agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni42Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-04-2010, 20:48   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-04-2009
Sevgili Lilinin bahcesi cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Artik o fidelere gitti gozuyle bakiyorum ancak yine de bir umit diye bu sefer geceleri naylon ortuyorum ustlerine. Bakalim ne olacak.

Simdi de sizlerle ektigim tohumlarimi ve ileride olacak ve simdiden hazirlamaya basladigim bahcemi paylasmak istiyorum. Lutfen goruslerinizi onerilerini benden esirgemeyiniz. Ne de olsa bu sene ilk defa bir bahce yapiyorum ve ilk defa biseyler cimlendiriyorum.

Ilk goruntulerim bugun cimlenmek uzere ektiklerim. Biber(baska tohum), salatalik, kabak, fasulye ve bezelye. Butun tohumlari ayni derinlikte diktim. Hemen hemen 1 santim kadar. Uzerlerini strec film ile de kapadim. Simdilik garajda duruyorlar. Orasi hem epeyce karanlik hem de sicak oluyor. Umarim biseyler ortaya cikar.

Viyol 1
Viyol 2

Bu resmim de mini seram. Icerisinde iki viyol domates ve bir viyol biber var. Alttaki saksida da basilicum.

Seram

Burada bir sorum olacak. Domates fidelerim gayat guzel gorunuyorlar ancak biberlerde biraz sorun var. 1 hafta gecti ekeli ve ortaya cikan manzara su:

Manzara:

Gordugunuz gibi o kadar bardaktaki 3 erli ektigim tohumlardan sadece ve sadece 1 tanesi guzelce sivrildi ve cikti. Sizce bu sorun tohumlardan olabilir mi? Herhangi bir cevresel faktorden olsa bu tohum neden ciksin. Diger bardaklarda tek tuk soyle bir goruntu de var.

Goruntu:

Dun yeni biber tohumu aldim ve bugun ektim. Artik haftaya bakacagiz
Bu da seradaki bir bardak ornek domatesim:

Domates:

Simdi farkettim, ustteki domates resminde yaprak uclarinda sararma olmus. Acaba ilk yapraklar vazifelerini tamamliyorlar diyemi? Simdi gidip bakacagim

Bu goruntu de ektigim tohumlarin gelecekteki asil yerleri. Ne cok gunes ne cok seri.

Bahce:

Yukarida da belirttigim gibi, her turlu gorus ve onerilerinize acigim. Sunu soyle yapsaydin keske ya da sunu soyle yap diyebileceginiz her turlu dusunceyi yaziniz lutfen. Sonucta ben de acemiyim ve yardima ihtiyacim var.

Simdiden tesekkur ederim.

koliva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2010, 22:32   #2
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Sayın Koliva
Çimlenen domatesleriniz gayet iyi ve sağlıklı durumda. Hava ya da çimlenme ortamı sıcaklığı domatesler için çok önemli. Çimlenenlerin ilk yaprakları yere paralel hale gelince şaşırtabilirsiniz. Topraktan çıkardıklarınızı hafifçe çırparak üstündeki çimlenme toprağını dökün. Kökleri görün. Küçük fideleri sıkmadan tutun. Yeni toprağa şaşırtın. Birinci gün hafif bir baygınlık geçirseler de ertesi gün canlanırlar. Kolaylıklar, sıcak hava ve bol mahsul diliyorum.

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2010, 21:58   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Viyollerdeki streçlere havalandırma deliği açarsanız iyi olur diye düşünüyorum.

Biberler geç çimleniyor, merak etmeyin. Denemedim ama bir süre aspirinli suda bekletmek çimlenmeyi hızlandırıyormuş.

Elinize sağlık, umarım hepsinin meyvelerini de görürsünüz.

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2010, 22:37   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-09-2007
Bu gün bahçeye domates, biber ve patlıcan fideleri dikildi. Ayrıca köşelere de börülce ekildi.

Düzenleyen hosseda : 14-06-2010 saat 18:30
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 08:53   #5
Ağaçsever

Merhaba,

Onceki yazimda dile getirdigim gibi, hazir aldigim domates fidelerini bahceye dikmistim. Ilk defa bu isi yaptigimdan ve bilmedigimden dolayi bunu nisanin ortasinda yapmistim ve takdir edersiniz ki soguktan neredeyse olmek uzerelerdi. O zamandan sonra uzerlerini gece naylonla ortmek ve gunduzleri acmak kosuluyla bir sera gibi korumaya aldim. Ancak bu bitkileri gozden cikarmistim. Nasilsa tohumdan ektigim fideler yetisiyordu arkadan

Simdiki durumlarina baktigimda duvar tarafinda olanlar sanki kurtarmis gibiler. Gayet yesil duruyorlar. Hic sulama yapmiyorum. Zira yagmur yagiyor arada, o yetiyor sanirim.

