agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Yer bademi 'chufa' (Cyperus esculentus L.) (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/3587.htm)

meltem deveci 19-09-2016 14:21

arkadaki arkadaş zorla girdi fotoya :) valla çimlenmiş artık mecburen bu mevsimde mücadele edicem sera denerim olmazsa :(

Lonicera 01-11-2016 12:52

1 Eklenti(ler)
Sn Mücevher Çalısı paylaşıma koyunca aklımıza geldi, hemen hasat yapıldı:)) Çoktan unutup gitmişiz bir kenarda. 15 litrelik tüp saksı içerisindeki 4 adet ( diğerleri çimlenmedi) badem beklentilerimin üzerinde ürün vermiş. İyi bir bahçe toprağında hem daha çok hem daha iri tane oluşturabilir. Sol taraftaki iriler yemeklik olarak ayrılıp kurumaya bırakıldı. Sağ taraftaki küçükler de gazeteye sarılıp yeni sezonda tekrardan ekilmek için bir köşeye kaldırılacak. Kısmet olursa da önümüzdeki yılki etkinlikte paylaşıma girecek.

Lonicera 18-11-2016 18:40

15 günden fazla zamandır kurumaya bırakılan bademler dün akşamdan ılık suya kondu ve bugün tüketildi. Biz çok beğendik, şimdi farklı tüketim şekillerini araştırıyoruz. Nasip olursa her yıl sürekli ekeceğiz. Taze cevizi ama en çok da kestaneyi andırıyor. Bazıları diğerlerine göre daha tatlı çıktı. Bol çiftlik gübreli ve kumlu toprakta bu bitki mükemmel sonuç verecektir.

Amanita 10-12-2016 21:00

Sayin Lonicera acaba bu yer bademini tuketmenin baska yollarini bulabildiniz mi? Benim elime bir kilo kadar organik kurutulmus rizom gecti, dediginiz gibi suya koyup tuketiyorum, oldukca lezzetli.

Lonicera 11-12-2016 11:14

Sn Amanita, başka bir yolunu henüz bulamadım. Elimizdeki miktar kısıtlı olunca kendimiz de farklı şeyler uyduramadık:)) Net' te gezindiğimizde bizim tüketim şeklimizin en fazla denendiğini ayrıca bu rizomların iyice öğütülüp ezme, kurabiye vb. şekillerde de tüketilebileceğini öğrendik. Son olarak ve en leziz haline biraz kavurup ondan sonra tüketerek kavuştuk. Kavurulduktan sonra tam bir çerez halini alıyor. Nasipse seneye pek çok saksıya ekmeyi düşünüyoruz.

Size tavsiyem az bir miktarını fazla kavurmadan az kavrulmuş şekilde deneyin. Tarife gerek yok sanırım ama ben yine de hafiften dokundurayım:))

Bir su bardağı cuffa teflon tavaya konup hafif ateşte tahta kaşıkla yavaşça 10 dakika kadar karıştırılır. Daha sonra soğumaya bırakılır. Hafif ılıkken de müthiş oluyor. Daha sonra çıtır çıtır yenir:))

Bu arada biz rizomları bir gece suda beklettikten sonra kavurmaya aldık. Direkt kuru olarak kavurup denemedik. Siz isterseniz kuru haliyle de az miktarda kavurun sonra bizlerle sonucu paylaşırsanız seviniriz.

Ozlem A 11-12-2016 11:35

Yurtdışında un halinde kurabiye, bisküvi vb içine katılarak yapılarak çok yüksek fiyatlara satılmakta. Eğer tanesine ya da ununa rastlayabilseydim tarif geliştirmeyi denemeyi düşündüm ancak hep hazır mamul şeklinde rastladım.

Amanita 11-12-2016 17:16

Dunden islattigim 300 gr kadar rizomun 250 gramini bugun kahvaltida yedim, oldukca lezzetli ancak cignemekten cenem agridi. 50 gr kadar artan kismini dediginiz gibi kavurdum, yedikten sonra yine izlenimlerimi yazarim.

