![]() |
Faydalı bir video paylaşımı olmuş. Teşekkürler.
1117 nolu mesajınız öğretici bilgiler içeriyor. Not alacağım. :) |
1 Eklenti(ler)
TOHUM TAKAS ETKİNLİĞİ nden temin ettiğim domates tohumları ile biber ve diğerlerini planda görüldüğü gibi ekeceğim. Gönderenlere tekrar teşekkür.
Yanda görülen listedeki domates çeşitlerinin yerleştirilmesi konusunda çok derin olmayan bilgilere sahibim. Ancak tecrübeli arkadaşlarımın yorum ve bilgilendirmelerine çok memnun olacağım. |
1 Eklenti(ler)
Sebze adalarında kullanılan toprak üstü kısım sanırım kompost. Ama benim yaptığım kompostlar genelde toprak gibi oluyor. Bu ise daha çok gübre veya torf gibi duruyor. Bunun sırrı nedir? Bir de hortum ile sulamada sorun oluşmuyor mu diye de düşünüyorum. Su bu tabakanın üstünden kayar.
Eklenti 464212 Kaynak |
Alıntı:
|
Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe. Dikkatsizliğim ve yanlışımı hemen yakaladınız. El alışkanlığı, yön oku altına N yazmaya alışmışız. Aslında S olacak. Ve biberler güneyde.
|
Minyatür Hugelkültür denemesi -1-
5 Eklenti(ler)
Bugün bahçe toprağımızın en verimsiz yerinde, yaklaşık 140 X 250 X 50 cm boyutlarında bir çukur hazırladık.
Eklenti 464457 Tabanına, fazla suyun süzülmesi ve nemli ortamın muhafazası için, irili-ufaklı taş döşedik. (10-12 cm yüksekliğinde) Eklenti 464458 Onun üzerine kalın ağaç dalları, Eklenti 464462 Daha sonra ayçiçeği ve mısır sapları, Eklenti 464463 Çalı-çırpı ve ince dalcıkları da yerleştirdik. Eklenti 464464 |
Minyatür Hugelkültür denemesi-2-
2 Eklenti(ler)
En üst kısma biraz da kuru otlardan yaydık.
Eklenti 464465 Çukurun yerini belirlemek için köşelerine kazık çakarak, üzerini şimdilik 15 cm yüksekliğinde toprakla kapattık. Eklenti 464466 Daha sonra çukurun üzerine sebze adası yapıp, bol keçi gübresi, leonardit ve kompost içeren bir toprak karışımıyla 20 cm kadar daha doldurmayı düşünüyorum. İlk seferde, Fasulye, Kabak ve Mısır birarada yetişecekler. Bakalım nasıl olacak?. |
Ellerinize sağlık iyi bir hugelkultür denemesi. Ama keşke biraz da alt kısma talaş koysaydınız. Sonuçları ilk sezonda paylaşırsanız sevinirim...
|
1 Eklenti(ler)
Merhaba. Brokoli ciceginin seyreklegi neden kaynaklanır. Cinsinden mi topraktaki bir eksiklikten mi?
|
Kimisi dolgun bas yapar, kimisi de resimdeki gibi kucuk buketler halinde gelisir ve yanlardan cok sayida surgun verir. Sizin yetistirdirginiz cesit, yaygin bilinen ticari tohum ismi Calabrese Green Sprouting olan ceside benziyor.
Alıntı:
|
Teşekkürler sn.birnefestoprak. 1 ay once tepesini hasat ettigim ayni tur brokoli daha sıkı bir bas yapmisti. simdikilerin her bir topcugunu sapiyla ayirdedebilir durumdasiniz. Bir seyi yNlis mi yapiyorum diye dusundum.
|
Bana gore bir sorun yok. Ticari tohumdan aldiysaniz, baska cesidin tohumu da karismis olabilir. Bir de bazi cesitler daha cabuk cicege donuyor ve bas yapmadan ana buketten ayriliyor.
