agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze bahçesi hazırlama (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

Kiraz 31-05-2010 20:48

Adaların toprak karışımını istediğim gibi yapamadığım halde bahçe toprağına göre çok güzel oldu. Attığım tohum, diğer yerlere atılana göre çabuk ve yüksek oranda çimleniyor. İki hafta dikemeyip suda beklettiğim naneleri adaların köşelerine dikmiştim. Bugün birine vermek için söktüğümde bir kaç haftada inanılmaz yeni kökler yaptığını gördüm, adaları istila etmemesi için sökecektim, acele etmem gerekecek.

sındırgılı 31-05-2010 21:00

3 Eklenti(ler)
Nihayet, domates ağacı bitti. Tek başına işe kalkışınca bu kadar gecikme normal sayılır. Öyle, 1 mt derinlik olmadı ama tam tavında toprak oldu. Diğer adacıkların hal ve gidişleri de pek iyi.

Kiraz 31-05-2010 21:05

Sayın Sındırdılı, bahçenizin gelişimi muhteşem. Ada'nın havasından mı, sizin enzimlerden mi, Ada'daki adalardan mı, elinizden mi? :)

sındırgılı 31-05-2010 21:38

Sn. Kiraz, teşekkürler. Yorulmanın semeresini inşallah sağlıkla görürüz. Sn.MeyveliTepenin çalışmalarını gördükçe gaza geliyoruz. Her halde biz de yaban ellere adım adım yaklaşıyoruz. Hadi hayırlısı : ) Bu arada kıvırcık tohumu elime geçti, onlar içinde ufak bir adacık yapıp eksem. Tohuma kaçmadan ürün alınırmı ? Rokalar ve tereler tohuma kaçmaya başladı.

Halil Önen 31-05-2010 21:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 649903)
Nihayet, domates ağacı bitti. Tek başına işe kalkışınca bu kadar gecikme normal sayılır. Öyle, 1 mt derinlik olmadı ama tam tavında toprak oldu. Diğer adacıkların hal ve gidişleri de pek iyi.

Sn.sındırgılı,

sizin domates cukuru 1 m. değil ama elinizde 1/500 oranı ile uyguldığınız enzimleriniz var, haberimiz yok sanmayın.

Bakarsınız enzim işi tutarsa, denediğimiz bazı pahalı gübrelerden vazgeçeriz. Sn. idris şenol da, bir kilo süt inek için bir inek beslemek fikrinde bir az daha fazla haklılık kazanmış olur.

Çukur için ' merdiven damattan hediye' deniyormuş ya; damadım daha yok ama 'domates çukuru' açması bilmiyorsa kızımı zor alır.:) Merdiven işine gelince; 'bi çaresine bakıveriz gari'.:)

sındırgılı 31-05-2010 22:20

Sn.Halil Bey, kuşlar domates çukurunun yarısının dolduğunu bildirdiler. Daha biz yolun başındayız. Sevgili Acemi Ustayıda not vermesi için bir türlü Adaya getiremedik. Böyle giderse ürünlerin kalitesini tatmaya gelecek :)

sibelbozo 01-06-2010 08:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iko10 (Mesaj 649416)
Sayın sibelbozo bu adresten temin edebilirsiniz. Aynı satıcının gitti gidiyorda da satışı var.
http://www.magicplant.net/search.php...t_search=Arama

ilko10 bilgi için teşekkürler

sındırgılı 04-06-2010 16:27

Sn. MeyveliTepe, Pazar günü site bahçesindeki zeytin ve nar ağaçlarını kaolin kili ile kaplayacağım. Adacıklardaki domates ve biberlere de uygularsam, çiçeklenmelerine zarar verirmiyim? Siz, geçen sene uyguladığınız da olumsuzluk oldumu ?

sibelbozo 04-06-2010 16:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 651988)
Sn. MeyveliTepe, Pazar günü site bahçesindeki zeytin ve nar ağaçlarını kaolin kili ile kaplayacağım. Adacıklardaki domates ve biberlere de uygularsam, çiçeklenmelerine zarar verirmiyim? Siz, geçen sene uyguladığınız da olumsuzluk oldumu ?

sayın sındırgıllı kaollin kilini nerden temin ettiniz paylaşabilirseniz sevinirim

MeyveliTepe 04-06-2010 16:54

Geçen yıl sebzelerin çiçeklenmesinde kaolinin hiç bir negatif etkisi olmamıştı. Bu yüzden, bu yıl zeytinler henüz tomurcuktayken uyguladım.

sındırgılı 04-06-2010 17:03

Tamam, o zaman bahçeye kışı erken getireceğiz :)

sındırgılı 04-06-2010 17:20

Sn. Sibelbozo, Orfe Tarım dan aldım. 2 torba yani 20 kg aldım, şimdi 2 dönüm kadar zeytinlik bakıyorum.Yani, yaban ellere doğru yol aldık. Sn. MeyveliTepe, domates ağacınız ne durumda ?

