![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Moderatör
|
Sn. birnefestoprak partenokarpik kendi kendine tozlaşan demek değil. Tozlanma ya da döllenme olmadan tohumsuz meyve oluşturan çeşitlere partenokarpik çeşitler diyoruz. Seralarda ekilen bütün hıyar çeşitleri partenokarpiktir yani tohum yoktur meyvelerde zaten tohum olması istenmez olur da arılar tozlaşma yoluyla meyve elde edilen bir çeşitten polen taşırlarsa partenokarpik meyvelerin şekli bozlulabilir bu da istenmez. Partenokarpik çeşitler genel olarak normal şartlar altında erkek çiçek açmazlar sadece dişi çiçek açarlar. Hülya Hanım'ın hıyarları ise sizin dediğiniz gibi tozlayıcıya ihtiyaç duyuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2011
|
Dışardan tozlanmaya ihtiyaç duyan çeşitlere mix çeşitler deriz, böcekler vey.a rüzgar yoluyla döllenirler. Ancak günümüzde bu çeşitler pek satılmayan demode olmuş çeşitlerdir. Partenokarpik çeşitlerde erkek çiçek oluşumu sadece stres şartlarında oluşur (aşırı kuraklık, tuzluluk, gece gündüz ısı farkları, aşırı sulama gübreleme, yanlış yad.a fazla ilaç kullanımı vs vs vs ) eğer çeşidiniz partenokarp ise erkek çiçekleri koparıp atınız. Erkek ve dişi çiçek ile ilgili kendi hazırlamış olduğum diyagrama göz atabilirsiniz. İyi yetiştiricilikler. https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...94078166_n.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Moderatör
|
Ben partenokarpik olmayan çeşitlerin demode olduğu fikrine katılmıyorum. En azından Adana için. Seralarda yetiştirilen çeşitler konusunda haklısınız tozlayıcıya ihtiyaç bulunmayan partenokarpik çeşitler tercih ediliyor doğal olarak ama normal tarla koşullarında yetiştirilenler tozlayıcıya ihtiyaç duyuyorlar. En çok satılan çeşit Altay F1 çeşidi Adana'da. Ben şahsen partenokarpik çeşit yerine Altay alır yerim çünkü daha lezzetli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-04-2013
|
Yardım
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Duzelttiginiz icin tesekkurler. Boyle cok populer Diva adinda bir cesit var, burda cok yaygin olarak ekiliyor. Tohumundan almistim fakat denemek kismet olmadi. Cengelkoy hiyarina benziyor. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|