agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni213Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-01-2013, 09:22   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Linkte verilenlere göre ikisi de sizin istediğiniz gibi hemen tane bağlamıyormuş. Sakız Türkiye'de daha fazla ekiliyor diye biliyorum.
ben de oyle dusunmustum... ama lezzet olarak hangisi tercih etmeli hicbir fikrim yok... fikriniz varsa duymak isterim.

bir de şu aralar mi eksem yoksa 1-1,5 ay daha beklesem mi istanbul sartlarinda... ne dersiniz.

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2013, 13:06   #2
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Lezzet olarak bir fikrim yok. Pek sevmem zaten baklayı. Adana'da çok erkenciler eylül-ekim gibi ekiliyor ovada. Kuzey ve yüksek yerler için aynı şey geçerli değil tabi ki. İstanbul için sanırım mart başı uygun olur bahar ekimi için.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2013, 21:45   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
şöyle birsey duydum.
baklayi az sula cabuk taneye gitsin
cok sula gec tanelensin..
dogru mudur ?

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2013, 21:42   #4
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Çabuk taneye geleceği doğru olabilir ama hem kalite hem verim düşük olur. Bitki ve baklalar zayıf kalır.

MeyveliTepe beğendi.
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2014, 13:44   #5
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Yaklaşık 1 ay önce ektiğim tohumlar çimlenmeye başlamış. Topraktan kafasını çıkaran 8 tane bakla gördüm

Name:  bakla.jpg
Views: 1479
Size:  61.0 KB

30-35 adet ekmiştim galiba. Yağmur yağıyor, bir kaç tanesi daha kafasını çıkarmak için uğraş içindeydi


Düzenleyen limon_sever : 09-03-2014 saat 16:49 Neden: Foto eklendi
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2014, 15:00   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
aralık sonu ekilen baklalarım.. yanına bi yoğurt tamamdır


Name:  IMG_1629 3.jpg
Views: 1461
Size:  44.4 KB

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2014, 10:37   #7
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
Elinize sağlık harika görünüyorlar.Bir saksıya kaç adet ektiniz acaba?

Milla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2014, 06:52   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aercan Mesajı Göster
Taze yapraklarından sarımsak limon zeytinyağı tam mezelik
sevgili aercan bunu geçen sene duymuştum ve deneyecektim ama cesaret edememiştim. siz de hatırlatınca sanırım önümüzdeki günlerde deneyeceğim


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Milla Mesajı Göster
Elinize sağlık harika görünüyorlar.Bir saksıya kaç adet ektiniz acaba?
sn. Milla; çok teşekkür ederim. gördüğünüz saksılarda birer tohum var. daha büyük saksılarda ikişer.
(onlar foto da yok).

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2014, 09:48   #9
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
Ben de bu gün ekeceğim.Baklayı daha önce bahçede yetiştirmiştim ve çok iyi verim almıştım.Fakat bu sene saksıya ekmek zorundayım.İnşallah sizinkiler gibi güçlü ve güzel olurlar.Kolay gelsin.

Milla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2014, 12:14   #10
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Benim baklalar yarı gölge, hatta gölge ağırlıklı bir yerdeler. Acaba meyve tutumunu etkiler mi?

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2014, 09:58   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: muğla
Mesajlar: 30
Taze yapraklarından sarımsak limon zeytinyağı tam mezelik

guppy beğendi.
aercan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2014, 19:24   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
inşallah sn Milla.. ben geçen sene de yine aralık gibi ekmiştim gayet de başarılı ve sorunsuz olmuştu. şimdilerde istanbul'da saksıya ekince ne olur çok emin değilim sulama ve sıcaklık açısından. istanbulda saksıya ekim için biraz geç olabilir. bakla bahar ekimi konusunda tecrübeli değilim bir araştırın derim.

sn limon_sever baklagillerin ılıman iklim sevdiği söylenir. siz şubat başı ekmişsiniz sanırım. çimlenme olmuş. ben olsam bu aralar güneşte tutar kontrollü sulama yapar gözlemlerdim. meyve bağlama döneminde çok sıcak olursa yarı gölgeye almayı tercih ederdim ama dediğim gibi iki seferdir aralık ayında ektiğimden sizin durumunuzda hangisinin doğru olacağindan emin değilim.. deneyip gözlemlemek bir çözüm olsa gerek.
şuralara bir bakın derim.

Bakla Yetiştiriciliği - Bakla Üretimi
BAKLASI YENLEN SEBZELER (FASULYE, BEZELYE, BAKLA) - Tarm Ktphanesi

limon_sever beğendi.
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2014, 19:06   #13
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Çapa zamanına daha var mı?

Name:  bakla.jpg
Views: 1585
Size:  74.3 KB

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2014, 21:18   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
baklaların son hali..

Name:  IMG_1633 2.jpg
Views: 1359
Size:  56.1 KB

Name:  IMG_1634 2.jpg
Views: 1320
Size:  50.6 KB

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2014, 13:41   #15
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Benim baklalar da böyle...