MeyveliTepe 04-06-2010 21:45

Domates ağacı fena değil. Çukurun yarısı doldu bile. Çukuru kazıp fideyi diktikten sonra iki gün yağmur yağdı. Bu da bir hafta kadar büyümeyi geciktirdi. Son bir haftadır ciddi atılımda. Böyle giderse 10 güne kadar çukur dolar.

ggirgin 07-06-2010 16:08

Sayın Meyvelitepe'ye ithaf olunur

5 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar

Sayın Meyvelitepe'nin tanıştırdığı sebze adalarını birkaç fotoğrafla anlatacağım. Kış sonunda; üstünü naylonla kapattığım adaya birkaç kırmızı pancar tohumu atmıştım.Bir tanesi yaklaşık 950gr. ağırlığa ulaşmış. Yine üstü örtülü adalara nisan başında diktiğim cherry domates fidelerinin şu andaki durumunu fotoğraflarda göreceksiniz. Üstleri çiçek ve domates dolu. Başka bir adaya mayıs ilk haftasında diktiğim fasulyeler 2metrelik sırığı geçtiler. Bu hafta 1metre sırık daha eklemeyi düşünüyorum.

Bilgi ve tecrübelerini sakınmadan paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

MeyveliTepe 07-06-2010 16:37

Sn.ggirgin, tebrikler, elinize sağlık. Bu pancar ve cherry'ler de bana tanıdık geldi :)

ggirgin 07-06-2010 16:46

Sayın Meyvelitepe;
Hatırlarsanız pancar tohumlarını siz vermiştiniz. Cherry tohumlarını da 3 senedir ben devam ettiriyorum.

verdoque 07-06-2010 17:27

Elinize sağlık. Bizim sebzelerde henüz çiçek yok malesef. Ankara havasından heralde.

Sn ggirgin, bunlar siyah cherryler mi?

sındırgılı 07-06-2010 20:01

2 Eklenti(ler)
Pazar günü yağmurdan bırakın kendimizi, burnumuzu dahi çıkaramadık:) Arada, yağmur şiddetini azalttığında domates ağacı kök doldurması ve mangal yakma dışında (kar,dolu,tipi bile yağsa vazgeçmem) hiç bir şey yapılamadı. Sözde kaolin kili uygulayacaktım.Artık haftaya yapılacak. Domates ağacı iyi durumda, bol bol salatalık ve maydonoz topladım. Biberler, domateslere nazaran küçük fakat üzerileri çiçek ve ufak biber dolu. Bitlenme görünce neemazal uygulaması yapıldı da , yağmur etkisini azaltmaz inşallah :

sındırgılı 07-06-2010 20:04

Sn. Ggirgin, elinize sağlık. Bereketli ürünler.

süreyya 08-06-2010 18:56

Sayın Meyveli Tepe,

Sebze parkında ahşap malzemeyi ısı yalıtkanlığı ve doğal olması nedeniyle tercih ettiğinizi düşünüyorum.
Gazbeton da bildiğim kadarıyla doğal ve ısı iletkenliği ahşapla yakın olan bir malzeme.
Sebze adalarının gazbetonla yapılmasında bildiğiniz bir sakinca var mı acaba?

MeyveliTepe 08-06-2010 19:27

Bildiğim kadarı ile bir sakınca yok, isterseniz yapabilirsiniz. Aslında elinizin altında ne malzeme varsa onu kullanabilirsiniz.

idris şenol 08-06-2010 19:34

3 Eklenti(ler)
bizimde bahçede dikili ağcımız olsun dedim:(

idris şenol 08-06-2010 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 649929)
Sn.sındırgılı,

Bakarsınız enzim işi tutarsa, denediğimiz bazı pahalı gübrelerden vazgeçeriz. Sn. idris şenol da, bir kilo süt inek için bir inek beslemek fikrinde bir az daha fazla haklılık kazanmış olur.

.:)

sn halil önen mesajınızı yeni fark ettim
yazılarımı yanlış anlamayın
sevgili arkadaşlar benim naçizane düşüncem en az maliyet en yüksek ürün elde etme
bu yüzden gün içersinde onlarca sayfa ,site ziyeret ediyorum
gördüğüm kadarı ile yurt dışından gelen ürünler gümrükmü desem adamlar allayıp pulluyormu desem bir dünya parayı belkide tabiri caisse 1 kg süt için bir inek bakıyoruz
sizlerden ricam bir birimize faydamız olsun yaptığımız yetiştiricilik işlerini ne gibi başarıları nasıl sağladımızı en ince ayrıntısına kadar yazalım
çeşitli firmalardan aldığımız ürünlerin artı **** eksilerini ,,,,dolayı yoldanda olsa tanıtalım

sındırgılı 08-06-2010 20:16

Ben, sebze adalarinda 15 gunde bir 1/500 oraninda sulandirarak enzimleri kullaniyorum. Gelismelerinde, topragin kokteyl olmasimi yoksa enzimlerinmi katkisi oldu ? Inanin, o kadar bilgim ve tecrubem yok. Bir fayda var ama ne ? Bunu, ustadlarimiz degerledirirse iyi olur. Bu arada cok yagmur yagdi, insallah domates agaci cukurumun topragi gecirimlidir de domatesim bogulmaz .