Hava sicakliklari orda nasil gidiyor bilmiyorum ama, yine bazi cesitler, sicaklik artisina normalden daha duyarli, bunun da etkisi olabilir. Her durumda, cicegi de, nodulleri de, saplari da cok lezzetli oluyor. Hatta polen alerjisi olanlarin ciceklerinden azar azar yemesi bunyelerinin alerji direncini gelistirir mi merak etmiyor degilim. Alıntı:
|
havalar oldukca sıcak burada. gunduz 15 derece ve guneslı. gece de 8-9 cıvarı. o alerjıklerden 3 kısı var bızde. deneyeyim bari :))
|
Sn limon sever 1125. Mesajınızdaki çember ve çubukları nasıl temin edebileceğimiz hakkında bilginiz varmı,yapı marketlerde bulunurmu mesela,yoksa inşaat malzemesi satan yerlerimi bakmalıyız?
|
Alıntı:
Demirci veya kaynakçı bulabilirseniz iskelet sistemini çok ucuza bu düzenekleri yaptırabilirsiniz. Plastik aksam için de plastik boya kutularının kapaklarını düzenleyip kullanabilirsiniz. |
Alıntı:
|
kuzey batı
kuzey batı |
5 Eklenti(ler)
İlk yükseltilmiş tarh denemem. Üzerindeki naylon sera iki taraftan da açılabiliyor.
Sebze bahçemde geçen sene dökülen tohumlardan endivyen, şeker pancarı (yapraklarını pazı gibi kullanıyorum) yetişmiş. Onları buraya aktardım. Birkaç kök nane, bakla, biraz maydanoz, birkaç kök ebegümeci, bol miktarda arpacık soğanı da diktim. Pazı ve ıspanak tohumu serptim. Ayrıca birkaç pembe domates, hıyar ve biber tohumu da ektim. Domates ve hıyar tohumları çimlendi. Birkaç yükseltilmiş tarh daha yapmam gerekecek anlaşılan. :D |
Selamlar. OSB'den 2mx1m boyutunda sebze adası yapacağız. Adaları toprağa 3-5cm gömmeyi düşünüyorduk ama fotoğraflardan anladığım kadarıyla adalar direk toprağın üstüne konulmuş. Hangisini önerirsiniz? Adayı gömmezsek aradan su ve toprak sızmaz mı?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Benimki yaklaşık 30 cm.
Bahçemizde köstebek olduğundan alt kısmını tel örgü ile kapladık. |
iyi akşamlar fidan zamanı iyi domates biber fidanı alabilecegim yer varmı acaba aslında konunuzla alakası pek yok ama nereye yazmam gerektigini pek bilemedim şimdiye kadar aldıgım fidanlardan hiç memnun kalmadım bu arad izirde oturuyorum izmir içi olursa çok daha iyi olur teşekkürler
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın aşkan Urla organik pazarı var,uzak değilse orayı tavsiye ederim,kendim yetiştiririm derseniz bende organik geleneksel domates tohumu var,daha yeni ektim çimlendiriyorum,elimde daha bayağı var,iyi bir gübreleme ile iri ince kabuklu bol bol domatesler oluyor,isterseniz posta ile eğer yakınlarda iseniz elden verebilirim size
|
2 Eklenti(ler)
Sebze bahcemdeki bakla bitkilerini sapina kadar yiyen hangi zararlidir sizce?
|
Sadece kesmiş mi, yoksa tamamını yemiş mi?
|
Afiyetle yemis sanirim. kalinti gormedim. Ilk resimdeki gibi olmasi gereken iki bitkinin kalintisi 2. Resimde. Kedi falan mi yedi ki?
|
Mevsim itibarıyla sümüklüböcek olması büyük ihtimal ama çok iştahlıymış ki saplarını da yemiş.
|
Simdiye kadar da ne sumuklubocek ne de salyangoz gordum aslinda. Takip edeyim bakalim.
|
Gece çıkarlar gündüzleri suçüstü yapamazsınız.
|
Alıntı:
İstanbul'da salyangozlar (kabuklu) henüz çok aktif değil ama sümüklüböcekler ortaya çıktı ve dipten götürüyorlar. Toprağın içinde olduğu için pek göremezsiniz, adaların iç yüzeyinde, saksı tabaklarının altında, poşetlerin, çuvalların kuytu yerlerinde saklanıyorlar. |
Offf offff buyukce bocekleri oldurmek geriyor beni. Kadi lokmasi oldurmeye yeni yeni alismistim. Simdi bira icinde olmus sumuklubocege hazir degilim :(( sn.kiraz dipten goturuyorlar derken kokleri mi yedigini soyluyorsunuz. Soylediginiz yontem icin plastik bardagi topraga gommek uygun mu?
|
Herkese, özellikle de birçok kişi gibi bana da yol haritası belirleyen, Sn. Meyvelitepe'ye merhabalar.