Eklenti: Soguduktan sonra kesinlikle cignemesi daha kolay. Kavururken cok guzel kokuyor ancak lezzet olarak cok bir fark goremedim.

ispanyollar yer bademinden yapilan bir icecegi tuketiyor diye duydum, onun da tarifi icin asagidaki linklere bakabilirsiniz. ancak bu icecegi henuz deneme sansim olmadi.

Spanish-Style Tiger Nut Horchata Recipe | Serious Eats

Horchata the Spanish Way Recipe - Chowhound

Ozlem A 11-12-2016 17:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1489352)

ispanyollar yer bademinden yapilan bir icecegi tuketiyor diye duydum, onun da tarifi icin asagidaki linklere bakabilirsiniz. ancak bu icecegi henuz deneme sansim olmadi.

Spanish-Style Tiger Nut Horchata Recipe | Serious Eats

Horchata the Spanish Way Recipe - Chowhound

Aynı yöntem ile badem sütü yapıyorum. 24 saat ıslatıp su ilavesi ile blenderdan geçiriliyor sonra tülbentten geçirilip suyu iyice sıkılarak yapılıyor. Posa ise badem unu olarak kullanılabiliyor.

Amanita 12-12-2016 04:47

bi oturusta 250 gr yemeyin, feci ishal yapiyor.

Muda 03-01-2017 16:39

Biraz tesadüfen yetiştirilmesi ile ilgili aşağıdaki siteye rastladım. Sonunda videoda bulunmakta. Yetiştirilmesinden yıkama aşamasına, sütün yapılmasını videoda izleyebiliyorsunuz. Biraz yerelması gibi bir şey. Kontrollü bir yerde yetiştirmek gerek. Toprakta kaldığı zaman muhtemelen bir sürü olacaktır. Soğuklarda toprak altında yaşayabiliyorsa çim gibi her yeri kaplar.

La chufa y su cultivo - Agromática

MeyveliTepe 03-11-2018 17:47

Bu başlığın ilk mesajı olan, Sn.Selahattin Yılmaz'ın kaynak belirterek paylaştığı yazı, Sn.Tijen İnaltong'a aittir. Atlas dergisinden artık yazıya ulaşılamadığından mesajdaki kaynak linkine de erişilemiyor.

remus2 03-11-2018 20:02

bu sene tohumunu paylaşan yok mu acaba =)

AkisSoftware 17-11-2018 09:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi remus2 (Mesaj 1551440)
bu sene tohumunu paylaşan yok mu acaba =)

Valla paylaşımda olması gereken bir ürün gibi görüyorum. Elinde olan varsa paylaşırsa gerçekten çok sevinirim.

Bilmediğimiz daha ne kadar bitki çıkacak çok merak ediyorum :) 11 sene önceki yazı...

TCM 17-11-2018 09:55

Elimde biraz var ben paylaşayım yumrularını :)

siflera12 17-11-2018 10:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1552279)
Elimde biraz var ben paylaşayım yumrularını :)

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

TCM 17-11-2018 17:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 (Mesaj 1552281)
Fazla varsa banada gönderebilir misiniz ?

Etkinliği takip edin bugün yarın paylaşırım.

AkisSoftware 17-11-2018 18:49

Sayin TCM, 4 Gozle degil 8 gozle bekliyorum. Bu bitkiyi bugun tanidim ve onumuzdeki sene bir sekilde yetistirmem lazim

[/I]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1552295)

Muda 17-11-2018 20:25

Daha önceki yıllarda almıştım. Bir çiçek saksısına dikmişim. Çiçek ölünce bir anda çıkan yeşillikler çiçek de açmaya başlayınca hızlı yayılan yabani ot olduğu düşüncesi ile söküp atmıştım. Daha sonra bir tane yeniden çıktı. Diğerleri gibi çok büyümese de yaşamını sürdürdü. Kışı balkonda saksıda geçirdi. Yaz ayında canlandı. Aynı üç dört tane oldu. Halen dışarıda. Sn. TCM den etkinlikte talepte bulunmuş ve gelmişti.Ancak poşet içerisinde unutunca biraz küflenir gibi olmuşlar. Hepsini ektim. Bu sefer ektiğim yeri unuttum. Bu yıl etkinlikte yeniden talepte bulunacağım.

