agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Marul Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/5251.htm)

ezgili dünyam 24-10-2008 18:44

1 Eklenti(ler)
Benim marulların en gelişmisi bu kadar oldu. Sabırla bekliyorum.

elnino 15-12-2008 14:38

Merhaba;
bende Konya'da tarlamda ikinci ürün olarak (macar fiğ hasadından sonra tahminen 15 haziran) marul yetiştirmek istiyorum.Acaba 15 haziran tarihinde marul eksem gelişimini tamamlayabilr mi ? İlk donlardan önce ! Ayrıca ticari olarak yapacağımdan pazar durumu fiyatları hakkında bilgisi olan arkadaşlar var mı ?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

maviyeşil 23-12-2008 11:49

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar lütfen bana yardım edin, fikirlerinizi söyleyin. :(

Birkaç gündür çok fazla rüzgar ve yağmur vardı. (rüzgar burda sürekli ve şiddetli) Bahçeme ektiğim morul fideleri biraz büyüyor, rüzgar çıkınca çoğu kırılıp zarar görüyor. Ekeli 1 ayı geçti, büyüme sağlanamadı. Acaba marulları resimlerdeki saksılara alıp rüzgardan ve fazla yağmurdan korumalı mıyım? Bu işlem marullarıma tamamen zarar verir mi?

Eklenti 56958
Eklenti 56959

deep78 23-12-2008 16:20

resimdeki ürünü tavsiye ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11741

Volare 25-12-2008 18:38

Merhaba ,
ben de saksıda çimlendirip büyütecektim ,
İlk hafta hepsi çimlendi , iki yaprak verdiler.
İkinci haftada çoğunu kaybettim , şimdi sadece 3 kök kaldı 3 yaprakları var.
Sabırla büyümelerini beklemeyi düşünüyorum .
Kırmızı marul olduğunu sanıyordum ama hepsi yeşil çıktı:confused:
Daha sonra , hayatta kalırlarsa , kızarırlar umarım:rolleyes:

envor 25-12-2008 19:37

Bunlarda benim marullarım.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=333

berduray 19-03-2009 09:47

Her sene özene bezene dikerim , ahır gübresi de ekliyorum ama boyu bir karışa varmadan yaprakları sütlenir ve acıdan yenmez hale halir.

Ben mi yeterli bakım uygulayamıyorum, havanın ısınması mı tohuma kaçmayı tetikliyor?

Kiraz 19-03-2009 09:53

Benim de geçen sene bir kasaya ektiğim marullar, çok çok kısa bir zaman içinde sümüklüböcekler tarafından tamamen yendi, ben yerlerine alıncaya kadar bir kök bile kalmadı. Bahçesinde sümüklüböcek olanlar dikkat, önlem almak gerekiyor.

Mine Pakkaner 19-03-2009 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 382637)
Her sene özene bezene dikerim , ahır gübresi de ekliyorum ama boyu bir karışa varmadan yaprakları sütlenir ve acıdan yenmez hale halir.

Ben mi yeterli bakım uygulayamıyorum, havanın ısınması mı tohuma kaçmayı tetikliyor?

18 derecenin üzerinde sıcaklıklarda marul tohuma kalkar. Ayrıca uzun gün koşulları sıcakla beraber acılanma ve sütlenmeyi getirir.

Marulu satın alırken köke yakın bir yerden ana yaprak damarını tırnağınızla çizin, süt çıkıyorsa marul acılaşmıştır.

berduray 19-03-2009 14:12

Tahmin ettiğim gibi ısıdan, yağmursuz, açık havalarda öğle sıcağında 25 dereceyi olduğu oluyor.

