![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili adanatarımhane; Salatalıkları tohumdan yetiştirdim. Anadolu tohumculuğun "Murat F1" tohumundan ektim. Dediğiniz gibi multi, hibrit çeşit. Hep dişi çiçek veriyor. Ama bu sene bir tanesi 2-3 tane erkek çiçek vermiş. Geçen sene hiç vermemişti ![]() Zaten kısa sürede çimleniyorlar biliyorsunuz. Ama büyük saksıdakilerin(2 kök olan) pek tadı yok gibi. Memleketimiz baya nemli olduğu için, salatalıklar hemen mantari hastalıklara yakalanıyorlar. Biliyorsunuz, salatalık hastalandığı zaman kurtarmak çok güç oluyor. Geçtiğimiz yıllarda küllenme ve mildiyöden çok çektim. Bu sene ise, sadece mildiyö başlangıcına tanık oldum. Mantar ve zararlılar için rutin olarak ilaçlama yapıyorum. Yaptıklarımı şöyle özetleyeyim; İlaçlama; 2 güne bir bakırlı preparat + sulandırılabilir(WG) kükürt karışımı ile mantar mücadelesi. Haftada bir acetamiprit(insektisit) ile zararlı mücadelesi. Acetamiprit, belki biliyorsunuzdur, buralarda pek kullanılıyor. Sistemik bir pestisit. Bitkinin özsuyuna geçtiği için, her noktada ki bitleri öldürüyor ve 1 hafta rahat ediyorum. Zaten kükürt kırmızı örümceğe de etkili biliyorsunuz. Böylelikle hastalık, zararlı mücadelesini yapmış oluyorum. Ama ben bir yanılgıya düştüm. Sulandırılabilir kükürtle bakırlı preparatın üzerinde 15 güne bir ilaçlamanın sebzeler için yeterli olacağı yazıyordu. Bende buna itimat ederek rahat davrandım fakat ilaçlama kâfi gelmedi. Daha sonra ilaçlamayı 2 güne bir çıkarttım. Ama bu rahat davranışımdan dolayı biraz mildiyö başladı bile. Şu anda resmen mücadele ediyorum. Gübreleme; İlkbaharda saksı harçlarını döküp, yeniden hazırlarken; güvercin gübresi ile gübreleme yapmıştım. Ama tabii ki bu yetmez, salatalık o besini 1 haftada harcar zaten ![]() Fideler biraz büyüyünce 18-8-25 NPK gübresi ile gübreledim. Bu gübrelemeden 2 sulama sonra toprağın Ph'ını düşürmek için limontuzu(sitrik asit) ile suladım. Zaten ondan sonra hızlıca gelişmeye başladılar. Kimyasal gübreden de daha iyi yararlandılar bu sayede tabii. Malesef sularımız çok kireçli. Onun için saksı harcı hemen alkalileşip, üzeri beyaz beyaz kireç tabakası oluyor. Bende böyle limon tuzuyla toprak Ph'ını dengeliyorum sürekli. Daha sonra "Bionur" adında bir organik, mikrobiyal gübreden verdim. Çünkü; malum biliyorsunuz, sürekli kimyasala dayalı gübrelemede toprak kısa sürede çoraklaşıyor. Özellikle saksıda bu olay daha çabuk gerçekleşiyor. Şu anda ise normal sulamalarını yaptım ve bir sonraki sulamada 4-6-8 NPK+ME gübresiyle gübreleme yapacağım. Bu gübre çiçek açan bitkiler için yapı markette satılan gübrelerden. Bu gübreyi sebzelerimde kullanmayı seviyorum. Çünkü; içerisinde fülvik asitle şelatlı iz elementlerini de barındırıyor. Böylelikle sebzeler daha hızlı ve sağlam yetişiyorlar. Kısa sürede fark bariz şekilde ortaya çıkıyor ![]() Birde salatalıkların sulaması çok önemli. Toprağını tam ıslatmadan sürekli nemli tuttuğumuz takdirde, çok daha iyi gelişiyorlar ![]() İşte yaptıklarım bunlar. Salatalık yetiştirmek zor ama bir o kadar da zevkli ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
|
|