agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze bahçesi hazırlama (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

HAKAN_O 22-04-2014 13:19

bambu nun avantajı çok yıllık kullanılması ama pahalı.
Ben yaklaşık 20 tane 2,30 mt, 20 tanede 1 mt var işe yarıyor

sakagun 22-04-2014 16:05

Bendeki bambular 3 yıllık oldu. Hala sağlamlar.

yağmur 22-04-2014 16:37

Acaba nereden aldınız bambuları? Ne kadar tuttu?

fagu03 22-04-2014 21:54

1 Eklenti(ler)
Salatalik fidelerini toprakla bulusturdum. Cengelkoy ve iki cesit daha.

sakagun 23-04-2014 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1274100)
Acaba nereden aldınız bambuları? Ne kadar tuttu?

Arifiye Çetin Plastik'ten almıştım. 3 sene önce tanesi 30 kuruştu sanırım.

sakagun 27-04-2014 12:04

2 Eklenti(ler)
6x1,2 m boyutunda 3 yükseltilmiş tarh yaptık. Gübreci gübreyi bir türlü getirmeyince elimizdeki gübreyle birini doldurmaya karar verdik. Geyve'nin toprağı sebze yetiştiriciliğine uygun değil. Sakız gibi bir toprak. Tam saksı yapmalık. Torfu, kendi yaptığımız kompostu, nehir kumunu, koyun gübresini, tavuklarımızın gübresini, bahçe toprağını, humik asiti iyice karıştırarak tarhın içini doldurduk. Tarha tohumdan yetiştirdiğim hıyar, domates ve biber çeşitleri diktim. Ayrıca fesleğen, karanfil, aslanağzı ve kadife çiçeği de diktim.
Tarhların ilerisinde görünen bölümü de sürüp 6 sıra sebze ektik. Barbunya, mısır, kabak, karpuz, kavun çeşitleri.
Umarım bu yıl iyi ürün alırız.

limon_sever 01-05-2014 09:51

3 Eklenti(ler)
Böyle bir uygulama yapma düşüncem vardı. Ama yol geçeceği için bu uygulamayı askıya aldım.

Şubatta hugel kültür yaptığım yerin yanına, nispeten ağaçların gölgesinde kalan yere dün akşam üzeri sebze yatağı yaptım. İleride burası şekillenecek. Şimdilik idare eder bir çalışma olacak. Bir miktar yonca biçtim(bir bu kadar daha biçeceğim) ve yağmur yağınca öylece serpivermiştim.(Toprak kuruduğu zaman, toprağa karıştıracağım.) Koyun gübresi gelirse dikim yapacağım.

Eklenti 488124

Biraz önce yoncaların tamamını biçtim ve yatağa serdim...

Eklenti 488225

Sonra bir miktar ezilmiş yumurta kabuğunu döktüm ve karıştırdım...

Eklenti 488226

Geriye bir koyun gübresi kaldı...

resimsel 08-05-2014 09:27

Sn.nkutsay,geriye dönüp sebze adaları oluşumunu okurken sizin panik halinize bir hayli güldüm çünki ben sizden beterdim,şimdi ise sık diktiğim pembe domateslerin halini haziranda görür gibiyim, sizlerin deneyimi bana ışık tuttu ve hemen adalara diktiklerimin bir kısmını sökeceğim.

resimsel 09-05-2014 07:15

.

2 Eklenti(ler)
Sebze adalarında tohum takastan Sn.meyvelitepe'nin göndermiş olduğu pembe domatesler ve Sn. bahçeden'den gelen tatlı türk biberleri yerlerini aldı.

MeyveliTepe 09-05-2014 10:02

Bu adada iki kenardaki domatesler ortadaki biberleri tamamen ışıksız bırakırlar. Adaların boyutlarını bilmiyorum ama domates sayısı fazla görünüyor.

resimsel 09-05-2014 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1281794)
Bu adada iki kenardaki domatesler ortadaki biberleri tamamen ışıksız bırakırlar. Adaların boyutlarını bilmiyorum ama domates sayısı fazla görünüyor.

