![]() |
Sayın Gastronot,
Espalier ismi verilen ve sizden ilk duyduğum uygulama bahçemize çok uyacak. Bahçenin güney cephesindeki duvarı sağlam zemine otursun diye yarım metre içeriye çekerek inşa ettik. Yani alttaki komşu bahçe tarafında terkedilmiş gibi duran yer var. Sizden öğrendiğim bu sistemle o tarafa 10-15 meyve ağacı dikme şansım doğdu. Böylece hem tapulu arazimizi terketmiş görüntüsüne son vermiş olacağım ( eski sınırı gösteren kuru taş duvarlar daha da aşağıda ama kadastro ölçümüyle çizilen düz hat komşuya yaramış) hemde bir sürü meyve ağacına kavuşacağım ve de aşağıya doğru göçebilir endişesi taşıdığımız bu istinad duvarına doğal destekler yaratmış olacağım sayenizde. |
Halen sebze yataklarini dizayn ediyorum. Umarim bu hafta insa edilirler.
Ceyregi cikarilmis 2.40 x 2.40. x 30 cm.'de karar kilmistim. Biraz once Sn. meyvelitepe baska bir konuda rotasyon gerekliligine dikkat cekince 3 adet 1.20 x 1.20 x 30'a dondum. 2 yatak malzemesiyle 3 yataklik alan insa edicem diye sevinmistim halbuki :)) Adalari eksik gunes alan yan ve arka bahceye degil de guneydeki on bahceye konumlandirmaya karar verdim. Komsularla ilgili goruntu kaygim da var yani. Adalarin birinden 60 x 60 x 30 cm'lik bir bolum kirpip ufak tefek malzemeler icin gizli kutu yapacagim. Ip, makas, eldiven, kucuk el aletleri, cop kutusu vs. gibi el altinda bulunacak seyler icin. Ada tecrubesi olanlara danismak istedigim boyle bir kutu ihtiyaci hissettiniz mi? 60x60'a ne dersiniz? Baska hangi alet edevat el altinda olmaya aday? |
benim adalarda sorun çıktı malesef 3 aydır uğraşıp heveslendiğim bahçeme kaynım dün sormadan kazmış kafasına göre bişeyler ekmiş,halbuki biliyorlar benim nekadar heveslendiğimi ben akılsızım ya bu güne kadar bekledim marangoza vermişim ölçüleri,seracıya toprak,gübre siparişi vermişim,içine etti tüm emeklerimin,Allah kimsye vermesin ne diyeyim,huysuz,aksi,saygısız insanlarla yaşamak çok zor.
|
Araziyi ortak mi kullaniyorsunuz?
Alıntı:
|
Sayın Hanımeli, bazen bende sizin yaşadığınız tür olaylar yaşıyorum. Ortak kullanılan bahçe de olabiliyor bu tür sorunlar. Ne yazık ki herkes birbirine saygı göstermedikçe iş çığırından çıkıyor.
Benimde kayınpederim maydonozlarıma kimyasal gübre dökmüş. Maalesef hepsini yolmak zorunda kaldım. Şimdi yeniden ekmek zorundayım. |
Sirf, maydanozlari yolmak yetmez.. Toprakta kimyasal gubre ile kirlendi.. :(
Isiniz cok zor... |
Benzer durum geçen yıl benim de başıma geldi. Komşum kendi bitkilerini, ağaçlarını ilaçladıktan sonra artanı da benim sebzelerime uygulamış. Sebzeler yandı resmen. Hiç verim alamadım geçen yıl. Umarım bu yıl hiçbirimize bu tür şeyler olmaz.
|
valla saygısızlık oldumu insanın canı sıkılıyor.bizim bahçe ortak ama ben şubat ayında herkese tek tek sordum bu sene baheye bişey ekecekmisiniz,kazacakmısınız diye herkes yok işimiz olmaz uğraşamayız dedi,bende kendi istediğim gibi adalarımı planladım,bahçemi hazırladım hatta 4 bin tl ye sondaj bile vurdurdum.hazır bulnca bunlar kafalarına göre konmuşlar.tam saygısızlık kaç gündür sinirlerim nasıl bozuk anlatamam.
