![]() |
1 Eklenti(ler)
Sn deportivo, benimkilerin tohumlarını ekeli 3,5 ayı geçmiş ama öyle brokoli veya brüksel lahanası verecek gibi halleri yok.
|
Ben bölgemizin hava şartlarına göre Ağustos ayında çimlendiriyorum , yanlız bahçemdeki yazlık sebzelerim meyvede olduğu için yaklaşık 2 ay tüpte bakıyorum
sonra bahçeme aktarıyorum.Aralık- Ocak ayından Nisan - Mayıs ayına kadar toprakta kalıyor. Amatör olarak size söyleyebileceğim şey , Ankaradaki hava şartlarının bu bölgeye göre daha erken soğuması olabilir , bu durumda sizin daha erken ekim yapmanız gerekebilir. Birde bir an evvel bahçeye dikip gübrelemeniz lazım . Selamlar. |
Onların bahçesi orası olacak. Büyüyemezler mi?
Yarın gübreleme işini yapayım o zaman. Gübre verme bir kerelik mi, yoksa belli aralıklarla mı yapılacak? |
Brokolinin 500 gr .ile 1000 gr. arası çiçek yaptığını düşünürsek , orada büyümeleri çok zor Nevsune Hanım.
|
Teşekkürler Deportivo, güneşli bir köşeye aktaracağım zamanı gelince. Çiçeğini yeme şansımızın olacağına çok sevindim. Bu benim yetiştirdiğim ilk sebze olacak :)
|
48 numaralı mesajda soldan ikinci brokolim, yaprakların içinde oluşmaya başlamış.
O yazıyı yazdıktan sonra koyun gübresi vermiştim. Yalnız şu anda dışarda değil, sera ortamındalar(gübre kokusu bir iki gün dayanılmaz oluyor ama havalar iyi gittiği için havalandırmayla ortadan kalkıyor koku sorunu da). O günden bu yana bir hayli gelişme gözlemledim Çiçek biraz daha görünür hale gelince fotoğrafını yükleyeceğim. |
1 Eklenti(ler)
Brokolim ortaya çıkıp büyümeye başladı.
Başka brokoli tohumu eken yok mu? |
Benimkiler de bahçede. En kısa zamanda fotoğraf eklerim ama seninkiler kadar değiller hala çok yavaş gelişiyorlar..
|
Nevsune Hanım ben de tam hiç brokolisi sebze veren yok mu diye yazmayı düşünerek açmıştım sayfayı. Geç ektiniz, şu, bu derken gördük kü gayet güzel olabiliyormuş. Ellerinize sağlık.
Bu arada bir ekleme yapmak isterim. Benim geçen sene geç ektiğim brokoli, karnıbahar ve beyaz lahanalarım sebze vermemişti ama kocaman yapraklanmıştı. Ben de o yaprakları tıpkı karalahana, pazı yaprakları gibi toplayıp zeytinyağlı sarma yapmıştım. Tabii her zamanki gibi eşle dotla paylaştık. Şimdi herkes o dolmadan istiyor benden. Muazzam lezzetli oluyor. Bahçesinde veya balkonunda olanlar muhakkak denesinler pişman olmayacaklar :) |
Ben de, sanki bir yerlerde yapraklarından dolma yapıldığını okumuştum diye düşünürken, siz yazdınız. Biraz daha büyüsün yapraklar deneyelim.
Yalnız ben erken ekmiştim, bu yüzden sizlerden öndeyim. Notlarıma baktım, Temmuz ayında ekmişim, bu ilk gruptan olan. Sonra Kürşad'dan gelen diğer cinsleri Temmuz sonunda ekmişim, onlardan da bir tanesi gelişiyor, yakında sanırım ondan da bir haber verebileceğim. |
Merhabalar Sayın Nevsune;
Ellerinize sağlık, brokoli'lerinizi afiyetle yersiniz inşallah.Birşey merak ettim brokoliler cam balkonda galiba, malum Ankara soğuk.Sizinkiler soğuktan etkilenmemiş görünüyor. |
Evet naylonla kapatılmış bir balkonda. Özellikle iki saksıyı da pencerenin dışına bıraktım, gelişmelerini kıyaslayabilmek açısından. Dediğiniz gibi, içerdekiler fazla güneş alamasa bile hızlı gelişiyorlar.
