agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni28Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-06-2009, 13:44   #1
Ağaçsever
 
lazuribo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 39
teşekkür ediyorum daha neler öğreneceğiz:d

lazuribo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2009, 17:35   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-08-2009
Şehir: Sivas
Mesajlar: 22
ben bu sene ilk defa bahçe yaptım hatta bu bahçede domates salatalık, bir kaç çeşit biber vs vardı. ancak gelgelelim ki ne marul u ne de kıvırcığı beceremedim. bağladım olmadı tepesini kestim olmadı aldı başını gitti yukarıya doğru en sonunda kökten alıp tavuklarıma verdim.
bu konu ile bilgisi olan bir arkadaş varsa ve bu marulların neden bu hale geldğini yazarsa çok sevinirim.

Ulaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2009, 18:28   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 104
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozan Ulas Mesajı Göster
ben bu sene ilk defa bahçe yaptım hatta bu bahçede domates salatalık, bir kaç çeşit biber vs vardı. ancak gelgelelim ki ne marul u ne de kıvırcığı beceremedim. bağladım olmadı tepesini kestim olmadı aldı başını gitti yukarıya doğru en sonunda kökten alıp tavuklarıma verdim.
bu konu ile bilgisi olan bir arkadaş varsa ve bu marulların neden bu hale geldğini yazarsa çok sevinirim.
Salata ve marul gruplarının sıcağa karşı duyarlılıkları farklılık gösterir. Sıcağa karşı kıvırcık baş salatalar çok hassas oldukları halde, yağlı baş salatalar orta derecede hassas, yaprak salatalar daha az hassastır. İyi bir baş oluşumu için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme idealdir.
Salata ve marul yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır. 18 ºC’nin üzerinde tohuma kalkar.
Sivas bildiğim kadarıyla yüksek rakıma sahip. Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m. olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.
Bu arada, marul cinsi de önemli.
marul şemikler aşırı sıcakta göbek bağlamadan sapakalkar
parıs ısland cos Verimi gayet güzel olan bu çeşit çiçeğe kalkmaya orta derecede toleranslıdır.
tarsus göbek ve kıvırcık 'bence' en iyisi. (Tabi bu söylediğim amatör üreticiler için geçerli

umas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 16:20   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-08-2009
Şehir: Sivas
Mesajlar: 22
sayın umas teşekkür ederim öncelikle. aslında yaz ayları bizim buralarda kışlar kadar serin değil. yüksek olmasına rağmen yine yazın 30 dereceleri görüyoruz.
beceremedim ve becerene de rastlamadım çok güzel yeşilleniyor tam bağlanacak duruma geliyor bağlıyorum da ancak sapa yürüyor.

Ulaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 03:36   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: muğla
Mesajlar: 47
SALATA-MARUL
Asteraceae (=Compositae) Familyası
Lactuca sativa (Salata-marul)
Chichorium endivia (Yaprak çikori)
Chichorium intybus (Başlı Çikori)
• Cynara scolymus (Enginar)
• Helianthus tuberosus (Yer elması)
SALATA-MARUL
Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor
Avrupa Amerika (1494)
Yabani form: Lactuca serriola x L. sativa melezi
Sınıflandırma
L. Sativa var angustana (Kuşkonmaz salatası)
L. Sativa var foliosa=L. Sativa var. crispa (Yaprak salatalar)
L. Sativa var. longifolia (Marul)
L. Sativa var. capitata (Baş salata)
Yaprak ve baş özelliklerine göre
Kıvırcık baş salatalar (Iceberg tipi)
Baş oluşumu var,
Yapraklar kıvırcık veya dalgalı
Dış yapraklar yeşil tonlarında, iç yapraklar beyazımsıdır.
Yaprak ve baş özelliklerine göre
Yağlı baş salatalar
Baş oluşumu var,
Başlar gevşek ve yumuşak
Yaprak kenarları düz, yaprak sapına yakın kısımlar dalgalı
Dayanıklılık az

