agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Kardeş Bitkiler (Bir arada uyumlu yaşama) (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/12746.htm)

balbay 27-03-2010 22:53

Bende öyle düşünmüştüm. Daha önce en geniş 140 dekar da tek tip domates yetiştirmiştim. Şimdi ise 3-4 yıldır yaptığım hobi bahçemin boyutunu abartacağım. Resimlemeye pazartesi günü başlıyorum. Tavsiyeler itina ile dikkate alınır. Bu arada Kadife çiçeği tohumu yollamak isterseniz seve seve kabul ederim. Çünkü elimde ancak 30-40 sıra yetecek tohum var. Yerli küçük yapraklı fesleğen ve mor-yeşil yapraklı iri fesleğenler bolca var. Dikkatinize.

MeyveliTepe 08-04-2010 09:50

İlgilenenler için bu konuda yeni bir yazı dizisine başladık.

cagatayyucel 08-04-2010 11:10

çok güzel olmuş yazınız sn meyvelitepe

escal78 08-04-2010 11:27

Arkadaşlar yine birbirinden değerli bilgiler Teşşekkürler
 
Bende geçensene bütün domateslerimin üstünde üzümün verdiği linkteki kahverengi böçeklerden çok gördüm hepsini toplayıp atmama rağmen yinede geliyorlardı.bu sene karanfil çiçeği ve fesleğeni bende deniycem.

Sizlere sormak istediğim birşey var yaprak biti gibi böcekten bahsediliyor bunlar gözle görülebiliyormu?Çünkü nezaman bahçeye insem bi katışıntı tutuyordu bununla alakası warmı acaba??piskolojikmi anlamadım:(

escal78 08-04-2010 11:33

Sn meyvelitepe ve üzüm üstadlar olarak birşey sorucam
 
Küçük bir bahçem var arıklar yaparak sebzelerimi arıkların üstüne dikiyorum bahsettiğiniz karanfil çiçeğini ve fesleğeni arıkların üstüne diğilde içine diksem aynı sonucu alabilirmiyim acaba????

Birde çapraz dikim nasıl oluyor??

Teşekkürler

üzüm 08-04-2010 17:54

Kadife, fesleğen, domatesi aynı düzlemde ekiyorum. Özellikle kadife çiçeğinin nematodları uzaklaştırmasındaki etkisinin düzlem farkında nasıl olduğunu bilemiyorum.

(çapraz dikim: Dama veya satranç tahtasında siyah (veya beyaz) zemine dikim yaptığınızı farz edin)

k_donmez 08-04-2010 18:18

Daha domates fideleri 3 santim boyundayken, bugün kadife fideleri bulunca alıp domates dikeceğim alanın başlangıcına 5 tane diktim. Güvenlik tamam, şimdi sıra domateslerin dikilmesinde.

escal78 09-04-2010 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 613285)
Kadife, fesleğen, domatesi aynı düzlemde ekiyorum. Özellikle kadife çiçeğinin nematodları uzaklaştırmasındaki etkisinin düzlem farkında nasıl olduğunu bilemiyorum.

(çapraz dikim: Dama ve ya satranç tahtasında siyah (ve ya beyaz) zemine dikim yaptığınızı farz edin)

Teşşekürler sn üzüm

etxeberria 21-04-2010 22:55

Merhabalar,

Babaannem ile küçükken bahçeyle ilgilenirken,ister ağaç fidesi ister sebze fidesi dikerken hep yanlarına bir diş sarımsak ve de bir de fesleğen ekerdi.Öğrendiğim kadarı ile fesleğeni kullanan var,acaba sarımsak konusunda da bilginiz var mı? Ben yıllardır babaannemden öğrendiğim gibi bir diş sarımsak ekerim de.Çoğunlukla hep sağlıklı ürünler aldım,yine de sormak isterim yanlış bir yanı var mıdır sarımsağın?

