agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Aşılanmış karpuz (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/1872.htm)

alice 21-11-2009 04:55

11-02-2009 tarihli aşağıdaki haber, kabağa karpuz aşılamanın sonucunda karpuzun ne hale geldiğini açıkça göstermekte.

Karpuza kabak aşısı ihracatı bitirdi.
Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova'da geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğü bildirildi
Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova'da geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğü bildirildi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, Çukurova'da her yıl ortalama 150 bin dekara karpuz ekildiğini, bu yılda 15 Ocak'tan itibaren üreticinin fidelerini toprakla buluşturduğunu söyledi. Türkiye'de en erkenci karpuzun Karataş'ın Tuzla beldesi'nde yetiştirildiğini belirten Halis, "Karpuz, Çukurova ile özdeşleşmiş bir meyve haline geldi. Türkiye'de ilk yerli karpuz Adana'da üretilmektedir. Üstelik karpuz lezzet ve aroma açısından da çok kaliteli bir kapuzdur. Türkiye'nin karpuz üretiminin yüzde 40'nı da Çukurova Bölgesi karşılamaktadır" dedi.
Karpuz üreticilerinin geçen yıl zarar ettiğini vurgulayan Halis, "Karpuz üreticisi geçen yıl maliyetini bile çıkaramadı. 1 dekarın maliyeti bin TL civarında. Ancak karpuzun kilosu yaz ortasında 5 kuruşa kadar düştüğü için üreticinin malı tarlada kaldı. Ancak buna rağmen üretici bu yıl karpuzdan vazgeçmeyerek yeniden karpuz ekecek. Bu yılda geçen yıl olduğu gibi 150 bin dekar hatta 180 bin dekar karpuz ekilmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Üreticinin karpuzda zarar etmesinin en büyük nedeninin ihracatın düşmesi olduğunu vurgulayan Halis, 2006'da 3 bin, 2007'de 2 bin 500 TIR olan karpuz ihracatının, 2008'de 300 TIR'a kadar düştüğünü kaydetti. Halis, geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğünü söyledi.
Çukurova karpuzunun bir çok Avrupa ülkesinde tüketiminin artmaya başladığı dönemlerde 2006'dan itibaren teknolojinin gelişmesiyle birlikte kabak fidesine aşı yapılarak karpuz üretilmesinin, Çukurova karpuzunun sonunu hazırladığını ifade eden Halis, "Kabak fidesine karpuz aşısı yapıldıksan sonra her yıl ihracat rakamları düşmeye başladı. Çünkü karpuz çekirdeğinden elde edilen karpuz ile kabak fidesinden üretilen karpuzun aroması birbirini tutmadı. Kabak fidesinden üretilen karpuzun tat ve lezzetini beğenmeyen Avrupalı, karpuzda yönünü İspanya ve Portekiz'e çevirdi" dedi.

http://www.haber24.com/Guncel/1-2618...i-bitirdi.html

Necmi Uysal 10-01-2010 21:18

Sn. Envor'a bu konuda katılıyorum aşılı karpuz fidesi kullanan üretici bilinçsiz olarak yetiştirmektedir. Aşılı fide ile üretim normal üretimden farklıdır. Aşılı karpuzda dikkat edilmesi gereken konu hasadın ne zaman yapılacağıdır. Meyve sapı kuruduktan en erken bir hafta sonra karpuzu hasat etmeniz gerekiyor yoksa tad farkı olabiliyor. Her ürün erkenci olduğunda daha fazla para etmektedir. Üretici de daha meyve sapı kurumadan karpuzum olmuş iyi para ediyor hemen satayım mantığındadır.

sercan1969 10-01-2010 21:24

Bence en önemli sorun şu; karpuz tam olgunluğa geldiğinde 20 kg yaklaşıyor.Bu kadar ağır bir karpuzu tüketecek bir aile sistemi Türkiye'de kayboldu malesef..Ben,eşim ve oğlum 6-8 kg lık karpuzları tercih ediyoruz.Çünkü daha büyükleri tüketinceye kadar bayatlıyor:D

anamurluke 06-08-2010 14:00

balkabağına karpuz aşısı
 
saygıdeğer dostlar bal kabağı anacı üzerine karpuz aşıladığımızı ve gelişim ve veriminin şimdilik iyi olduğunu rapor ediyorum,bu konudaki görüşlerinizi beklerim saygılarımla

ozgur0ozdemir 06-08-2010 14:24

Kabak aşısı karpuzun tadı çekirdek karpuzu pek tutmuyor.

Ferda Ülkümen 06-08-2010 16:19

En sevdiğim meyve olan karpuzu 3 senedir satın almıyorum.
Kabak kokulu tatsız karpuzları yemektense, hiç yememeyi tercih ediyorum.

Güler 06-08-2010 16:36

Neden buna gerek duyuyorsunuz anamurluke?

Eski güzelim karpuzlarımızı tabiri caiz ise mumla arar olduk.

Çarşıdan, pazardan aldıklarımız bol sulu ama ne tadı var ne de tuzu. Adeta kabak kokuyor.

