agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze bahçesi hazırlama (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

hamaratçiftçi 20-09-2017 20:50

40 cm den yüksekliği kastettim. ideal yüksekliğin 40 cm olduğunu biliyorum. Bir de benim bahçenin toprağı sert olduğu için yerden yüksek olması, fidelerin kök salması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. tabi bunun için 2 sıra briket döşemem gerekecek. Aslında tek sıra mı 2 sıramı noktasında kararsız kaldım. tek sıra olması işime gelirdi zira maliyet yarıya düşecek. ama bir karış yüksekliğin de yeterli olacağından emin değilim. eni konusunda ise yapım aşamasında son kararı veririm muhtemelen. önerin için teşekkürler taşlıbahçe.

Taşlıbahçe 20-09-2017 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hamaratçiftçi (Mesaj 1518388)
40 cm den yüksekliği kastettim. ideal yüksekliğin 40 cm olduğunu biliyorum. Bir de benim bahçenin toprağı sert olduğu için yerden yüksek olması, fidelerin kök salması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. tabi bunun için 2 sıra briket döşemem gerekecek. Aslında tek sıra mı 2 sıramı noktasında kararsız kaldım. tek sıra olması işime gelirdi zira maliyet yarıya düşecek. ama bir karış yüksekliğin de yeterli olacağından emin değilim. eni konusunda ise yapım aşamasında son kararı veririm muhtemelen. önerin için teşekkürler taşlıbahçe.

Bu işte genel geçer bir ideal yükseklik yok, en fazla kabaca iklime göre değişen ideal ölçülerden bahsedilebilir. Yerden 40 cm çok. Sert zemini bir karış alır, zemine yerleşen briket hizasına kadar istediğiniz karışımı veya toprağı eklerseniz 40 cm yi bulursunuz.

Yatakların boy ölçüsü değil ama en ölçüsü çok önemli. Bu yatakların toprağını basarak ezmeyeceğinizi düşünürsek 1.50 boyutlarda işiniz zor.

MeyveliTepe 20-09-2017 21:52

Bizde 40 metrelik bir adanın eni 150 cm. İki tarafından da çalışabilmeme rağmen geniş olmasından dolayı yönetmesi kolay olmuyor. 120 cm ideal bir genişlik.

Adaları çok yükseltmek yerine, 10-15 santim kadar yüzeyi kazıp briket yüksekliğine kadar malzeme doldurmak 30 santim kadar derinlik imkanı veriyor. Bu da gayet yeterli, sulama bakımından da daha tasarruflu olur.

Hoş, boyu 3 metre, eni 70-80 cm, yüksekliği de 60 santim olan, ve bir kaç tuğlanın üzerinde havada duran sandıklara 45-50 cm kalınlığında gevşek malzeme doldurarak tatlı patates yetiştiriyorum, mükemmel oluyor. Öyle ki, artık toprağa tatlı patates ekmekten de vazgeçtim.

kerkenez 21-09-2017 08:16

Ben 120 cm genişlik ve aralarındaki yolları 60 cm bıraktım. 120 cm' nin ortasına bile ulaşmak güç oluyor. Bugün olsa yatakları 90 cm yolları 40 cm olarak yapardım.

MeyveliTepe 21-09-2017 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1518398)
Ben 120 cm genişlik ve aralarındaki yolları 60 cm bıraktım. 120 cm' nin ortasına bile ulaşmak güç oluyor. Bugün olsa yatakları 90 cm yolları 40 cm olarak yapardım.

40 santim yol yeterli değil. Adalar arasındaki yolların bir el arabasını rahatlıkla geçirebileceğiniz genişlikte olmasında fayda var.

hamaratçiftçi 21-09-2017 13:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1518339)
40 cm derinlik derken yerden yükseklikten mi bahsediyorsunuz? Eğer öyleyse özellikle su kaybı ve buna bağlı sorunlar öne çıkar, maliyet olarak da en az iki katını bulur. Tavsiyem bir karışı geçmemeniz.

1.5 m en ölçüsü size bilhassa hasat ve bakım işlerinde zor anlar yaşatır, önerim en fazla 1.20 m olur.

Kolaygelsin...

40 cm yi derinlik olarak düşündüm. aslında daha alçak yapmak hem maliyet açısından hem de emek açısından işime gelirdi ancak bahçemdeki toprağın sert olması, fidelerin kolay kök salması açısından gevşek toprağı sevmesi beni 40 cm derinliğe yöneltti.