üzüm 22-04-2010 10:32

Sayın etxeberria,

Babaanneniz çok doğru yapıyormuş. Sarımsak pek çok sebze için zararlıları uzaklaştırmak amacıyla kullanılır; örneğin turpgiller, pancar, salatalık, marul, kereviz. Elma ve armut ağacı için kullanılır. Bildiğim kadarıyla fasulye ile uyumsuz. Gül dibine de sarımsak dikilir.

Kiraz 23-04-2010 20:38

Sarımsak bazı sebzelerin aromasını, tadını da etkiliyormuş ve daha güzel yapıyormuş. Bunun için bir sebze yanında özellikle kullanılırmış ama hangi sebze olduğunu hatırlayamadım.

agozce 24-04-2010 01:57

Sayın Meyvelitepe merhaba, kardeş bitkiler mantığı sadece sebzeler için mi geçerli? Meyve ağaçları için de geçerli olabilir mi ? Bu konuda bilginiz var mı? (Elma,armut, üzüm, erik, ceviz........)

MeyveliTepe 24-04-2010 07:34

Tabii ki meyve ağaçları için de geçerli. Meyve ağaçlarının başka meyve ağaçlarıyla ya da diğer bitkilerle bir çok etkileşimleri oluyor.

üzüm 24-04-2010 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 623540)
Sarımsak bazı sebzelerin aromasını, tadını da etkiliyormuş ve daha güzel yapıyormuş. Bunun için bir sebze yanında özellikle kullanılırmış ama hangi sebze olduğunu hatırlayamadım.

Pancar ve lahananın tadını güzelleştiriyormuş.

Eğer organik yetiştiricilik yapılıyorsa sarımsakla beraber ekime dikkat etmek gerekiyor. Sarımsak yararlı, zararlı ayırımı yapmadan uzaklaştırma / öldürme işlevini gördüğü için daha dikkatli kullanılması gerekiyor.

Kadife çiçeği hem toprak altı hem de toprak üstü kısmıyla pek çok zararlıyı uzaklaştırdiği için Patlıcangiller'de sarımsak kullanma ihtiyacı duymadım.

Kırmızı lahanaya yakın sarımsak ekmiştim. Sarımsağa yakın olan kırmızı lahanalar daha güzel geliştiler. (Bu sonbaharda ikisini beraber ekip tekrarlanacak mı diye bakacağım)

agozce 24-04-2010 23:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 623732)
Tabii ki meyve ağaçları için de geçerli. Meyve ağaçlarının başka meyve ağaçlarıyla ya da diğer bitkilerle bir çok etkileşimleri oluyor.

Çok teşekür ederim. Biraz daha detay mümkün mü? Veya kaynak? :)))

elek 27-04-2010 13:37

Merhabalar, 2 m^2 lik balkonumda ne yapsam nasıl etsem de daha çok çeşit yetiştirebilsem, saksılara beraber ne ekebilirim acaba diye araştırırken rastladım bu konuya ve çok ilgimi çekti. Herkese teşekkür ederim verdikleri bilgiler, aktardıkları deneyimler için. Benim bunları uygulayabilecek kadar geniş bir yerim olmasa da "ilaçsız olmaz" diyen amatör çiftçi anne ve babama aktaracağım bakalım :)

Sayın agozce, internetteki kaynaklarda hemen her yerde sarımsak, fesleğen ve soğanın zaralıları uzak tutmasından dolayı meyve ağaçlarının çevresine ekilmesi önerilmiş. Ayrıca çin sarımsağının (Allium schoenoprasum) özellikle elma ağaçlarındaki kahverengi lekelenmeler yapan hastalığın önlenmesine yardımcı olduğu bildiriliyor. Latin çiçeğinin de (Nasturtium) kurtlanmaya neden olan güveleri uzak tutması nedeniyle meyva ağaçlarıyla birlikte ekilmesi öneriliyor.
Aşağıdaki kaynakta değişik bitkilerin nelerle ekilebileceği (ve ekilemeyeceği) ve ana bitkiye sağladıkları faydalar detaylı bir şekilde listelenmiş, umarım işinize yarar.
http://www.ghorganics.com/page2.html

agozce 28-04-2010 01:21

Sayın elek, çok teşekür ederim. İnceledim.