Resimlere bakarsaniz uzerlerinde kucuk kucuk cicekler olusmaya basladi. Ancak fidelerin boyu 40 cm var yok. Sizce bu cicekleri simdiden koparmam gerekir mi? Hani cicege vermesin hemen biraz daha gelissin diye. Resimlere bakarak bir oneride bulunabilir misiniz? Cicekleri kirmizi daireye aldim. Cok tesekkurler.

Resim 1
Resim 2
Resim 3

Eski 05-05-2010, 09:52   #6
Yeni Üye

feriha59's Avatar

Giriş Tarihi: 06-04-2010
Domatesin çiçekleri kopartılmaz. Bence sizin asıl yapmanız gereken "koltuklama" denilen işlem. Bu da nedir? Bi kere resimlerinizde daha sarımsı görünen alttaki 2-3 dalı tamamen kopartıp atmak. Ayrıca şimdi başlayıp devamlı olarak yapmanız gereken: ana gövde-çıkan dal arasından tekrar filizlenip çıkan küçük dalcıklar. Domatesin asıl kuvvetini alanlar bunlardır. Ana gövdeyle düz veya dar açı oluşturacak şekilde çıkan dallar var, bunların arasından gövdeyle dalın bitiştiği yerden çıkan yeni küçük dallar, bunlara sakın acımayın, kopartıp atın. Ana gövde-çiçekler-meyveler asıl o zaman güçlenir. Kolay gelsin

feriha59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 10:01   #7
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feriha59 Mesajı Göster
Domatesin çiçekleri kopartılmaz. Bence sizin asıl yapmanız gereken "koltuklama" denilen işlem. Bu da nedir? Bi kere resimlerinizde daha sarımsı görünen alttaki 2-3 dalı tamamen kopartıp atmak. Ayrıca şimdi başlayıp devamlı olarak yapmanız gereken: ana gövde-çıkan dal arasından tekrar filizlenip çıkan küçük dalcıklar. Domatesin asıl kuvvetini alanlar bunlardır. Ana gövdeyle düz veya dar açı oluşturacak şekilde çıkan dallar var, bunların arasından gövdeyle dalın bitiştiği yerden çıkan yeni küçük dallar, bunlara sakın acımayın, kopartıp atın. Ana gövde-çiçekler-meyveler asıl o zaman güçlenir. Kolay gelsin
Hizli cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Dediklerinizi onaylamak babinda asagidaki resimde mavi ile isarediklerim kopartilacak olanlardir degil mi?

Resim

Eski 05-05-2010, 10:40   #8
Yeni Üye

feriha59's Avatar

Aynen öyle, bütün maviler çöpe Ayrıca üst dalların arasından çıkan dalcıklar da "koltuklanacak".

Eski 05-05-2010, 22:08   #9
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feriha59 Mesajı Göster
Aynen öyle, bütün maviler çöpe Ayrıca üst dalların arasından çıkan dalcıklar da "koltuklanacak".
Peki bu alt dallari kestikten sonra fidanin dibine 5-10 cm toprak eklesem oralardan kok cikar mi? Bunu yapsam faydasi olur mu?

Eski 06-05-2010, 06:57   #10
Ağaç Dostu

Buna boğaz doldurma deniyor, domateste yapılır

Eski 06-05-2010, 09:15   #11
Yeni Üye

feriha59's Avatar

Evet, Sn.verdoque'nun dediği gibi buna boğaz doldurma deniyor ve kesinlikle yapmanız lazım. Damla sulama yapıyorsanız zaten bildiğiniz gibi sulanacak da eğer yapmıyorsanız iki domates sırası arasına (kökleri toprakla iyice doldurulmuş, kubbeler şekilde her taraftan ana gövdenin alt kısmı o kırdığınız sarımsı yaprakların yerlerine kadar toprağa gömülü olmalı) çapayla kazacağınız su yolundan sulamalısınız. Yani kökleri (boğazları) toprakla doldurulmuş domatesin köküne bir daha su verilmez, takriben domates köküne 15-20 cm uzaklıkta kalan ve kanal şekilde akan bol suyla (bu kanal dolup beyaz köpükler oluşacak şekilde bol suyla) sulanır. Yani siz dometesleri sularken, kanalları doldurma işlemi yapacaksınız resmen, domateslerin kökleri sularını ordan alacaklar, boğazlar sudan hiç bir zarar görmeyecek ve "kubbeler bozulmayacak"

Eski 06-05-2010, 09:36   #12
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Koltuk budamasıyla ilgili ayrıntılı ve en doğru bilgi e-dergimizde var. Çok işinize yarayacağını düşünüyorum. Bilinen yanlışlardan biri koltuk budamasının o sizin maviyle işaretlediğiniz büyük yaprakların budanması sanılması. Oysa budanması gereken yer o yaprağın ana gövde ile birleştiği yerden çıkan kısımdır. Fotoğraflar ve Selahattin Bey çok güzel anlatıyor.
http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 20:57   #13
aer
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2007
Sebze adasına dikmiş olduğum subarctic cinsi domateslerim tomurcuklandı, 1-2 gün içinde çiçeklerini açar gibi. Acaba tozlanması için nem ve ısı yeterli midir?