Sanki bir süre sonunda yenecek duruma gelecekler gibi. Elbette toprakta olduğu kadar büyümelerini beklemiyorum. Bunlar 5 lt. pet bidonlarda. Ama gelişmelerini izlemek bile çok keyifli. |
2 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
Sizlerin brokoliler de yavaş yavaş hareketlenmiş :)
Benimkiler büyük boy kovadalar.Her kovada 2 tane var, karnabaharlarla bir aradalar.Toprakları aynı olmasına rağmen bir kovadakiler diğerlerinin 2 katından bile büyük oldular.Açıkhavada, hepsi aynı sıradaydı, bu kova bir sıra öndeydi, güneşle, ışıkla ilgili olsa gerek bu fark, bilemiyorum. Eklenti 28064 Bu büyük olanlar sebze de tutmaya başladı. Eklenti 28065 |
Deneme amaçlı pencere dışında bıraktığım bir brokkoli ve bir brüksel lahanası soğuğa dayanamayıp dondular. Kapalı yere aldım, eğer kurtulurlarsa hava sıcaklığının biraz artmasıyla yine dışarıya çıkaracağım. İçerdekiler gelişmelerine devam ediyorlar. İlk brokkolim büyümesini sürdürüyor. Başka bir sürpriz (Romanesco İtalia) var, onu görüntülemek için biraz daha ele avuca gelmesini bekliyorum:)
Sonuç olarak Ankara brokkoli ve brüksel lahanası yetiştirmeye uygun bir bölge değilmiş. MSaygın'ın yazdığı gibi benim de aynı zamanda ektiğim ve aynı koşullarda yetiştirdiğim tohumlar çok farklı sonuçlar verdi. Bir kaçı daha hala incecik saplarıyla duruyorlar. Demek genlerindeki bir şey gelişmelerinde daha etkili. Yani biz ne yaparsak yapalım, sonunda doğa kararını kendisi veriyor. |
Nevsune Hanım saksıda olduğu için belki donda zarar görebilir bilemem ama bahçede ekili olanlar donsalar da zarar görmüyorlar. Kıvırcıklarım dahil tüm sebzelerim her gece donuyorlar, hiç müdahale etmiyorum, saat 10'a doğru kendi kendilerine çözülüyorlar ve hiç bir sorun yaşamıyorlar.
|
Sevgili Limon, bizim buralarda hava oldukça soğudu, hele geceleri tam bir ayaz hakim. Geçen gece sanırım -10'un bile altına düşmüştü. Benim oturduğum yer ise şehir dışı ve Ankara ile arada en az(-) 3-4 derece fark oluyor.
Bu hafta ısı biraz artacakmış, bir iki gün sonra tekrar dışarı çıkartacağım. Zaten onlar işin biraz deneme kısmıydı, bu yetişenler bile bana büyük sürpriz oldu. (Yenisini görünce bayılacaksınız:), büyür de tohum alırsam size göndereceğim.) |
Bu sene erkenden ekelim tohumları. Unutturmayalım birbirimize :)
|
Bir takvim gerekli bize, aylara bakarak ekmek istediğimiz tohumu hangi ay(lar)da ekeceğimizi, hangi ayda ekersek hangi ayda sebze alacağımızı gösteren, basit bir takvim..
|
2 Eklenti(ler)
merhaba,
Bunlar da bahçenin kenarına ektiğimiz brokoliler. Dün 7 baş kestim, sanki tam zamanında hasat ettim gibi ama yine de fikrinizi alayım, erken mi kesmişim yoksa? Eklenti 28702 Eklenti 28701 |
Şimdi bu brokolileri görünce iyice umutsuzlandım. Bizim brokoliler daha leblebi kadarlar. Onlar olacakta bizde görecek miyiz dersin sevgili Nevsune. Sevgili M. Saygın bunlar bence tam zamanında hasat edilmişler gibi görünüyor. Afiyetle tüketin..
|
Şükran Hanım,
Teşekkürler, bugün brokolili/tavuklu çorbada deneyip gördüğüm üzere gerçekten de tam zamanında hasat etmişim :) Moralinizi bozmayın, bunlar saksıda değil yerde, hem de fotoğrafta görülen sıkaslar için hazırlanmış, bol organik gübreli bir toprakta yetiştiler.Evde saksıda olanlar sizin leblebiler kadar. |
Değerli arkadaşım MSaygın normal boyutta ancak dahada büyütebilirdin .Orada ki hava şartları uygun, tepesini aldıktan sonra o aldığınız çiçeğin belki 3 -4 katıda yan sürgünlerden alacaksınız .Eğer tohum iyi cins ise yan dallardan da çiçek fışkıracak, gübre şerbeti verin kuvvetlensin.
|
Leblebi kadar bile değil benimkiler..:( Hiç yoklar..
|
Sevgili Penelophe, olacak olacak enseyi karartmayalım.. Brokolilerin ilk yaprakları çıktığında o kadar cılızdılar ki anlatamam ,ama şimdi o yapraklar hem kalınlaştı hemde dimdik duruyorlar.bence acele etmeyelim. Hafta sonu resim yüklemeye çalışayım...
|
Penelophe, senin bana verdigin brokoli fidelerde cok yavaş gelişiyor. Gübre şerbeti verecegim bakalım gelişme olacakmı.
|
MSaygın o yaprakları atmayı düşünmüyorsunuz değil mi?