Marullar
Baş oluşumu var,
Başlar uzun, yapraklar uzun
Yaprak damarları belirgin
Dış yapraklar koyu yeşil ve kaba yapılı
İç yapraklar açık yeşil, gevrek, ince yapılı
Dayanıklılık fazla
Yaprak salatalar
Baş oluşumu yok
Yapraklar değişik şekilli ve renkli
Yapraklar düz veya kıvırcık
Sıkı rozet yapraklar oluşturur
Yetiştirilme mevsimleri
İlkbahar salataları
Sonbahar salataları
Botanik özellikleri
Kök: Kazık kök+ saçak kök
15-45 cm yanlara
15-30 cm derinlik
Yüzlek köklüdür.
Gövde
Vegetatif devrede gelişmemiştir.
Generatif fazda 30-50 cm uzunlukta
Yaprak
Şekil: Dar eliptik, eliptik, yuvarlak, geniş eliptik, topaç, uzun topaç, üçgen
Renk: Yeşil tonları, kırmızı, mor
Yaprak kenarı: Düz, hafif dişli, dalgalı
Yaprak
Yaprak duruşu (Hasat döneminde): Dik, yarı dik, yatık
Dış yaprakların özelliği: İç bükey, düz, dışbükey
Yaprak yapısı: Kaba, normal, gevrek
Baş
Başın oluşum şekli:
• Büyüme ucunda merkeze yakın aynı uzunluktaki yaprakların birikimi
• İçten dışa doğru yaprakların birbirinin üzerini örtmesi
Baş
Olgunlaşma süresi: 65-85 gün
Şekil: Yaprak şekline benzer.
Yuvarlak, uzun yuvarlak, basık yuvarlık, uzun elips
Renk: Açık yeşil, yeşil, koyu yeşil, kırmızı
İrilik: 200-800 g, Çap: 25-30 cm
Çiçek
Çiçek sapı: 50-150 cm
Çiçek: 25-30 adet çiçeğin birleşmesi ile meydana gelen bileşik çiçek
Çiçek rengi: Sarı
Çiçek tipi: Erselik, 5 erkek organ, 1 diş organ
Tozlanma şekli: Kendine tozlanma hakim, % 1 oranında yabancı tozlanma vardır.
Tohum
Tozlanma- tohum olgunlaşma süresi: 2 hafta
Şekil: yassı ve uzunlamasına oluklu, uç kısmı çıkıntılı
Renk: gri beyaz, kahverengi, siyah
İrilik: 3-4 mm X 0.8-1 mm X 0.3-0.5 mm
1000 tohum ağırlığı: 0.8
Ekonomik önemi
Sebze üretimindeki payı: % 1.2
Yaprağı tüketilen sebzeler içindeki payı: % 17.3
Üretici iller Marul Salata
Hatay (% 24) Ankara (% 30)
Adana (% 22) İçel (% 17)
İzmir (% 10) Samsun (% 7)
Eskişehir (% 5) Eskişehir (% 6)
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Gelişme ve baş oluşumu:
Sıcaklık sınırları:
En düşük: 7 ºC
Optimum: 16-18 ºC
En fazla: 25 ºC
Bitki 6-10 yapraklı dönemde 0 ºC’de birkaç gün dayanabilir.
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Sıcaklık –gün uzunluğu ilişkisi
Yüksek ışık yoğunluğu + uzun gün + yüksek sıcaklık:
Yaprak genişliği artar.
Gelişme ve Baş oluşumu iyi.
Düşük ışık yoğunluğu + kısa gün + sıcaklıkta azalma:
Yaprak uzunluğu artar
Baş oluşumu gecikir.
Baş oluşumunda sorunlar ortaya çıkar.
Verim ve kalite düşer.
Gün uzunluğu:
Çiçek sapı oluşumunda etkili
 Çeşitlerin tepkileri farklı
 Erken çiçeklenmede çiçeklenme hormonu gibberellinler etkili
(3-4 yapraklı dönemde
 Vernalizasyon,
 yüksek gece sıcaklığında (18ºC ) uzun gün çiçeklenmeyi uyarır.
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Toprak
• Organik maddece zengin (3-5 t)
• Seçici değil, derin, kumlu, kumlu –tınlı toprakları tercih eder.
• Toprak pH’sı nötr (6.0-6.5). Bazik reaksiyonlu topraklarda Potasyum sülfat, Asit reaksiyonlu topraklarda kireçleme yapılır.
• Ekim nöbeti uygulanmalı (Domates, baklagiller, mısır, ıspanak, pancar, havuç)
YETİŞTİRME TEKNİĞİ
• Doğrudan ekim
• Kullanılan tohum miktarı fazla
• Seyreltme şart
Düzgün çıkış için:
• Bant veya kaplanmış tohum
• Blok veya küme halinde ekim
• Makine ile ekim
Tohum miktarı: 600-1000 g/da
6-7 bin bitki/da
2. Fide ile yetiştirme
Tohum miktarı : 0.5-1.5 g/m²
Ekim yeri: Yastık, toprak blok, kasa, tüp
Ekim zamanı:
İlkbahar: Şubat, mart, nisan
Kış: Eylül, ekim, kasım
Sonbahar: Ağustos, eylül, ekim
Ekim aralıkları: 20-30 X 15-20 cm
Gübreleme:
Organik gübre+ 15-18 kg N + 8-10 kg P +5-6 kg K
Ca noksanlığında uç yanıklığı görülür.
Sulama:
İlkbahar ve sonbahar dönemi yetiştiriciliğinde önemli
Yağmurlama ve damla sulama sistemi uygun
FİZYOLOJİK HASTALIKLAR
Uç yanıklığı
Belirtileri: Yaprak ucunda kahverengi yaralar
Nedenleri:
• Nemli havaların arkasından gelen yüksek sıcaklıklar (20ºC) nedeniyle Ca alınamaması
• Ca, N, Mg, B noksanlığı
Korunma yolları: Yapraklara CaNO3 veya CaCl2 püskürtülmesi
Kahverengi damar
Belirtileri: Yaprak ana damarında kahverengi lekeler, sonra yumuşama, başta gevşeme ve koflaşma
Nedenleri:
• Hasat dönemindeki yüksek sıcaklık
• Yağış ve yüksek nem
Spiralleşme
Belirtileri: Başı oluşturan 1 veya 2 yaprağın yaprak damarının dışa doğru genişlemesi ile baş oluşturamaması
Nedenleri:
• Henüz bilinmemektedir
HASAT ve MUHAFAZA
Hasat kriteri:
Baş salatalar: Baş iriliği, Baş sıkılığı
Yaprak salatalar: Yaprak sayısı (15-20 yaprak
Muhafaza:
Ön soğutma: hasat sonrası suyla veya vakumla
Depo koşulları: 0-1ºC, % 90-95 ON, 1 hafta
CA: % 2 CO2 + % 3 O2 , 1 ay veya daha fazla
DEPO HASTALIKLARI
Kırmızı leke: Dış yapraklarda damarlar üzerinde yeşil kahverengi leke oluşumu
Nedeni:
Depo ortamındaki fazla etilen
 Kurak koşullarda yetiştirilen salataların depoya alınması
 Aşırı olgunlaşmış salataların depolanması
Siyah benek: Yaprak kenarlarında çok sayıda küçük, orta kısmı güneş yanığı gibi kurumuş, kenarları kahverengi lekeler
Nedeni:
Depo ortamındaki fazla CO2
Bünyedeki fenolik bileşikler
Beyaz ve kahverengi damar:
Dış yapraklarda sararma ve esmerleşme
Nedeni: Depo ortamındaki yüksek sıcaklık
Pembe damar: Yaprak ana damarlarının dip kısmında ve aşırı olgunlaşmış başlarda renksiz alanlar şeklinde ortaya çıkar.
Nedeni:
Aşırı olgun başların depolanması
Depo koşulları (sıcaklık ve havalandırma)
Ambalajsız depolama

