agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sarımsak (Allium Sativum L.) yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4052.htm)

birgaripyolcu 23-04-2010 19:19

arkadaşlar sanırım sarımsaklarda soğan gibi ezip çiğneme olmuyor.Çiçekten sonra sarımsak dişleri oluşuyor.Çünkü soğanlar 2.ci yılında kurumaya yüz tutunca dalları yan yatırılıp çiğnenir.selamlar

turko-g 26-04-2010 16:24

Taşköprü Sarımsak Üretimi

Kastamonu (Taşköprü) sarımsak üretimi ile ilgili bende gördüğüm kadarı ile edindiğim bir iki bilgiyi aktarayım.

Kasım ayı sonunda sarımsak dişleri ayırmaya başlanır. Kasım ayı çünkü ailleler dönümlerce ekiyor, ailede kim varsa ve gücü yetenler günlükçü tutarak sarımsak dişlerini ayırmaya başlıyor.

Şubat sonu gibi dişler dönümlerce tarlalara elle tek tek dikiliyor. Şu an gördüğüm kadarı ile 4-5 yaprak olmuşlar. Sarımsak aralarında otlanma başladığı için kazmalara başlamış aileler. Sarımsak fazla sulanmayı sevmiyor deniliyor.

Temmuz sonu gibi (Temmuz-Şubat arası görmediğim için fazla bilgim yok) tarlalardan elle sökülen sarımsaklar tarlalarda kök aralarının toprağı kuruması için tarlada bırakılır. Yağmur yağmadan evlerinin yanlarındaki depolara (genelde mağaza deniliyor) getirilen sarımsağın ikinci zor aşaması başlıyor.

Küçük, orta, büyük ve kopuk olarak ayrılıyor. Köklerdeki topraklar temizlenip, dış yapraklarıda ayrılıyor. Her bir ayrı bölüm demet demet bağlanıyor. Yine boy oranına göre yığın oluşturuluyor. Ortası açık bir metrelik demetli yığınlar. Kopuklar da çuvallanıyor. İstanbul pazarlarında gördüğüm üçüncü sınıfa bile girmeyen kopuklar satılıyor. Üstelik Taşköprü pazarında büyük ve orta boy sarımsak demeti aldığınız fiyata burlarda kopukları satıyorlar. Yani kısacası yine onlar tüccar diyorlar, aracılar kazanıyor.

Resimleri bulabilirsem eklemeye çalışacağım.

kateriçka 21-06-2010 13:32

Merhabalar
değerli bilgiler için teşekürler
öğrenmek istediğim şey, sarımsak ekmek için belli bölgeler mi veriliyor devlet tarafınan (pancar ekimi gibi)
yoksa isteyen ekip satıyor mu toptan alıcısı varmı
bizim köye yakın bir yerde devlet tarafından ve devlet yine satın alıyor çıkan mahsulü

karalaf 02-07-2010 23:45

verdiğiniz bilgiler çok değerli teşekkürler.acaba terasta yetiştirmek mümkünmü?

karalaf 02-07-2010 23:49

verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı ancak terasta nasıl yetişirler acaba

Lilium 17-07-2010 12:15

2 Eklenti(ler)
Tohumu almanyadan gelen ve burada yetiştirilen ne cins olduğunu bilmediğim çok iri bir sarmısak çeşidi, çevre genişliği 30cm, aynı zamanda köklerinde de tek diş yumrular olarak da yavrular yapıyor.
Gelecek yıl çoğaltmayı düşünüyorum cinsini bilen varsa sevinirim.
Eklenti 161211

Eklenti 161212

denizakvaryumu 18-07-2010 23:16

Elephant Garlic

http://www.google.com.tr/images?q=El...N&hl=tr&tab=wi

Lilium 18-07-2010 23:41

Teşekkür ederim.

pria 23-12-2010 13:53

Bu yıl hafif kumlu,süzek bir tarlada sarımsak ektim..
15 kilo kadar..
200 metrekare kadar bir alana ektim..
1 metre genişliğindeki tavalarda 5'er sıra var..Aralıklar 15x10 cm..
Orta irilikte çok temiz sarımsaklar kullandım..Menşei Kastamonu..
Ufak dişleri ayırıp ayrı bir yere ektim..Gübre olarak ÜNALDI GÜBRE'nin 12x12x12 %20 humuslu BİOCOMP gübresini kullandım..Ocak ayında köye gittiğimde potasyum sülfat takviyesi yapacağım.

