![]() |
1 haftadan beri, bende adalarımı göremedim. Fakat, komşuların demelerine göre tüm domateslerde çiçeklenme varmış. Salatalıklardaki çiçekler meyvaya dönmüş..Biberler iyi durumdaymış.. Yarın gittiğimde fotoğraflarını çekerim. Asıl beni düşündüren, pazartesi günü çukur kazmaya devam edip domates ağacı projesini bitirmek..Tabii yağmur yağmaz ise..
|
Güle güle büyütün Sn. indomie, domates ağacı maceralarını okumak için sabırsızlanıyorum.
Sn. iko10 geçmiş olsun, yakın olsaydınız size de yollardım fide ama oraya kadar dayanmaz sanırım, daha önce bir kaç yerde daha okumuştum, alınan koltuklar alındığı fideden daha verimli bile olabiliyor, bir kaç tanesini direkt suya daldırın isterseniz. Ben geçen gün komadakileri çıkartmak için 4 tanesini 2 gün boyunca köklerinin hafif toprağıyla suda tuttum, bir tanesi ilk gün kafasını kaldırdı, ikinci gün neredeyse kendi başına dik durur hale geldi, suya dayanamıyorlar. |
Herkese teşekkür ederim. Tecrübesizlik işte. Yarın çok fazla çiğnenmemiş olanları suya koyayayım bakalım ne olacak. Fidecikler resmen havalarda uçmuş :( Pazartesiye de adaların etrafını kümes teliyle çeviricez. 1.20 metre yükseklik onları durdurmaya yeter sanırım. Kalanları koruyalım bari.
|
3 Eklenti(ler)
Ah ! Sn. MeyveliTepe, başımıza neler sardırdın öyle ! Yok adacıklar, o da yetmedi domates ağacı : 0,7 mt derinlik yetmez ise, ben yokum :)
|
2 Eklenti(ler)
devamı :
|
3 Eklenti(ler)
Bu gün Ayhan Kapta'nın bahçesindeydik.
3 pembe için çukur kazdık. Uzunluk 1m. 70 cm. Genişlik 70 cm. Yükseklik 1 m. 10 cm. (Neden 10 cm. fazla, Ayhan Dukel' in zeytinli bahçesi sayfasına bakınız.):D Eklenti 146512 Çıkan topraktan harç hazırladık. 2 torba bioform 1 paket coco peat 1 torba klino 1 kg. leonardit 1 su bardağı filorikan gübre 1 çay bardağı yosun (ismini unuttum) Bir kova Ayhan beyin özel olarak hazırlattığı karışım. İçinde neler var belli değil.:) Bu harcın 40 cm' sini şimdi kullanacağız. Geri kalanları, pembeler büyüdükce diplerine yükselteceğiz. Pembelerin yapraklarını biraz ileriden kıracağız. Oralardan kök atacak. Çiçeklerini koparacağız. Meyveye yatırmıyacağız. Pembe domates yukarı doğru kök atma özelliğine sahip bir çeşittir. Eklenti 146523 En ince ayrıntısına kadar hesaplanıyor. :) (hikayesi zeytinlibahcede);) Eklenti 146531 En son diplerine 1 çay bardağı kemik tozu kondu, Simderma (kök hastalıkları için) uygulandı ve EMA ile sulandı. Kökü bu kadar olursa boyu ne kadar olur; bakıveces gari. :) |
Günaydın, Sn. Halil Bey tam ekip çalışması olmuş. Ben ise tek başıma ancak bu kadar yapabildim. Gerisi hafta içinde yapılacak. Fakat, şimdiden komşular dalga geçmeye başladılar. Adacıklara istavrozu yakıştırdılar, çukur da İski çukuru olmaya aday. Kimisi de merdiven 'damattan hediye' diye laf yapıyor. Ne etcez şimdik ? Sevgiyle kalın.
|
Bizim burda komşu bahçelerde inanılmaz sık dikim yapıyorlar, domatesler bile bir karış arayla. Dün komşulardan biri de şöyle bir yorum yaptı. Bu kutular inanılmaz yer kaybıymış. Akıl erdirememiş. Sanırım yürüme yollarını kastediyor.