BertanK beğendi.
citrus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2009, 15:24   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-10-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 76
Marulda acılaşmanın bir kaç nedeni vardır. Sıcak, hasat zamanını geçirme ve sulama dengesizliği.

organica Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 11:44   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
Evet bunlarda benim kıvırcık marullarım bakalım bu sene marula para vericez mi vermiycez mi? Nedersiniz? Bu iş olur mu?
http://img109.imageshack.us/img109/7212/marullarm.jpg

gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 21:11   #8
Ağaçsever
 
muhacir07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
Merhaba!
Sanki marullarınız gölgede kalmış gibi boyları biraz uzun duruyor?

muhacir07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 22:18   #9
Ağaç Dostu
 
siniroluyorum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2009
Şehir: Edirne
Mesajlar: 390
Galeri: 1
Sanırım biraz sık ekilmiş ama bildiğim kadarıyla sonradan fidelerin yeri değiştirilebiliyor

siniroluyorum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2010, 14:40   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
Tabii onlar dört yaprak olunca yavaş yavaş yeni yerlerine şaşırtma yapacağım.

gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2010, 18:03   #11
Ağaç Dostu
 
siniroluyorum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2009
Şehir: Edirne
Mesajlar: 390
Galeri: 1
Bende top ve kıvırcık var.Yağmurdan sonra top marulların üst yaprakları çürüdü.Eğer çok olsaydı çürük yapraklar için ne yapabilirdim?

siniroluyorum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 21:39   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-08-2009
Şehir: muşla
Mesajlar: 1
mükemmel bir çalışma olmuş herkezin evinde böyle çalışmalar yapmasını çok isterim

muratsahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 21:20   #13
dkc
Ağaçsever
 
dkc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 70
ilk deneyimim.

