agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Domates ve Biber Çiçek dökülmesi (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/42294.htm)

Antarktika 05-07-2018 15:47

1 Eklenti(ler)
Sayın Fatih_Soydemir, verdiğiniz bilgiler çok değerli. Çok ama çok teşekkür ederim. Bu noktada size sorularım olacaktı şöyle ki:
Öneriniz:
1) Sebze torfu
Bu sebze torfunu nereden bulabileceğim? Bir link paylaşabilir misiniz? Malum pahalı ve yanlış bir şey satın almak istemem. Bir de karışımda bunun oranı yani ölçüsü ne olacak?
2) Bahçe toprağı
Bizim binanın bahçesindeki toprağın içerisinde solucan tespit ettim. Bu sakınca oluşturur mu? Oluşturursa başka bir yerden temin etmeliyim. Ayrıca bahçe toprağını sterilize etmeli miyim? Etmek zorundaysam da nasıl bu işlemi nasıl yaparım? Bunun da ölçüsü karışımın içerisinde ne olmalı?
3) Yarasa Gübresi
Elimde buna alternatif az bir miktar katı granül solucan gübresi var. Bunun yerine Yarasa gübresi satın alabilirim. Ne dersiniz? Daha iyi olur derseniz alayım. Ayrıca bunun da karışım içerisindeki ölçüsü ne olmalı? Yarasa gübresini sıvı mı katı mı satın almalıyım?
Ayrıca orman humusu mu toprağı mı ne? Bir de böyle bir şeyden bahsediyorlar. Bu konudaki fikriniz nedir? Yoksa bunu hiç karıştırmamalı mıyım?
Bu konuyla ilgili şöyle bir toprağa denk geldim ne dersiniz? Bu olur mu tek başına önerinize alternatif olarak. Eğer bu toprak tek başına olursa bunu satın alayım. Hem zahmetten hem de zamandan tasarruf ederim. Para tasarrufu hariç tabii ki çünkü pahalı bir toprak. İşte Linki:
biobizz all mix organik toprak 50 litre
Son olarak aşağıdaki saksılardan hangisi uygun olur amacıma yönelik.
1) https://urun.n11.com/saksilar/serino...ksi-P266922806
2) https://urun.n11.com/saksilar/ayakli...134-P252120034
3) https://urun.gittigidiyor.com/ev-bah...-521-360880554
4) https://urun.gittigidiyor.com/ev-bah...2119-340630751
ve son olarak şöyle bir şey mi yapsam. Bunu bu forumda gördüm ve resmi alıntı yaptım:
Eklenti 677719

Değerli görüşleriniz benim için önemlidir? Umarım eninde sonunda başarırım. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla

remus2 05-07-2018 18:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antarktika (Mesaj 1544367)
.



Bence boşa para harcamayın güzel bir saksı vb. alın içine bahçe toprağını güzelce doldurun 10cm üstte boşluk kalsın etrafınızda illaki vardır bir botanik, fidan satan vs. ordan bir çuval (koyun vs) gübre alın toprağın üzerine 2-3cm kalınlığında serin ve fidanlarınızı dikin (veya tohumları). Biberler için özellikle saksıda haftada bir defa sulamak yeterlidir.


Önceki fidanlarınızın kuruma sebebi büyük ihtimal toprak değiştirirken fidan kökünü çıplak bir şekilde çıkardınız.

Fidanlarınız güneş görmediği için cılız kalmış.


Yeni denemede başarılar bence özel bir toprak vs. hiç gerek yok tekrar deneyin.

Selma_321 05-07-2018 20:05

Benim saksıdaki biberlerimde açıyor ama meyveye döbmeden dökülüyor. Neden olabilir acaba?

TCM 05-07-2018 20:07

@ Antarktika, Gaziantep İzmir ile hemen hemen aynı hava şartlarına sahip, dolayısıyla yaz sıcaklarına ekim-dikim-hasat zamanlarınızı denk getirmemeye çalışın. Etrafınızda bu işle uğraşanlara sorun ne zaman ekim yapılmalı diye. Aşırı sıcaklarda hastalıklardan kurtulamaz, kurtulanlardan ise verim alamazsınız.

Tüm tohumları forumdaki etkinliklerden edindim.