Bu yılki amacım şu:Sarımsak tarımında tecrübe kazanmak..Toprağın sarımsağa uygunluğunu görmek..ve bu yıl elde edeceğim sarımsakları (tahminim 150 kilo)
gelecek yıl tohumluk olarak kullanıp,tohum maliyetini asgariye indirmek..
İnşallah gelecek yıl 2 dekar civarında bir ekim yaparım..Eğer pazarlama sorunu yaşamaz ve kazanç görürsem ileriki yıllarda ekim alanını 5-10 dekara çıkarma niyetim var..

Ufak alanlarda ot mücadelesi yapmak kolay ama..alan büyüdükçe ilaçlı yabani ot mücadelesi yapmam gerekecek..

Sarımsak için bir ot ilacı tavsiyesi olan var mı acaba?

dermana 23-12-2010 20:07

toprağınızda sorun olan yabancı otlar neler

pria 24-12-2010 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dermana (Mesaj 730446)
toprağınızda sorun olan yabancı otlar neler

Karaçim,sirken,ebegümeci,gelincik,yabani hardal,ayrık gibi pek çok ot..
Genelde geniş yapraklı otlar..

dermana 25-12-2010 15:45

stomp extra [basf] ekimden önce toprağa uygulanıyor.

pria 25-12-2010 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dermana (Mesaj 731214)
stomp extra [basf] ekimden önce toprağa uygulanıyor.

Baharda otlar çıkmaya başlayınca atılabilen bir ilaç yok mu acaba?

dermana 25-12-2010 19:41

soğana atılan bir ilaç var. galleon 240 ec. ama sarmısağa atılır mı bilemiyorum.

pria 25-12-2010 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dermana (Mesaj 731292)
soğana atılan bir ilaç var. galleon 240 ec. ama sarmısağa atılır mı bilemiyorum.

Biga'da sarımsak satın aldığım çiftçiye sormuştum sarımsak için hangi ot ilacını kullanıyorsunuz diye?Bana kendi şivesiyle ''süper galan'' atıyorum demişti..
Sizin ''galleon'' 240 ec'' yi kastetmiş olabilir.
Bu ilacı Ziraat odasındaki ilaç bölümüne bir soracağım..İnşallah sarımsağa atılabilen bir ilaçtır.
Teşekkürler sayın dermana..

dermana 26-12-2010 12:41

süper galant çimensi otları öldürür. ama geniş yapraklı otlara gübre etkisi yapar.

pria 27-12-2010 13:07

Sarımsak herbisit ot ilacı

Sayın demana,

Sizin adını verdiğiniz ilaçlarla ilgili bir döküman bulamadım..

Bu arada HEKTAŞ'a e-posta göndermiştim..Hem telefonla görüştük hemde e-postayla yanıt verdiler..
HEKTAŞ'ın Marmara bölgesi sorumlusu şu bilgiyi verdi bana:

''Sarımsakta çıkış sonrası geniş yapraklı otlar için; HEKOTRİL 24 EC (Litrede 240 gr loxynil) 150 cc/da,
Dar yapraklı otlar için; HERALD SÜPER (Litrede 108 gr. Haloxyfop-p-methyl) 50 cc/da, sarımsakta ruhsatlı olmamasına rağmen bölge çiftçisi tarafından kullanılmaktadır''

Yani bu Hektaş'ın bu ilaçları sarımsakta ruhsatlı olmamasına rağmen Karacabey yöresi çiftçileri tarafından kullanılıyormuş..
Ben bu sene zaten bir tavada uygulama yapacağım..Dediği gibi başarılı olursa gelecek yıl tüm alana uygularım.

Sizlere de yardımcı olur diye bu notları buraya aktardım.

uzman16 04-01-2011 16:27

Ben de Ekim ayında bahçeme 20 diş kadar sarımsak dikmiştim. Yeşil kısım uzadı, ne kadar sürede olgunlaşır?

badboy6630 09-01-2011 18:18

dikim zamanı olarak tam birşey yazılmamış diğer yerlerde şubat başında başlanır diye yazıyor fakat bizim burda ekim de ekiyorlar kesin bişey söyleyebilirmisiniz

tugrulbaba 14-01-2011 08:50

Ben de yaklaşık 2 kg. sarımsak ayırıp 70 m2 kadar bir alana ektim. Yaprakları yaklaşık 8-10 cm civarında gelişti. Aklıma gelipte kök gelişimine bakmadım. Havalar soğuk olduğu için gelişimleri durdu.