Onların bahçeleri görünce moralim bozuluyor, daha çok fide dikesim geliyor. Haftasonu o yüzden yeni biber fideleri alıp biberleri sıklaştırdım. 2.4X1m lik adalarda kenarda 4 domates, ortada sıra halinde 10-12 biber diğer kenara 4-5 salatalık var, 2 adada salatalık yerine patlıcan olacak, fidelerin biraz daha büyümesini bekliyorum. Bir de kabakgil- fasulye adalarına başka ne çeşit ekebiliriz? Mısırları-ayçiçeklerini ada dışına alıp yayılıcı kabakları da kısa kenara ekince büyük bir boşluk kaldı. Kavun-karpuz dikeceğim ama 3 ada karpuz kavun için fazla geliyor. |
Sn. Verdouque, kabak ve fasulye adaları için kardeş bitkilerden otları ( Ispanak, marul, biberiye, sater, dereotu, havuç, brassicalar, pancar, turp, çilek ve salatalık ) ve petunyayı düşünebilirsiniz.
|
1 Eklenti(ler)
Buda benim toprağı kazarak yaptığım küçük adam.:p
Önce baya bi kazarak çukur açtım ve içene coco-peat,kemik tozu,leonardit ve keçi gübresiyle harmanlayıp doldurdum fideler birazdaha uzayınca coco-peat ilave edip düzleyip üstünede bir çuval keçi gübresi dökücem.Tabi kenarlara kadifeleride dikicem sonucun nasıl olacağını bilmediğim için sık ekim yaptım 4 adet domates fidesi 1 acur 2 adet biber ve 1 adet patlıcan fidesi var. aslında 3adet pembe vardı ama pazarda köylü bir teyze domates satıyordu gözlerime inanamadım her biri 1 kiloya yakındı ve tadıda çok güzeldi yanında domates fidesi vardı ve aynı domateslerinmiş bende dayanamayıp aldım 1 adet o fideden ilave ettim geri kalanlarıda bahçeye ektim. |
Buda bahçemden diğer resimler.
5 Eklenti(ler)
Tohumdan plastik bardaklarda kendim fide yaptım.
Fideleri dikeli kısa bir süre oldu ama hızla büyümeye hatta ilk sebzelerini vermeye başladılar bile. |
5 Eklenti(ler)
Büyümeye devam ediyorlar
|
4 Eklenti(ler)
Hatta bazıları tabakta yerini aldı bile bu sene ilk kez diktiğim turplar hasat edildi:p
|
Sebze Adaları Çoğalıyor...
5 Eklenti(ler)
İyi günler, tüm bahçe dostlarına kolay gelsin..Meyveli tepenin sebze adalarını geçen ay internet sitelerini dolaşırken görmüştüm ve hafta sonu beykozdaki bahçeme gidince rahat duramadım kendimce bende bir iki tane yapayım dedim tüm bahçeyi çilek sarmıştı. yer açıp bir taneyle başladım öyle bir şeyki insan doymuyor hadi bir tane daha derken üç dört tane oldular. Kompost kovasıda ekledim bahçenin bir köşesine. Ondan elde edeceğim kompostu oldukça bu adacıklara ekleyeceğim. Torf ve coco peat almadan gitmiştim o nedenle sadece keçi gübresi ve toprak kullandım. zamanla ekleyerek yükselteceğim. her hafta bahçeye birşeyler yapıp düzenlemeyi düşünüyorum. İki küçük kızımla zor olsada yapabildiğim kadar yapıyorum küçük sandıklarda kızlarımın maydanoz ve naneleri onlar ektiler. Bakalım daha neler ekleyeceğiz.. Bu arada bende organik tohum istiyorum bu senelik pakette biber tohumu almıştım onları büyütüp ektim 10-15 tanede domates fidesi. Birkaç fasulye ve salatalık ve artık ne geçerse elime ekeceğim bu gidişle bahçeyi kaplayacağım..Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..
|
Taşınma durumum sebebiyle bir kaç gündür siteye giremiyordum. Ne kadar güzel şeyler olmuş görmeyeli.
