agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Patlıcan yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/10683.htm)

h_dogan 24-06-2013 17:22

Sn. nesli60 dediğiniz boyda da çiçek tomurcuğu olabilir. Patlıcanlarınız sağlıklı görünüyor. Yok ille de boylansın istiyorsanız azotlu gübre kullanın.

h_dogan 24-06-2013 17:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1172785)
Patlıcanlarımız gün boyu böyle içine kapanık şekildeler. Yapraklarını açıp güneşlenmiyorlar. Nedeni nedir?

Eklenti 419949

Bana biraz sık gibi geldiler. Bunlar kemer patlıcan değil mi? Bitkiler biraz uzun gibi. Bütün gün güneş almıyorlar sanki çiçekleri bana zayıf geldi.

limon_sever 25-06-2013 08:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1173416)
Bana biraz sık gibi geldiler. Bunlar kemer patlıcan değil mi? Bitkiler biraz uzun gibi. Bütün gün güneş almıyorlar sanki çiçekleri bana zayıf geldi.

Evet, biraz sıklar. Ailem ben yokken dikmişler. Cinsini bilmiyorum. Sayın smnunal'ın yöresel patlıcan tohumlarından yetişmeler. Kemer patlıcana biraz benziyor. Ortalama 6 saat güneş alıyor veya almıyorlar. Bahçenin en çok güneş alan yeri diyebilirim. Çiçekleri dediğiniz gibi çok zayıf. 3 tane meyve bağlama dışında başka meyve yok. Ben gelişip öyle meyve bağlayacaklar diye ümit ediyorum. Yapabileceğim bir şey var mı?

h_dogan 25-06-2013 08:57

Aradan bazıları sökün derim. En az 40-50 cm olmalı sıra üzeri, sıra araları da 70 cm olursa uygun olur. Patlıcan güneşi sever ne kadar az görürse o kadar çalı olur.

limon_sever 27-06-2013 11:30

3 Eklenti(ler)
Patlıcanlarda son durum

Eklenti 421253

Eklenti 421254

Eklenti 421255

limon_sever 01-07-2013 17:08

1 Eklenti(ler)
Sayın smnunal'ın bilgilendirmesi ile ilk hasat yarın yapılacak :) İlk meyveler şekilsiz ve yere yakın olduğu için hasat etmek gerekiyormuş.

Eklenti 422440

limon_sever 04-07-2013 12:10

4 Eklenti(ler)
Yöresel patlıcanlar yavaş yavaş meyve tutumunu artırıyor. Verimli bir cins olduğunu belli etme zamanı sanırım :)

Eklenti 423379

Eklenti 423380

Eklenti 423381

Eklenti 423382

limon_sever 08-07-2013 11:41

1 Eklenti(ler)
İlk hasat ;)

Eklenti 424280

h_dogan 08-07-2013 14:14

Bitki yükseldikten sonraki halini de yüklerseniz sevinirim şahsen nasıl bir tip olacağını merak ediyorum. Baya uzun bir çeşit daha enli bir meyve oluşturacak mı acaba. Bir de hasat için bu kadar beklemeyin rengi dönmeden hasat edin ki çekirdeği fazla belli olmasın.

smnunal 08-07-2013 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1177769)
İlk hasat ;)

Eklenti 424280

Sayın limon sever,

Hasadınız bol sağlığınız yerinde olsun.

İlk hasatta biraz geç kalmışsınız bundan sonraki ürünler daha düzgün olacaktır. Dipteki yaprakları yarıya kadar temizleyiniz bitkiniz hava alsın birde sulamayı ihmal etmeyiniz daha öncede belirttiğim gibi bu bitki hayvan gübresi, çapalama ve suyu çok sever birde güneşli ortam oldumu karşığını ilk donlara kadar fazlasıyla alırsınız. Bundan sonra bu patlıcan çeşidi vazgeçilmeziniz olacağına eminim. Her türlü yemeği özellikle dolması çok güzel olur bir patlıcandan 3 adet dolmalık parça çıkar. Ürünüzün fazlasını dolmalık olarak oyduktan sonra ipe dizerek kurutarak kışın veya istediğiniz zaman kullanmak üzere değerlendirebilirsiniz.

limon_sever 08-07-2013 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1177834)
Bitki yükseldikten sonraki halini de yüklerseniz sevinirim şahsen nasıl bir tip olacağını merak ediyorum. Baya uzun bir çeşit daha enli bir meyve oluşturacak mı acaba. Bir de hasat için bu kadar beklemeyin rengi dönmeden hasat edin ki çekirdeği fazla belli olmasın.