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2010, 07:46   #14
Ağaçsever

Merhaba,

Cok onceden ektigim ve bir kenara koyup unuttugum(gec ciktiklari icin) biber fidelerimin arasindan bence biber fidesine benzemeyen ancak emin de olamadigim baska fideler cikmis. Lutfen bana bunlarin biber olup olmadiklarini soyleyebilir misiniz?

Eklenen Resimler

Eski 13-05-2010, 21:23   #15
aer
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2007
Sayın koliva, ben sadece 2. fotografta çimlenmiş biber görebildim. O da tespitiniz değil , yanındaki sivri yapraklı olan diye düşünüyorum. Uzman arkadaşlara da doğrulatmak gerekir. Kolay gelsin.

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2010, 22:05   #16
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-12-2009
Galeri: 4
Name:  ersin6 003.jpg
Views: 1335
Size:  31.5 KB

Name:  ersin6 004.JPG
Views: 1298
Size:  69.7 KB

Arkadaşlar,

Tek olarak görülen sebze ada ma özellikle pembe domates ektim. Fransız kadifeler, etrafındaki sarımsaklar ve uğur böceklerini çağıracak maydanozlar la ayrıca arka bölüme ekilmiş salatalık(hıyar) larla çok karışık görünüyor değilmi? Ölçüleri 1x2 metre. Burada bir deneme yapmak istiyorum. Bazı domates tohumlarını direkt buraya diktim. Şimdi hatırlamadığım bilimsel bir araştırmadan şaşırtma yapmadan yerinde yapılan yetiştirmenin daha verimli olabileceğini okumuştum. İnanmak zor ama dene gör yapacağım. Bu amaçla alçak görülen PP borularının üzerini iki kat naylon ile kapatıp çimlenme yaptım. Tüm tohumlar çimlendi. (kadifeler ve salatalıklar dahil)

Yanlarda bulunan siyah borular iki metrelik tak şeklinde askı boruları. Onun arka tarafına voleybol ağı, önüne de domatesleri asacağım ipleri bağlayacağım.

Diğer foto ise 6 bölümlü sebze adalarım. Ölçüleri 215x165 cm. Oraya da diğer domatesleri, biberleri, patlıcanları ekeceğim. PP borularının yükseklikleri 230 cm. Bunlara da salatalık ve domatesleri asacağım.

Ön sağda bulunan iki bölüm ıtırlı bitkilere ayrıldı. Maydanoz, tere, reyhan gibi. Sağ ortada ise her tarafa yayılması sebebiyle başımın derdi(ama vazgeçemediğim) nanelerim.

Yeni emekliliğim nedeniyle bahçemle daha fazla ilgilenebiliyorum.

Her şey gönlünüzce olsun.

OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 09:06   #17
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-04-2010
Bu sabah bahçede açmış kabak çiçeklerini topladım. Bütün çiçekler erkek sadece 2 çiçek dişi 2 cm kadar olmuş kabaklar.
Dişi çiçek neden oluşmuyor acaba, dikkat ettimde gece açan çiçek ertesi gece açmıyor dökülüyor. Fırsatı kaçırmayıp sabah erken topladım çiçekleri (Bu akşam menüde kabak çiçeği dolması var.)

Annem değişik bir fasülye tohumu vermişti, 2-3 parmak eninde oluyormuş, 6 7 kök var bakalım ne kadar büyüyecek, şimdilik iyi durumdalar. Balkabakları bugün ilk çiçeğini verdi,ama oda erkek çiçek hemen menüye dahil ettim.
Tatlı sivri biber ve 7-8 tane süs biberi geçen pazar kahvaltı sofrasında törenle yendi ve sezon açılmış oldu.

sibelin bahcesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 09:56   #18
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Biz fideleri daha yeni dikerken siz ürünleri toplamaya başlamışsınız, ne güzel.