Teşekkürler Mine Hanım.

mehmetsahin 23-04-2009 14:12

4 Eklenti(ler)
selamlarla
bizde amatör bir ruhla başladık bu işe bayaa bi yol kat ettik şuanda.sayın kudret abi ve sn envorun çalışmalarından ve tabiiki bu siteye katkıda bulan tüm arkadaşların çalışmalarından ilham aldık.
aslında biz işi ticarete de dökmeye başladık:D toplamda 50 bağ marul ve taze yeşil soğan satmış bulunuyoruz:D inanın mükemmel bi zevk gerçi henüz paraları alamadık ama:D bunca emek uğraş artık bir karşılık buldu ya ölsekte gam değil.
baştan sona herşeyi fotoğroflamaya çalıştım.sn.kudret tezel abi sana mail atmıştım hatırlarsan marullardan şikayet etmiştim.dediğiniz gibi hayvan gübresi koyduk yaklaşık 50 çuval ve havalarda biraz ısınınca marulların tüm sıkıntıları uçtu gitti.şimdi hepsi tosun gibi..:D
herkese saygılar

mehmetsahin 23-04-2009 14:26

5 Eklenti(ler)
son halleride bunlar...:D:D
o eski baygın bitkin hallerinden eser kalmadı...:D

ılgım 22-05-2009 09:07

Marul.
 
Merhaba arkadaşlar;

Bahçemize marul ekmek istiyoruz fakat. Mevsimi değilmi bilemiyoruz, bir bilene soruyoruz daha ekim zamanı gelmedi diyo başkasına soruyoruz ekim zamanı geldi dikebilirsin diyorlar. Forumda marul diye aratırdığımda hangi mevsimlerde ve aylarda ekiliyor bulamadım.

Hangi aylarda ve mevsimlerde dikiliyorlarsa yazarsanız memnun olurum. Zamanı'nı geçirmek istemiyorum.

Saygı ve sevgilerimle.

M.ali utku 22-05-2009 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ılgım (Mesaj 427577)
Merhaba arkadaşlar;

Bahçemize marul ekmek istiyoruz fakat. Mevsimi değilmi bilemiyoruz, bir bilene soruyoruz daha ekim zamanı gelmedi diyo başkasına soruyoruz ekim zamanı geldi dikebilirsin diyorlar. Forumda marul diye aratırdığımda hangi mevsimlerde ve aylarda ekiliyor bulamadım.

Hangi aylarda ve mevsimlerde dikiliyorlarsa yazarsanız memnun olurum. Zamanı'nı geçirmek istemiyorum.

Saygı ve sevgilerimle.

syn ılgın aynı durumu bende yaşadım

sonunda tohum satan bır dukkana gıttım. yazlık marul turlerı var onun tohumlarından aldım şu anda çimlenmeye başladılar.
yanlız tohumu satan kısı bir uyarıda bulundu bu mevsımde tohuma çabuk gider dedi o yuzden bellı bı buyukluge ulastımı tohuma gıtmemesı için bır ıple marulları baglamam gerektıgını soyledı birde bahçede gölge olan bir yere dikmem gerktiğini
bakalım artık sonucu bende merakla beklıyorum

benım sorunum ise tohumların dikimini çok iç içe yapmışım biraz buyudukten sonra yerlerını degıstırebılırmıyım onu öğrenmek istiyorum

h_dogan 25-05-2009 22:20

Bence İzmir de Adana gibi yazları oldukça sıcak bir şehir. O yüzden yaz aylarında marul yetiştiriciliği pek mantıklı değil. Satıcının da dediği gibi fazla yaprak sarmadan tohuma kaçar ayrıca marulu bağlamanız da fayda etmez. Bizim burdaki marullar sıcağı görünce küçüklü büyüklü hepsi tohuma kaçtı.

lazuribo 07-06-2009 19:29

ben bir şey sormak istiyorum kıvırcık ve ya marul'tan tekrar tohum nasıl alıcaz saksımda bir iki tane var nasıl yapcaz cevap bekliyeceğim

limon 07-06-2009 23:26

Kıvırcık ve Marulu olduğu gibi bırakacaksınız. Orta göbeğinden bir ok çıkaracak, o ok çiçek açacak, çiçekler kuruyunca tohum kapsülleri oluşacak, kapsüller kurumaya başlayınca tohumları toplayabilirsiniz.