1,5 metre en ölçüsü bana normal gibi geliyor zira her iki taraftan da 75 er cm uzanma alanı kalacağından kolaylıkla uzanılabilirim gibi geliyor. ama yinede yapım aşamasında son testleri yapacağım. öneriler için teşekkürler.

mohito 16-10-2017 23:11

Kanallar açmak
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 483225)
Çok önceleri kanal açıp, domateslerin bu kanallara dikildiğini ve bu kanaldan sulandığını bilirdim. Kuzey Ege'de bir bahçevanla sohbet ederken bana güldü, "Hiç öyle olur mu? Önce kanallara dikeceksin, büyüdükçe yanındaki toprağı köke atıp, yanda başka kanal açıp sulayacaksın." dedi. Böylece hem kök toprakla doluyor, hem de sulama sırasında zarar görmüyor. Sanırım bu damla sulama için geçerli değil (?).

Merhaba! Ben çok çok yeniyim ve ''kanallar açmak ve bu kanallara dikmek''le bile ilgili görsele ihtiyacım var. Yani gözümün önüne gelen bir görüntü var ama teyit etsem iyi olur. Varsa görüntü paylaşabilir misiniz? Teşekkür ederim..

mohito 17-10-2017 20:22

Sebze yatağı
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 483394)
Yataklar hazırlanarak yapılan uygulamalara örnekler.


Eklenti 98747

http://www.penick.net/digging/images...e%20garden.JPG

Eklenti 98748
Google Images

Eklenti 98746
http://www.lifeinitaly.com/img/Itali...ble-garden.jpg

Bahçemin toprağı çok kötü olduğu için bu tür uygulamayı deneyeceğim. Böylece gelen iyi toprak sadece gerekli alanlara konur, yürüme yollarına ziyan edilmez. Farklı bitkiler için farklı toprak karışımları da rahatlıkla kullanılabilir (kumlu toprakta yetişenler için ayrı yatak hazırlamak gibi)

Yol aralarının en az 1 m olması tavsiye ediliyor ama benim gibi yeri dar olanlara 60 cm de yeter belki, el arabası ile hasılat toplamayacağım nasıl olsa.

Merhaba Kiraz..Yataklar hazırlanırken kenarları dışında toprağın altında da mı tahta var? Yoksa sadece kenarlar mı tahta ya da kullanılacak malzeme neyse onunla çevriliyor ve içine toprak dolduruluyor?

zeynepkavi 09-04-2018 12:58

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

bu başlıktaki 46 sayfayı çıktı alıp kendime el kitabı yaptım desem bilmem inanır mısnız ? Benim tecrubemin de birilerine fayda sağlaması için aşağıdaki gibi kısaca paylaşıyorum.

Bahçem geçtiğimiz sene fotografta şu an bakla ekili olarak gördüğünüz 1.20 cm x 2.40 lık bölümden ibaret idi. Etrafına tahtalar çakarak içine plastik çim bordürünü geçirmiş ve içine 2-3 blok cocopeat + gübre ve bahçe toprağı doldurmuştuk. Hazır fideden, sadece domates, biber ve patlıcan ektik, 2017 yazında her hafta sonu bir orta boy tencereyi dolduracak kadar sebze toplamıştık. Ekim ayına kadar.

Bu yıl plastikler gevredi ve kırıldı, hem biraz daha büyük hem de kalıcı bir sebze bahçesi olsun istedik. Ancak bahçenin güneş alan yeri aynı zamanda ön bahçenin en göz önünde olan yeri olduğundan seyyar olsun, seneye istersek tamamen bozup çim yapabilelim de istedik. Bu yüzden tercihimizi limonluk taşı denilen kaldırım taşlarından yana kullandık.

Eklenti 670305

kullandığımız taşlar 18 cm yükseklik 50 cm boy, kalınlığı 10 cm tabanda, pah kırarak 8 cm e düşüyor. tanesi 5 tl ye satın aldık, nakliyesi 25 tl. Dizmesi bize ait. Her biri 20 kg dan fazla olduğu içi ertesi gün bize yardımcı olcak bir de adam ayarladık.