Kiraz 30-04-2010 14:14

Oldukça güzel bir tablo da burada var.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Tamamının tercüme edilmesi zor olabilir ama en azından her yararlandığımızda, baktığımız maddedin açıklamasını foruma ekleyebiliriz.

Kiraz 30-04-2010 14:32

Sn. Zeki Yağlı'nın hediyesi kuşkonmazı (asparagus)nereye dikeceğimi düşünüyordum, yukarıdaki tabloya bakarsak:

Domates için yararlı,
Aster, dereotu, kişniş, maydanoz, fesleğen, karakafes otu, kadife çiçeği ile uyumlu,
Patates, soğan, sarımsak ile uyumsuz.
Bu grupta, kadife çiçeği zararlı böcekleri kaçırmak için kullanılabilir.

verdoque 30-04-2010 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 628688)
Oldukça güzel bir tablo da burada var.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Tamamının tercüme edilmesi zor olabilir ama en azından her yararlandığımızda, baktığımız maddedin açıklamasını foruma ekleyebiliriz.

Google translate cümle çevirilerinde iyi değil ama tabloyu fena çevirmedi. (Tablo başlıklarına orjinalinden bakmakta fayda var)

Teşekkürler Sn. Kiraz :)

http://translate.google.com/translat...mpanion_plants

üzüm 30-04-2010 18:24

Domates ve biber için hazırlamıştım.

sibelin bahcesi 30-04-2010 19:10

Benim bahçemdede geçen yıl ektiğim reyhanların kuruyup tohumunu toprağa dökmesinden dolayı bahçede reyhan fidelerim var,bunları biber,patlıcan,ve domates diplerine diksem fesleğenin gördüğü işlevi görürmü (sinekler için)neticede aynı familyadan.:rolleyes:

Kiraz 30-04-2010 23:02

Domates ve salatalık uyumlu diye biliyorum, tabloda uyumsuz gözüküyor.
Domates ve dereotu uyumlu diye biliyorum, tabloda uyumsuz gözüküyor.

üzüm 01-05-2010 00:11

Yardımcı bitkiler (Kardeş bitkiler) listesi çoğunlukla uzun yılların gözlemi, pek azı bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Kaynak ülkeler İngiltere ve Amerika'dır.

Çok fazla çeşit yetiştirmesemde uzunca bir süredir organik bahçecilik ile ilgileniyorum. Wikipedia sitesindeki listenin en güvenilir liste olduğunu düşünüyorum.

İnternetde biraz dolaştım; açıklayıcı tam bir metin bulamadım. Vaktim olduğunda biraz daha araştırırım.

üzüm 01-05-2010 09:25

Aşağıdaki bilgi domates ve dereotu birlikteliği ile ilgili.

Sanırım buldum nedenini.
Dereotu domates bitkisi için domates tırtılına karşı tuzak bitki oluyormuş. Dereotu enfekte olunca ya elle tırtılları toplamak veya bitkiyi imha etmek gerekiyormuş.

Bir yetiştirici dereotu gelişince domatesin büyümesini engellediği yazmış. Bunun nedeni yukarıdaki sebepten olabilir.

Öte yandan kadife çiçeğinin bir özeliği domates tırtılını uzaklaştırması.

Bir bitkinin etrafında zararlısını hem uzaklaştıran hem de çeken bitkilerin olması iyi bir şey değil.

Kadife çiçeği organik domates yetiştirmedeki en büyük yardımcıyken dereotunun orada iş yok.:D Domatesle dereotunun tabakta buluşmasıdan yanayım. Kadife çiçeksiz domates yetiştirilecekse denenebilinir. Deneyende sonuçlarını aktarırsa iyi olur.

Kadife çiçekli domateslerde bu tırtıllara hiç rastlamadım.Ya kadife uzaklaştırıyor, ya da çevremde/ülkemde bu zararlı yok.

