yeşilliklerinin zehirli olduğu, bazılarında ise zehirli olmadığı yazılıyor. Salatalarda ve pesto sosunda havuç yapraklarını kullananlar var.

asilturk1 12-03-2015 11:43

acaba marketten aldığımız havucumu toprağa dikecez yoksa tohumdan mi ?

nkutsay 12-03-2015 11:45

Uzun bir donem her gun salataya havuc rendeleyip yapraklarini da dogradim. Lezzeti notr. Hic bir katkisi yok. Ama yararlidir diye dusunmustum.

sakagun 12-03-2015 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asilturk1 (Mesaj 1362762)
acaba marketten aldığımız havucumu toprağa dikecez yoksa tohumdan mi ?

Yeşilliklerini yemek için pazardan aldığım havucu toprağa diktim. Havuçlarını yemek için ayrıca havuç tohumu da ektim.

dal 12-03-2015 12:38

Patates gibi havuç dikince sağından solundan havuç çıkmaz.Tohumla yetişen bir kazık kök bitkidir.
Tohumları toprağa serp.Yeşil filizler biraz büyünce yapraklar oluşmaya başlayınca seyreltme yap sula sula al sana taptaze havuç.Kendi ektiğin ürün çok daha lezzetlidir bunu unutma:)

Resulgur 13-07-2015 00:41

Neden bu konu zayıf kalmış ki .. Bende 1 hafta kadar önce Muş - Bulanıkta iş yerinin bahçesine çam ağacının altında bir yere siyah havuç tohumu ektim gölgede daha iyi yetişiyormuş .. Çimlenirse resimleri atarım bende ;)

nkutsay 12-11-2015 09:43

2 Eklenti(ler)
27 ağustosta direkt toprağa ekilen tohumlar 12 kasımda 10 cm i gecmisler.

djakan94 12-02-2016 20:36

Bilgiler için teşekkürler arkadaşlar.Yakın bir zamanda bende havuç dikeceğim.

Lonicera 23-02-2016 12:31

1 Eklenti(ler)
Geçen yıl köy pazarından aldığım şeker havucunu çok beğenmiştik. 2 tanesini saksıya koydum. Filizlenmeye başladı. Bakalım tohum oluşturacak mı? Ve hatta o tohumdan aynı özellikte havuç alabilecek miyiz?

hobiciakvarist 01-03-2016 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1223098)
15-20 Gündür havuçlar saksıda. 2 tanesi daha kuvvetli gelişiyor. sonuç olarak sapları kesilen havuçlar son derece iyi gelişiyor. bakalım ne zaman tadına bakabileceğim .

Bu yönetmle havucun tadına bakamazsınız. Başı kesilen havuçtan yaprak çıksada tekrar yeni bir havuç çıkmaz. Bu patates'te olur (başka bir arkadaşımız da bahsetmişti). Ancak, sizin yöntem ile havuçlar iyi bakılırsa tohuma gidebilir, bu durumda seneye yiebileceğiniz tohumlar elde edersiniz.

Ben de aynı yöntemi uyguladım, elimde sarı havuçlar vardı. Bir tane de mor dışlı, ortası turuncu renkli havucum vardı onu da ektim ancak onun çiçeklerini dölleyebileceğim başka bir mor havuç yok, bu nedenle ne yapacağımı bilmiyorum. Acaba kendi kendine döllenir mi havuç? Bazı bitkilerde 2 farklı bitki gerekiyor tohum oluşumu için. :confused:

hobiciakvarist 01-03-2016 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1442142)
Geçen yıl köy pazarından aldığım şeker havucunu çok beğenmiştik. 2 tanesini saksıya koydum. Filizlenmeye başladı. Bakalım tohum oluşturacak mı? Ve hatta o tohumdan aynı özellikte havuç alabilecek miyiz?

Sayın Lonicera,

Aynı şeyi ben de merak ettim ve biraz araştırdım. Üç şey öğrendim: birincisi havuçlar çapraz döllemeye ihtiyaç duyuyorlar tohum vermek için. İkincisi ise çapraz döllemeden dolayı oluşan tohumlar çok büyük değişkenlik gösteriyor. Üçüncüsü ise eğer havucunuz hibrit türlerden biri ise oluşan tohumlar steril olma olasılığı yüksek oluyor.

