![]() |
Bugün ,bitkilerimin bulunduğu yerden 500 metre ilerideki boş arsada inşaat temeli açmak için kepçe çalışmaya başlamıştı ki koşup Tilkişen (İzmir'de böyle isimlendiriyoruz) köklerini aldım. Ama tam 1 saat sürdü köklerini zarar görmeden sökmek. Artık kaç yıllık kök bilemiyorum ama en tazelerini söküp söküp torbaya doldurdum. Üstüm başım, ellerim hep çamur oldu, bu sebeple resimleyemedim.
Yabani kuşkonmaz(Tilkişen) kültür çeşidine göre çok daha lezzetli. Fakat ot acısına alışık olmayanlar yadırgayabilirler acımsı tadını. İyi ki gidip almışım, ilerleyen saatlerde arsanın üzerinde ot dahi kalmamıştı. Tüm toprağı kamyonlara yükleyip moloz döküm yerine götürdüler. Niyetim hem bu bitkinin devamlılığını sağlayabilmek hem de tohumlarına ulaşıp etkinlikte paylaşabilmek. İnşallah tutar ve çiçeklenir de bol tohum yapar. |
Sayın Lonicera biz onlara "kedirgen" deriz. Tilkişenlerin acılığından bahsetmişsiniz. Biz bu durumu önlemek için tilkişenleri pişirirken önce soğanını tavanın altına yayar (Bu iş için pırasa da kullanılabilir.) sonra da doğradığımız kuşkonmazları üzerine koyarız. Zeytinyağını gezdirip kapağını kapatıp pişme görünümüne kadar bir süre hiç karıştırmayız. Kısık ateşte olmalı tabi. Erken karıştırınca acılık oluyor. Bu şekilde denerseniz acılığı ortaya çıkmıyor. Aynı şeyi acı sarmaşıkta da deneyebilirsiniz. Gerçi acı olsa da hoş. Acılığının da tadı başka :)
Tilkişenleri kurtarmanıza sevindim. Güle güle büyütün. Kuşkonmaz başlığını takip etmeye devam edeceğim. |
Sn Lonicera,
Tilkişenin buyume dongusu nasildir? Tohumu ekildikten ne kadar sonra ciceklenip tohum veriyor? |
Sn Imay, tarifinizi mutlaka deneyeceğim. Aslında bu acılık şikayet ettiğimiz bir acılık değil, biz hurma zeytini çok tükettiğimiz için çocukluktan bu acılığa alışkınızdır diyebilirim. Bazı tariflerde sizin de belirttiğiniz gibi pişirirken çok az karıştırılması gerektiği yoksa acılığın arttığından bahsetmiş. Hatta kimi kesinlikle metal kullanmayın demiş. Biz şimdiye kadar hep üzerine yumurta kırarak tükettik. Burada eskiler acı ot denen bir ot ile veya sarmaşık isimli bir başka ot ile beraber pişiriyorlar. Ortaya çıkan acılık daha da fazla oluyor.
Bu başlıkta sizin gibi deneyimli kişilerin olması da çok faydalı olacaktır. Ben de kuşkonmaz için ayrı ihtimam göstereceğim artık:)) |
Alıntı:
Yani benim de bilgim internetten derleme toplama şeklinde anlayacağınız. Yeni aktarmış olduğum yabani tilkişenin üzerinde henüz olgunlaşmamış tohumları vardı. Her bir tohum taslağında(aynı bamya tohumuna benziyor) 3 veya dört adet siyah küçük tohum mevcut. Tohum taslağının dışı önce kırmızı ardından morumsu renk alıp olgunlaşıyor. Yabani türüne sık sık ulaşıp gelişmeleri aktarmak zor olacağından hali hazırda bendeki yabanileri gözleyip bilgilendirmeye çalışırım. Kültür çeşidi ile arasındaki farkları hep beraber gözlemleriz artık. Her ne olursa olsun kesinlikle el altında olması gereken çok lezzetli ve faydalı bir bitki olduğunu düşünüyorum.:p |
2 Eklenti(ler)
Bir haftadır hava yağışlı ve ılık gidince yabani kuşkonmazda filizlenme başlamış. Kültür çeşidinde herhangi bir hareketlenme yok henüz.