Name:  SPM_A0373.jpg
Views: 5530
Size:  73.0 KB

Name:  SPM_A0374.jpg
Views: 5445
Size:  72.5 KB

Name:  SPM_A0361.jpg
Views: 5452
Size:  70.6 KB

şu an çok sık ekilmiş durumdalar bundan sonraki aşamalarda neler yapmalıyım?
nekadar aralıklarla seyreltmeliyim su ne kadar vermeliyim?

dkc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 19:46   #14
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Bir tarla Marul var burada Sn.dkc.

Kendi deneyimlerimden yola çıkarak; sadece şaşırtma yani yer değişikliği yapacağınız, diğerlerinden daha büyükçe olanları gözünüze kestirin, dikeceğiniz yerin toprağını iyice belleyip yumuşattıktan sonra sulayıp toprağın suyunu çekmesini bekleyin, köklerini koparmadan dikkatlice söktüğünüz fideleri, ıslanmış toprağa en az 20 şer cm'lik aralarla dikin. Bir kaç gün sulamanıza gerek yok ama bu işlemi fidelerin sarsılmaması açısından güneş çok tepedeyken yapmamanızda fayda var.

Ben fidelerin hepsini aynı anda şaşırtmıyorum çünkü marulların hepsinin aynı anda büyümesini istemiyorum. Çok çabuk büyüyüp, havaların ısınmasıyla çiçeklenmeye başlıyorlar. Ama yukarıdaki gibi kaldıklarında sadece tüketeceğimiz kadarını yerlerine geçirip diktiğimde ve bu işlemi haftalık aralıklarla yaptığımda, olgunlaşma süreleri de farklı oluyor.

Kolay gelsin.

eozen81 beğendi.

Düzenleyen limon : 17-04-2010 saat 13:39
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2010, 22:09   #15
dkc
Ağaçsever
 
dkc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 70
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Bir tarla Marul var burada Sn.dkc.

Kendi deneyimlerimden yola çıkarak; sadece şaşırtma yani yer değişikliği yapacağınız diğerlerin daha büyükçe olanları gözünüze kestirin, dikeceğiniz yerin toprağını iyice belleyip yumuşattıktan sonra sulayıp toprağın suyunu çekmesini bekleyin, köklerini koparmadan dikkatlice söktüğünüz fideleri, ıslanmış toprağa en az 20 şer cm'lik aralarla dikin. Bir kaç gün sulamanıza gerek yok ama bu işlemi fidelerin sarsılmaması açısından güneş çok tepedeyken yapmamanızda fayda var.

Ben fidelerin hepsini aynı anda şaşırtmıyorum çünkü marulların hepsinin aynı anda büyümesini istemiyorum. Çok çabuk büyüyüp, havaların ısınmasıyla çiçeklenmeye başlıyorlar. Ama yukarıdaki gibi kaldıklarında sadece tüketeceğimiz kadarını yerlerine geçirip diktiğimde ve bu işlemi haftalık aralıklarla yaptığımda, olgunlaşma süreleri de farklı oluyor.

Kolay gelsin.






sn.limon

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..
şaşırtma işlemini dediğiniz gibi belli aralıklarla yapayım da hepsi bir anda yetişmesin ........sağolun ......

dkc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2011, 00:32   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-07-2011
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 3
evet limon arkadaşıma katılıyorum

yıldırımkuru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 00:40   #17
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Sayın dkc,
Marul konusunda arkadaşımız sayın limon size çok güzel bilgiler vermiş. Kendisi çok hassas ve dikkatli yetitirmiş marullarını demekki.

Tabii ki itina göstermekte yarar var. Fakat marul fideleri çok arsızdır. Bazen komşulardan bir bel küreği ile daldırır ve toplu olarak alırım. Şaşırtmak istediğim yere 20-25 cm sıara arası ve sıra üzeri dikerim. Arada ufaklar olur bir kenara atarım. Toprağa tutunup kendini belli etmesi 8-10 günü bulur. O atılanlar bile bakarım toprağa tutunmuş olur.
Kolay gelsin.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 10:02   #18
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Sn.dkc'nin Marullarını görünce geçen hafta "hassas ve dikkatli!" ce marul tohumlarını bir köşeye serpiştirdim, tatlı tatlı yağan yağmur sulama yapmamı gerektirmedi. 3 günde yeşermeye başlamışlar.

Bu sefer Cumhur Bey'in dediği gibi küreği daldıracağım.