Aynı ıspanak gibi soğanla kavurup, yumurtalı harika bir yemek oluyor (yeni denedim de:)), haberiniz olsun:) |
Ben zeytinyağlı sarma yapıyorum yapraklarıyla. Karalaha, karnıbahar,pazı,beyazlahananın yeşil yaprakları... kısaca bahçede ne varsa karışık sarıyorum.
Herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Müthiş lezzetli oluyor. Sebzelerin özellikle beyaz lahanın pazarlada satılırken atılan üst koyu yeşil yaprakları en faydalı bölümleriymiş. Çünkü güneşten en çok faydalanan kısımlar onlarmış. (Çok mantıklı geldi bana) |
Sarması oluyorsa neden kavurması da olmasın mantığıyla sizden esinlenip yaptım. Malum, benimkiler saksı koşullarında yetiştiklerinden sarma yapmaya değecek kadar çok değillerdi.
Ben de bunu bir denemenizi öneririm, ben sevdim:) |
Sarmaya fırsatımız olmaz ama kavurma iyi fikir deneyelim bakalım :) Eniştem de çiğ olarak salataya doğruyormuş.
|
Eşimin yaptığı sütlü Brokoli çorbası en sevdiğim çorbadır.
Brokoli yetiştirmemdeki tek sebepte bu çorbadır ! |
Oyaman, bu sütlü çorbayı merak ettim doğrusu, eşiniz tarifi bizimle paylaşırsa sevinirim.;)
|
Sütlü Brokoli çorbası
Kusura bakmayın yeni gördüm .
1 orta boy taze brokoli (500-750 gr.) 2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı un 5 su bardağı sıcak su 2 su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber Yapılışı: Brokoliyi ayıklayıp çiçeklerine ayırın ve iyice yumuşayana kadar haşlayıp süzün ve ezin . Derin bir tencerede tereyağını kızdırıp unu ilave edip kavurmaya devam edin. Sıcak suyu, ve sütü ilave edip karıştırın. Haşlayıp süzdüğünüz brokolileri de ilave edip kaynayana kadar arada karıştırarak pişirin gerekirse karıştırırkende ezin. Kaynayınca ocağı kısın . Tuz, karabiberi . Daha sonra kapağını kapatıp 15 dk daha çok kısık ateşte pişirip dilerseniz üzerine kızarmış ekmeği küp küp ilave edip servis yapın. |
Ana sebzesini kestiğim brokoliler, yan dallardan yeni sebzeleri üretmeye başladılar.Bir tanesinde 11 tane yan sebze var, inanılmaz.Saksıda bunların tümünü büyütebilirse harika olacak.
|
Yan dallardan yeni üreyen sürgünleri de görmek isteriz biz :)
|
Brokoli
Merhaba arkadaşlar,brokoliyi ben de çok tüketmeye çalışırım,çok faydalıymış.Bir tarif de ben vermek istiyorum:
Bir baş brokoli 2,3 patetes 2,3 havuç Biraz tane karabiber Biraz kekik,tuz Mayonez ile karıştırılmış yoğurt Brokolinin çiçek kısmı,havuçlar ve patetesler(küp küp doğranmış),su,tuz,karabiber ve kekikle haşlanır,yumuşayıncaya kadar.Soğuduktan sonra tabağa alınır ve üzerine mayonez yoğurt karışımı dökülür. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 29636 Tamamı görünmüyor, yapraklar izin vermedi tümünü kadraja almaya. |
2 Eklenti(ler)
Tohuma kaçmadan önce saksıdaki brokolinin, bu hafta tadına bakmak istiyorum. Tadı dedim çünkü boyutu ancak o kadar olabildi:) Bir daha saksıda brokoli yetiştirmeye kalkışır mıyım, bilmiyorum.
Romanescu İtaliana ise büyümeye çalışıyor. Bir tane de başka saksıda, yaprakların arasında misket kadar olan var. |
Bence vazgeçmeyin nevsune, iki kök bile olsa seneye farklı bir konumda yine deneyin bence.
|
Nihayet veronica resmi ekleyen birisi çıktı.
Sağol nevsune |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025