lazuribo 08-06-2009 12:44

teşekkür ediyorum daha neler öğreneceğiz:d

Ulaş 03-09-2009 16:35

ben bu sene ilk defa bahçe yaptım :) hatta bu bahçede domates salatalık, bir kaç çeşit biber vs vardı. ancak gelgelelim ki ne marul u ne de kıvırcığı beceremedim. bağladım olmadı tepesini kestim olmadı aldı başını gitti yukarıya doğru en sonunda kökten alıp tavuklarıma verdim.
bu konu ile bilgisi olan bir arkadaş varsa ve bu marulların neden bu hale geldğini yazarsa çok sevinirim.

umas 03-09-2009 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozan Ulas (Mesaj 491233)
ben bu sene ilk defa bahçe yaptım :) hatta bu bahçede domates salatalık, bir kaç çeşit biber vs vardı. ancak gelgelelim ki ne marul u ne de kıvırcığı beceremedim. bağladım olmadı tepesini kestim olmadı aldı başını gitti yukarıya doğru en sonunda kökten alıp tavuklarıma verdim.
bu konu ile bilgisi olan bir arkadaş varsa ve bu marulların neden bu hale geldğini yazarsa çok sevinirim.

Salata ve marul gruplarının sıcağa karşı duyarlılıkları farklılık gösterir. Sıcağa karşı kıvırcık baş salatalar çok hassas oldukları halde, yağlı baş salatalar orta derecede hassas, yaprak salatalar daha az hassastır. İyi bir baş oluşumu için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme idealdir.
Salata ve marul yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır. 18 ºC’nin üzerinde tohuma kalkar.
Sivas bildiğim kadarıyla yüksek rakıma sahip. Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m. olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.
Bu arada, marul cinsi de önemli.
marul şemikler aşırı sıcakta göbek bağlamadan sapakalkar
parıs ısland cos Verimi gayet güzel olan bu çeşit çiçeğe kalkmaya orta derecede toleranslıdır.
tarsus göbek ve kıvırcık 'bence' en iyisi. (Tabi bu söylediğim amatör üreticiler için geçerli

Ulaş 11-09-2009 15:20

sayın umas teşekkür ederim öncelikle. aslında yaz ayları bizim buralarda kışlar kadar serin değil. yüksek olmasına rağmen yine yazın 30 dereceleri görüyoruz.
beceremedim ve becerene de rastlamadım :) çok güzel yeşilleniyor tam bağlanacak duruma geliyor bağlıyorum da ancak sapa yürüyor.

citrus 01-11-2009 02:36

SALATA-MARUL
Asteraceae (=Compositae) Familyası
Lactuca sativa (Salata-marul)
Chichorium endivia (Yaprak çikori)
Chichorium intybus (Başlı Çikori)
• Cynara scolymus (Enginar)
• Helianthus tuberosus (Yer elması)
SALATA-MARUL
Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor
Avrupa Amerika (1494)
Yabani form: Lactuca serriola x L. sativa melezi
Sınıflandırma
L. Sativa var angustana (Kuşkonmaz salatası)
L. Sativa var foliosa=L. Sativa var. crispa (Yaprak salatalar)
L. Sativa var. longifolia (Marul)
L. Sativa var. capitata (Baş salata)
Yaprak ve baş özelliklerine göre
Kıvırcık baş salatalar (Iceberg tipi)
Baş oluşumu var,
Yapraklar kıvırcık veya dalgalı
Dış yapraklar yeşil tonlarında, iç yapraklar beyazımsıdır.
Yaprak ve baş özelliklerine göre
Yağlı baş salatalar
Baş oluşumu var,
Başlar gevşek ve yumuşak
Yaprak kenarları düz, yaprak sapına yakın kısımlar dalgalı
Dayanıklılık az