Benim köşelere ip çekerek topragı tam oalrak düzleyip taşları düzgünce yerleştirme isteğime rağmen o gün bulduğumuz adam yine kendi bildiği gibi taşları dizdi, eşim ve ben bir sonraki hafta sonu yeniden ip dizip ince ince uğraşmak zorunda kalacağız.

Mevcut düzende içten içe bir tarafı 1.10, diğeri 1 metre genişlikte, bir tarafı 5 diğer tarafı 5.20 cm boyunda (!) bir sebze adamız olmuş oldu. aradaki geçiş yolu ise 35 cm gibi kaldı, alanımız da çok kısıtlı olduğundan biz yeterli bulduk, ayaklarımız rahatça sığıyor ve dizimizi taşa dayayarak her yerine ulaşabiliyoruz.

Toprak için ise öncelikle zemin toprağını derince belledik ve olabildiğince ayrık otunda arındırdık. Sığ olduğundan zemin örtüsü kullanmadık. 15 çuval bahçe toprağı, 2 çuval keç gübresi, yarım çuvaldan biraz fazla leonardit, 7 küp cocopeat ile doldurduk. U nun bir bacağına 50 litre kadar vermikülit ve 50 lt kadar ponza taşı da ilave etik. Elimizde o kadar vardı.

Geçici olarak tüm bahçeye semizotu ektik, nisan sonu gibi fideleri toprak ile buluştururken bunlar yolunacak.

Fideler ekildiğinde ise fide çukurlarında mikoriza, yumurta kabuğu ve solucan gübresi kullanacağız. Üzerini keçi gübresi ve cocopeat karışımı ile malçlayacağız (çünkü bence cocopeat karışımda daha fazla olmalıydı ve yabancı tohum / böcek / salyangoz yavrusu/yumurtası içermeyen malç malzemesi bulmak pek kolay değil bizim için)

Böylece 2.8 m2 olan ekilebilir tarım arazimiz 11,5 m2 ye çıkmış oldu.


Tek endişem ayrık otlarını yeterince derin temizleyemediysek onların yüzeye çıkmaları, onunla da artık yolarak mücadele edip gelecek sene sezon başında adayı yeniden derince belleyerek çözeriz diye umuyoruz.

Tavsiyeleriniz ve yorumlarınızı rica ederim,

g.c. 09-04-2018 13:23

@zeynepkavi

Toprak hazırlığı olarak yapılması gereken her şeyi yapmışsınız.(bence) Bundan sonrası için fide ekim aralıklarına dikkat etmeniz, tohum alınacak ise araya set bitkiler ile aynı türden sebzeler arasında mesafe bırakmanız gibi temel prensipler kalıyor.

Damla sulama kullanırsınız sanırım ama ben yine de damla sulama kullanmanız yönünde tavsiyede bulunayım.

zeynepkavi 09-04-2018 14:04

Teşekkürler Sayın G.C.
Evet terleyen boru ile damla sulama yapacağım, fidelerin yerleşimini de biraz Sn. Meyvelitepe'nin kardeş bitkiler ve sebze adaları yazı dizisinden biraz da square foot gardening prensiplerinden göz kararı yapacağız.

Sadece hafta sonu gidebileceğimiz için pazar öğleden sonra sulandıktan sonra cuma akşamına kadar bahçe sulanamayacak. Geçen sene de böyle idi ama bitkiler buna uyum sağlayabildiler. Kısmet bu seneye.

Tohumluk almayı da her ne kadar çok istesem de birden fazla tür ektiğim bitkilerden tohum almaya hiç yeltenmeyeceğim, zira alan cok küçük, çapraz tozlaşma olmaması imkansız sanıyorum.

Herkese bol bereketli bir sene dilerim.

g.c. 09-04-2018 14:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeynepkavi (Mesaj 1536711)
Teşekkürler Sayın G.C.
Evet terleyen boru ile damla sulama yapacağım, fidelerin yerleşimini de biraz Sn. Meyvelitepe'nin kardeş bitkiler ve sebze adaları yazı dizisinden biraz da square foot gardening prensiplerinden göz kararı yapacağız.

Sadece hafta sonu gidebileceğimiz için pazar öğleden sonra sulandıktan sonra cuma akşamına kadar bahçe sulanamayacak. Geçen sene de böyle idi ama bitkiler buna uyum sağlayabildiler. Kısmet bu seneye.