|
kuşkonmaz
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Kültür çeşidi dışarıda o kabus gibi gelen soğukları atlattı. Ama yabani olan soğuklardan kısa bir süre önce yerinden sökülüp yeni yerine alışıp güçlenemediği için dayanamamış.
|
Bingöl, Kayseri, Nevşehir, Niğde illerinde de yabani olarak yetişen ve her bahar itina ile topladığım kutsal bitki. Günün birinde yetiştirmeyi becerebilir miyim bilmiyorum ama çok seviyorum bu keratayı.
|
ticari olarak ilgilenen var mı? getirisi-götürüsü nasıl?
|
Ticari yetiştiren var mı bilmiyorum. Büyük marketler ithal getiriyor olmalı. Üç senede hasada geliyor olması, hasat süresinin nisbeten kısalığı ticari bakımdan cazip yapmıyor galiba. Oysa gerek pençe üretimi, gerek üç seneyi doldurmuş bahçelerde filiz kesilmesinin ticari bir anlamı olabilir.
|
1 Eklenti(ler)
Oldukça güzel kardeşlenme yapmışlar. Üst kısmı çiçeklendi ama tohum yok. Yabani türüne Urla köylerinde rastladık.Sonbahara doğru az miktar kökleyip saksıya alacağım yeniden.
|
1 Eklenti(ler)
Hiçbir şeye aldırmadan sürekli yeni sürgün veriyor. Bazılarını koparmayıp bıraktım ki pençeler daha da gelişsin. Büyük poşet içerisinde bu kadar verimli olabiliyorsa, güzel bir bahçede kim bilir nasıl gelişirdi.
|
2 Eklenti(ler)
Dün sabah Urla Kuşçular kırsalına mevsimin en lezzetli radikalarını vb. toplamaya gittik. Malum bu otlar soğuk yedikçe daha bir lezzetleniyor ve acılıkları azalıyor. Yaklaşık 6 haneye yetecek kadar ot yaptıktan sonra( ot yapmak terimi bizim burada çeşitli otları toplamak anlamındadır) iki delice zeytin dibinde bir hazineye rastladık. Tilkimen tohumları hala bitkisi üzerinde olgunlaşmış bizi bekliyor. Eldivenleri takıp tohumların % 80 civarını topladık. Geriye kalanlar da kurda kuşa yem olsunlar artık. Bitki kendi dibine de epey tohum dökmüş.
Yabani kuşkonmaz ile kültür çeşidi kuşkonmazın tohumları arasında da bariz farklar var. Birincisi tohum iriliği. Yabani olanlar kültür çeşidine göre en az 3 kat daha iri. İkinci olarak kültür çeşidi tohum olgunlaştığında kırmızı renk alıyor, yabani olan ise kararıyor. Tohumları kılıflarından çıkarmadan şubat ayı sonuna kadar dışarda tutup dormansiyi kırmak istiyoruz. Daha sonra az bir kısmını ekeceğiz. Keşke bu yılki tohum paylaşım etkinliğine yetişebilseydi. Ne yapalım artık seneye nasipse. Tilkimenler(Muğla tarafı Tilkişen der) sanırım 1.5-2 aya kalmaz filiz verir. O zaman da gelip bu lezzetli otları toplamak her zamanki gibi çok keyifli olacak:))) |
Bu yıl kuşkonmaz sayısını sekizden yirmisekize çıkarttım. 28 pençem daha var, onları da bu sene saksılarda tutup seneye yerlerine ekerim herhalde. Pençe üretmesi, sonra da üç sene beklemesi hayli uzun, ama sonrası çok güzel :)
|
Yazıldıysa görmedim ama kuşkonmaz özellikle amerikada steakhouse ların gözdesidir ve orda gordugum ve bayıldıgım pişire tarzı aliminyüm folyoya sarıp zeytinyagı e sarımsakla marineleyip fırında pişirmek eti gözünüz gormuyor bunu yiyince :)
|
Gerek tohumdan pençe haline gelen kültür çeşidi olsun gerekse doğadan söktüğüm yabani kuşkonmaz pençeleri maalesef yok oldular. Toplam 23 kök kültür çeşidi kuşkonmaz pençelerinden sadece 2 tanesi yeniden filizlendi. En az 45-50 yabani kuşkonmaz pençelerinden uyanan olmadı. Kök gelişimine erken başlasın diye Kasım ayı sonlarında pençeleri toprakla buluşturmuştum. Üstelik pek çoğunda kılcal kökler aynen duruyordu. Sulama konusunda gerekli özeni de göstermiştim oysa. Nerede hata yaptım acaba?