mavikartal5 18-01-2011 17:10

valla ben taze sarımsak almıyorum, zira balkonumdaki saksılara kendim ekiyorum. biraz küçük kalıyorlar ama taze ve temiz.

alexcan1905 27-02-2011 00:08

Sarımsak

Merhabalar.Ben evde güzel genişçe bir saksıya 24 Ocak 2011 de sarımsak dişini ektim.Filizlendi ve şuanda 21cm boyunda.Acaba ne zaman hasadını yapmalıyım.O kadar araştırdım 2 ay 3 ay vs.. gibi bir yetiştirme süresi göremedim.Yardımcı olursanız sevinirim.

nejdet şen 06-01-2012 22:10

siyah sarımsak nereden bulabılırım?

nejdet şen 06-01-2012 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi member şip (Mesaj 448734)
Ben de bahçemin küçük bir köşesine ekim ayında sarımsak ekmiştim geçen hafta hasat ettim gerçi benim samırsaklar biraz degişik çoğu sogan gibi tek diş oluyor.

tek diş sarımsak tohumunu nereden bulabilirim? elinde olan varsa msj atsın lütfen
bu sarımsağa hangi ayda ektin acaba?

3ggg 15-04-2012 18:59

harikasınız bilgiler muazzam

justice 02-05-2012 13:59

2 Eklenti(ler)
benim garliclerimde bunlar ama BİMde satılan sarımsaklardan alıp 1 bağ diktim bahçeye bakalım aynı irilikte olacaklarmı.Sn. member şip'inkiler çok hoş bende iri sarımsak seviyorum.ikinci resimde kabaklarımda çimlenmişlerdi bu arada.:D

fahrettinkutsal 15-09-2012 20:02

ankara ilçesi polatlıda sarımsak için uygunmudur.

polemos 10-02-2013 00:58

1 Eklenti(ler)
Deneme amacli ektigim sarimsak disinin uc gostermesi uzerine daha derin bir saksiya ve suzek bir topraga gecirdim. Yalnizca 3 gunde bu kadar kok yapmis

Hülyab 13-03-2013 22:14

Merhabalar,

Elimde 25 ila 30 diş kadar taşköprü cinsi sarımsak var büyükçe saksılara ekerek balkonumda yetiştirmeyi düşünüyorum. Baş yapması için yapmam gerekenler nedir şimdi eksem ne kadar süre sonra baş yapar acaba bilen var mı? Taze sarımsak olarak kullandıklarımın yeşil kısımlarını üstten sürekli kestiğim için sanırım kurumuyorlar ama kök olmasını istersem üst kısımlarını kullanmamam mı gerekir?

fatihzorlu 06-11-2013 01:24

selamlar
nasipse 1-2 hafta içerisinde 2 yaşındaki yarı bodur(mm111)elma bahçemize ilk defa ticari anlamda sarımsak dikeceğim 2 dekarlık alanı hazırlıyoruz şuan.yeşil sarımsak olarak satma düşüncem var. çevreden edindiğim bilgiler Kastamonu sarımsağı dikmem yönünde ama kararsızım.yeşil sarımsak için önerebileceğiniz cins varsa sevinirim.
Bahçemiz Antalya Elmalı İslamlar köyünde.
sıralı dikim yapmayı düşünüyorum..
altta verdiğim videodaki dikim sistemi uygulayacağım sizce de uygun mudur. ?

Planting Garlic With Our Custom Made 2 Person Stamper/ Planter - YouTube

Muda 06-11-2013 12:25

Arkadaşlar sarımsak kasım 11'inden sonra ekiliyormuş. Ben ilkbaharda biraz geç ekmiştim. İlkbaharda ekilen yeşil sarımsak olarak kullanılıyormuş. Forumda arkadaşların yazdığı sarımsak gibi genelde tek diş olarak büyüyor. Bildiğimiz gibi baş sarımsak olmuyor.

bahcedenn 23-04-2014 14:56

5 Eklenti(ler)
Ufak çiftçilik yapanlar için yapması kolay bir alet ve çok pratik bir ekim örneği.

bahcedenn 23-04-2014 14:57

5 Eklenti(ler)
Devam...

bahcedenn 23-04-2014 15:05

5 Eklenti(ler)
Biraz para harcayarak yapılabilecek manuel modern sarımsak ekim aparatları.

Eklenti 485502
Eklenti 485503
Eklenti 485504
Eklenti 485505

Büyük çiftçilik yapanlar için tasarlanıp yapılabilmesi kolay olan daha modern bir sarımsak ekim aparatı.