Bahçemde domates için kadife çiçeği (domates zararlılarını uzaklaştırıp/yararlıları çeker) ve fesleğen (domatesin gelişimini destekler) yeterli oluyor. Diğer yardımcı bitkileri denemedim. Borage (hodan) dikmeyi düşünmüştüm; bu bitkinin tomates tırtılını uzaklaştırdığını öğrenince vaz geçtim. Nasıl olsa kadife bu işi de yapıyor...


Bazı kaynaklarda kardeş bitki olarak gösterilmesinin nedeni kadife çiçeği yerine isim karmaşasından dolayı aynısefa çiçeğinin dikilmesi ve bu bitkinin kadife çiçeği gibi işlev görmemesi nedeniyle tırtıl ile mücadelede dereotunun kullanılması olabilir.

üzüm 01-05-2010 12:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 629150)
Domates ve salatalık uyumlu diye biliyorum, tabloda uyumsuz gözüküyor.

İlk mesajdaki listenin kaynağı eski bilgilerin günümüze aktarılması sonucu oluşmuştur. Günümüzde eskilerin toprak, hava, su koşullarına, tohumlarına, sahip değiliz. Üstelik birde eskilere oranla çok daha fazla hastalıkla mücadele ediyoruz.

Tahminim bu listede bahsedilen salatalığı ve tohumunu günümüzde bulmak çok zor. Piyasadaki salatalık tohumları sırık isteyen/sırığa yatkın türler. Belki yerli (eski) tip salatalık tohumu ile denenebilir.

Yine de salatalık bitkisi (kabakgillerin pek çoğu) hastalıklara karşı direnci düşük bir bitkidir. Bazı hastalıklar çevresindeki bitkilere taşınabiliyor. Kabakgilleri mümkün olduğunca patlıcangillerden ayırmakta yarar var.

Kiraz 01-05-2010 21:57

İki sıra domatesin önüne dereotu ekmiştim, çimleniyorlar. Domatesin yanında aynı zamanda fesleğen ve kadife de olacak. Bu durumda toprağını bozmadan (toprak çok yumuşak, işim zor olacak) dereotunu taşımayı düşünüyorum ya da biraz daha gelişince söküp başka yere alırsam tekrar tutar mı?

MeyveliTepe 01-05-2010 22:47

Dereotunu salatalık ile birlikte ekmek özellikle öneriliyor.

üzüm 01-05-2010 22:52

:(
Dereotunu hiç taşımadım ama dereotu kazık köke sahip olduğu için taşımada kayıp çok olabilir.

Türkiye'de domates tırtılı olup/olmadığını bilemiyorum; tırtıllar yoksa dereotlarına yazık olur.

İsterseniz dereotlarını şimdilik yerinde bırakın; gençken bir sorun yaratmıyormuş. (Birlikte ekim yapan birisi dereotunun gençken sorun yaratmadığını, olgunlaşınca domatesi kötü yönde etkilediğini anlatıyor.) Yeniden tohum ekme şansınız varsa ekin. Bu arada Mine Hanım'a veya domates zararlıları başlığında tırtılın Türkiye'de olup olmadığını sorayım. (Ben de merak ediyorum.)

elek 02-05-2010 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 629725)
İki sıra domatesin önüne dereotu ekmiştim, çimleniyorlar. Domatesin yanında aynı zamanda fesleğen ve kadife de olacak. Bu durumda toprağını bozmadan (toprak çok yumuşak, işim zor olacak) dereotunu taşımayı düşünüyorum ya da biraz daha gelişince söküp başka yere alırsam tekrar tutar mı?

Sn. Kiraz, ben arkadaşımın bahçesinden balkonda saksıda yetiştirmek için iki kök dereotunu çıkartıp getirdim, biri tuttu biri 2-3 gün sonra öldü. Bendeki verilere göre 50% şansınız var yani :)
Kökü derin,15 cm kadardı benim söktüklerimin. Çıkartırken çok özenmedik, yan kökler filan koptu hep, çapayla çektik aldık ama biraz daha özen gösterilirse tam tutabilir belki.

üzüm 02-05-2010 20:47

Mine Hanım,

Yabancı kaynaklarda ingilizcesi 'tomato hornworm', latincesi 'Manduca quinquemaculata' olan domates zararlısıdan bahsediliyor. Acaba bu zararlı ülkemizde var mı?