Bu arada zaman kaybı olmasın diye yabani kuşkonmaz tohumlarından bir kısmının ekimini geçenlerde tamamladım. |
Alıntı:
Sayın Lonicera bu yılki soğuklardan etkilenmiş olabilirler mi? Sizin kuşkonmazlar saksıdaydı diye hatırlıyorum. Benim saksıdaki zıpçıktılarım bu yılki soğuklara dayanamayıp dondu. Saksının ortasında kalan 4 soğan kurtulabildi sadece. Saksıdaki toprak kolayca donuyor. Yerde dikili olsalardı kurtulurlardı. Özellikle soğuk havalarda saksılar sulanmaya devam edilirse toprağın donması kaçınılmaz oluyor. Haliyle kökler,soğanlar ölüyor. |
Sn Imay, kültür çeşitleri saksıdan geçti bahçeye. Kasım ayı da oldukça ılıktı ve her nedense bu yıl İzmir' de fazla soğuk yaşanmadı. Yabani olanları da aynı zamanda aktarmıştım. Soğuk olmadığı için o seçeneği eledim. Başka bir nedeni var ama bilemeyeceğim artık. Tohumdan devam etmekten başka yol yok şimdilik.
|
Selamlar.
Kuşkonmaz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor mu |
Merhaba arkadaşlar forumu baştan sona okudum ama kuşkonmaz tohumlarının Nasıl ve ne zaman çimlendirileceği hakkında bilgiye ulaşamadım,tohumu veren arkadaş bu ayda ekebileceğimi söylemişti ama bana riskli geldi,yanıt verebilirseniz çok sevineceğim.
|
Ben Ocak/Şubat/Mart aylarında ekim yaptım bir sorun olmadı. Geçen yıl bu zamanlarda ekim yaptım pek çoğu çimlenmedi. Çimlenenlerin de büyük kısmı kışın soğuklara yenik düştü.
Aklımızda bulunsun diye bir hatırlatmada bulunayım yeri gelmişken. Kuşkonmaz tohumlarının çimlenmesi hemen olmayıp sabır gerektiriyor. Bence İzmir için Ocak sonu veya Şubat ayı başları ekim için en iyisi. |
Teşekkürler Lonicera tavsiyenizi dikkate alacağım tohumların çimlendirme öncesi suda ne kadar bekletilmesi gerekir ?
|
KUşkonmaz tohumlarının dış kabukları oldukça kalındır. Bir gün suda bekleseler yeterli olur. Ama buna rağmen çimlenme uzun sürecektir bilginize...
|
Ülkenin tek ve en büyük kuşkonmaz ve beyaz hindiba üreticisi..Yetiştirici olmak isteyenlere de destek veriyormuş..Bugün Bloomberg TV'de dinledim sahibini..
https://www.facebook.com/Nomad-Tar%C...7/?pnref=story Türkiye'nin En Büyük Kuşkonmaz Üreticisi: Nomad Gıda - Chef Haber |
bu konuda araştırma yapmak için yetiştiren varsa görüşmek, mümkünse gezmek, tanışmak varsa tohum **** fidesini almak isterim. 4 dönüm kadar bir alanda antalya da düşünüyorum.seyahat sorunum yoktur. her yere gidebilirim.
|
Alıntı:
Bu sıra hasat zamanı. Her akşam bir tabak kuşkonmaz çok iyi gidiyor :) |
Kuşkonmaz yetiştiriciliği için gazetelerde haberi çıkan bu bayanla görüşebilirsiniz.