|
Merhaba arkadaşlar,
Nihayet fasülye ekeceğim alanı temizlemeyi başardım ama bir konuda karar veremediğim için hala daha tohumları toprakla buluşturamadım. Sizce eski usül sırıklara mı sardırayım yine, yoksa ipe mi sardırayım? Deneyimlerinizle beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yarim torba leonardit kac kilodur? Cocoapeatlerde adet dediginiz sulaninca 65 litre olacagi varsayilan bloklar midir? Bu karisimi gelistirdiniz mi? Yine benzer bir karisim mi uyguluyorsunuz? tesekkurler... |
Alıntı:
Bir cocopeat kalıbı 65 litre oluyor mu bilmiyorum, olmuyor galiba. En fazla 3-4 misli büyüyordu yanılmıyorsam. Karışımda yerine göre farklı malzemeler kullanabiliyorum. Söz gelimi, kemik tozu yerine alçı tozu kullandım (jips bulamadığımdan). Malzemeler ile ilgili çok detay yok ama son yaptıklarımla ilgili buraya bakabilirsiniz. |
Tesekkur ederim. Ben de blogunuzu kontrol ediyordum arasira. Yeni yazinizi gormemistim. Keske hergun rapor etseniz yaptiklarinizi :D
|
son günlerde İzmir deki yağmurlar çok güzel geliyor,toprak harika tavlandı,umarım ürün verimleride güzel olur.adalarımı oluşurdum,yağmur dinsin içlerine gübre ve elementleri de ekleyeceğim.ağırdan gidiyorum acele edipte hata yapmak istemiyorum.
|
Sebze Adaları ve Espalier Meyva Ağaçları Uygulaması-6
5 Eklenti(ler)
Adaların içini, kemik tozu hariç (çünkü bulamadık), bulabildiğim diğer malzemeleri harmanlayarak doldurdum (humuslu toprak- cocopeat - leonardit - meşe odunu külü ve eser element), gerçekten de oldukça yumuşak bir malzeme oldu.
Her adanın altından döşediğimiz sulama borularının uçlarına birer musluk koyarak damlama borularını döşedik, ancak ilk başta sebzeler olgunlaşana kadar elle sulamayı, sonrasında düzenli sulamaya geçildiğinde bu sistemi kullanmayı planlıyorum. Borular döşendikten sonra fidelerin ekimine başladık. Toplam 9 adet adamız vardı, sayın Meyvelitepe'nin önerileri doğrultusunda, kardeş bitkiler prensibine uygun olarak, 4 adayı değişik cinste domates (Çanakkale kırmızı, pembe, Sivas ve kokteyl) ile beraber biber ve patlıcan, 1 ada fasulye, 1 ada bezelye ve 1 ada barbunya (her birinde mısır - patlıcan ve sakız kabak ile), 2 ada ise salatalık - ayçiçeği - sakız kabak olarak diktik.. Her adaya fesleğen ve kadife çiçeklerini de ekmeyi ihmal etmedik, bundan sonra adalar tam bir çiçek bahçesine döndü :D Bu arada duvar dibinde espalier ağaçlarımız için ayırdığımız bölüme mutfağımız için güzel kokulu bitkilerimizi (reyhan - kekik - nane vs) ektik.. Ağaçlarımızın ilk yaprakları da gelişmeye başladı... |
Sebze Adaları ve Espalier Meyva Ağaçları Uygulaması-7
5 Eklenti(ler)
Destekler (trellisler) için ana direkler için 2 m uzunluğunda gürgen süpürge sopalarını adalara vidaladıktan sonra ara bağlantılar için bambulardan yararlandık.
Çalışmada tabi ki en büyük yardımcılarım delikalılarım oldu :p Şimdi de yürüme yollarına dökmek için mıcırları bekliyorum.. |
harika çalışmışsınız emeksiz ekmek olaz,ekmeğiniz bol olsun
|
Sn. MeyveliTepe benim bu cuval olculeriyle basim dertte. Aklimda 3'te bir oraninda gubre diye kalmis. Sizin cuval yaklasik kac litredir acaba. Bizim buradakiler sanirim 20 litre civari. az gelir herhalde. Kafama gore cok koyup karisimi bozmak da istemiyorum.