Teşekkür ederim.

üzüm 02-05-2010 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 629772)
Dereotunu salatalık ile birlikte ekmek özellikle öneriliyor.

Katılıyorum.

"Kardeş Bitkiler" başlığında konuyu yazdım; "Sebze bahçesi hazırlama" başlığında sesimi çıkarmadım. :D

Ben karışık ekim yapmıyorum. Domates, kadife, dereotu, salatalık içeren karışık ekim konusunda deneyimli sizsiniz.

Mine Hanım'dan cevabı alınca belki karışıklık önlenir.

Kiraz 03-05-2010 08:06

Dereotu-salatalığı duymuştum ama bu sıra o kadar yeni bilgi okuyorum ki bu bilgiler oturumadan karışıklıklar da oluyor. İki adaya dereotu ekmişim, salatalıkların olacağı adaya ekmemişim, bir iki parça dereotunu kürekle bozmadan taşıyacağım.

Dün, kardeş bitkiler için "wikipedia"dan sadece bana gerekli bölümleri içeren bir liste aldım. Listede bahçede ekeceğim bitkilerin altını çizdim, artık bahçeye bununla çıkıyorum :)

Mine Pakkaner 07-05-2010 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 630211)
Mine Hanım,

Yabancı kaynaklarda ingilizcesi 'tomato hornworm', latincesi 'Manduca quinquemaculata' olan domates zararlısıdan bahsediliyor. Acaba bu zararlı ülkemizde var mı?

Teşekkür ederim.

Başka bölgeleri bilmiyorum ama benim Ege' de karşılaşmadğım bir zararlı Sayın Üzüm.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 629777)
:(
...
Türkiye'de domates tırtılı olup/olmadığını bilemiyorum...

Sebze yeşil kurdu var, yapraklarda ve meyvede zarar yapar. Heliothis armigera.
Siz bana Manduca quinquemaculata yı sormuştunuz. Ama asıl sorun sebze yeşil kurdudur. Domates, biber, fasulye, patlıca ve bamyanın canına okur.

Mine Pakkaner 07-05-2010 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 629288)
...kadife çiçeği (domates zararlılarını uzaklaştırıp/yararlıları çeker) ...

Kadife çiçeği nematodları kaçırır ama kırmızı örümceği de çeker. Kırmızı örümcek de önemli bir domates zaralısıdır.

Domatesin kendi yapraklarını soğuk suda ezer ve bitkiye püskürtürseniz zararlıları kaçırıp yararlıları çektiği de tespit edilmiş.

üzüm 08-05-2010 18:29

Mine Hanım,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Elimdeki dökümanlar, kitaplar, internet üzerindeki bilgiler İngiltere, Amerika kaynaklı. Bazı işleri körü körüne yapıyorum.

Kadife çiçeği sebze yeşil kurdu (Heliothis armigera=Helicoverpa armigera=Tomato Fruit Borer) için etkiliymiş. Domatesin yanı sıra biber, fasulye, patlıcan ve bamyanın da ekimini yaparım. Bu bitkilerde de tırtıla rastlamadım. Büyük alan ekiminde belki farklılıklar olabilir ama kendi ihtiyacım için yaptığım sebze bahçemde tırtıl olmamasının sebeplerinden biri herhalde kadife çiçeği.

Kırmızı örümcek bahçemde var. İlginç tarafı ise kadife çiçekli domateslerin yapraklarını göz kontrolü ve elle imha yöntemiyle tek tük olan kırmızı örümceklerden temizlerken çiçek bahçesindeki - burada kadife çiçeği yok- kırmızı örümcekler ile baş etmekte zorlanıyorum.

Bahçemde uğur böceği oldukça çok var; ingilizcesi lacewings olan tülkanatlıya benzettiğim böceklerden de var. Bu böcekler kırmızı örümceğin düşmanı.