Çok haklısınız,dün o konuyu tekrar gözden geçirdim, sizin eski yazılarınızı okudum ve domateslerin bir kenarındakileri söküp başka adaya dikeceğim.
Adaların ebatları 175x90cm.

sakagun 14-05-2014 06:11

1 Eklenti(ler)
Yükseltilmiş sebze tarhlarımdaki domates ve salatalık fideleri çiçek vermeye başladı. Henüz 1 karışlar. Büyümeleri için çiçeklerini koparıyorum. Doğru mu yapıyorum?

TCM 14-05-2014 09:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 1283499)
Yükseltilmiş sebze tarhlarımdaki domates ve salatalık fideleri çiçek vermeye başladı. Henüz 1 karışlar. Büyümeleri için çiçeklerini koparıyorum. Doğru mu yapıyorum?

Bir bilenden alıntıladım, sanırım alınsa iyi olur.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1282963)
Hıyarları geç şaşırttığınız için meyve bağlamış. Onları hemen koparın ki bitkiler gelişsin, yoksa küçücük boyuyla meyveyi büyütmeye çalışır. Bir de mantar ilacı atarsanız iyi olur. Yağmurdan sonra hıyar ve domatesler çabuk hastalanıyorlar.

sakagun 14-05-2014 10:09

Doğrudur, yerini hazırlayıncaya kadar fidelerin kökleri kaplarını iyice sarmış, gövdeleri kalınlaşmıştı. Biraz önce tüm çiçekleri topladım.

kerkenez 21-05-2014 13:29

Herkese merhaba,

Yazlıktaki bahçemin verimi düştü ayrıca artık sulayacak insanda bulmak zorlaştı. Bende radikal bir karar alarak önümüzdeki yıl bahçeyi yeniden düzenlemeye karar verdim. Şimdi yavaş yavaş planlama aşamasındayım. Burada yazılanların bir kısmını okudum ve aklıma yattı.

Kafamda şöyle bir taslak var. Bahçeyi beşe ayırıp bunlardan birini henüz tohumdan çimlendirdiğim kuşkonmazlara ayırmayı düşünüyorum. Kalan dört bölümdede yaklaşık 16 kadar sebze adası oluşturacağım. Bunlara bir damlama sulama sistemi kurarak sulama sorununu da halletmeyi planlıyorum.

İlk olarak adaları hangi malzemeden oluşturmak daha uygun olur ona karar vereceğim. En ucuz yollusu OSB kullanmak gibi gözükmekle birlikte dayanıklılığı konusunda şüphelerim var. OSB' yi güzelce cilalarsam ne kadar zaman dayanır? Ya da daha kalın ahşap ya da tuğla beton vs kullanmak daha mı iyidir?

zeki.turkmen 03-06-2014 11:12

Cocopeat hakkında

Öncelikle selamlar, ben kendi bahçemde yükseltilmiş yastıklar yaparak sebze yetiştirmeyi planlıyorum, forumları incelediğimde toprak hazırlığında özellikle sayın Meyvelitepe'nin, sayın Zeytinlibahçe'nin cocopeat kullandıklarını )tabii sadece bu malzeme değil...) öğrendim, araştırdığımda aslında benim için bu malzemeyi kullanmak fiyat açısından biraz pahalı gelecek gibi, bir de grow bag denilen malzemeyi gördüm, sanki fiyatı daha uygun gibi, acaba bu malzemeyi toprak hazırlığında kullanmam mümkün olur mu? Cocopeatin sağlayacağı faydaları bu malzeme ile de elde edebilir miyim? şimdiden çok teşekkürler, saygılar.