Şimdi şimdi bizim ektiklerimiz olmaya başladı da kocaman bir ohhhhh çektik. Kurabiye gibi tatlı, kıpkırmızı. Hele de bir buzdolabında iyice soğusun da siz tad neymiş o zaman anlarsınız.

Yine de eski iri siyah çekirdekli, kıpkırmızı karpuzları bulamadığımızdan şikayetçiyiz.

Bu kabak kokulu tatsız sulu karpuzları hiç mi hiç sevmiyorum.

sevim.K 06-08-2010 17:46

Bizim memlekette de geçen yıl yerli karpuzlarda kabak kokusu vardı. Bu yıl kabak aşısı yapılmamış karpuzlar çoğaldı nihayet

the_mc 26-12-2010 15:16

gerçektan tadı hiç hoş olmuyor ben doğal karpuz taraftarıyım.

sondokunuşm 08-04-2011 22:35

hekesin doğru bildiği yanlışlar şunu bilmek gerkiyor artık değil karpuz kavun; dometez biber patlıcan salatalık gibi bir çok sebze aşılama yöntemiyle yetiştirliyor vede meyvaları yeniliyor.karpuza gelince zamnsız yapılan hasttan dolayı karpuz tadının kabak tadını çağrıştırdığını tabi şunlarda önemli bitki besleme konusunda hatalar yapılıyorsa tadında sıkıntılar olması gayet normel

boshaft 18-07-2011 00:27

yanlış bilmeyelim buradaki asıl amaç daha verimli karpuzların yetişmesidir lezzet bakımından fark olmaz amaç bitkinin daha iyi toprağa tutunması ve daha verimli hale getirme bu kabakla oluyorsa ne güzel daha sağlıklı besinlere ulaşmak bence gayet mantıklı

ligustrum 18-07-2011 01:31

Tüketici memnun değilse, doğruya yönelecektir üretici; çok geç olmadan

mrkamilk 28-07-2011 12:50

Bende aşılı karpuzu seraya diktim 4-5 adet karpuz oldu. içleri kıpkırmızı çekirdeklieri simsiyah ancak tad yok. şekersizdi böyle. inekler bayram etti :)

pajero 22-06-2017 13:23

Bu yıl Karpuzlarda durum nedir, piyasada kabak aşılı karpuz yaygınmı yoksa azaldımı. Bu konuda bilgi sahibi olanlar bizimle paylaşabilirmi tecrübelerini?

hosseda 22-06-2017 14:33

Karpuzu yerlisi çıkıncaya kadar ( bizim bu yörenin açık renk pijamalısı) seyrek satın alıyorum. Üç hafta kadar evvel manava sordum tatlandılarmı diye, süper abi hemde kabak aşılı karpuz değil orjinal karpuz bunlar dedi. Hiç işitmemiştim kabağa aşılı karpuzu, içim rahat etmedi almadım. Sonra bir market dilim karpuz satmaya başladı ondan aldım bir dilim çok güzel çıktı. Rengide tadı da yerindeydi ama evden karpuzda bir garip sertlik var dediler ondan da vaz geçtim, beklemedeyiz bizim yerlileri.

birnefestoprak 22-06-2017 15:11

Lütfen dilimlenmiş karpuza dikkat edin. Karpuzun kesildiği bıçağın ve kesen kişinin temizliği önemli.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1511572)
Karpuzu yerlisi çıkıncaya kadar ( bizim bu yörenin açık renk pijamalısı) seyrek satın alıyorum. Üç hafta kadar evvel manava sordum tatlandılarmı diye, süper abi hemde kabak aşılı karpuz değil orjinal karpuz bunlar dedi. Hiç işitmemiştim kabağa aşılı karpuzu, içim rahat etmedi almadım. Sonra bir market dilim karpuz satmaya başladı ondan aldım bir dilim çok güzel çıktı. Rengide tadı da yerindeydi ama evden karpuzda bir garip sertlik var dediler ondan da vaz geçtim, beklemedeyiz bizim yerlileri.


hosseda 22-06-2017 16:25

Tek korkum karpuzların kasap reyonunda kesiliyor olma ihtimaliydi... Ama koku duyulmadı yerken. Başkada almadım zaten. Çok haklısınız uyarınızda.

h_dogan 22-06-2017 16:33

Aşılı karpuz dediğiniz gibi kötü bir şey değil. :)

Aşılı karpuzda önemli olan karpuzları olgunlaşmadan koparmamak tabi havaların da uygun gitmesi lazım tat için. Hava sürekli kapalı olursa doğal olarak lezzet de olmuyor. Bizim bu sene yediğimiz karpuzlar oldukça lezzetli, hepsi de kabak aşılı.

devrann 04-08-2017 21:02

Tadlarının kötü olmasının en büyük sebebi çeşitlerin hibrit olması,düz aşısız olanlarında hiç tadı olmuyor,bazı açık tarla çeşitlerinin tatları iyi olanları var ama erkenciler tat filan yok,erkencilik ön planda olduğu ve bir an önce satıp iyi paraya denk getirmek için daha doğru düzgün olgunlaşmadan koparılıyor,çok erkenci yuvarlak çeşitler var hatta piyasanın en erkencisi tatları fena olmuyor ama yuvarlak fazla tutulmuyor genelde oval karpuz ekimi daha ön planda.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025