Sebze yatağı konusunda bilgim-deneyimim yok, en ucuz yöntemi uygulayın başlangıç olarak.

its_just_a_ride 06-07-2018 00:41

@Sn. Antarktika, başlangıçta basit ilerleyin. Kompleks karışımlar hazırlamanıza gerek yok. Biberler 10-12 litre, domatesler içinse 15-20 ltlik saksılar yeterlidir. Domatesi tek fide olarak biberi ise çift dikebilirsiniz. Başlangıçta 50:50 torf bahçe toprağı ve bir miktar toz solucan gübresi veya sıvı bitki besini kullanabilirsiniz. Etrafınızda fidancı varsa buradan nispeten steril bir bahçe toprağı edinebilirsiniz. Çuval işi uyguna geliyor. Antep iklimi düşünülürse saksı üstlerine 2-3 cm'lik malç uygulayabilirsiniz. İnternet üzerinden öğütülmüş çam kabuğu malçları satılmakta. Gayet randımanlılar. Bu hem kavurucu sıcaklarda bitkilerin stresini minimize ederken suyun buharlaşmasını minimuma indirir. Bir hafta 10 gün aralıklarla domateslerinizi kontrol edin. Eğer kökler toprak seviyesinden yukarı çıkmışsa diplerini dışarıda hazırladığınız harici toprak karışımıyla doldurarak periyodik olarak devam edin. Yetiştirme sezonu boyunca bu süreci tekrar edebilirsiniz. Aşırı sulamadan kaçının. Saksı sululuğunu parmağınızla teşhis edebilirsiniz. Eğer işaret parmağınızı 2-3 cm derine kadar soktuğunuzda kuruluk hissediyorsanız sulama vakti gelmiştir. Sularken aşırıya kaçmayın. Sadece cansuyu verirken derin sulama yapın. Karışımdaki torf zaten suyu mümkün mertebe tutmaya çalışacaktır.

Umutsuzluğa kapılmayın. Dil probleminiz yoksa yazılı ve görsel kaynakları sık sık okuyun. Kolaylıklar dilerim.

Antarktika 06-07-2018 11:32

Sayın remus2, Selma_321, TCM ve its_just_a_ride rumuzlu arkadaşlar, hepinize ayrı ayrı teşekkür etmek isterim. Bana yardımcı olmaya çalıştığınız için. Yüreklendirme ve bilgilendirmeniz olmasaydı herhalde çok daha kötü durumda olurdum. Her şey gönlünüzce olsun.
Dediğiniz gibi biraz daha basit düşünüp tekrar başlayacağım. Biber tohum ve fidelerim yolda:
1) Jalapeno Tohumu
2) Turuncu Habanero Fidesi
İlk etapta hiç domatese girmeyeceğim ve biberle başlayacağım.
Elimde Klasmann (Potgrond P) Torf var. Yarısını bundan diğer yarısını bahçe toprağı olmak üzere karışımı hazırlayacağım. Ayrıca mevcut olan katı granül solucan gübresi de ilave edeceğim. Umarım başarılı olurum. Eğer ki başarı sağlarsam, ilerleyen dönemlerde elimdeki biberleri çeşitlendirmeye ve yanına domates ilave etmeye çalışırım. Saygılarımla

draco mortis 06-07-2018 14:34

Hocam merhaba,
hemen hepisni okumaya çalıştım konunun ama bana öyle geliyor ki bu işler biraz da şans işi. Bende evin terasında salatalık domates biber vs. yapmaya çalışıyorum bu sene. Bence sıkıntı şu alan kapalı içeri böcek arı vs giriyor mu yani çiçek açabilir ama o çiçekler döllenmiyorsa eğer çocuk yani meyve beklemeyin. Gaziantep sıcak bir yer anlıyorum ama açın pencereleri perdeleri üşüşsün içeriye böcekler. Gerekirse akşam balkonda ışık yakın ziyafet çeksinler çiçeklerle. Göreceksiniz çok farkedecek.

Antarktika 06-07-2018 15:30

Sayın draco mortis, böcek, arı vs. mantıklı geldi. Belki de bu sebeptir. Bir de camlardan biraz daha fazla açayım. Bakalım ne olacak. Mümkündür. Sağ olunuz. Saygılarımla

Selma_321 06-07-2018 16:48

Sayın draco mortis, benim biberlerim açık balkonda. Buna rağmen çiçek açıp döküyor ve ben sebebini bilemiyorum.

remus2 06-07-2018 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selma_321 (Mesaj 1544444)
Sayın draco mortis, benim biberlerim açık balkonda. Buna rağmen çiçek açıp döküyor ve ben sebebini bilemiyorum.