limon_sever 03-06-2014 12:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeki.turkmen (Mesaj 1291599)
Öncelikle selamlar, ben kendi bahçemde yükseltilmiş yastıklar yaparak sebze yetiştirmeyi planlıyorum, forumları incelediğimde toprak hazırlığında özellikle sayın Meyvelitepe'nin, sayın Zeytinlibahçe'nin cocopeat kullandıklarını )tabii sadece bu malzeme değil...) öğrendim, araştırdığımda aslında benim için bu malzemeyi kullanmak fiyat açısından biraz pahalı gelecek gibi, bir de grow bag denilen malzemeyi gördüm, sanki fiyatı daha uygun gibi, acaba bu malzemeyi toprak hazırlığında kullanmam mümkün olur mu? Cocopeatin sağlayacağı faydaları bu malzeme ile de elde edebilir miyim? şimdiden çok teşekkürler, saygılar.

Deneme amaçlı 70cm X 70cm bir ada oluşturdum. İçine 20 litrelik 2 tane sıkıştırılmış grow bag cocopeat ve 30 litrelik iz elementli hazır toprakla karıştırıp, altı toprak olan zemine yaydım.

Şimdi üzerinde 2 kök kabak, 1 kök salatalık, 4 kök biber(Çin'den bir arkadaşım getirmişti. Nasıl bir meyvesi olduğunu sormayı unuttum.) ve 2 kökte domates var. (Bu adayı sadece deneme amaçlı yaptığım için bu kadar çok çeşit diktim. Seneye sadece kabak dikmeyi düşünüyorum.)

Kabaklar çok güzel gelişti. Yakında fotolarını paylaşırım. Bitkiler biraz gelişsin, üst zemine malç yaparak su kaybını önlemeyi düşünüyorum. Bir de üzerine 1-2 litrelik çay posası döktüm.

Domatesler çok çelimsiz bir şeydi. Onlarda güzel gelişti. Tomurcuk aşamasındalar.

Biberler üstten değilde yaprak sürgünlerinden büyüyorlar.

Salatalıkta çok iyi değildi. Onu da öylesine dikmiştim. Şimdilik çok gelişemedi. Ama bir atak yapacak gibi bir görüntüsü var.

10 gün önce felan hümik asit uygulaması yapmıştım.

Gözlemlemeye devam ediyorum.

efor 04-06-2014 17:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeki.turkmen (Mesaj 1291599)

cocopeatı aşağıdaki adresten temin edebilirsiniz. en uygun fiyat burda olduğu için ben de oradan aldım.

HİNDİSTAN CEVİZİ KABUĞU (COCOPEAT) - ÜRÜNLER > YETİŞTİRME ORTAMI

Kiraz 04-06-2014 18:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1286469)
Herkese merhaba,

Yazlıktaki bahçemin verimi düştü ayrıca artık sulayacak insanda bulmak zorlaştı. Bende radikal bir karar alarak önümüzdeki yıl bahçeyi yeniden düzenlemeye karar verdim. Şimdi yavaş yavaş planlama aşamasındayım. Burada yazılanların bir kısmını okudum ve aklıma yattı.

Kafamda şöyle bir taslak var. Bahçeyi beşe ayırıp bunlardan birini henüz tohumdan çimlendirdiğim kuşkonmazlara ayırmayı düşünüyorum. Kalan dört bölümdede yaklaşık 16 kadar sebze adası oluşturacağım. Bunlara bir damlama sulama sistemi kurarak sulama sorununu da halletmeyi planlıyorum.

İlk olarak adaları hangi malzemeden oluşturmak daha uygun olur ona karar vereceğim. En ucuz yollusu OSB kullanmak gibi gözükmekle birlikte dayanıklılığı konusunda şüphelerim var. OSB' yi güzelce cilalarsam ne kadar zaman dayanır? Ya da daha kalın ahşap ya da tuğla beton vs kullanmak daha mı iyidir?

OSB adaları dört sene kullandım, sökmeseydim bu sene de idare ederlerdi, yani en fazla beş sene kullanabilirsiniz.