Bu sezon soğan, turp,, sarımsak, roka gibi sebzeler aldıysam da, bahçeden haz alamadım. Geçen sezonda ekemediğim yazlık sebze tohumlarımı bu sezon umarım sebze yataklarına ekme planları yapıyorum. Emprenye katrandan 2 mt boy 1 mt en 25 cm yüksekliğinde kuzey Güney yönünde 16 ada planladık. Sormak istediğim buraya kadar ki planlamada eksik tespitleriniz var mı, adalar içerisine toprak ve sudan koruyucu olarak parke şiltesini yoksa Strafor köpük mü önerirsiniz? Cevabınız için şimdiden teşekkürler. |
3 senedir çeri domateslerini olgularını bahçenin bir köşesine ekim kasım ayları gibi limon sıkar gibi toprağın üzerine serpiştirip, ( Çapalanmış toprağın üzerine ) yazında yeni yerlerine ekiyorum.
Bu senede aynı şekilde: Pembe, çaltı, erik, çeri domateslerini ve 4 çeşit biber tohumunu da 2013 ekim kasım aylarında toprakla buluşturdum. Üzerlerinde yaprak serpiştirdim. Açıkta bakalım çıkacak mı. Merakla bekliyorum. http://i.imgur.com/iwiypGEl.jpg |
Alıntı:
Şayet bahçede köstebek varsa adaların dibine ince dokulu tel örgü yaymak işe yarar (yoksa gerek de yok). Ayrık kökleri varsa mukavva veya iki üç kat gazete kağıdı yayabilirsiniz. Bazı sebze kökleri yüzeysel kalacaktır fakat bazıları aşağıdaki toprağa gitmeye meyillidir. Onlara da fırsat vermek gerekir. Geçen seneki adalardan birinde bir patlıcanın kökünü kim denediyse topraktan sökemedik, artık nerelere gittiyse. Ayrıca dreneja engel olacak bir şey yapılmamalıdır. En son sn.Heyyamola bazı sebze adası hazırlıkları yapmıştı. Buradan inceleyebilirsiniz. |
Alıntı:
|
Selamlar yeniden. Verdiğiniz bilgiler ışığında sebze bahçemizi yaptık. Çok güzel oldu. Teşekkür ederim.
Sırada toprak hazırlığı var. Bahçe toprağımız kumlu ve biraz killi. Geçirgenliği iyi, su yatakları oluşmuyor. Ama bazen sanırım kilden dolayı birbirine sıkıca yapışmış, ağır toprak parçaları oluyor. %10 civarında. İçerisinde taşlar olduğu için dün büyük bir kısmını eledik. Böyle bir yöntem var mı bilmiyorum ama elle ayırmaktan daha kolay geldi. Tabi bugün kas ağrıları çekiyoruz :) 2 senedir bu toprağa herhangi bir işlem yapmadan ekim yaptık ve çok güzel verim aldık. Ama bu sene çok küçük bir alanda yapacağımız için toprak daha da önemli oldu. Bauhaus'a neler alabiliriz diye baktık. Sıvı halde hümik asit (%15 hümik + fülvik asit,%15 organik madde, pH8-10), toprak zenginleştirici (biyolojik aktivasyonlu doğla humus) ve perlit var. Bizde de yanlış gübre var. İçlerinden önerdiğiniz var mı? İnternetten de solucan gübresi araştırdım. Onu da alabilirim. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. |
Alıntı:
Aslında toprağın killi olması bir avantaj.. Besin maddeleri ve nemi daha iyi saklar. Sıvı haldeki hümik asit yerine leonardit düşünebilirsiniz. Aynı etkiyi zamana yayarak elde edersiniz. Yanmış keçi veya koyun gübreniz varsa, şimdilik solucan gübresi almanıza gerek olmayabilir. Perlit yerine vermikülit çok daha iyi olur. Perlit kullanacaksanız iri olanını tercih ediniz. Coco-peat hem steril, hem de çok iyi bir fiziksel ortam sağlar. Coco-peat yerine torf da kullanabilirsiniz, ancak hastalıklardan ari olmasına dikkat ediniz. Klino (klinoptilolit) da, zararlı iyonlar için hapishane, faydalı iyonlar için otel vazifesi gören harika bir malzemedir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025