Seyrek olarak gördüğüm kırmızı örümceklere karşılık domatesleri kadife çiçeksiz yetiştirdiğimde daha büyük sorunlarla uğraştığım için kadifeden vazgeçemiyorum. Ayrıca kadife çiçeği yararlı böcekleride çektiği için galiba denge söz konusu.:)

Domateste olmayıp diğer patlıcangillerde rastladığım böcekler için sizin önerdiğiniz domates yapraklarından yapılan ilacıda kullanıyorum. Kadife çiçeğini sebze bahçesine yetecek kadar yetiştiremediğim için bazı zararlılar için bu bitkinin yapraklarından yapılan ilacıda sık kullanmaktayım.

Kedi Tırnağı 01-06-2010 19:12

Fesleğen' in kaçırtıcı özelliğini okumuştum. Bugün bir saksı fesleğen aldım. Bildiğimiz küçük yapraklı, süs için satılanlardan. Bu fesleğen türü de etkili mi yoksa iri yapraklı olandan mı gerekiyor mutlaka? Bir saksı da arkadaşım hediye almış bana. Bir ara gidip onu da olacağım. Bu saksıdaki fesleğen fidelerini, domates saksılarımın dibine eksem olur mu? Kökleri zedelenir mi acaba çıkarırken?

Fesleğen ile ilgili bir başlık da bulamadım maalesef. Fesleğenin yetiştirilmesi, tohumunun ne zaman nasıl alınacağını da öğrenmek isterim. fideler çok pahalıya geliyor çünkü:D Bilseydim geçen seneden tohumla onlarca fide üretip balkonu bir müfreze fesleğenle korurdum:D

verdoque 02-06-2010 11:31

Sn Kedi Tırnağı fesleğen başlığı:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1314

Ben bu sene İstanbul tohumculuğun iri yapraklı fesleğen tohumlarından alıp ekmiştim, 50'nin üzerinde fidem var. Bunları bahçeye alacağım ama bir türlü sıra gelmedi.

Tohumdan ekince büyümesi çok yavaş oluyor bilginiz olsun. Fesleğenleri biber-patlıcan gibi tohumdan gelişmesi yavaş olan bitkilerle aynı zamanlarda ekmek gerek bana kalırsa.

Gördüğüm kadarıyla dediğiniz top fesleğen domates yakınına ekiliyor. Ama ben hem boyu uzasın yüksekte de etkili olsun, hem de salatalara girsin işe yarasın diye iri yapraklı tercih ettim.

Bir de geçen sene fide olarak aldığım top fesleğenin tohumlarını ektiğimde çimlenme sağlayamadım. Bunları da f1'den yetiştiriyorlar diye şüpheleniyorum.

Kedi Tırnağı 03-06-2010 05:18

Sn Verdoque, yanıtınız için teşekkür ederim. Ben bu arama işini hala öğrenemedim galiba anlamadım:) Bir sürü başlıkta ve ayrıntılı arama kısmında arattım ama bulamamıştım.
İri cinsi tohumdan ekmek için geç kalmışımdır herhalde. Henüz başlığı incelemedim.
Önceden bu bilgiyi bilseydim iyi olurdu ama ne yapalım sağlık olsun:D

üzüm 03-06-2010 21:42

Büyük yapraklı fesleğen ile küçük yapraklısı (top fesleğen) arasında kardeş bitkiler açısından fark olduğunu belirten bir kaynağa şimdiye kadar rastlamadım.

Bildiğim kadarıyla küçük yapraklı fesleğen büyük yapraklı fesleğenin kullanıldığı (çorbalarda, salatalarda, fesleğen sosunda, vs.) yerlerde kullanılıyor; yani küçük yapraklı fesleğen süs bitkisi olma özelliğinin yanında mutfakta da kullanılan yararlı ve aromatik bir bitki.

Fesleğen bitkisi çapraz döllemeye açık bir bitkidir, yani farklı iki türü yakın ekerseniz onlardan elde edeceğiniz tohumlardan yetiştireceğiniz fesleğenler tadsal ve görsel farklılıklar gösterebilir. Birden fazla çeşitte yetiştirilecekse tohumluk bitkiyi çapraz döllenmeden korumak için ayrı yetiştirmek gerekir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025