Tohumluk almayı da her ne kadar çok istesem de birden fazla tür ektiğim bitkilerden tohum almaya hiç yeltenmeyeceğim, zira alan cok küçük, çapraz tozlaşma olmaması imkansız sanıyorum.

Herkese bol bereketli bir sene dilerim.

İmkansız sayılmaz aslında ama meşakkatli. Bununla beraber programlı sulama sayaçları mevcut 8 dolar civarlarında Aliexpressten edinebilirsiniz.

MeyveliTepe 09-04-2018 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeynepkavi (Mesaj 1536706)
Merhaba,

bu başlıktaki 46 sayfayı çıktı alıp kendime el kitabı yaptım desem bilmem inanır mısnız ? Benim tecrubemin de birilerine fayda sağlaması için aşağıdaki gibi kısaca paylaşıyorum.

Bahçem geçtiğimiz sene fotografta şu an bakla ekili olarak gördüğünüz 1.20 cm x 2.40 lık bölümden ibaret idi. Etrafına tahtalar çakarak içine plastik çim bordürünü geçirmiş ve içine 2-3 blok cocopeat + gübre ve bahçe toprağı doldurmuştuk. Hazır fideden, sadece domates, biber ve patlıcan ektik, 2017 yazında her hafta sonu bir orta boy tencereyi dolduracak kadar sebze toplamıştık. Ekim ayına kadar.

Bu yıl plastikler gevredi ve kırıldı, hem biraz daha büyük hem de kalıcı bir sebze bahçesi olsun istedik. Ancak bahçenin güneş alan yeri aynı zamanda ön bahçenin en göz önünde olan yeri olduğundan seyyar olsun, seneye istersek tamamen bozup çim yapabilelim de istedik. Bu yüzden tercihimizi limonluk taşı denilen kaldırım taşlarından yana kullandık.

Eklenti 670305

kullandığımız taşlar 18 cm yükseklik 50 cm boy, kalınlığı 10 cm tabanda, pah kırarak 8 cm e düşüyor. tanesi 5 tl ye satın aldık, nakliyesi 25 tl. Dizmesi bize ait. Her biri 20 kg dan fazla olduğu içi ertesi gün bize yardımcı olcak bir de adam ayarladık.

Benim köşelere ip çekerek topragı tam oalrak düzleyip taşları düzgünce yerleştirme isteğime rağmen o gün bulduğumuz adam yine kendi bildiği gibi taşları dizdi, eşim ve ben bir sonraki hafta sonu yeniden ip dizip ince ince uğraşmak zorunda kalacağız.

Mevcut düzende içten içe bir tarafı 1.10, diğeri 1 metre genişlikte, bir tarafı 5 diğer tarafı 5.20 cm boyunda (!) bir sebze adamız olmuş oldu. aradaki geçiş yolu ise 35 cm gibi kaldı, alanımız da çok kısıtlı olduğundan biz yeterli bulduk, ayaklarımız rahatça sığıyor ve dizimizi taşa dayayarak her yerine ulaşabiliyoruz.

Toprak için ise öncelikle zemin toprağını derince belledik ve olabildiğince ayrık otunda arındırdık. Sığ olduğundan zemin örtüsü kullanmadık. 15 çuval bahçe toprağı, 2 çuval keç gübresi, yarım çuvaldan biraz fazla leonardit, 7 küp cocopeat ile doldurduk. U nun bir bacağına 50 litre kadar vermikülit ve 50 lt kadar ponza taşı da ilave etik. Elimizde o kadar vardı.

Geçici olarak tüm bahçeye semizotu ektik, nisan sonu gibi fideleri toprak ile buluştururken bunlar yolunacak.

Fideler ekildiğinde ise fide çukurlarında mikoriza, yumurta kabuğu ve solucan gübresi kullanacağız. Üzerini keçi gübresi ve cocopeat karışımı ile malçlayacağız (çünkü bence cocopeat karışımda daha fazla olmalıydı ve yabancı tohum / böcek / salyangoz yavrusu/yumurtası içermeyen malç malzemesi bulmak pek kolay değil bizim için)

Böylece 2.8 m2 olan ekilebilir tarım arazimiz 11,5 m2 ye çıkmış oldu.


Tek endişem ayrık otlarını yeterince derin temizleyemediysek onların yüzeye çıkmaları, onunla da artık yolarak mücadele edip gelecek sene sezon başında adayı yeniden derince belleyerek çözeriz diye umuyoruz.