Sn.Sındırgılı, o resimler adalardakiler herhalde. Ne kadar hızlı büyümüşler. |
http://www.tarimtedarik.com/store/Pr...roductid=86207
Çıkan topraktan harç hazırladık. Alıntı: 2 torba bioform 1 paket coco peat 1 torba klino 1 kg. leonardit 1 su bardağı filorikan gübre:::::::::::!!!! 1 çay bardağı yosun (ismini unuttum) Bir kova Ayhan beyin özel olarak hazırlattığı karışım. İçinde neler var belli değil. .................................................. ................. sayın halil önen güzel uğraşılarınızı ilgi ile takip ediyorum umarım zeytinleriniz iyi durumdadır filorikan gübre ilgimi çekti 250 tl civarında bir hayli iddalı bir gübre içeriğne bakılırsa tek kişilik ordu benim merakım şu bu adamlar bu tarz gübreleri güzel analatıyorlar ama nekadar doğru aynı işelemi benim GÜBRETAŞIN 15,15,15 gübresi yapamazmı yağni kaısacası 1 kg süt için bir inekmi bakıyoruz yoksa gerçekten değermi burdaki değerli arkadaşlardan ricam bu gibi iddalı gübreleri sizler deneyerek bizleride sonuçlardan haberdar ederseniz hem paramız boşa gitmez hem daha çabuk sonuca ulaşırız:) |
Adacıklardaki domates ve biberlerlerde bolca çiçeklenme var. Hatta domates kendini göstermeye başladı. Salatalıkta ise, herhalde bu hafta sonu hasada başlarım. Domates ağacı fidesini pazartesi dikeceğim. Gözümün önünde büyümesini istediğimden, taşınmadan dikmek istemedim. Bu arada, elimde bolca enzim var,haftada 2 defa 1/500 karışım yapıp sulamaya katıyorum. Yalnız, domateslerin kökleri keşke daha derinde olsaydı diye de hayıflanıyorum. Artık seneye :)
|
1 Eklenti(ler)
Ben bu forumu dün baştan sona okudum. Biraz gübre ile biraz da kompost bulunmayacak şey değil. Sayın meyvelitepenin uygulamasına bakıp çiçekbahçesini sökmüşlüğüm kadife çiçeklerle bezeyerek domates dikmişliğim var ama acaba o domateslerle şu güzelim biberleri söküp 1 metre derinleştirdiğim çukurlara mı dikseydim. :)
Eklenti 148201 Ya peki hemen dipteki maydanozlar, sayın Meyvelitepe maydanoz da derine dikilir mi tarif ettiğiniz gibi ne dersiniz ? Bir de , bu sebze bölümünü sonbaharda derince kanal gibi kazıp EM ve bukaşi kullanarak soğuk kompost yapıp bırakmayı düşünüyorum. Ne dersiniz olur mu ? |
mehabalar ben kemik tozunu nerden temin edebileceğimi sormak istedim
bahçede kullanacağım nettte bulamadım yardımcı olursanız sevinirim |
Sayın sibelbozo bu adresten temin edebilirsiniz. Aynı satıcının gitti gidiyorda da satışı var.
http://www.magicplant.net/search.php...t_search=Arama |
Adaların toprak karışımını istediğim gibi yapamadığım halde bahçe toprağına göre çok güzel oldu. Attığım tohum, diğer yerlere atılana göre çabuk ve yüksek oranda çimleniyor. İki hafta dikemeyip suda beklettiğim naneleri adaların köşelerine dikmiştim. Bugün birine vermek için söktüğümde bir kaç haftada inanılmaz yeni kökler yaptığını gördüm, adaları istila etmemesi için sökecektim, acele etmem gerekecek.
|
3 Eklenti(ler)
Nihayet, domates ağacı bitti. Tek başına işe kalkışınca bu kadar gecikme normal sayılır. Öyle, 1 mt derinlik olmadı ama tam tavında toprak oldu. Diğer adacıkların hal ve gidişleri de pek iyi.
|
Sayın Sındırdılı, bahçenizin gelişimi muhteşem. Ada'nın havasından mı, sizin enzimlerden mi, Ada'daki adalardan mı, elinizden mi? :)
|
Sn. Kiraz, teşekkürler. Yorulmanın semeresini inşallah sağlıkla görürüz. Sn.MeyveliTepenin çalışmalarını gördükçe gaza geliyoruz. Her halde biz de yaban ellere adım adım yaklaşıyoruz. Hadi hayırlısı : ) Bu arada kıvırcık tohumu elime geçti, onlar içinde ufak bir adacık yapıp eksem. Tohuma kaçmadan ürün alınırmı ? Rokalar ve tereler tohuma kaçmaya başladı.