Eklenti 485506

kürşad 24-04-2014 06:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1274426)
Biraz para harcayarak yapılabilecek manuel modern sarımsak ekim aparatları.
Büyük çiftçilik yapanlar için tasarlanıp yapılabilmesi kolay olan daha modern bir sarımsak ekim aparatı.
Eklenti 485506

Bunu traktörün arkasına kombine bir alete ekleyebilirsiniz.
Önde toprak frezesi toprağı un ufak eder.
Arkasında o kanalları açabilecek en sağ ve en solda iki tane kulakçık ile üstten tesviye edecek bir sıyırma ve silindir, en arkadan da bu çivili silindiri yürütürsünüz hepsi bir arada olur.
İlave masrafa da gerek yok toprak frezesine sanayide monte ettirilebilir.
İstediğiniz genişliğe göre freze seçmeniz şart.

member şip 19-07-2014 22:15

2 Eklenti(ler)
Bu seneki yetiştirdigim sarımsak 313 gr

rencberdede 15-10-2014 16:26

Pazardan alıp da ektiğim sarımsaklar çok cılız oluyor. Galiba bunlar F1 bitkinin tohumu gibi. Yeşil sarımsak olarak tüketebileceğim tohumu olan arkadaş var mı?

flying dragon 15-02-2015 22:34

ben 2013 un eylulunde hatta eylul sonu gibi, fil sarmisagi denilen cinsin dislerinden bahceme sekiz tane ektim. yazin buyumelerini tamamladilar, afiyetle yedim onlari. daha sonra eylul ekim aylarinda ektigim yerde tekrar ciktigini gordum. ayni sirada, ama bazilari tek bazilari cift olmak uzere 14 15 sarmisak oldu. kar felan yagdi baya bi soguklar gecirdiler ama gayet iyi durumdalar. cok zahmetsiz ve mucadeleci bi bitki. ayni sirada ciktigi icin toprakta kalan koklerde buyuduklerini tahmin ediyorum.

emekel 12-03-2015 17:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 732072)
Sayın demana,

Sizin adını verdiğiniz ilaçlarla ilgili bir döküman bulamadım..

Bu arada HEKTAŞ'a e-posta göndermiştim..Hem telefonla görüştük hemde e-postayla yanıt verdiler..
HEKTAŞ'ın Marmara bölgesi sorumlusu şu bilgiyi verdi bana:

''Sarımsakta çıkış sonrası geniş yapraklı otlar için; HEKOTRİL 24 EC (Litrede 240 gr loxynil) 150 cc/da,
Dar yapraklı otlar için; HERALD SÜPER (Litrede 108 gr. Haloxyfop-p-methyl) 50 cc/da, sarımsakta ruhsatlı olmamasına rağmen bölge çiftçisi tarafından kullanılmaktadır''

Yani bu Hektaş'ın bu ilaçları sarımsakta ruhsatlı olmamasına rağmen Karacabey yöresi çiftçileri tarafından kullanılıyormuş..
Ben bu sene zaten bir tavada uygulama yapacağım..Dediği gibi başarılı olursa gelecek yıl tüm alana uygularım.

Sizlere de yardımcı olur diye bu notları buraya aktardım.

Sarımsaktaki yabancı ot ilaçlarını deneyebildinizmi.sonuc nasıl oldu acaba?

ahmetshur 07-05-2015 16:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emekel (Mesaj 1362834)
Sarımsaktaki yabancı ot ilaçlarını deneyebildinizmi.sonuc nasıl oldu acaba?

Sayın emekel, tecrübeli bir zirai ilaç bayisi olarak, sarımsakta dar yapraklı yabancı otlarla mücadelenin çok zor olmadığını size rahatlıkla söyleyebilirim. Ama geniş yapraklı yabancı otları için aynısını diyemem. Nedenide sizinde tahmin edebileceğiniz gibi sarımsaklarda geniş yapraklı olduğundan onların arasında çıkan geniş yapraklı yabancı otları çıkıştan sonra kontrol etmek çok zordur. İlacıda litrede 240 gr Oxyfluorfen etkili herbisittir. Mümkün olan en erken dönemde yani yabancı otların ilk çıktığı dönemde kullanılmasını tavsiye ederim. Otlar büyüdükten sonra kullanmanın hiç bir faydası olmaz.
Dar yapraklı yabancı otları kontrol etmek çok kolaydır. 50g/l Quizalofop-p-ethyl etkili ilacı her dönemde rahatlıkla kullanabilirsiniz...
Bir sorununuz olursa her zaman mesaj atabilirsiniz...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025