Tavsiyeleriniz ve yorumlarınızı rica ederim,

Dip köşe gölgede mi kalıyor?

U'nun ortasındaki yola el arabası sokabiliyor musunuz?

zeynepkavi 10-04-2018 11:14

Sayın G.C, Ali express e bakacağım çok tesekkurler,

Sayın Meyvelitepe,

Yok girmez ancak 35 cm bir boşluk var ama zaten el arabamiz da yok, öyle bir kaygımız olmadı. Topu topu 100 m2 bir bahçemiz var.

Dip köşe evet öğleden sonra gölgede kalıyor ama o köşede yetişen biber ile güneşte yetişen biber arasında bir verim farkı görmedik geçen sene.

O dip köşeye bir de tel çit içine sinek teli döşeyerek silindir şeklinde kompost ünitesi yapmayı düşünüyorum.

erdmozcn 12-04-2018 19:11

1 Eklenti(ler)
6x6 ölçülerinde küçük bir bahçem var. Burada sadece domates yetiştirmek istiyorum. 50 cm arayla dikmeyi planlıyorum fakat içime sinmeyen birşeyler var. Benim hesaplarıma göre çok fazla oluyor :) Değerli bilgileriniz ile bana yardımcı olursanız çok memnun olurum. Kendim yetiştirdiğim pembe ve mini yuvarlak olmak üzere iki çeşit fidem var sadece bunları dikmeyi planlıyorum. değişik fikirlere de ihtiyacım var.

its_just_a_ride 12-04-2018 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erdmozcn (Mesaj 1537174)
6x6 ölçülerinde küçük bir bahçem var. Burada sadece domates yetiştirmek istiyorum. 50 cm arayla dikmeyi planlıyorum fakat içime sinmeyen birşeyler var. Benim hesaplarıma göre çok fazla oluyor :) Değerli bilgileriniz ile bana yardımcı olursanız çok memnun olurum. Kendim yetiştirdiğim pembe ve mini yuvarlak olmak üzere iki çeşit fidem var sadece bunları dikmeyi planlıyorum. değişik fikirlere de ihtiyacım var.

Sıra arası da sıra üzeri de buna yakın ölçüde boşluk bırakmanız gerekiyor. Hatta oturak tür varsa 50 cm yetmeyebilir bile.

erdmozcn 13-04-2018 16:44

çok teşekkür ederim. oturaklara daha fazla yer vereceğim.

g.c. 19-04-2018 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 633255)
Sn.fagu03,
Teşekkür ederim. Bizimkisi de bir tuhaflıktır gidiyor. Bunca yıldır esas mesleğimde kimsenin düşünmeye bile cesaret etmediği bir çok şey yaptım, kitap vs. yazmak aklıma gelmedi. Hiç aklımda yokken, öyle bir iddiam da yokken her mevsimin bir fenomeni ortaya çıktı. Bu mevsim sebze adaları :) Aslında şimdi bir yenisi var, "sebze parkı".

2009 Ocak ayı idi galiba. Bir hafta sonu oturmuşum araştırma yapıyorum. En çok da ingiliz bahçe tekniklerine bakıyorum. Bir yandan da biraz permakültür, companion planting vs. göz gezdiriyorum. Sonra dedim ki, ingiliz teknikleriyle permakültür yaklaşımları bir arada olmaz mı? Akşama adını koymuştum, sebze adaları :)

Geçenlerde gartengold'a gittim. Bir palet coco-peat alacağım. Sahibi ile tanış olduk artık, çay içiyoruz. Derken biri geldi, coco-peat sordu. Konuşkan bir adammış, anlatmaya başladı. İnternette, meyvelitepe'de gördüm. Ada yapacağım, içine koyacağım diye anlatıyor. Coco-peat olduğunu öğrenince sevindi. Şimdi EM ve leonardit arayacağım, buralarda bulunurmu diye soruyor. Ne diyeceğimi bilemedim :)

Bilmiyorum, kısmetse kitap da yazarım belki. Basan ve alan olurmu görürüz artık.