Ada hacmi 500 litre 3'te biri gubre olsun mu? Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için ..........2 çuval işlenmiş sığır gübresi,........ |
Elinizde yeterli gübre varsa olur tabii. Bizdeki çuvallar epey büyük.
|
Bugun nihayet 2 adet 1.30 x 1.30 x 0.30 cm'lik adayi insa ettik. Sadece civi kulladik. Umarim toprak doldurunca basinctan dagilmazlar. Malzemeler yarin tamamlanacak galiba.
|
Sn nkutsay,
Dağılma ihtimalini, adanın kenarlarını dışarıdan kazıklarla destekleyerek ortadan kaldırabilirsiniz. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Şu kazıdan hıc solucan çıkmadı ıyı mı? Yarın bıraz ufalamaya calısacagım toprağı. Sonrasında 6 cocopeat, 6 çuval gübre, 10 kg leonardıt, 50 lıtre perlıt, 2 lıtre zeoton organık toprak duzenleyıcı ve bır avuç ız elementle harmanlanıp EMA'lanacak. Hala odun kulu, kükürt ve kemık tozuna erısemedım.
http://r1305.hizliresim.com/19/n/n97cb.jpg Yatık dıkım oncesı guneslenen domatesler: http://j1305.hizliresim.com/19/p/n982h.jpg |
bukadar malzemeyi kaç metrekare alanda uygulayacaksınız?
|
3.4 metrekare ve 40cm derinliği hesap edersek yaklaşık 1.3 metreküp. Aslında ben de kararsızım. 3'te bır gübre ıcın 16 çuval gübre kullanmam lazımken 6 çuvalda kaldım. İlave etmem gerekiyor mu bılemiyorum. 2 kg da solucan gübresi ilave edeceğim.
|
Ek kardeşim ek
mutlaka bir şeyler yetişecektir ne bu formulller azizim... Ek ve geç arada ne bulduysan besleme yaparsınız keyfini çıkartın bütün amaç bu değil mi... |
:)) Öyle demeyin. Ben mılılıtre kabı olmadan helva yapamayan bırıyım. İşin içine formüller girmeyince bir o kadar bilinmez oluyor herşey. Hele ki kişinin ailesi menekşe bile yetiştirmediyse, bir tomurcuğun açışına şahitlik etmediyse.
İlk defa bu sene tohum geçti elime. Boy boy sebze fidelerim, minicik yaprak güzellerim, hatta sellukam oldu. Reçeteler olmasa cesaret edemezdim hiçbirine... |
Sn.nkutsay, bu konuda o kadar hassas reçeteler yok. Her malzemenin özellikleri farklı olduğu için hazırlayacağınız karışım da kendine özel olacaktır. Elinizde olan malzemeden karışımı hazırlayıp fidelerinizi bir an önce dikmenizde fayda var. Karışıma kattığınz bahçe toprağı ve gübrede besin elementleri zaten var olduğu için bitkileriniz her durumda büyür, gelişir.
|
evet katılıyorum meyvelitepe ye sizin stresiniz bitkilere yansımasın dikkat edin.bazı şeylerde oluruna bırakmak daha iyi...bol ürün alırsınız inşallah...
|
Merhaba arkadaslar,
Bu aksamustu fidelerimi yerlerine dikecegim insallah. Ama tahmin ettigimden daha az sebze adasi hazirladigim icin elimde yetistirdigim bircok fide kalacak. Bazilarini konu komsu akrabalara dagitmayi onceden planlamistim ama bahcemde de bolca olsun istiyorum. Domatesler icin genelde 40-50cm dikim araligi tavsiye ediliyor. Acaba ben bunu 30'a dusursem cok sık mı dikmis olurum? Iki sira arasi bir yerde okudugum gibi 1 metre mi olmak zorunda? Simdiden sagolun cevaplariniz icin. |
Nihayet 22 Mayis'ta adalar ve dikim tamamlandi. Tarlasi topragi olanlar kiymetini bilsin. En az 30 cuval malzeme girdi adalara. Tasi tasi bir hal oldum.
Ilk adada 2'ser pembe ve cikolata ceri domates. carliston biber, tatli sivri biber, 3 iri yesil salatalik, feslegenler ve kadifeler: ikincide San marzano, marglobe super supreme, limon domates, red chilly biber, dolmalik biber, feslegen ve kadifeler var. Kadifeler biraz buyukmus. Sebzeden cok cicek bahcesine dondu benimkiler. http://j1305.hizliresim.com/19/u/ngvyu.jpg http://m1305.hizliresim.com/19/u/ngvll.jpg Bu isi kivirabilirsem seneye adalarin arasini kapatarak uzun bir adaya donusturecegim. |
zebra fazlaliklari saksilara alsan?
|
Alıntı:
|
Kurtarmaz :)) Ya yeni ada insa et ya da birkac en buyuk boy plastik uzun balkon saksisinin altini tamamen cikararak ada muamelesi yap.