Marullar
Baş oluşumu var,
Başlar uzun, yapraklar uzun
Yaprak damarları belirgin
Dış yapraklar koyu yeşil ve kaba yapılı
İç yapraklar açık yeşil, gevrek, ince yapılı
Dayanıklılık fazla
Yaprak salatalar
Baş oluşumu yok
Yapraklar değişik şekilli ve renkli
Yapraklar düz veya kıvırcık
Sıkı rozet yapraklar oluşturur
Yetiştirilme mevsimleri
İlkbahar salataları
Sonbahar salataları
Botanik özellikleri
Kök: Kazık kök+ saçak kök
15-45 cm yanlara
15-30 cm derinlik
Yüzlek köklüdür.
Gövde
Vegetatif devrede gelişmemiştir.
Generatif fazda 30-50 cm uzunlukta
Yaprak
Şekil: Dar eliptik, eliptik, yuvarlak, geniş eliptik, topaç, uzun topaç, üçgen
Renk: Yeşil tonları, kırmızı, mor
Yaprak kenarı: Düz, hafif dişli, dalgalı
Yaprak
Yaprak duruşu (Hasat döneminde): Dik, yarı dik, yatık
Dış yaprakların özelliği: İç bükey, düz, dışbükey
Yaprak yapısı: Kaba, normal, gevrek
Baş
Başın oluşum şekli:
• Büyüme ucunda merkeze yakın aynı uzunluktaki yaprakların birikimi
• İçten dışa doğru yaprakların birbirinin üzerini örtmesi
Baş
Olgunlaşma süresi: 65-85 gün
Şekil: Yaprak şekline benzer.
Yuvarlak, uzun yuvarlak, basık yuvarlık, uzun elips
Renk: Açık yeşil, yeşil, koyu yeşil, kırmızı
İrilik: 200-800 g, Çap: 25-30 cm
Çiçek
Çiçek sapı: 50-150 cm
Çiçek: 25-30 adet çiçeğin birleşmesi ile meydana gelen bileşik çiçek
Çiçek rengi: Sarı
Çiçek tipi: Erselik, 5 erkek organ, 1 diş organ
Tozlanma şekli: Kendine tozlanma hakim, % 1 oranında yabancı tozlanma vardır.
Tohum
Tozlanma- tohum olgunlaşma süresi: 2 hafta
Şekil: yassı ve uzunlamasına oluklu, uç kısmı çıkıntılı
Renk: gri beyaz, kahverengi, siyah
İrilik: 3-4 mm X 0.8-1 mm X 0.3-0.5 mm
1000 tohum ağırlığı: 0.8
Ekonomik önemi
Sebze üretimindeki payı: % 1.2
Yaprağı tüketilen sebzeler içindeki payı: % 17.3
Üretici iller Marul Salata
Hatay (% 24) Ankara (% 30)
Adana (% 22) İçel (% 17)
İzmir (% 10) Samsun (% 7)
Eskişehir (% 5) Eskişehir (% 6)
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Gelişme ve baş oluşumu:
Sıcaklık sınırları:
En düşük: 7 ºC
Optimum: 16-18 ºC
En fazla: 25 ºC
Bitki 6-10 yapraklı dönemde 0 ºC’de birkaç gün dayanabilir.
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Sıcaklık –gün uzunluğu ilişkisi
Yüksek ışık yoğunluğu + uzun gün + yüksek sıcaklık:
Yaprak genişliği artar.
Gelişme ve Baş oluşumu iyi.
Düşük ışık yoğunluğu + kısa gün + sıcaklıkta azalma:
Yaprak uzunluğu artar
Baş oluşumu gecikir.
Baş oluşumunda sorunlar ortaya çıkar.
Verim ve kalite düşer.
Gün uzunluğu:
Çiçek sapı oluşumunda etkili
 Çeşitlerin tepkileri farklı
 Erken çiçeklenmede çiçeklenme hormonu gibberellinler etkili
(3-4 yapraklı dönemde
 Vernalizasyon,
 yüksek gece sıcaklığında (18ºC ) uzun gün çiçeklenmeyi uyarır.