Tamam. Bitki yükseldikten sonraki halini de yükleyeceğim. Bunu ben de merak ediyorum :) Bitki habire uzuyor :) Şimdilik enli olacak gibi duran bir meyve yok. Ama ilerde ne olur bilmiyorum. Renginin döndüğünü nasıl anlıyoruz, ben bilmiyorum. Bu arada bitkilerde seyreltme yapmadım. Sıkış sıkışlar. Bence bir mahsuru yok. Kıyamıyoruz seyreltmeye :)

limon_sever 08-07-2013 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnunal (Mesaj 1177839)
Sayın limon sever,

Hasadınız bol sağlığınız yerinde olsun.

İlk hasatta biraz geç kalmışsınız bundan sonraki ürünler daha düzgün olacaktır. Dipteki yaprakları yarıya kadar temizleyiniz bitkiniz hava alsın birde sulamayı ihmal etmeyiniz daha öncede belirttiğim gibi bu bitki hayvan gübresi, çapalama ve suyu çok sever birde güneşli ortam oldumu karşığını ilk donlara kadar fazlasıyla alırsınız. Bundan sonra bu patlıcan çeşidi vazgeçilmeziniz olacağına eminim. Her türlü yemeği özellikle dolması çok güzel olur bir patlıcandan 3 adet dolmalık parça çıkar. Ürünüzün fazlasını dolmalık olarak oyduktan sonra ipe dizerek kurutarak kışın veya istediğiniz zaman kullanmak üzere değerlendirebilirsiniz.

Sayın smnunal,

Teşekkür ederim. Sayenizde patlıcan yetiştirme zevki yaşıyorum.

Evet biraz geç kaldık. Koparıp koparmama da kararsız kaldık. (Kıyamadık yani koparmaya :) Gelip giderken bakıp duruyorduk. Seyirlik ömre bedel gibiydi.) Evet ben temizlemesemde yapraklar kendi kendini buduyor. Toprağı örtecek şekilde koyun gübresi serdim. Toprağın içinde de 3-5 tane gübre solucanı var. Solucanlarında biraz etkisi var sanırım. Sulamayı düzenli yapıyorum. Şimdilik sulama ile ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Çapalama yapamıyorum. Bir keresinde biberleri çapalayım dedim. Biberler kökleriyle gelince bıraktım çapalamayı, yapmıyorum artık. Çapalamada acemiyim biraz.

Değerlendirme tavsiyelerinize uyacağım. İnşallah fazla fazla çıkar da dediklerinizi yapabiliriz.

smnunal 08-07-2013 15:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1177842)
Sayın smnunal,

Teşekkür ederim. Sayenizde patlıcan yetiştirme zevki yaşıyorum.

Evet biraz geç kaldık. Koparıp koparmama da kararsız kaldık. (Kıyamadık yani koparmaya :) Gelip giderken bakıp duruyorduk. Seyirlik ömre bedel gibiydi.) Evet ben temizlemesemde yapraklar kendi kendini buduyor. Toprağı örtecek şekilde koyun gübresi serdim. Toprağın içinde de 3-5 tane gübre solucanı var. Solucanlarında biraz etkisi var sanırım. Sulamayı düzenli yapıyorum. Şimdilik sulama ile ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Çapalama yapamıyorum. Bir keresinde biberleri çapalayım dedim. Biberler kökleriyle gelince bıraktım çapalamayı, yapmıyorum artık. Çapalamada acemiyim biraz.

Değerlendirme tavsiyelerinize uyacağım. İnşallah fazla fazla çıkar da dediklerinizi yapabiliriz.

Özellikle alt yapraklarını budamanızda fayda var. Hava akımından, kök bölgesine yeterli güneş almasına ve en önemlisi geçmiş yapraklarda oluşabilecek zararlıların ve hastalıkların üremesine engel olmuş olursunuz bunlar tecrübeyle sabit yinede siz bilirsiniz.

limon_sever 11-07-2013 16:46

1 Eklenti(ler)
Dün akşam toz kükürtü, patlıcanlara zarar veren kırmızı örümceklerden kurtulmak için bir miktar epeledim. Biraz parlak bir görüntü oluştu. :)

Eklenti 425222

limon_sever 11-07-2013 22:32

Bugün patlıcanları pişirdik. Harika bir tadı var. Bir sonraki hasatı sabırsızlıkla bekliyor olacağız :)

Sayın smnunal'a sevgi ve selamlar...

dağol 15-07-2013 09:17

merhabalar bol hasatlar bizim güzel bir bahçemiz var bu yıl ilk defa 5 kök aşılı patlıcan diktik diğer tür patlıcanlardan da diktik ama bu yıl çiçek var ama henüz toplayabileceğimiz patlıcan olmadı 2 3 tane var acaba çok sulamaktan patlıcanlar vermeyebilirmi annem 2-3 gün geçmeden hemen suluyor aslında inek gübresi de koyduk sorun nerde anlayamadım

yaprak7 17-07-2013 12:03

merhaba arkadaslar..patlıcanlarımız var ama toprakla temas eden yerden bir sey onları kesmiş.hiç büyümeden fideler gitmiş..ne olabilir kayınvalidem topraktan geliyor dıyor ama ne bilmiyoruz nedir