Neden eksik ada yaptin? Ben de 3 ada yapacaktim 2'de kaldim. Uc kizkardesleri ekemedim. Tohumlari bulursam saksilara ekerim belki. |
Alıntı:
1 adayi olusturmak icin yilanyastiginin yerini degistirmek istiyordum ama baharin laleler, mugeler(incicicegi) yaninda cikinca kiyamadim, onlari yerinde biraktim. Ayrica ben bu eve yerlesmeden once 2 ortanca, incir ve birkac agac daha vardi. Onlarda baya yer kapliyor. Ayrica marullari hesaba katmadigim icin, 1 adalik yer marullara gitti. Neyse nasip olani diker, nasip olan sebze meyveyi yeriz insallah bu yaz. Zaten maksat yemek de degil, bahcede hos vakit gecirmek :D Zaten havalarda yagisli, soguk. Buyuk ihtimalle bazi fidelerim buna dayanamayip, olurler, digerleri yedekte bekleyen oyuncu olur 1-2 hafta :D |
Merhaba arkadaslar,
Bahce sayfamda diktigim fideleri ve adalari gorebilirsiniz (http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...leri/31049.htm). Fideleri 35-40cm araliklarla diktim. Goruldugu uzere sık oldu dikim araliklari. Bu yil zaten deneme yili olacak, bakalim hep beraber sonuclari gorecegiz. Fidelerin etrafinda kestigim pet siseleri gecirmek zorunda kaldim yoksa yaramaz kedi hepsini kirip gecirirdi. Ayrica bu aksam bir site buldum, basit ama cok hosuma giden bir sebze adasi gerceklestirilmis. Bakmanizi tavsiye ederim. Asparagus Luvs Tomato xoxo | Garden for the Health of It |
Sebze Yatakları
5 Eklenti(ler)
Daha önceden planladığımız gibi sebze yataklarını çoğaltma işini bitirdik.
Biraz geç olsa da biberler hariç dikim işleri de bitti. Bu sene domates ağırlıklı bir sezon planlamıştık. 2012 Tohum takasından gelen 8-9 çeşit domates, 3 çeşit biber, 2 çeşit patlıcan tohumlarını çimlendirdik, fidelemeyi de başardık. Umarız ürünlerini de hep beraber görür, bu seneki tohum paylaşımına kendi yetiştirdiklerimizden aldığımız tohumları gönderebiliriz. Yataklar için yine iki sokak ötedeki inşaattan aldığımız çıkma ahşapları kullandık. İçini de yine yıkılmak üzere olan eski bir evin bahçesindeki uzun yıllardır işlenmemiş ağaç altı toprağı, kendi yaptığımız kompost, yanmış koyun gübresi ve coco peat ile doldurduk. Eklenti 411057 Yatakları, en altından başlayarak suyu iyice çekmiş karton, kendi hazırladığımız kompost, coco peat ve gübreli toprakla doldurduk. Eklenti 411058 Fidelerin yerlerini belirledik, Etiketlemek için yine çıkma ahşap çıtalardan faydalandık. Eklenti 411229 Her fide çukuruna, birer avuç Solucan Gübresi, Leonardit ve kendi yaptığımız karides gübresinden hazırladığımız karışımı koyarak fideleri diktik. Eklenti 411060 Ahşap paletleri kullanarak, destek mekanizmamızı oluşturduk. 1.80 cm uzunluğunda ve iki kat destek sağlayacak "T" leri 20 cm toprağa gömdük ve yatakların kenarlarına vidaladık. En üste bir çıta koyarak içe doğru esnemelerini minimuma indirmeye çalıştık. Daha sonra "T" ler arasına galvanizli tel çektik. Bu teller de birbirlerine destek sağlayacak diye düşünüyoruz. Fideleri bu tellerden sarkıtacağımız iplere sarmayı planlıyoruz. Eklenti 411061 Son olarak tüm ahşapları, koyu ceviz renkli ahşap koruyucu ile boyadık. Sonuç olarak, gözümüze hoş görünen bir sebze bahçesi ortaya çıktı. Umarız, yetiştirirken başlarına kötü şeyler gelmez, ürünlerini de görme ve tatma şansı yakalarız. |
Ne güzel...
Hele geri dönüşümler ile olması dahda güzel etraftaki nice artılan malzemelerden neler neler olabiliyor sayenizde tekrar görmüş olduk elinize sağlık |
Sayın Ciroz,
Oldukça zahmetli ancak bir o kadarda keyifli bir çalışma yapmışsınız, ellerinize sağlık. Umarım bol bol ve sağıklı ürünler elde edersiniz.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025