![]() |
|
![]() |
#781 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Benim hıyarlarım büyümüşler de sarılmak için kol atmaya bile başlamışlar ![]() Artık asıl yerlerine almanın zamanı geldi sanırım. 4'ünü birlikte 25 cm.derinliğinde 75 cm. genişliğinde büyük bir saksıya dikmeyi düşünüyorum. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-08-2010
|
25 cm derinlik yeterli olacak mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Ağaç Dostu
|
Umarım ![]() Nem sevdiğinden dolayı köklerinin ilk 20-25 cm.de geliştiğini okumuştum. Ayrıca aldığım tohum için bilgilendirme kısmında saksıda yetiştirilebilir yazıyordu, taşırken köklerine zarar vermediysem bir sorun yaşayacağımı sanmıyorum. Saksım 60 litreymiş dolmak bilmedi zaten:P Toprak, gübre, perlit, zeolit, leonardit karışımı toprağı mikrobiyal gübreli su ile sulayıp diktim fidelerimi. Tohumdan yetiştirdiğim 2 kadife çiçeğini ve şaşırtma zamanı gelen 2 de fesleğeni kardeş kardeş büyüsünler diye yanlarına diktim, daha ne yapayım... Ben salatalık olsaydım bu ortamda gayet güzel gelişirdim diye düşünüyorum ![]() Bahsi geçen saksı: ![]() ![]() Bunlarda kökler: ![]() Yukarıdaki bir mesajda gövdenin toprağa gömülmemesi gerektiği yazıyordu, ben şaşırtma yaptıktan sonra yazıyı okumuş yalnış bir şey yaptım diye korkmuştum ancak görüyorum ki toprak altında kalan gövdeden kökler çıkmaya başlamış. ![]() Düzenleyen Revnak : 24-04-2013 saat 16:10 Neden: fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Ağaç Dostu
|
Bunlarda bugünün fotoğrafları; Normalde ilk fotoğraftaki gibi balkon kapısı önünde güneşte duruyorlar, anlaşılır olması için 2. fotoğrafı koydum. Yavaş yavaş dışarı alıştırmak için bulundukları yerin önündeki kapıyı açıyorum rüzgara alışmaları için. Bugün yine 5 saat kadar açıklardı, soldaki kadife ve 2. salatalık biraz kendinden geçmiş salmışlar yapraklarını aşağı doğru. Rüzgar dışında başka bir şeyden olabilir mi? ![]() ![]() Aşağıdaki fotoğraflar çiçek mi alameti midir? ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#785 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Strese bagli olarak erken ciceklenmis olabilir (fazla boy atmayan ya da erken meyve tutan bir salatalik ise ciceklenme zamani da gelmis olabilir). Bir sorun varsa bile esas yerine aldiginiz zaman kendini toparlar diye dusunuyorum. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#786 |
Ağaç Dostu
|
İçme su serptiniz, esas yerlerine dün geçtiler zaten, alışıp toparlanmalarını bekleyeceğim o zaman artık. Tohum için; oturak çalı tipi, saksıda yetiştirilebilir, fideden hasada 65 günde gelir yazıyor zamanıdır belki de çiçeklenmenin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Ağaç Dostu
|
Bir dahaki sefere, henuz ciceklenmeden esas yerine gecirirseniz daha iyi olur. Simdi hem ciceklenmeye calisacak, hem de ayni anda kokleriyle yeni yerine yerlesmeye calisacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Moderatör
|
Bence normal o çiçekleri vermesi boyu kısa değil. Bir de çiçeklerin çoğu erkek çiçek zaten meyve bağlamayacağı için sorun olmaz. Diğer bir konu da yan dalları budayarak askıya alabilirsiniz her ne kadar oturak dese de uzar yine. Çok uzamasa da uzuyor ben normal Beith alpha tipi hıyarı denemiştim öyle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#789 |
Ağaç Dostu
|
Benim hatam şaşırtma yaptmada oldu, bilgisizdim meğer şaşırtma yapılmaz asıl yerine alınırmış fideler. Deneye yanıla öğreniyorum, bir sonraki sefere direk gelişeceği yere tohumdan ekmeyi düşünüyorum. Yan dal budaması dediğiniz koltuklar mıdır, çünkü zaten sadece 4 yaprakları var? Bir de bir sorum olacak, yukarıda bahsettiğim gibi saksı evde duruyor, alıştırmak için ünündeki kapıyı açıyorum gün içinde ancak rüzgar ya da güneş kötü etkiliyor gibi geldi ne yapmalıyıım içerde mi durmalı ya da nasıl alıştırabilirim dışarıya? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Moderatör
|
Bitki büyüdükçe yan dal çıkaracaktır onları kastettim. Fideleri dışarı alıştırmak için önce direk güneşi görmeyen bir yere alın sonra yavaş yavaş güneşe çıkarın. Bir de fideleri akşam alıştıracağınız yere koyun güneş çıktıktan sonra koyarsanız yaprakları kavrulur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-07-2012
|
http://p1304.hizliresim.com/18/v/mhy2p.jpg http://p1304.hizliresim.com/18/v/mhy3n.jpg http://p1304.hizliresim.com/18/v/mhy15.jpg http://p1304.hizliresim.com/18/v/mhy4s.jpg http://j1304.hizliresim.com/18/v/mhy5k.jpg Sizce ney eksik ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#792 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
|
Merhabalar, hüsnü kuruntum mu yoksa gerçekten salatalıklarım çiçekleniyormu anlayamadımda anlayan arkadaşlar aşağıdaki fotodan bir analiz yapabilirlermi? Bakımı ile ilgili şimdi yapmam gereken farklı bişey var mıdır? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
|
evet çiçekleniyor , bende de öyle olmuştu. 1 karış kadar altta çıkan çiçekleri kopartın daha fazla ürün alırsınız. yanında destek yok gibi isterseniz bir çubuğa bağlayın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#794 |