Sn. TCM. Kışın toprakta kalanlar baharda yeniden çıktılar mı.

AkisSoftware 17-11-2018 20:33

Yeniden paylasim yapmis TCM. Boyle güzel yürekli insanları gördükçe çok mutlu oluyorum. Allah sizlerden razı olsun

TCM 17-11-2018 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1552310)
Yeniden paylasim yapmis TCM. Boyle güzel yürekli insanları gördükçe çok mutlu oluyorum. Allah sizlerden razı olsun

Ben de böyle söylenince evlere kadar servis yapasım geliyor. :D

Şaka bir yana da, değer bilen yere gideceğine inanmak mutlu ediyor. İnşallah bana göndermek size de sağ salim yetiştirip beğenerek tüketmek düşer.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1552309)
... hızlı yayılan yabani ot olduğu düşüncesi ile söküp atmıştım. Daha sonra bir tane yeniden çıktı. Diğerleri gibi çok büyümese de yaşamını sürdürdü. Kışı balkonda saksıda geçirdi. Yaz ayında canlandı. Aynı üç dört tane oldu. Halen dışarıda. Sn. TCM den etkinlikte talepte bulunmuş ve gelmişti.Ancak poşet içerisinde unutunca biraz küflenir gibi olmuşlar. Hepsini ektim. Bu sefer ektiğim yeri unuttum. Bu yıl etkinlikte yeniden talepte bulunacağım.

Sn. TCM. Kışın toprakta kalanlar baharda yeniden çıktılar mı.

İlk çıkışta diken gibi sivri sivri çıktığı için yabani ota benzemiyor aslında da biraz boylanınca haklısınız. Geçen sene bir kökü kayınpeder ot sanıp asılmış, kökteki perlitleri görünce anlamış ot olmadığını ama yaşamadı o kök ;)

Geçen seneki yumruları güzelce kuruttum, ondan sonra öğüttüm. Daha önce böyle bir iş yapmadığım için yeterli sandım ve direk kavanozlara doldurdum. Bir kaç ay sonra önceki sayfalarda bahsedildiği gibi bu undan kurabiye yapayım dedim ve kavanozları açınca şok oldum, hepsi küflenmiş. Meğer öğüttükten sonra da kurutmak gerekmiş. Tabi bu durum beni üzdü, seneye ekmeyecem dediysem de sezon başladığında daha fazla ekmek istedim. Suda bir gün beklettim, iki gün beklettim, sonra dedim ki biber tohumu gibi tuvalet kağıdının arasında çimlendireyim de öyle ekeyim dedim. Ancak günler geçtikçe çimlenme olmadığı gibi çürümeler başladı. Benim de kafam bozuldu üçerli üçerli viyollere ektim ve sadece üç viyolde çıktılar. Bu arada hatırlatayım, forumun farklı yerlerinde de arkadaşlarla görüşümüz ne yaparsan yap çimlenme oranı en fazla % 50. Neyse bu sene topladığımız yumruları kurttuk, benim kız masanın üzerinde gördü, attı ağzına ve pek sevdi. Eşimle benim de görüşümü onayladı 'aynı çiğ kestaneye benziyor' bir avuç okula götürdü arkadaşları da pek sevmiş. Şimdi evde kalanları tohum yapmak üzere kızdan kaçırıyorum.

@ Muda sanırım üçüncü yılımı ektim bu sene ve toprakta kalanlardan (mutlaka kalan olmuştur) hiç çıkan görmedim.

Az önce bir avuç kadar minik tohumluk olmayacaklardan tavada çok az tereyağıyla kavurdum. Bizimkiler çiğ olarak daha çok sevdiklerini söylediler. Bir de forumda okumuştum galiba toprak üstü sararan yapraklarından yastık dolduruyorlarmış. Hanıma çaktırmadan toplayayım diyordum bu yıl da unuttum.

remus2 18-11-2018 12:18

talebimizi duyup paylaştınız için çok teşekkürler.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1552295)