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Toprak
• Organik maddece zengin (3-5 t)
• Seçici değil, derin, kumlu, kumlu –tınlı toprakları tercih eder.
• Toprak pH’sı nötr (6.0-6.5). Bazik reaksiyonlu topraklarda Potasyum sülfat, Asit reaksiyonlu topraklarda kireçleme yapılır.
• Ekim nöbeti uygulanmalı (Domates, baklagiller, mısır, ıspanak, pancar, havuç)
YETİŞTİRME TEKNİĞİ
• Doğrudan ekim
• Kullanılan tohum miktarı fazla
• Seyreltme şart
Düzgün çıkış için:
• Bant veya kaplanmış tohum
• Blok veya küme halinde ekim
• Makine ile ekim
Tohum miktarı: 600-1000 g/da
6-7 bin bitki/da
2. Fide ile yetiştirme
Tohum miktarı : 0.5-1.5 g/m²
Ekim yeri: Yastık, toprak blok, kasa, tüp
Ekim zamanı:
İlkbahar: Şubat, mart, nisan
Kış: Eylül, ekim, kasım
Sonbahar: Ağustos, eylül, ekim
Ekim aralıkları: 20-30 X 15-20 cm
Gübreleme:
Organik gübre+ 15-18 kg N + 8-10 kg P +5-6 kg K
Ca noksanlığında uç yanıklığı görülür.
Sulama:
İlkbahar ve sonbahar dönemi yetiştiriciliğinde önemli
Yağmurlama ve damla sulama sistemi uygun
FİZYOLOJİK HASTALIKLAR
Uç yanıklığı
Belirtileri: Yaprak ucunda kahverengi yaralar
Nedenleri:
• Nemli havaların arkasından gelen yüksek sıcaklıklar (20ºC) nedeniyle Ca alınamaması
• Ca, N, Mg, B noksanlığı
Korunma yolları: Yapraklara CaNO3 veya CaCl2 püskürtülmesi
Kahverengi damar
Belirtileri: Yaprak ana damarında kahverengi lekeler, sonra yumuşama, başta gevşeme ve koflaşma
Nedenleri:
• Hasat dönemindeki yüksek sıcaklık
• Yağış ve yüksek nem
Spiralleşme
Belirtileri: Başı oluşturan 1 veya 2 yaprağın yaprak damarının dışa doğru genişlemesi ile baş oluşturamaması
Nedenleri:
• Henüz bilinmemektedir
HASAT ve MUHAFAZA
Hasat kriteri:
Baş salatalar: Baş iriliği, Baş sıkılığı
Yaprak salatalar: Yaprak sayısı (15-20 yaprak
Muhafaza:
Ön soğutma: hasat sonrası suyla veya vakumla
Depo koşulları: 0-1ºC, % 90-95 ON, 1 hafta
CA: % 2 CO2 + % 3 O2 , 1 ay veya daha fazla
DEPO HASTALIKLARI
Kırmızı leke: Dış yapraklarda damarlar üzerinde yeşil kahverengi leke oluşumu
Nedeni:
Depo ortamındaki fazla etilen
 Kurak koşullarda yetiştirilen salataların depoya alınması
 Aşırı olgunlaşmış salataların depolanması
Siyah benek: Yaprak kenarlarında çok sayıda küçük, orta kısmı güneş yanığı gibi kurumuş, kenarları kahverengi lekeler
Nedeni:
Depo ortamındaki fazla CO2
Bünyedeki fenolik bileşikler
Beyaz ve kahverengi damar:
Dış yapraklarda sararma ve esmerleşme
Nedeni: Depo ortamındaki yüksek sıcaklık
Pembe damar: Yaprak ana damarlarının dip kısmında ve aşırı olgunlaşmış başlarda renksiz alanlar şeklinde ortaya çıkar.
Nedeni:
Aşırı olgun başların depolanması
Depo koşulları (sıcaklık ve havalandırma)
Ambalajsız depolama