Uç almayı deneyin önceki mesajlarda var, fazla sulamakta dökülmesine sebep oluyor.

Selma_321 06-07-2018 21:34

Remus2, cevabınız için çok teşekkür ederim.

OzanGüneri 07-07-2018 15:00

@Antartika Merhaba bitkilerinizin yapraklarında siyah lekelenmeler var mı.Ayrıca sizin tohumlar hibrit'mi ata tohumu dediğimizdenmi siz bu bitkileri fide mi alıyorsunuz.Bu sorularımı cevaplarsanız sevinirim.

Antarktika 08-07-2018 12:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OzanGüneri (Mesaj 1544508)
@Antartika Merhaba bitkilerinizin yapraklarında siyah lekelenmeler var mı.Ayrıca sizin tohumlar hibrit'mi ata tohumu dediğimizdenmi siz bu bitkileri fide mi alıyorsunuz.Bu sorularımı cevaplarsanız sevinirim.

Merhaba Sayın OzanGüneri, Bitkilerin yapraklarında siyah değil beyaz lekelenmeler vardı. Vardı diyorum çünlü hepsini söktüm attım. Çileklerin yapraklarında ise uç ve kenarlardan başlayarak içeriye doğra ilerleyen koyu kahve kurumalar meydana geldi ve tüm yaprağı kapladı. Kuruyan o yaprağı dalından kopardım ve sonraki günler diğer yapraklarda aynı olay gerçekleşti. Yine tamamen kopkoyu kahverengi şeklinde kuruyan yaprağı kopardım ve bir de baktım üzerinde yaprak kalmamış. Böylece çileği söktüm. Mevzumuz çilek değil ama onda da sıkıntı yaşadığımı belirtmek istedim.
Biberlerin yapraklarında alan alan beyaz lekelenmeler oldu. Çiçekleri kurudu ve döküldü. Domateslerin yapraklarında ise yaprak kıvrıklığı oldu ve aynı şekilde onlarca çiçek açtı ancak çiçekler üzerlerinde 2 hafta kaldıktan sonra tek tek döküldü. Kuruyarak döküldüler. Ben de tüm fideleri söktüm attım topraklarıyla. Şu an hiçbir şey kalmadı. Sökmeseydim size fotoğraflarını atardım. Fideciden hazır 2 adet domates ve 2 adet biber fidesi satın aldım. Geri kalanların hepsini ise tohum olarak Zengarden.com'dan satın aldım. Satın aldığım tohumların yarısı çimlendi ve diğer yarısı ve belki yarısından da çoğu çimlenmedi. Çimlenmeleri için buzdolabında yaklaşık 1 ay kilitli poşette beklettiğim halde çimlenmedi. Sorular sordum Zengarden.com'a ancak dönüş yapmadılar. Çimlendirebildiğim tohumlarım ise fide şeklini aldı ve yukarıda bahsettiğim gibi çiçekleri kurudu ve döküldü. Gerek tohumdan gerekse hazır fide aldıklarımın hepsinin çiçekleri kurudu ve döküldü. Zengarden.com tohumların geleneksel olduğunu belirtiyor. Umarım sorularınızı cevaplayabilmişimdir. Saygılarımla

ozanguneri 09-07-2018 15:43

1 Eklenti(ler)
Merhaba,Beyaz lekeler fungus olabilir.Bunun sebebi toprak kaynaklı veya sulamadan dolayı oluşmuş olabilir.Kuruma ve dökülme problemi tozlaşa'mamadan sebepli olabilir.Fide olarak sormamın sebebi ise hibritlerse bazı hastalıklara ata tohumdan daha dayanıklı oluyorlar.Benim düşüncem tozlaşma ve toprağın bu kadar karışık olması.Ben bahçede normal toprak ve yanmış sığır gübresi kullanıyorum.Kolay gelsin.