Nedendir bilmem, bu ileti gözlerimi yaşarttı. Bir an olsun o cocopeati arayanın ben olduğumu düşündüm. Sayenizde çok şey öğrendim sevgili MeyveliTepe. 2010 ileti tarihi imiş, o günden bugüne belki kitap yazma aşamasına gelmediniz ama artık Seminere katılıp kompostu, solucanı anlatıp sesinizi daha çok insana duyuruyorsunuz.

Kim bilir belki de Türkiye'nin Bill Mollison'u, Vandana Shiva'sı olabilirsiniz. Sizi seven, takip eden ve destekleyen olarak yanınıza olacağımdan şüpheniz olmasın.

edadilek 16-07-2018 15:55

merhabalar tohumlarınızın cinsini biliyor musunuz acaba ?

Ruberto 29-07-2018 21:15

Çok fazla rüzgar alan bir bölgede nasıl bir sebze adası yapabilirim. Ayrıca hangi sebzeleri yetiştirebilirim.

its_just_a_ride 30-07-2018 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ruberto (Mesaj 1545931)
Çok fazla rüzgar alan bir bölgede nasıl bir sebze adası yapabilirim. Ayrıca hangi sebzeleri yetiştirebilirim.

Alanın etrafına rüzgar kesici çalılar ekerek işe başlayabilirsiniz. Söz konusu çalılar hem yenilebilir hem de azot bağlayıcı olursa ekstra avantajınız olur.

TCM 30-07-2018 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1545954)
Alanın etrafına rüzgar kesici çalılar ekerek işe başlayabilirsiniz. Söz konusu çalılar hem yenilebilir hem de azot bağlayıcı olursa ekstra avantajınız olur.

Azotu bağlar mı bilmiyorum da benim ilk aklıma böğürtlen ile ahududu geldi.

its_just_a_ride 31-07-2018 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1545957)
Azotu bağlar mı bilmiyorum da benim ilk aklıma böğürtlen ile ahududu geldi.

Böğürtlen daha iyi bir seçim olabilir. İkisi de azot bağlamaz.

g.c. 31-07-2018 11:22

Düzensiz yağışlar ve aniden artan sıcaklıklar domateslerde ki verimi düşürüp, çokça güneş yanığına sebep oldu. Domatesleri söküp yerine ekebileceğim sebze öneriniz olur mu? Mevsimsel olarak Manisa'da tohumdan yetiştirmeye elverişli seçeneklerim neler acaba?

(Benim aklıma sadece lahana geldi)

Musa Gündoğan 31-07-2018 11:34

g.c şu an bölgenizde dikebileceğiniz ürünler

Havuç, Ispanak, Marul, Roka, Dere otu, Kara Turp, Kırmızı Turp, Tere

benim aklıma gelenler bunlar. lahana biraz geç oldu. tohumdan olursa olmaz diye düşünüyorum

Ruberto 05-08-2018 21:22

Sebze adalarını 25 cm lik tahta ile yapmayı düşünüyorum. Bulunduğum bölge 900 mt rakımlı rüzgar tribünlerinin olduğu aşırı rüzgar alıyor. Rüzgar gelen yönü 75 cm daha yükseltsem (3 tarafı 25 cm 1 tarafı 1 mt ) verimli olurmu.

its_just_a_ride 06-08-2018 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ruberto (Mesaj 1546270)
Sebze adalarını 25 cm lik tahta ile yapmayı düşünüyorum. Bulunduğum bölge 900 mt rakımlı rüzgar tribünlerinin olduğu aşırı rüzgar alıyor. Rüzgar gelen yönü 75 cm daha yükseltsem (3 tarafı 25 cm 1 tarafı 1 mt ) verimli olurmu.

Boyu 1 mt'yi geçen sebzeler var. Çok verimli olmayabilir. Doğal çalıları da düşünün derim naçizane.

Ruberto 07-08-2018 06:58

Yalancı iğde dikersem çözüm olabilir mi.

its_just_a_ride 09-08-2018 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ruberto (Mesaj 1546327)
Yalancı iğde dikersem çözüm olabilir mi.

Bütçeniz varsa Elaeagnus ailesinden bir çalı ekin. Hem çok iyi rüzgar kırar hem de yemişlerini yersiniz. Katırtırnağı da olabilir. Hızlı büyür hem.

Ruberto 18-09-2018 15:45

1 Eklenti(ler)
1*2 MT 6 tane ada hazırladım. Sizce şimdiden topraklarını koyayım mı. Yoksa baharı mı beklemeliyim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025