idris şenol 08-06-2010 20:43

5 Eklenti(ler)
sebze bahçeleri için dozlama pomaları pahalı olduğu için
damla sulamaları için ucuza maal ettim sıvı gübre dozlama ünitesi yaptım
umarım sizlere fikir verip sizler daha üst modelini tasarlarsınız
paylaşmayı unutmayın haaaaa:))
en önemli parçamız musluklu pilastik bidon
akavryum hava hortumu
bağlantı için t 1/2 parmak
punomatik hava hortum ve ekipman bağlantı parçaları satan bir mağzadan hepsini temin edebilirsiniz

koliva 09-06-2010 18:00

Sevgili ustadlarim,

Bahcemin bir kosesine domates diger kosesine salatalik bir diger kosesine de kabak dikmistim. Salatalik ve kabaklar, her gece salyangoz istilasina ugruyor. Kahve ile kurtarmaya calisiyorum ancak nereye kadar surecek bilemiyorum. Ancak domateslere hic ellememisler(en azindan simdilik). Bu salyangoz denilen HAYVAN ( :) ) domatese zararli degil midir? Yoksa cicek actiginda domateslere de sira gelecek mi?

Kiraz 09-06-2010 20:35

Sn. Koliva, bahçemdeki her şeyin tadına baktılar ama henüz domatese gelen yok. Yazınızdan sonra domates yapraklı bir ilaç mı denesem diye düşündüm.

idris şenol 09-06-2010 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi koliva (Mesaj 655449)
Sevgili ustadlarim,

Bahcemin bir kosesine domates diger kosesine salatalik bir diger kosesine de kabak dikmistim. Salatalik ve kabaklar, her gece salyangoz istilasina ugruyor. Kahve ile kurtarmaya calisiyorum ancak nereye kadar surecek bilemiyorum. Ancak domateslere hic ellememisler(en azindan simdilik). Bu salyangoz denilen HAYVAN ( :) ) domatese zararli degil midir? Yoksa cicek actiginda domateslere de sira gelecek mi?

salyongozlar için tuz cizmenizi öneririm
geçiş bölgelerine bitkilere zararı olmayacak yerlere hat ,sınır çizgisi gibi tuz çizin veya serin salyongozlar tuzu hiç sevmez kabukları eriyip yok olurlar

koliva 09-06-2010 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 655616)
salyongozlar için tuz cizmenizi öneririm
geçiş bölgelerine bitkilere zararı olmayacak yerlere hat ,sınır çizgisi gibi tuz çizin veya serin salyongozlar tuzu hiç sevmez kabukları eriyip yok olurlar

Sn idris şenol bey,

cevabiniz icin tesekkurler. Kahve de guzel is goruyor. Sabah kalkip bakiyorum oyle orda burusmus duruyorlar kahvenin uzerinde. Sonra alip atiyorum. Ancak benim sorunum bunlarla mucadeleden daha cok, domateslere zararli olup olmadigiydi. Cunku domateslerimi korumam gerekirse bunun altindan kalkamayacagim. Sebzelerim domateslere oranla cok az miktardalar. O yuzden eger ilac alip uygulayacaksam simdiden alip halletmeyi dusundum. Hic domates fidesi yiyen salyangozla karsilastiniz mi? Ya da ciceklerini yiyen?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 655584)
Sn. Koliva, bahçemdeki her şeyin tadına baktılar ama henüz domatese gelen yok. Yazınızdan sonra domates yapraklı bir ilaç mı denesem diye düşündüm.

Iste benim de ogrenmek istedigim sey bu. Acaba bunlara bi sekilde domates ozlu bir ev yapimi ilac hazirlanabilir mi. Tabi eger domatese gelmiyorlarsa. Ancak bunu tam bir denemek gerek. Eger buraya "benim domateslerimi yedi" cinsinden bir yazi yazilmazsa, denenebilir derim.

sındırgılı 09-06-2010 21:55

Aslinda, bende de cok salyangoz vardi. Fakat adaciklarda hic rastlamadim? Bu yagmurlardan sonra da gidip bakamadim.Malum, yagmur nedeniyle Istanbula donduk.Yarin gittigimde bakarim. Domates cukurunu da merak ediyorum. Insallah, sel altinda kalip boynunu bukmemistir! Benim sorunumda, salataliklar cok buyuduler.Yapraklarini biraz budamak gerekiyor.[domateslere biraz daha nefes aldirmak icin]

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025