Antarktika 09-07-2018 18:52

3 Eklenti(ler)
Sayın ozanguneri, yazdıklarınızı dikkatlice okudum. Tozlaşma ile ilgili epey yabancı kaynaklı video izledim. İzlediklerimi fide çiçeğe bindiğinde uygulayabilirim diye düşünüyorum. Eğer ki bundan dolayı kuruyarak dökülüyorsa bu ihtimali de ortadan kaldırmak istiyorum.

Siparişlerim elime ulaşınca yeni deneme başlatacağım.

Sipariş ettiğim toprak:

Biobizz All Mix
Özellikle saksı topraklarında en iyi çözüme ulaşmak ve organik üretim hedefine erişmek üzere geliştirilmiştir. %20 bataklık yosunu ,%35 bahçe turbası, %10 üst kalite organik gübrelik dışkı, %30 perlit ve %5 Pre-Mix ön karışım içermektedir. Fideden hasat dönemine kadar kullanılır. Biobizz' in diğer ürünleri ile birlikte kullanarak tam anlamıyla organik yetiştiricilik yapmanıza imkan sağlar.

All Mix kullanırken iki hafta sadece suyla sulayınız. İçerdiği yüksek gübreden dolayı ilk iki hafta ekstra bir gübre kullanmaya gerek yoktur. Tohumları filizlendirmek için güçlü olacağından, bu aşamasında Light-Mix kullanılmalıdır.

All-Mix içinde yeterli miktarda perlit vardır ve ekstradan eklemeye gerek yoktur. İçerdiği tüm bileşenler organik sertifikalıdır.

Ec: 2.4
pH: 6.6

Sipariş ettiğim Fide:

Turuncu Habanero Fidesi


Sipariş ettiğim tohum:

Jalapeno Meksika Biber Tohumu

Bakalım bu malzeme ve bilgilerle olacak mı? Üç yılın sonunda başarabilecek miyim? İnşallah olur!

Antarktika 10-07-2018 20:38

5 Eklenti(ler)
Merhaba,
Yeni gelen Jalapeno biber tohumlarımı ıslatmaya bıraktım. 1-2 gün sonra çimlendirmek için toprağa ekeceğim. Öte yandan hazır gelen Habanero mini fidelerim kargoda epey zarar görmüş. Yine de bin umutla toprağa diktim. Kargo poşetini açtığımda toprakları dağılmıştı ve 1-2 yaprak kopmuştu. Ancak vakit kaybetmeden toprağa diktim ve 1-2 saat sonra suladım. 1-2 fıs da sis şeklinde spreyleme yaptım. Poşette o kadar hırpalanmış fideler nispeten canlıydı ta ki ben toprağa dikinceye kadar. Şimdi ise yaprakları solgun ve yerçekimine daha fazla direnememiş gibi al aşağı bakıyorlar. Kurumuş, solmuş ve bitkin görünüyorlar sanki toparlanamayacaklar gibi. Bu normal mi? Acaba 1-2 gün sonra yeni ortamlarına alışıp toparlanırlar mı? Poşetten çıktıktan 1-2 saat içerisinde bu hale geldiler. Verdiğim su da toparlamadı. Lütfen beni aydınlatır mısınız? Cam balkonda açıkta duruyorlar. İlk etapta biraz rüzgardan korumak için etrafına kabaca streç sardım. Yarı açık yarı kapalı gibi aşağı yukarı. İşte fotoğrafları:

Uğur zahteroğlu 10-07-2018 21:07

Ben saksıda ürün yetiştirmek için sadece normal kırmızı toprak kullanıyorum gübre olarak solucan gübresi kattım toprağa domates, biber, kebaplık patlıcan, salatalık, çilek ve çin fasulye diye bildiğim bir fasülye türü yetistiriyorum yakın zamanda aynı toprak ta maydonuz kıvırcık marul ve semiz otu yetiştirmeyi başardım. Her türlü bitkiyi kuşkusuz dışardan bı yerden dağ başından alacağınız kırmızı toprağa bı miktar gübre solucan veya koyun gübresi katarak istediğiniz ürünü yetiştiren bilirsiniz. Fotoğraf atmak istedim ama beceremedim :p