ODTÜ’lü Aslı Aksoy, Türkiye’nin 2. büyük kuşkonmaz üreticisi oldu |
bende bu 2 ay önce tohum ektim 8 tane kuşkonmaz fidem oldu . bahçemde yabani kuşkonmazlar da var.
yetiştirmek istediğim iki üründen biri kuşkonmaz diğeri enginar |
2 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Kaç yıldır bakıyorum, etkinlikte tohumunu paylaşanı göremedim maalesef.
|
Alıntı:
|
Kuşkonmaz büyütme, ekme, hasat etme - Bahçecilik İpuçları
Kuşkonmaz bitkiler çok yıllık olup, aynı bitki bahçenizde yıllarca büyür. Sebze olarak hoşlandığımız mızraklar, ilkbaharda ortaya çıkan yeni filizler. Kuşkonmaz yetiştiriciliğinin en önemli parçası, evde yetiştirilen kuşkonmazın ilk ısırıklığını tadabilmenizin birkaç mevsim alacağını anlamasıdır. Hasat yapmadan önce bitkilerin olgunlaşmasına izin verilmelidir. Bahçenizde aynı yerde 15, 20, bazen 30 yıllarca kalacaklardır. Aslında verimli bir kuşkonmaz yatak, taşınmak yerine evinizi yenilemek için iyi bir neden! Kuşkonmaz, en sıcak bölümler, bölgeler 8b ve üstü hariç, ülkenin her yerinde iyi yetişir. Yumuşak kışlarından dolayı bitkiler tamamen uyku halindedir. Bitkiler güç kazanamaz ve düşer. Kuşkonmaz, ailenin ne kadar hoşlandığından kaç tane bitkiye ihtiyacınız olduğunu belirler. İyi bir başlangıç, her bir kişi için 10 bitkidir. Eğer bir aile favori ise ya da daha sonra için dondurmak için planlıyorsanız, daha fazla ihtiyacımız var. |
|
Mecbur kalınması ayrı bir şey ama kuşkonmaz kökleri seneden seneye yaygınlaşarak güçleniyor ve bu sayede her sene daha fazla filiz veriyor. Bu yüzden önceki mesajınızda yazıldığı gibi, senelerce rahatsız edilmeyecek, köklerinin özgürce gelişebileceği yerlere dikmekte fayda var.
|
İlk videoda özellikle onu vurgulamış. Uzun yıllar kalıyormuş. Hiç rahatsız edilmeyeceği bir yere dikmekte fayda var.
Bahçenizde aynı yerde 15, 20, bazen 30 yıllarca kalacaklardır. İkinci videoyu ise kovalarda bile yetiştirilebildiğini göstermek için ekledim. Benim dikkatimi çeken bir nokta da 8b ve üstü hariç yazıyor. İlk ve son yemiş olduğum kuşkonmaz bana Kıbrıslı bir arkadaşımdan gelmişti. Şimdi bu durumda orada yetişmiyor mu? Yoksa ben mi yanlış anlıyorum. Kuşkonmaz, en sıcak bölümler, bölgeler 8b ve üstü hariç, ülkenin her yerinde iyi yetişir. |
Bizim kuşkonmazlar kışı atlattılar sanırım. Bugün en az üç tanesinde filizlerini gördüm. Bu yıl iyi bakarsam gelecek yıla hasat edecek hale gelirler sanırım.
Kuşkonmazda pençeleri ayırarak çoğaltmak mümkün olur herhalde. Büyüyüp güçlendiklerinde bu şekilde çoğaltmayı da deneyeceğim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025