Name:  bakla.jpg
Views: 1503
Size:  70.3 KB

Yağmurlar geçince toprak kurursa çapa yapılacak...

Taşlıbahçe ve sevoş beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2014, 21:18   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
soğanları kavurmaya başladım..

Name:  b1 2.jpg
Views: 1543
Size:  45.1 KB

Name:  b2 2.jpg
Views: 1504
Size:  50.4 KB

Name:  b3 2.jpg
Views: 1486
Size:  48.1 KB

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2014, 06:39   #17
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Cesit nedir? Sakız mi?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik Mesajı Göster
soğanları kavurmaya başladım..

Eklenti 482783

Eklenti 482784

Eklenti 482785

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2014, 21:23   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
bu arada hiç bilmiyordum.. araştırırken öğrendim.. gerekli görülürse çiçeklenme sonrası tepe alma işlemi yapılıyormuş baklada . boya gitmesin meyveye gitsin diye.. 3 gün önce hepsinin tepesini kopardım. sanıyorum işe yaradı.

limon_sever ve Ahu_E beğendi.
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2014, 16:49   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
Açıkçası bilmiyorum. Organik bakla tohumu diye iki sene önce almıştım. Bunlar geçen senenin ürülerinden aldığım tohumlardan 22 kök. Taze bakla olarak tüketiyorum ve çok lezzetli. Kılçık da yok

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2014, 02:14   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
ilk mahsul iki gün sonra az daha ekleyip tencereye. dereotu da terastan.

Name:  IMG_1641 2.jpg
Views: 1301
Size:  43.7 KB

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2014, 06:46   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
dünün hasadı, üçte biri zeytinyaglı oldu, gerisi deep freez'e.

Name:  IMG_1744 2.jpg
Views: 1254
Size:  43.8 KB

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 09:36   #22
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Talking

Nisanın son haftası Taşlıbahçe'nin ilk bakla hasadını yaptık
Name:  DSC_9260.jpg
Views: 1230
Size:  72.4 KB
Kasım ayında ektiğimiz baklalar tam yemeklik kıvama gelmişlerdi.

Name:  DSC_9281.jpg
Views: 2059
Size:  69.7 KB

Bu yatağın ekimi ise biçilecekleri için sık bir biçimde şubat ayında yapıldı, henüz çiçekteler. Yan tarafında görünen daha boylular ise ekim ayında ekildiler ve şu an baklalarının boyları genellikle 20-25 cm civarında. Çiçekte olanları biçtik ve domates, biber, patlıcan fidelerini diktik. Dibinden biçilen baklaları toprağa karıştırmak isterdim ancak en fazla bir hafta sonrasında diğer fideleri dikmemiz gerekiyordu ve bu zamanın yetersiz olduğunu düşündüm, yine de sevgili "Meyvelitepe"ye danıştım, aynı fikirdeydik, yaprak ve saplar komposta gitti, kökler ve köklerdeki azot bezeleri toprakta kaldı.

Name:  DSC_9318.jpg
Views: 1243
Size:  54.9 KB

Biçilmeden önce bir görüntü daha, biçmek zor oldu, diplerinden kesip alma eyleminin kendisinden değil "kıymak" eyleminden bahsediyorum, zor olan buydu. Daha ötede de kızım ve yeğenimin plastik de olsa tarım araçları için kavgaları görünüyor

Name:  DSC_9242.jpg
Views: 1238
Size:  61.0 KB

Farklı açıdan bir fotoğraf daha...


Düzenleyen Taşlıbahçe : 09-05-2014 saat 09:38 Neden: smilies
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 09:42   #23
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Name:  DSC_9264.jpg
Views: 1260
Size:  41.8 KB

Körpe olanlarla bir hafta boyunca her gün bakla pişti evde

Name:  DSC_9327.jpg
Views: 1246
Size:  67.4 KB

İlk hasat

Name:  DSC_9331.jpg
Views: 1260
Size:  77.6 KB

Ve hasadın artistik hali

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2014, 15:14   #24
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
Herşey evvelki kışın ortasında canımın bakla çekmesi ile başladı. Evvelki senelerde üzeri tüylü diye boğazıma takıldığından bakla yiyemeyen ben, bahçe işleri ile uğraşmaya başladıktan sonra birden canı bakla çeker olmaya başlamıştım. Körpecik dalından olunca üzerindeki tüyler hissedilmiyor pek.

Bu sepet İstanbul'daki bahcedenn. Annem nasıl olsa köye de ekti diye pek fazla ekmedim. Gene de 3 pişirim topladık.

Name:  30 Nisan I.jpg
Views: 1186
Size:  45.6 KB

Boyları 1 karışı geçse de körpecikler...
Name:  30 Nisan II.jpg
Views: 1251
Size:  54.7 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2014, 15:21   #25
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
Bunlar da Kırlareli'ndeki bahcedenn...