Antarktika 10-07-2018 21:34

Uğur kardeşim, bahçeden de aldım bağdan da aldım kırmızı toprağı ancak olmadı ve olmadı. Neler yapmadım ki ama dediğim gibi olmadı. Sürekli bir hastalık ve en neticesinde çiçek kuruması. En son attığım mesajda da okuduysan eğer sil baştan yapmaya karar verdim ancak hemen kargodan gelen fidelerimi yerlerine diktiğim zaman kurumuş bir görüntü oldu ki umarım kurumamıştır ve 1-2 güne düzelirler. Ben tek bir türü yetiştirememişken sizin yetiştirdiğinizi bahsettiğiniz sebze türlerini duyunca gıpta ediyorum. Sakın yanlış anlamayın kıskanmıyorum sadece içtenlikle tebrik ediyorum ve bende neden olmuyor diyorum kendime. Peki son mesajıma bir cevabınız var mı acaba? Saygılarımla

Uğur zahteroğlu 10-07-2018 21:57

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uğur zahteroğlu (Mesaj 1544763)
Ben saksıda ürün yetiştirmek için sadece normal kırmızı toprak kullanıyorum gübre olarak solucan gübresi kattım toprağa domates, biber, kebaplık patlıcan, salatalık, çilek ve çin fasulye diye bildiğim bir fasülye türü yetistiriyorum yakın zamanda aynı toprak ta maydonuz kıvırcık marul ve semiz otu yetiştirmeyi başardım. Her türlü bitkiyi kuşkusuz dışardan bı yerden dağ başından alacağınız kırmızı toprağa bı miktar gübre solucan veya koyun gübresi katarak istediğiniz ürünü yetiştiren bilirsiniz. Fotoğraf atmak istedim ama beceremedim :p

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antarktika (Mesaj 1544766)
Uğur kardeşim, bahçeden de aldım bağdan da aldım kırmızı toprağı ancak olmadı ve olmadı. Neler yapmadım ki ama dediğim gibi olmadı. Sürekli bir hastalık ve en neticesinde çiçek kuruması. En son attığım mesajda da okuduysan eğer sil baştan yapmaya karar verdim ancak hemen kargodan gelen fidelerimi yerlerine diktiğim zaman kurumuş bir görüntü oldu ki umarım kurumamıştır ve 1-2 güne düzelirler. Ben tek bir türü yetiştirememişken sizin yetiştirdiğinizi bahsettiğiniz sebze türlerini duyunca gıpta ediyorum. Sakın yanlış anlamayın kıskanmıyorum sadece içtenlikle tebrik ediyorum ve bende neden olmuyor diyorum kendime. Peki son mesajıma bir cevabınız var mı acaba? Saygılarımla

Antarktika kardeşim pek birşey diyemiyecegim konu hakkında toprağa dikimi yapmışsınız zaten yeni diktiginiz için solması normal bitkinin ama sizinki biraz fazla solmuş gibi zaman gösterecek beklemeniz lazım diye düşünüyorum mini bahçenin resimlerini de eklemek istedimEklenti 678079Eklenti 678079
[ATTACH][ATTACH]Eklenti 678082[/ATTACH][/ATTACH]

Uğur zahteroğlu 10-07-2018 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antarktika (Mesaj 1544757)
Merhaba,
Yeni gelen Jalapeno biber tohumlarımı ıslatmaya bıraktım. 1-2 gün sonra çimlendirmek için toprağa ekeceğim. Öte yandan hazır gelen Habanero mini fidelerim kargoda epey zarar görmüş. Yine de bin umutla toprağa diktim. Kargo poşetini açtığımda toprakları dağılmıştı ve 1-2 yaprak kopmuştu. Ancak vakit kaybetmeden toprağa diktim ve 1-2 saat sonra suladım. 1-2 fıs da sis şeklinde spreyleme yaptım. Poşette o kadar hırpalanmış fideler nispeten canlıydı ta ki ben toprağa dikinceye kadar. Şimdi ise yaprakları solgun ve yerçekimine daha fazla direnememiş gibi al aşağı bakıyorlar. Kurumuş, solmuş ve bitkin görünüyorlar sanki toparlanamayacaklar gibi. Bu normal mi? Acaba 1-2 gün sonra yeni ortamlarına alışıp toparlanırlar mı? Poşetten çıktıktan 1-2 saat içerisinde bu hale geldiler. Verdiğim su da toparlamadı. Lütfen beni aydınlatır mısınız? Cam balkonda açıkta duruyorlar. İlk etapta biraz rüzgardan korumak için etrafına kabaca streç sardım. Yarı açık yarı kapalı gibi aşağı yukarı. İşte fotoğrafları:

Son iki fotoğraftaki normal görünüyor ama ilk minik olanı bayağı solmuş umarım tutar biberleriniz sağlıklı bitlikelriniz olur

Antarktika 10-07-2018 22:07

Dediğiniz gibi umarım tutar. Sizi can-ı gönülden tebrik ederim. Nice bol sebzeli günler dilerim. Maşallahları var! Gelişmeleri bildireceğim.