OnurÇobanoğlu 02-11-2009 18:59

Yeni üyenin ilk ekim deneyimi =) marul tohumu bir kaç soru...
 
Arkadaşlar herkese merhaba ;
Sitenin yeni üyelerindenim tanışma kısmında kendimi tanıtmıştım ama birde burda tanıtıp birde soru sorayım istedim..
Sitedeki çoğu kişiden farklı olarak, marul ekmek bu konularda hayatımdaki İlk deneyimim olacak , marul tohumum ,ekim için 40 lı kabım ve bahçe toprağım mevcut ama yine de bir bilene sorarak ilerlemekte fayda var diye düşündüm.Gerçi marul ekimi ile ilgili tüm msj ları okudum ama yinede bir kac soru;
Balkon da ısı bu aylar için uygunmudur.?
Birkac arkadasım gölge de kalmalı demişler, oda içerisinde tohumlar için daha iyi bi,r sıcaklık ve ışık sağlayabilirmiyim.?
birde tohumları ne zaman Geniş bir saksıya almalı ve ne kadar su vermeliyim?

Biraz uzun ve karışık oldu sanırım ama şimdiden teşekkürler... :)

Sevgiler....

sadocan 21-11-2009 19:55

Marullarda acıma
 
Değerli arkadaşlar benimde serada yetiştirmeye çalıştığım 500 kök kıvırcık marullar şu an itibari ile 45 günlükler ve satmaya başladım yalnız sorunum şudur bu kıvırcıklarda acımalar meydana geldi, kendi yapmış olduğum 15m, 6m olan seramda acemice bu işle uğraşıyorum ve fazla deneyimim olmadığı için birçok sorunla karşılaştım hepsini yemneyi başardım ama acımalar neden kaynaklanıyor bulamadım ve çaresi nedir acaba sayın mine hanım bahsetmiş olduğunuz gibi, fazla sıcak mevsimde değiliz şu an ısı gündüzleri 15 derece geceleri ise 5 dereceye kadar düştüğü oluyor başkada bilmiyorum her maruda yok ama bazılarında var funly isimli kıvırcık marul fidesi Antalyadan getirtip dikmiştim şimdi ise 600 kök daha getitdim ikinci posta olarak dikime hazırlıyorum tek sorun acımalar başka sorunda yok pazarıda çok güzel para ediyor yani.

organica 22-11-2009 14:24

Marulda acılaşmanın bir kaç nedeni vardır. Sıcak, hasat zamanını geçirme ve sulama dengesizliği.

gtatas 30-12-2009 10:44

Evet bunlarda benim kıvırcık marullarım bakalım bu sene marula para vericez mi vermiycez mi? Nedersiniz? Bu iş olur mu?
http://img109.imageshack.us/img109/7212/marullarm.jpg

muhacir07 01-01-2010 20:11

Merhaba!
Sanki marullarınız gölgede kalmış gibi boyları biraz uzun duruyor?

siniroluyorum 01-01-2010 21:18

Sanırım biraz sık ekilmiş ama bildiğim kadarıyla sonradan fidelerin yeri değiştirilebiliyor

gtatas 02-01-2010 13:40

Tabii onlar dört yaprak olunca yavaş yavaş yeni yerlerine şaşırtma yapacağım.

siniroluyorum 02-01-2010 17:03

Bende top ve kıvırcık var.Yağmurdan sonra top marulların üst yaprakları çürüdü.Eğer çok olsaydı çürük yapraklar için ne yapabilirdim?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025