Mangonas 21-01-2019 16:25

Japon şemsiyesinin de yumruları yenilebiliyor , bendede japon şemsiyesi ve başka bir çeşit var ikiside yeniliyor, umarım verirler tadlarını merak ediyorum en kısa zamanda yeni fotoğraflarını atacağım.
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...1daeb09675.jpg

siflera12 02-02-2019 18:00

Geçen resimlerini çekmek için baktığımda yeni bir yavru verdiğini gördüm sanırım bu 3ncü yavrusu [emoji3] umarım kısa zamanda yumrularınıda tadabiliriz [emoji23]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f7ac544396.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f76e7e5758.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b6a0350349.jpg

AkisSoftware 02-02-2019 20:35

Konuyu takip ediyorum. Eger lezzetli bir cesitse bizde tohumlardan isteriz haberiniz olsun :)

siflera12 02-02-2019 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1557589)
Konuyu takip ediyorum. Eger lezzetli bir cesitse bizde tohumlardan isteriz haberiniz olsun :)

İnternette azcık acı bir tada sahip olduğu yazıyordu ama tatmadan bilemem [emoji1] umarım tadı güzeldir [emoji16]

Fooden 02-03-2019 16:21

Merhaba Arkadaşlar,

Geçen yıl tez çalışmam için 10 adet tohum ekerek bu serüvene başladım, yağı ile ilgili bazı analizleri yaptım. Bu sene de hobi olarak yapmak istiyorum. Tavsiyesi, önerisi olan var mı? :)

AkisSoftware 02-03-2019 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fooden (Mesaj 1561121)
Merhaba Arkadaşlar,

Geçen yıl tez çalışmam için 10 adet tohum ekerek bu serüvene başladım, yağı ile ilgili bazı analizleri yaptım. Bu sene de hobi olarak yapmak istiyorum. Tavsiyesi, önerisi olan var mı? :)

Ne için tavsiye istiyorsunuz anlayamadım?

siflera12 07-03-2019 06:54

Benimkinde hala yumru yok habire kök salıyor ürün vermesini bekliyorum İnşAllah verir [emoji4]

AkisSoftware 07-03-2019 07:14

Sayın TCM hocamızdan gelen yer bademleri çimlenmeye başladı(kilitli poşette kalorifer üstünde). Saksıya dikimini yaptım. Ufak ufak yapraklanma başlamış. Bu bitkiyi çok önemsiyorum. Yeterli miktarda tohum yapabilirsem daha geniş alanlara dikip burada paylaşırım inşallah.
Ancak tadına sanırım 1 tanesinin baktım. Adet az olduğu için devam etmedim. İnşallah biran evvel çoğaltabiliriz. Böyle değerli bitkilere önem vermek gerek...

TCM 07-03-2019 08:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1561860)
Sayın TCM hocamızdan gelen yer bademleri çimlenmeye başladı(kilitli poşette kalorifer üstünde). Saksıya dikimini yaptım. Ufak ufak yapraklanma başlamış...

Nasip olursa bu yıl ben de fazla ekmeyi düşünüyorum. Yanılmıyorsam dördüncü yıl olacak ancak bizimkiler bu yıl keşfetti. Özellikle kızım, yanında bir avuç götürmüş okula. Arkadaşları 'ooo bu da neymiş, ne kadar güzelmiş' deyince 'kırk yıllık kâni our mu yâni', oldu vallahi.. Tohumlukları zor kaçırdım kızın elinden. Geçen sene unundan kurabiye falan yapmaya kalkmıştım, taneleri güzelce kuruttum ancak un haline getirdikten sonra kurutmadığım için bir ay sonra kavanozu açtığımda küflenmiş olduklarını görünce canım sıkılmıştı.

@ AkisSoftware, daha önce de arkadaşlarla değerlendirdiğimizde çimlenme oranı neredeyse yarı yarıya çıkmıştı. Ben geçen sene bu oranı arttırmak için sizinkine benzer bir şekilde bir kaç gün suda beklettiğim yumruları tuvalet kağıtlarının içine koyarak kapalı plastik bir kutuda beklettim. Sık sık havalandırmama rağmen bir kısmı küflenince suda iki gün bekletip direk plastik bardaklara ektim. Nasıl başardığınızı ayrıntılı varsa resimleriyle paylaşırsanız sevinirim, ben daha ekmedim çünkü..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025