Uğur zahteroğlu 10-07-2018 22:14

Sayın Antarktika kardeşim çokta özenip üzerine düşmemek gerekiyor geçen sene çok özen gösterdim sizin gibi bütün çiçekler düştü domateslerin oluruna bırakın sulayıp geçin fazla özen gösterince olmuyor birde siz balkonda yetiştirmeye çalışıyorsunuz benimki açık hava da damda olduğu için sürekli güneş alıyor sizinki balkon olduğu için yeteri güneşi almıyor olabilir ve bir mesajınızı gördüm masayı ileri geri çekip güneş aldırmaya çalışıyorum güneşten korumaya çalışıyorum diye öncelikle yetiştireceğiz ürün için kaç saat güneş alması gerekli onu bilmeniz gerekiyor ve kanaatimce yerini ileri geri aldığınız için bitki adapte olamayıp çiçek döküyor düşüncesindeyim sabit yeteri kadar güneş alan bı yere bırakıp sabırla beklemeniz tavsiye ediyorum saygılarımla

Uğur zahteroğlu 10-07-2018 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antarktika (Mesaj 1544772)
Dediğiniz gibi umarım tutar. Sizi can-ı gönülden tebrik ederim. Nice bol sebzeli günler dilerim. Maşallahları var! Gelişmeleri bildireceğim.

Tesekkur ediyorum. Bende başta sizin gibi gıpta ile bakıyordum yetiştirenlere. Resimlerini görünce neden olmuyor diyordum çok okuyup araştırdım geçen yıl ama bir anda olmuyor işte sabır ve zaman grekiyor ilk ektim miniciklerdi suladim geçtim bu yıl sadece ve ek olarak solucan gübresi attım toprağa gördüğünüz gibi sonuç zamanla gösterdi kendini. Umarım sizde hayalinizdeki gibi bir bahçeye sahip olursunuz. Bana bu yetmiyor artık keşke imkan olsa bı bağ evi alsam diyorum :D. Bol ürünlü bitkileriniz olsun dizinde saygılarımla

Antarktika 10-07-2018 22:34

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim Uğur Bey. Bakalım biberlerin sonuçlarını burada paylaşacağım.

Uğur zahteroğlu 11-07-2018 08:19

3 Eklenti(ler)
Günaydın değerli arkadaşlar belki yeri değil bilmiyorum ama aktif bir konu olduğu için buraya yazmak istedim saksıda yetişen domateslerim için sıvı orgaminarelli azot uygulaması yapmıştım iri meyve elde etmek amacı ile az miktarda iki uygulama yapmıştım ikinci uygulama biraz fazla gelmiş olacak ki yapraklarda kıvrılma başladı forum da danışmadan önce toprağı yıkamak maksatlı yaklaşık 5 gün fazla sulama yaptım dün foruma dan aldığım bilgiler doğrultusunda dal budama ve uç yaprak budaması yaptım. Soruma gelecek olursak budama esnasında bazı meyvelerin üç kısımlarında çürüme olduğunu gördüm hepsinde yok ama 3-4 meyvede mevcut. Acaba bu fazla sulamadan mi kaynaklı yoksa kalsiyumun eksikliği mi emin olamadım. Bu sebeple sizlerden yardımlarınızı bekliyorum şimdiden cevaplarınız için teşekkürler. Resimleri de ekliyorumEklenti 678087Eklenti 678088Eklenti 678089

remus2 11-07-2018 08:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uğur zahteroğlu (Mesaj 1544786)
.

ilk iki fotoyu bilemedim ama son foto kalsiyum gibi duruyor.

Uğur zahteroğlu 11-07-2018 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi remus2 (Mesaj 1544789)
ilk iki fotoyu bilemedim ama son foto kalsiyum gibi duruyor.