Ağaç Dostu
|
İlk çiçeğim açtı ancak erkek. ![]() Sanıyorum ki aynı hastalıktan bende de var, ne yapmalıyım? ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Ağaç Dostu
|
Bahsi geçen yaprakları çözüm önerisi gelene kadar zararları olmasın diye koparıp attım. Aşağıdaki fotoğraf, dişi çiçek fotoğrafı mıdır, geliyor mu ilk salatalıklar ![]() Merak ettiğim üstlerindeki su damlası gibi şeyler normal mi? ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Ağaç Dostu
|
Yağ lekesinden ziyade aşınmış incelmiş gibiydi önü de arkası da, hiç bir canlı göremedim, bulaşmasın diye koparım o çok sorunlu yaprakları. Tekrar karşılaşırsam fotoğraflarım hemen. Peki yalancı mildiyö ise ne yapmam lazım? Sayın h_dogan, bir de bu salatalık çiçeğindeki kabarcıklar normal midir, 2 dişi çiçek gördüm ikisi de aynı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar merhaba, Bir haftadır evde yoktum geldiğimde karşılaştığım manzara buydu fidelerimde minik salatalıklar görmek beni çok mutlu etti ama çok sayıda yanlış söylemiyorsam erkek çiçek denilen meyve vermeyecek çiçeklerden var. Yanlışsam düzeltin lütfen. Birde alttan bir miktar çiçeğini kopartıcam başka yapmam gereken birşey var mıdır? Üst fotoğraftaki dişi alt fotoğraftaki ise erkek çiçek midir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#799 | |
Moderatör
|
Alıntı:
1. fotoğraf dişi, 2. çiçekler erkek. Erkek çiçek olmadan tozlanma olmaz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
Ağaç Dostu
|
Erkek çiçekleri değilde en alt kısımda çıkanlar koparılır o zaman bitki daha çok çiçek verir die biliyodum yanlışmı biliyorum acaba? :s en alttan birkaç çiçek kopardım :s |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2013
|
elinde tohum olan varmı. almak istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Denizinkızı bende tohumlarımı tohum satış bölümünde Amatörhobici rumuzlu beyden aldım hepside çimlendi (elimde olsa gönderirdim ama hepsini ektim ve dağıttım) elinde varmıdır bilmem ona sorabilirsiniz ama ekim zamanı geçmedimi acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Moderatör
|
En alttaki çiçeklerin koparılmasının nedeni bitkinin biraz daha gelişmesini teşvik etmek. Sorun yok o zaman. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#804 |
Ağaç Dostu
|
ohh çok şükür yanlış bişey yapmamışım o zaman ![]() ![]() Dişi çiçeklerim daha az şimdilik çoğu erkek gibi görünüyor umarım daha fazla minik kızlarım olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2012
|
buda benim 23 nisanda fide olarak ektiğim sırık salatalıklarım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#806 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
|
salatalığımın son hali. kornişon salatalık die almıştım ancak jumbo kornişon sanırım normal salatalık çapına ulaştı. kışın çimlendirdiğim için sanırım gövde zayıf. saksıda 2 tane daha fide var ve gövdeleri şimdiden baya kalınlaştı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Moderatör
|
Sn torkulu hıyarınız kornişon ama siz geç kalmışsınız hasatta. Bir an önce kopartın onu bitkiniz küçük olduğu için başka meyve tutmaz bu durumda olan meyve de tohuma gitmek üzere. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#808 | |
Ağaç Dostu
|
Sn. Hülyab, Yanilmiyorsam, saksilarda gosterdiginiz cesit hibrit degil, bir geleneksel tohum cesidi. Partenokarpik (kendi kendine tozlasan) bir cesit olmadigi surece, meyve tutmasi icin cesitli vektorlere (ornegin arilara) ya da elle tozlamaya ihtiyac duyar. Resimden gordugum kadariyla bitkiyi acik havada degil, evin icinde tutuyorsunuz. Elle tozlamazsaniz, bitkinin meyve tutmasi zor olmaz mi? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Moderatör
|
Sn. birnefestoprak partenokarpik kendi kendine tozlaşan demek değil. Tozlanma ya da döllenme olmadan tohumsuz meyve oluşturan çeşitlere partenokarpik çeşitler diyoruz. Seralarda ekilen bütün hıyar çeşitleri partenokarpiktir yani tohum yoktur meyvelerde zaten tohum olması istenmez olur da arılar tozlaşma yoluyla meyve elde edilen bir çeşitten polen taşırlarsa partenokarpik meyvelerin şekli bozlulabilir bu da istenmez. Partenokarpik çeşitler genel olarak normal şartlar altında erkek çiçek açmazlar sadece dişi çiçek açarlar. Hülya Hanım'ın hıyarları ise sizin dediğiniz gibi tozlayıcıya ihtiyaç duyuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2011
|
Dışardan tozlanmaya ihtiyaç duyan çeşitlere mix çeşitler deriz, böcekler vey.a rüzgar yoluyla döllenirler. Ancak günümüzde bu çeşitler pek satılmayan demode olmuş çeşitlerdir. Partenokarpik çeşitlerde erkek çiçek oluşumu sadece stres şartlarında oluşur (aşırı kuraklık, tuzluluk, gece gündüz ısı farkları, aşırı sulama gübreleme, yanlış yad.a fazla ilaç kullanımı vs vs vs ) eğer çeşidiniz partenokarp ise erkek çiçekleri koparıp atınız. Erkek ve dişi çiçek ile ilgili kendi hazırlamış olduğum diyagrama göz atabilirsiniz. İyi yetiştiricilikler. https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...94078166_n.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|