Eski 15-05-2010, 10:47   #19
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-04-2010
Sevgili limon, adananın sıcağından hep şikayet ediyoruz ama ,sebze ekerken bir çok yerden avantajlı oluyoruz. eee nede olsa adanalıyık allahın adamıyık dimi ama

sibelin bahcesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2010, 19:34   #20
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

4,30 metrekarelik sebze bahçem bu sene çok zengin oldu. Ustalardan çok şey öğrendik. Patates, roka, maydanoz, nane, mısır, fasulye, domates, biber, şampiyon bal kabağı ve süs kabağı, tabii ki kadife çiçekleri, fesleğen, reyhan, sarmısak, soğan yerlerini aldı. Nane ve rokayı yemeye başladık. Diğerleri henüz gelişiyorlar.

Eklenen Resimler

Eski 03-06-2010, 20:06   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-12-2009
Galeri: 4
Şaşırtmasız

Sayın arkadaşlar,

1116 da yaklaşık 15 gün önce çekilmiş tek sebze adamın bugünkü durumu ilk fotoğraftır. Tohumların hepsini şaşırtmasız olarak çimlendirmiştim. İkinci fotoğrafta ise şaşırtma yaptığım domates ve biber fideleri mevcut. Şimdilik şaşırtmasız fideler daha canlı ve büyük görünüyorlar. Daha sonra verim ve büyüme açısından fark nasıl olacak çok merak ediyorum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen OSMAN45 : 04-06-2010 saat 20:50
OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2010, 15:04   #22
Yeni Üye

Hepinizi tebrik ediyorum.

balikci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2010, 15:06   #23
Yeni Üye

Havalar açsın da bende fotoğraflayım bahçemi

balikci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2010, 19:09   #24
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
En hızlı gelişen "kabaklı ada" oldu. Kenara dikili domatesler kabak yapraklarıyla boğuşuyor, hızları beni korkuttu, yolu kapatıp yan adaya bile geçebilirler.

Çok bol çiçek, aralarda da parmak kadar kabaklar var. On gündür dereotu, çilek, kekik, nane alıyorum, haftaya da kabak ilave olacak. İlk açan meyvesiz çiçeği, kahvaltı masasında vazoya koydum

Name:  606a2.jpg
Views: 1278
Size:  63.1 KB

Name:  606a1.jpg
Views: 1217
Size:  47.1 KB

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2010, 22:28   #25
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Bugün Ankara'da ceviz iriliğinde dolu yağışı oldu. Gözümün önünde domatesleri biçti. Ağır hasar aldılar. Bal kabağı yaprakları kurşunla delinmiş gibi. Süs kabakları da öyle. Diğer bitkilerde çok hasar yok. Biz hobi amaçlı yetiştiriciyiz. Büyük alanları ekenlerin işi çok zor. Gerçi büyükler Ankara'da 50 yıldır böyle dolu olmadığını söylüyorlar. Aman bitkilerinize iyi bakın.

Eski 07-06-2010, 07:48   #26
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Kiraz, kabakların yaprakları ne kadar sağlıklı, süs bitkisini aratmıyor güzelliğiyle.

k donmez, geçmiş olsun, sabah haberlerinde seyrettim, arabaların camlarını bile kırmış. Neyse ki Amerikada'ki gibi hortumumuz yok. Orada da fırtına sezonu başlamış. İstanbul ise serinledi bol yağış var, bitkilerin değmeyin keyfine. (bugünkü hava durumu benden )

Henüz sebze bahçeme bakmadım ama epey uzayan domatesleri henüz sırıklara bağlamamıştım, kesin yere yatmışlardır.

Eski 07-06-2010, 08:46   #27
Ağaç Dostu

Ankaralılara çok geçmiş olsun. Bizim tarafta yağmadı ama arkadaşlardan duyduğum araçlarda hasar çok, yumruk büyüklüğünde yağdı diyenler var.

Eski 07-06-2010, 14:43   #28
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Dünkü dolu yağışından birkaç fotoğraf. Domates dallarında kırılmalar oldu ancak gövdeler şimdilik sağlam. Kabak yaprakları hasarlı. Umarım gelişmelerini engellemez.

Eklenen Resimler

Eski 07-06-2010, 15:52   #29
Ağaçsever

inebolu's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2010
Köydeki tarlamızda şuan mısır,fasulye,domates,salatalık,biber,kabak ve ayrıca maydadoz,marul,taze soğan,dere otu gibi şeyler var.
Bende birkaç gün sonra gidiyorum. Geç kalmış olsamda 60 tane domates 30 tane
bamya 30 tane patlıcan yaklaşık 10 kiloda patates dikeceğim inşallah.
Gitmek için sabırsızlanıyorum. 3 ay boyunca kalacağım ama şimdiden nasıl İstanbul'a döneceğim diye düşünür durumdayım.

inebolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2010, 20:15   #30
Ağaç Dostu

arb73's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2006
Bu hafta sonu bizim bahçedeki son durum

Eklenen Resimler

arb73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025