Umarım öyledir mantar hastalığı bfalan olmasın da kükürt de attım oysa zamanında

Antarktika 11-07-2018 12:38

4 Eklenti(ler)
Merhaba,
Uğur Bey umarım sorunu en kısa zamanda aşarsınız. Geçmiş olsun.
İnanın çok üzüldüm.
Bende ise yeni aldığım fidelerin 2 tanesi tamamen kurudu. 1 tanesi
şimdilik yaşıyor ancak durumu şüpheli çünkü çok zarar görmüşler
kargoda. Ne yapacağımı bilmiyorum? Moralim çok bozuk çünkü büyük
bir hevesle sipariş etmiştim. Islatmaya bıraktıklarım Jalapeno. Fideler
ise turuncu Habanero.
İşte Fotoğrafları:

Uğur zahteroğlu 11-07-2018 12:55

Canınız sağolsun deneme yanılma yoluyla öğreniyoruz işte önemli olan nerede hata yaptığımızı görüp ondan ders çıkarmak kalan bir fide yetişirse bir iki tane biberi tohumluk bırakabilirsiniz üzülmeyin bende çok fide öldürdüm domates salatalık Marul çilek ve niceleri zamanla öğreniyoruz hata yapa yapa yetiştirip meyve de alsak bı hastalık birşey bahane oluyor onunla uğraşıyoruz bunlar eğitim oluyor benim icin. Tohumun aspirinli suya koymuşsun galiba hızlı çimlendirme de işe yarıyor diye biliyorum ama hiç denemedim ben direk toprağa ektim her zaman hiç ıslatma yapmadım hayırlı olsun tohumlarının en kısa sürede yeşerir umarım

Antarktika 11-07-2018 13:07

Dediğiniz gibi canımız sağ olsun güzel kardeşim. Sonuçta olan olmuş ne yapabiliriz ki değil mi? Ancak insanoğlunun tabiatı ister istemez bu söyleme aykırı hareket ediyor. Evet aspirinli suda ıslatmaya bıraktım daha çabuk çimlensinler diye. Benim de denemediğim yöntem kalmadı ve ilk kez aspirinli suda ıslatmaya bıraktım. Bakalım ne olacak? En ufak gelişmeyi sizlerle paylaşacağım. Kalın sağlıcakla.

zerem 28-08-2018 20:12

Hibrit (kısır,gdo'lu) tohum ile üretilmiş bir ürünün tohumundan ürün alamıyorsunuz. Yani diyelim ki pazardan aldığınız domates hibrit tohum ile üretilmiş. Onun çekirdeklerini ekiyorsunuz ama ürün alamıyorsunuz. Çünkü o kısır bir tohum olmuş oluyor. Bunu yapmalarının amacı da malumunuz sürekli tohum alınmasını sağlamak...Öyle bişey olabilir mi sizin tohumlar?

Antarktika 05-09-2018 10:11

Mümkündür Sayın Zerem. Sadece 2 farklı yerden tohum ve 2 farklı yerden fide aldım şu ana kadar.
1.Zengarden (Tohum)
2.Gittigidiyor'da "tohumlarfidana" rumuzlu satıcıdan (Tohum + Fide)
3.Bölgemizdek ifidancıdan (Fide)

1.Zengarden'dan aldığım çeşitli tohumlar ilk senesinde (bonsai biber tohumu) hariç hepsi çimlendi. Sadece ne olduğunu bilmediğim hatalarımdan sebze alamadım ilk senemde. 2.seneye geçtiğimde ise tohumlarımın ufak bir kısmını çimlendirebildim ve yine bonsai biber tohumu çimlenmedi.
Elimde kalan son tohumları da 3.senesinde ne yaptıysam hiçbir şekilde çimlendiremedim. Sene geçtikçe çimlenme performansları düştü. Bonsai biber tohumunun çimlenmeme olayını sorunca ise düzgün cevap alamadım kendilerinden.