|
Alıntı:
sizin domates cukuru 1 m. değil ama elinizde 1/500 oranı ile uyguldığınız enzimleriniz var, haberimiz yok sanmayın. Bakarsınız enzim işi tutarsa, denediğimiz bazı pahalı gübrelerden vazgeçeriz. Sn. idris şenol da, bir kilo süt inek için bir inek beslemek fikrinde bir az daha fazla haklılık kazanmış olur. Çukur için ' merdiven damattan hediye' deniyormuş ya; damadım daha yok ama 'domates çukuru' açması bilmiyorsa kızımı zor alır.:) Merdiven işine gelince; 'bi çaresine bakıveriz gari'.:) |
Sn.Halil Bey, kuşlar domates çukurunun yarısının dolduğunu bildirdiler. Daha biz yolun başındayız. Sevgili Acemi Ustayıda not vermesi için bir türlü Adaya getiremedik. Böyle giderse ürünlerin kalitesini tatmaya gelecek :)
|
Alıntı:
|
Sn. MeyveliTepe, Pazar günü site bahçesindeki zeytin ve nar ağaçlarını kaolin kili ile kaplayacağım. Adacıklardaki domates ve biberlere de uygularsam, çiçeklenmelerine zarar verirmiyim? Siz, geçen sene uyguladığınız da olumsuzluk oldumu ?
|
Alıntı:
|
Geçen yıl sebzelerin çiçeklenmesinde kaolinin hiç bir negatif etkisi olmamıştı. Bu yüzden, bu yıl zeytinler henüz tomurcuktayken uyguladım.
|
Tamam, o zaman bahçeye kışı erken getireceğiz :)
|
Sn. Sibelbozo, Orfe Tarım dan aldım. 2 torba yani 20 kg aldım, şimdi 2 dönüm kadar zeytinlik bakıyorum.Yani, yaban ellere doğru yol aldık. Sn. MeyveliTepe, domates ağacınız ne durumda ?
|
Domates ağacı fena değil. Çukurun yarısı doldu bile. Çukuru kazıp fideyi diktikten sonra iki gün yağmur yağdı. Bu da bir hafta kadar büyümeyi geciktirdi. Son bir haftadır ciddi atılımda. Böyle giderse 10 güne kadar çukur dolar.
|
Sayın Meyvelitepe'ye ithaf olunur
5 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar
Sayın Meyvelitepe'nin tanıştırdığı sebze adalarını birkaç fotoğrafla anlatacağım. Kış sonunda; üstünü naylonla kapattığım adaya birkaç kırmızı pancar tohumu atmıştım.Bir tanesi yaklaşık 950gr. ağırlığa ulaşmış. Yine üstü örtülü adalara nisan başında diktiğim cherry domates fidelerinin şu andaki durumunu fotoğraflarda göreceksiniz. Üstleri çiçek ve domates dolu. Başka bir adaya mayıs ilk haftasında diktiğim fasulyeler 2metrelik sırığı geçtiler. Bu hafta 1metre sırık daha eklemeyi düşünüyorum. Bilgi ve tecrübelerini sakınmadan paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. |
Sn.ggirgin, tebrikler, elinize sağlık. Bu pancar ve cherry'ler de bana tanıdık geldi :)
|
Sayın Meyvelitepe;
Hatırlarsanız pancar tohumlarını siz vermiştiniz. Cherry tohumlarını da 3 senedir ben devam ettiriyorum. |
Elinize sağlık. Bizim sebzelerde henüz çiçek yok malesef. Ankara havasından heralde.
Sn ggirgin, bunlar siyah cherryler mi? |
2 Eklenti(ler)
Pazar günü yağmurdan bırakın kendimizi, burnumuzu dahi çıkaramadık:) Arada, yağmur şiddetini azalttığında domates ağacı kök doldurması ve mangal yakma dışında (kar,dolu,tipi bile yağsa vazgeçmem) hiç bir şey yapılamadı. Sözde kaolin kili uygulayacaktım.Artık haftaya yapılacak. Domates ağacı iyi durumda, bol bol salatalık ve maydonoz topladım. Biberler, domateslere nazaran küçük fakat üzerileri çiçek ve ufak biber dolu. Bitlenme görünce neemazal uygulaması yapıldı da , yağmur etkisini azaltmaz inşallah :
|
Sn. Ggirgin, elinize sağlık. Bereketli ürünler.
|
Sayın Meyveli Tepe,
Sebze parkında ahşap malzemeyi ısı yalıtkanlığı ve doğal olması nedeniyle tercih ettiğinizi düşünüyorum. Gazbeton da bildiğim kadarıyla doğal ve ısı iletkenliği ahşapla yakın olan bir malzeme. Sebze adalarının gazbetonla yapılmasında bildiğiniz bir sakinca var mı acaba? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025