Allah'tan Marullar göbek yapsın diye bağladığımı yazdığım yazımı görmemişsiniz...

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2010, 00:07   #19
dkc
Ağaçsever
 
dkc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 70
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Sn.dkc'nin Marullarını görünce geçen hafta "hassas ve dikkatli!" ce marul tohumlarını bir köşeye serpiştirdim, tatlı tatlı yağan yağmur sulama yapmamı gerektirmedi. 3 günde yeşermeye başlamışlar.

Bu sefer Cumhur Bey'in dediği gibi küreği daldıracağım.

Allah'tan Marullar göbek yapsın diye bağladığımı yazdığım yazımı görmemişsiniz...
sayın limon tohumları benim gibi paketiyle serpmediniz herhaldebüyüdükçe bu kadar marulu naparım diye düşünmeye başladımtavşan falan alsam iyi olacak galiba

dkc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 13:53   #20
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Arkadaşlar,
Top marul dikmek için bu mevsim uygun mudur?
Bir de top (iceberg-amerikan da diyorlar) marulun yetiştirilmesinde dikkat edilecek hususlar kıvırcık maruldan farklı mıdır?
Bilgisi olanlardan yardım istiyorum.
Teşekkürler.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 10:10   #21
Ağaç Dostu
 
AgacSevdalisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: Adana-Kayseri
Mesajlar: 1,458
MERHABA ARKADAŞLAR;
ben yozgatta yaşıyorum.buranın iklimi kışın biraz sert.ben sera ortamında kışlık marul yetişitrmeyi düşünüyorum ticari olarak.sera ortamında kışın nasıl olur bilmiyorum ama deneyeceğim.1000 adet marul yetiştirmek istiyorum.benim soracağım soru şu: marullrı yerine sıra şeklinde diksem ve şaşaırtmadan yerinde büyütsem verim alabilirmiyim?yoksa tohumları ekip şaşırtma yapsam dahamı veimli olur?kışın kaç derece soğuğa kadar dayanabilir?bu sorularıma cevap bulabilirsem sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.

AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2010, 22:50   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-10-2010
Şehir: KIRKLARELİ
Mesajlar: 1
çok ilginç

kaanses Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2010, 10:09   #23
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Ben de bu marullardan geçen ay tohum ekmiştim. Geçenlerde seyreltip, bazılarını şaşırttım. 20-25 cm. aralıklarla diktim. Yağmur yağmadıysa haftada 1 defa suluyorum. Bu aralar havalar sıcak ve güneşli. Marullar saat 1'e kadar güneş görüyorlar. Bu gelişmelerini nasıl etkiler? Daha az ya da çok güneş alan bir yere mi ekmeliyim?
Yağ marulları Limon'un yaptığı gibi bağladım. Bu baş marullarda bağlama yapılmıyor demek ki.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2010, 15:04   #24
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 62
Arkadaşlar,
Marulu saksıda yetiştirmek istiyorum.
1-Saksı çapı (Her saksıda 1 adet marul için.)
2-Saksı derinliği
3-Saksı toprağının özellikleri hakkında bilgi sahibi olanlardan yardım bekliyorum.

mbordinc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2011, 13:36   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 62
Bilgili arkadaşlardan , bilgi bekliyorum.
Saygılarımla.

mbordinc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2011, 16:28   #26
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
20*20cm ebatlarında bir saksı ve zengin humuslu bahçe toprağı bu iş için uygun olur.

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2011, 08:59   #27
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 62
Teşekkürler dermana.

mbordinc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2011, 23:13   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-11-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 617
sayın mbordinç,
marullardan 2 tanesini tohumluk ayırın, bir daha marul tohumuna para vermezsiniz. kimbilir, belki çok tohum elde ederseniz, burada paylaşırsınız...
saygılar

eozen81 beğendi.
mavikartal5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2011, 19:29   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Antalya
Mesajlar: 17
selam,

naçizane bir sorum olacak:

"Ekim nöbeti uygulanmalı (Domates, baklagiller, mısır, ıspanak, pancar, havuç)"

bu ibare, bir hasat marul alındıktan sonra, tekrar aynı toprak kullanılacak ise parantez içindekilerden biri ekilmeli / dikilmeli (fidedir belki) anlamına mı gelmektedir?

A) Evet, elbette
B) Hayır, ne alakası var
C) EC'si mundar olmuştur, sülfürik asit damlatın


Düzenleyen hakikitosunpasa : 09-03-2011 saat 04:06 Neden: sülfirik
hakikitosunpasa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2011, 11:05   #30
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
kırmızı kıvrcık yetiştiren varmı!!

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025