2. "tohumlarfidana" rumuzlu Gittigidiyor satıcısından fide ve tohum aldım ancak gelen fideler çok zarar görmüştü. Bu tamamen ambalajlama ve kargo hatasıydı. Tohumlar ise çimlenmedi. Zarar gören fidelerin yerine tekrar fide gönderdi. Zararımı tanzim etmek için gönderilen fidelerde aynı senaryoyla karşılaştım. Fide siparişim "Turuncu Habanero" idi. Ancak ne gelen siparişte ne zarar tanziminde gönderilen fideler kesinlikle birbiriyle alakalı değildi. Bunu yaprak yapı ve renklerinden çocuk bile olsa anlayabilirdi. Tohumları da hiçbir surette 1 tane bile deseniz çimlenmedi. Ayrıca ürün açıklamasında 5 tohum dediği 3 çıktı ya da 4 çıktı. Son olarak da ben "A" istedim kendisi "B", "C" istediğimde de "D" gönderdi. Kafasına göre kardeşimiz serbest stil takıldı.

3.Son olarak da bölgemizdeki fideciden aldığım biber ve domates fidesi ise sebebini bilmediğim hastalık ve yetiştirme hatalarımdan ötürü öldü.

Tohumlar hibrit mi değil mi konusunda bilgi sahibi değilim. Kısacası her şey olabilir.
Sadece doğru ve güvenilir satıcıya denk gelmek ve bilinçli yetiştirmek kalıyor.

1) Tohumlar bayat olabiliyor
2) Hibrit olabiliyor
3) elirtilenin dışında farklı türe ait olabiliyor vs.vs.vs. bir sürü sebep var.

Tabi biz bunu yetiştirme sürecini yaşadığımız zaman anlayabiliyoruz ancak.

maggellan 17-05-2019 22:38

Sebzelerde komşular
 
1 Eklenti(ler)
Bunu incelemeniz domates ve biberin neden çiçek döktüğünün cevabı olabilir

Levor 18-05-2019 12:17

Değerli arkadaşlar bu yıl yoğun şekilde domates biber işine girdim.
Aç gözlülük mü diyeyim onlarca fide yetiştirdim.
Bir kısmını bahçeye aldım. Bir kısmı hala viyollerde.
Viyoldeki domates fidelerinin bir kısmı küçük olmalarına rağmen çiçek açtı.
Bahçeye almakta çok mu geç kaldım.
Viyolde az toprağa rağmen meyve verirler mi?

fatih_06 01-08-2019 16:36

iklim koşulları
 
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım benimde balkonumda 2 çeşit domates var birisi sırık domates diğeri falcon cinsi domates falcon cinsi domatesden bahçemede ekdim ve bahçedeki ile balkondakilerin hiçbir çiçeği meyveye dönüşmedi hepsi döküldü yalnız saksıya diktiğim sırık domatesde saydığım kadarıyla 62 tane domates oluşmuş ve büyüme aşamasına girmiş çiçeklerin neredeyse hepsi tutmuş yani yan yana duran iki saksıdaki domatese aynı gübreleme 20.20.20 + MA + ilk dikimde torf ve 50% koyun gübresi yaprak gübresi lik gübreleme yapmama rağmen falcon cinsi domatesin neredeyse tüm çüçekleri döküldi diğerinde hiçbir sıkıntı yok bence bu sorun mevsimsel iklim ve bitki türüne göre değişiyor seneye ben falcon cinsi domates ekmemeye karar verdim bütün domatesleri sırık olarak dikicem sizin önerileriniz neler olur

fatih_06 01-08-2019 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Levor (Mesaj 1568525)
Değerli arkadaşlar bu yıl yoğun şekilde domates biber işine girdim.
Aç gözlülük mü diyeyim onlarca fide yetiştirdim.
Bir kısmını bahçeye aldım. Bir kısmı hala viyollerde.
Viyoldeki domates fidelerinin bir kısmı küçük olmalarına rağmen çiçek açtı.
Bahçeye almakta çok mu geç kaldım.
Viyolde az toprağa rağmen meyve verirler mi?


biber için büyük tip viyol kullanırsanız sorun olmaz 1 m2 alanda viyollerde 100 tane biber büyüten gördüm ve gayet sağlıklıydı

nagihan4151 21-05-2020 21:58

bende de çiçek dökülmesi var domateste neden oluyor bilmiorum bahçede yetiştiriyoruz ve güneş alıo çiçek tutucu kullananan varmi acaba nasıl birsey ıns cevap alirim

ysncn 25-05-2020 21:05

Bende de sorunlar var domates kuruyor


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025