Genelde marketlerde satılan havuçlar hibrit oluyor. Ancak bu her yerde aynımıdır bilemiyorum. Eğer hibrit türler ise oluşturulacak tohumlar steril olacaktır. Ancak "heirloom" dediğimiz açık dölleme ile elde edilen bir havuç ise sorun olmayacaktır. Bunu nasıl anlarız: eğer havuçlar çoğunlukla benzer şekillerde ve renkte ise muhtemelen hibrit türdür. Ancak, eğer havuçlar aynı hasattan gelipte farklı boy, kalınlık ve renk tonları göstermekte ise "heirloom" türü açık dölleme ile elde edilmiş havuçlardır.

Eğer açık dölleme ile edilmiş havuç ise, aynı cinsden iki havucu çaprazladığınız için de yine çok varyasyon olacağını sanmıyorum. Bu nedenlerden ötürü denemeniz son derece faydalı olacaktır (en azından bilgi olması yönünde). Deneyimlerinizi umarım burdan paylaşırsınız.

Lonicera 01-03-2016 12:44

Sn hobiciakvarist, hiç şüpheniz olmasın sonuçları mutlak paylaşacağım. Yeter ki canımız sağ olsun. Tohum elde edebilirsem etkinlikte paylaşmayı da düşünüyorum. Artık sonuçlarını hep beraber görürüz o zaman:)

hobiciakvarist 02-03-2016 07:08

Benim elimde hibrit olmadığından neredeyse emin olduğum mor bir havuç türü var. Ancak ne yazıkki önceden düşünemedim ve sadece 1 tane almıştım yurt dışında iken "farmer's market" den. Şimdi pişmanım ama ne yarar?

Bu arada balkondumdaki saksıda kendi kendine çıkmakta olan havuç yapraklarına benzeyen bir "ot" var. Ne olduğunu bilmiyorum. Havuçgillerden çok zehirli olan bir bitki olduğunu da bildiğimden ("hemlock") ellemektende çekiniyorum. Ne yapsam bilemedim.

kerkenez 02-03-2016 08:35

Ben evvelki yıl tek bir havuç türü dikmiştim ama tohum verdi. Denemek lazım.

hulya10 02-04-2019 20:15

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
Ben geçen yıl mart ayında bahçeye havuç tohumu attım. Ağustos, eylül gibi serçe parmağım kadar minik ama çok lezzetli havuçlar oldular. Bu eylül yine attım tohum. Onlar daha iyi geliştiler. Sanırım soğuk hava gelişimini olumlu etkiledi. Şimdi yeniden diktim. Ama şunu eklemek istiyorum, seyrelttiklerimi yeniden diktiğimde gelişme göstermedi. O nedenle şaşırtmanın olmadığını düşünüyorum. Herkese kolay gelsin.

bahtiyar02 02-04-2019 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hulya10 (Mesaj 1564775)
Merhaba arkadaşlar,
Ben geçen yıl mart ayında bahçeye havuç tohumu attım. Ağustos, eylül gibi serçe parmağım kadar minik ama çok lezzetli havuçlar oldular. Bu eylül yine attım tohum. Onlar daha iyi geliştiler. Sanırım soğuk hava gelişimini olumlu etkiledi. Şimdi yeniden diktim. Ama şunu eklemek istiyorum, seyrelttiklerimi yeniden diktiğimde gelişme göstermedi. O nedenle şaşırtmanın olmadığını düşünüyorum. Herkese kolay gelsin.

Sevgili hulya10;
Her yıl tohum ekmenize gerek kalmadan belli bir yer ayarlayıp 5-6 adet tohumluk olarak bırakırsanız oluşan tohumlar toprağa dökülür heryıl aynı yerden ürün alabilirsiniz. Burda dikkat edilmesi gereken tohumluklar oluşmaya başlayınca toprak çapalanmalık ki tohumlar toprakla iyice buluşsun.
Saygılar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025