limon_sever 17-07-2013 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaprak7 (Mesaj 1180692)
merhaba arkadaslar..patlıcanlarımız var ama toprakla temas eden yerden bir sey onları kesmiş.hiç büyümeden fideler gitmiş..ne olabilir kayınvalidem topraktan geliyor dıyor ama ne bilmiyoruz nedir

http://www.agaclar.net/forum/sebzele...lilar/4258.htm zararlısı olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...vorne-oben.jpg

limon_sever 18-07-2013 12:05

1 Eklenti(ler)
Soldaki yöresel patlıcanımızı tohumluk bıraktım.

Eklenti 427346

smnunal 18-07-2013 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1181197)
Soldaki yöresel patlıcanımızı tohumluk bıraktım.

Eklenti 427346

Kökler çok sık dikilmiş o alanda en fazla 2 kök olmalıydı. Birde zamanında tedbir alınmadığı için kırmızı örümcek zararı oluşmuş. Tohumluk bırakacağınız meyve tam düz olursa daha güzel olur. Bana kalırsa aradan bir kaç kökü eğer dikecek yeriniz varsa toprağıyla beraber alıp geriye kalanların rahat yetişip bol ürün vermesini sağlayınız derim.

Eğerki tohumda sıkıntı olursa yardımcı oluruz bilginize.

limon_sever 18-07-2013 12:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnunal (Mesaj 1181202)
Kökler çok sık dikilmiş o alanda en fazla 2 kök olmalıydı. Birde zamanında tedbir alınmadığı için kırmızı örümcek zararı oluşmuş. Tohumluk bırakacağınız meyve tam düz olursa daha güzel olur. Bana kalırsa aradan bir kaç kökü eğer dikecek yeriniz varsa toprağıyla beraber alıp geriye kalanların rahat yetişip bol ürün vermesini sağlayınız derim.

Eğerki tohumda sıkıntı olursa yardımcı oluruz bilginize.

Çok sık biliyorum ama yerimiz çok kısıtlı. Dikebilecek alanımız yok. Boş bulduğumuz her yere bir şeyler ektik. Evet kırmızı örümcekleri sonradan fark ettik. Kükürtü de geç uyguladık. Şimdilik bir sıkıntı yok. Ama öyle çok çiçekte meyveye dönmedi, çiçekler döküldü. Neden meyveye dönmüyor bilmiyorum.

Tohumluklarda sıkıntı olursa aklımızdasınız :)

smnunal 18-07-2013 13:51

Hava şartlarından bitki sizin bölgeye yeni geldi uyum sorunu oluyor. Geceleri serin gündüzleri sıcak bitkileri strese sokuyor buda meyve tutumunu etkiliyordur. Zamanla bitki dallanıp kökleştikçe meyve tutumu normale dönecektir.

h_dogan 28-07-2013 16:42

1 Eklenti(ler)
Takastan gelen yumurta patlıcan...

limon_sever 02-08-2013 16:01

2 Eklenti(ler)
Yöresel patlıcanlarda hasat zamanı ;)

Eklenti 431505

Eklenti 431504

sakdag 03-08-2013 11:24

1 Eklenti(ler)
Turkısh orange patlıcanlarımı topladım, kırmızı örümceğe dayanımları diğer patlıcanlara göre daha zayıf, kurumak üzereler. Bir iki tane kızarmış olanlardan bıraktım üstünde, belki tohum alırım diye..

Domates fonunda kırmızı patlıcanlar... Yemek yapar mıyım bilemiyorum... Süs hallerini sevdim sadece... ;) Zaten çok küçükler...
Eklenti 431660

limon_sever 09-08-2013 17:32

1 Eklenti(ler)
Yöresel patlıcanlar şu sıralar hastalığı atlatmaya çalışıyorlar. Umarım düzelirler.

Eklenti 432510

bahcedenn 13-08-2013 14:13

4 Eklenti(ler)
Hepsi bahcedenn...

Turkish Red
Eklenti 433274

Yerli Topan Patlıcan. Tohumlar ilk etkinlikten gelme.
Eklenti 433271

Önceleri köy pazarlarında gördüğüm bu patlıcan şimdilerde pek görülmez oldu. Edirne patlıcanı. Sırf bu yüzden tohumlarını edindim.
Eklenti 433272

Ortaya karışık :)
Eklenti 433273

kaknus 24-09-2013 16:53

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benden.
Eklenti 444101

limon_sever 05-05-2014 16:59

1 Eklenti(ler)
Bu lezzet sınırlı yetiştiriliyor ve Konya'lılar zor ulaşıyor. Konya Yerli Patlıcanı gelişimi...

Eklenti 489653

limon_sever 19-05-2014 11:27

2 Eklenti(ler)
Konya Yerli Patlıcanı'nda yaprakları pütür pütür ve içe doğru kıvrılmaya başladı...

Eklenti 494029

Eklenti 494030

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025