Bahçe sınırına ekilmiş 10-15 metrelik bakla bize yetti de arttı bile.
Name:  Bakla I.jpg
Views: 2130
Size:  64.4 KB
Name:  Bakla II.jpg
Views: 1583
Size:  55.9 KB
Name:  Bakla III.jpg
Views: 1263
Size:  52.6 KB

Toplanan baklalar İstanbul'a gelir gelmez kavrulup doğru no-frost a atıldı. Artık kışın ortasında canım bakla çekse de sorun yok.
Name:  Bakla IV.jpg
Views: 1198
Size:  45.4 KB

Baklanın yanında sarımsaklı yoğurt ta lazım tabii ki. O da hemen yanıbaşında baklanın.
Name:  Bakla ve Sarımsak.jpg
Views: 1339
Size:  63.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2014, 02:10   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
sn bahcedenn afiyetler olsun..

ben taze baklanın fazlasını iki türlü saklamayı denedim bu sene. biri blanch yöntemi.. belki biliyorsunuzdur, (bakla için) iki dakika kaynar suda tutup iki dakika buzlu suya koyma sonra kurulayıp dondurma.. digeri direk hiç işleme tutmadan ayıklayıp yıkayıp kurulayıp dondurma.

blanch'i geçen sene zaten yapmıştım, üç dakika tutmuştum ve sorun olmamıştı.. ama bana sanki az da olsa pişirip saklamak lezzetinden kaybettiriyor gibi gelmişti.

diğerini ilk defa deniyorum. görüntüde blanch edilmeyenler de gayet başarılı duruyor şımdilik. ama sonuçları yiyince göreceğiz.

bahcedenn beğendi.
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2014, 13:53   #27
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik Mesajı Göster
sn bahcedenn afiyetler olsun..

ben taze baklanın fazlasını iki türlü saklamayı denedim bu sene. biri blanch yöntemi.. belki biliyorsunuzdur, (bakla için) iki dakika kaynar suda tutup iki dakika buzlu suya koyma sonra kurulayıp dondurma.. digeri direk hiç işleme tutmadan ayıklayıp yıkayıp kurulayıp dondurma.

blanch'i geçen sene zaten yapmıştım, üç dakika tutmuştum ve sorun olmamıştı.. ama bana sanki az da olsa pişirip saklamak lezzetinden kaybettiriyor gibi gelmişti.

diğerini ilk defa deniyorum. görüntüde blanch edilmeyenler de gayet başarılı duruyor şımdilik. ama sonuçları yiyince göreceğiz.
Teşekkürler Sn. antihistaminik, sizlere de afiyetler olsun.

Valide Hanım hiç işleme tutmadan ayıklayıp yıkayıp kurulayıp dondurma işlemini tercih etmiyor. Blanch yöntemi ile baklayı saklamayı da hiç denemedik. Bu vesile ile bir sonraki hasatta Valide Hanım ikna olursa bir pişirimlik te olsa deneyebiliriz.

Bir tanıdığımızdan yeni öğrendik. Dediğiniz bu işlem ıspanak için lezzet bakımından çok başarılı oluyormuş. Kavrulup no-frost a atılan ıspanaklar no-frosttan çıkarıldıklarında haliyle yağ kokuyormuş. Fakat ıspanaklarda da deneyemedik bu işlemi. Hasat ettiğimiz 8 çöp poşedi ıspanağı dağıta dağıta bir hal olduk. Allahtan aile apartmanında yaşıyoruz da her kapıya 1 poşet bıraktık. Buna rağmen ıspanağı kavurmadan yani hiç işleme tutmadan ayıklayıp yıkayıp kurulayıp dondurma işlemini kavrulmayanlar kavrulanlara oranla çok yer kapladığından ötürü yapamadık. Tabi baklada böyle bir sorun olmasa da Valide Hanım yine de kendi bildiğini yapıyor.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2014, 19:43   #28
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Bu şaşkınları bugün topladım...

Name:  bakla.jpg
Views: 1324
Size:  31.8 KB

01.07.2014
Geçen ay böyle dökseydi her gün yiyebilirdik. Neyse bakalım.
Name:  bakla_.jpg
Views: 1295
Size:  51.0 KB


Düzenleyen limon_sever : 01-07-2014 saat 11:57
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2014, 15:28   #29
Yeni Üye
 
fatmaözdemir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
merhabalar; Tetasımdaki saksılarda bir kaç kök baklam var ancak 3 gün önce olan fırtınadan sonra birinin yapraklarında siyah siyah lekeler oluştu. Acaba yapraklarımı zarar gördü yoksa bir hastalık olabilirmi? Şimdiden teşekkürler..

fatmaözdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2014, 04:26   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
bakla ekme zamanı geldi dostlar..
bu sene geçen seneye göre daha erken ekeceğim bakalım ne olacak

bahcedenn ve kerkenez beğendi.
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025