MeyveliTepe 04-06-2014 19:52

İyi kullanmışsınız, ben iki sene kullandıktan sonra ahşap ile değiştirmiştim :)

kerkenez 05-06-2014 08:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 1292176)
OSB adaları dört sene kullandım, sökmeseydim bu sene de idare ederlerdi, yani en fazla beş sene kullanabilirsiniz.

Teşekkürler,

Bakayım bir OSB birde tahta için fiyat çıkarıp karşılaştırayım.

sakagun 10-06-2014 12:30

5 Eklenti(ler)
Sebze tahlarımın son hali. Sebzelerim daha önce hiç bu kadar verimli ve sağlıklı olmamıştı. Toprağı küçük, üç dişli bir el çapasıyla havalandırabiliyorum. Sarmaşık dışında hemen hemen hiç ot çıkmıyor. Yere diktiklerimde ise sürekli ot yoluyorum. En güzeli de tarhların altına kümes teli döşediğimden, köstebeklerin tarhlara teğet geçmeleri :)

resimsel 10-06-2014 13:14

.

3 Eklenti(ler)
Ankara'nın ikliminde hala sebzeler çiçek açmaya çalışıyor.
Dolu zaten yeterince zarar vermişti henüz toparlanamadılar.

resimsel 16-06-2014 09:10

.

3 Eklenti(ler)
Anlaşılan yükseltilmiş sebze adalarında tüm sebzeler, hızla gelişip azmanlaşıyor.

limon_sever 21-06-2014 11:53

4 Eklenti(ler)
1189. mesajda bahsettiğim cocopeat ile oluşturduğum, 70cm X 70cm sebze adasından görüntüler...

Eklenti 503803

Eklenti 503804

Eklenti 503805

Eklenti 503806

(2 gün önce hızı saatte 100 km'yi bulan fırtınadan kabaklar devrilmişti. Dallarla destekledim.)

limon_sever 23-06-2014 11:27

1 Eklenti(ler)
1179. mesajdaki sebze adalarındaki durum...

Eklenti 504198

Büyük adaya fazla gelişmeyen patlıcanları dikmiştim. 3-4 tanesi haricinde pek gelişen olmadı. Bundan sonra bu adayı iyileştirip pazı, bezelye vs. dikmeyi düşünüyorum.

Hugelkültür içinde domates, ayçiçeği, sap kereviz var. Yarı gölge yerde olduğu için domatesler biraz fazla boylandı. 2-3 çiçek salkımı var. İlk salkımda şimdilik bir tane domates oluşmuş.

sakagun 09-07-2014 19:31

5 Eklenti(ler)
Yükseltilmiş tarhta patates denemem. Acemilik, çok sık ekmişim.

Dayanamayıp kökenler sararmadan hasat ettim. Bu kadar alandan
Eklenti 507834

1,5 kilo patates çıktı.
Eklenti 507835
Eklenti 507838

Bunları daha geç ekmiştim. Sararmalarını bekleyeceğim.
Eklenti 507837

Bunları da en son ektim.
Eklenti 507836

nkutsay 31-07-2014 16:40

1 haftalik tatilde devasa boyuta ulasan sakiz kabagin kullanim alani var midir. Yemegi kizartmasi yapilir mi? Cop mudur?

sakagun 31-07-2014 18:31

Kabuklarını kalınca soyup, çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğrayarak yemeğini yapabilirsiniz.

zebra 31-07-2014 21:31

Kabak Helvasi - BURDUR

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1309925)
1 haftalik tatilde devasa boyuta ulasan sakiz kabagin kullanim alani var midir. Yemegi kizartmasi yapilir mi? Cop mudur?

Kabak helvasini israrla tavsiye ederim. Memleketimin guzel tatlilarindan biridir. Cok asiri pisirmeyin, kabaklar hafig agzina gelsin, kitir kitir, super olur. Icine kayisi cekirdeginin icini de koyarsaniz, yeme de yaninda yat :) Kolay gelsin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025