agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni14Beğeniler
  • 2 Gönderen Dadaloğlu
  • 1 Gönderen Dadaloğlu
  • 1 Gönderen Dadaloğlu
  • 2 Gönderen bardacık
  • 2 Gönderen bardacık
  • 1 Gönderen Dadaloğlu
  • 1 Gönderen Dadaloğlu
  • 2 Gönderen Dadaloğlu
  • 1 Gönderen Dadaloğlu
  • 1 Gönderen kenan46

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-11-2021, 12:45   #1
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Maraş Biberi

Yok balık biberi, yok toptan patlıcanı, yok süs biberi, baktım normal başlıkların altında değilde ayrı başlıklar halinde yayımlanmış. Ben de kendi kendime dedim ki bizim kendi biberimiz Maraş biberi bir başlığı hak ediyor. Böylece yeni bir başlık açtım.
Şimdi, Maraş biberi Maraş'ta biter de Kayseri'de bitmez mi. Bu yaz bahçede denemeden önce saksıda deneyeyim dedim. İşte iki aylık Maraş biberi fidelerimden biri. Bu biberi 1500 metrede yetiştirmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?
Name:  10242021142540.jpg
Views: 386
Size:  52.3 KB

devrann ve ceylincyl beğendi.
Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2021, 14:49   #2
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dadaloğlu Mesajı Göster
Yok balık biberi, yok toptan patlıcanı, yok süs biberi, baktım normal başlıkların altında değilde ayrı başlıklar halinde yayımlanmış. Ben de kendi kendime dedim ki bizim kendi biberimiz Maraş biberi bir başlığı hak ediyor. Böylece yeni bir başlık açtım.
Şimdi, Maraş biberi Maraş'ta biter de Kayseri'de bitmez mi. Bu yaz bahçede denemeden önce saksıda deneyeyim dedim. İşte iki aylık Maraş biberi fidelerimden biri. Bu biberi 1500 metrede yetiştirmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?
Eklenti 722890
Baharda deneseydiniz keşke

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2021, 14:58   #3
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Dediğim gibi bu fideleri ve gerekirse yeni fideleri baharda toprakla buluşturacağım. Şimdilik saksı deneyimini görmek istedim. Zaten biber çok yıllık olabiliyor. Bunları da dikerim. Asıl sizlerden öğrenmek istediğim Maraş biberinin bilmediğim özellikleri. 1500 metrede yetişir mi gibi..

nazlı06 beğendi.
Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2021, 20:03   #4
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Maraş biberlerimin yeni hali. Biraz toparlandılar.
Name:  117202122031.jpg
Views: 270
Size:  37.6 KB

Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2021, 20:12   #5
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Maraş Biberi

Toz, pul (yaprak) ve pul (isot) biber yapımında kullanılan, meyveleri konik yapılı, ince etli, kurutulmaya elverişli, tek yıllık bir bitkidir. Su tutma kapasitesi iyi, ağır olmayan toprakları sever. Tuzlu toprakları sevmez.

Maraş Biberinin Meyve Özellikleri : Meyve konik şekilli, uç kısmı sivri **** küt olabilmektedir. Meyve körüksüz, yüzeyi pürüzsüz ve düzgündür. Meyvenin sapla birleştiği kısım genelde düz, bazen tümsek, enine kesiti ise genel olarak oval bir şekil gösterir.

Ekimi, Şubat-Mart aylarında doğrudan tarlaya elle serpme veya mibzer ile yapılır. Bitkisi 60 cm civarında boylanır, yaprakları oval, rengi yeşil, yaprak uzunluğu 60-90 mm., yaprak genişliği 30-50 mm. arasında değişir. Çiçeklerde taç yapraklar beyaz renkli, olgun meyveler kırmızı, olgunlaşma öncesi meyve rengi ise yeşildir. Meyvenin daldaki pozisyonu ise sarkık yatay veya karışık olabilmektedir.

Kırmızı olgun meyvelerin hasadına ise ağustos ayında başlanır. Mevsim şartlarının uygunluğuna bağlı olarak 2 veya 3 kırım hasat yapılır. Yaş olarak verimi dekar başına 2-3 ton arasında değişir. Kurutulduğu zaman yaş ağırlığının % 75-80 ini teşkil eden suyu kaybeder.

Meyvenin ölçülebilen özellikleri şu şekildedir: Meyve boyu 60-115 mm, Meyve eni 25-35 mm, Et kalınlığı 1,2 — 1,6 mm, Meyve ağırlığı 8-14 gr.'dır. İşlenmiş kuru biberin renk değerleri 60-155 arasındadır.

Maraş Kırmızı Biberinin Kurutma ve İşletme Yöntemleri

Kurutma: Maraş biberi ince kabuklu olduğu için kurutulmaya elverişlidir. Hasat edilen olgun biberler;

a- Doğal yöntemle branda veya sergi bezi üzerinde, parçalanmadan güneş altında takriben 8-12 günde kurur,

b- Yine doğal yöntemle olgunlaşmış biberler hasat edildikten sonra yıkanıp, doğrayıcıdan geçirildikten sonra doğal güneş enerjisiyle beton **** filer sergi alanlarında 1-3 gün arasında kurur,

c- Fırın kurutma sistemlerinde ise, hasat edilen olgunlaşmış biberler yıkanarak ayıklanır ve doğrayıcıdan geçirilir. Fanlı sistem fırınlarda 3-4 saat arasında kurur veya mikrodalga takviyeli fanlı fırında 1-1 ,5 saat arasında kurur.

Coğrafi ürün dosyası:
https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPA...B-15BA8EA745D5

Maraş Biberi Yetiştiriciliği:

ceylincyl beğendi.
Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2021, 20:21   #6
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Akademik çalışmalar:

KAHRAMAN MARAŞ MERKEZ İLÇEDE KIRMIZI BİBER TARIMI:
https://www.acarindex.com/pdfs/59930

Baharatlık Kırmızı Biber (Maraş Biberi) Üretiminin Ekonomik Analizi:
https://dergipark.org.tr/en/download...le-file/555171

Kahramanmaraş’ta kırmızı biberin önemi ve sorunları:
http://https://www.researchgate.net/...-Sorunlari.pdf

KAHRAMANMARAŞ BİBERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:
https://arastirma.tarimorman.gov.tr/...12.pdf#page=54

Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2021, 22:05   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-08-2006
Şehir: İzmir-Zeytinalanı
Mesajlar: 18
Sayın Dadaloğlu biber dediğiniz gibi çok yıllık olabiliyor. Benim 3. kışına giren bir biberim var. Tümyapraklarını döküyor. Ben de 33-40cm'e kadar buduyorum. Baharda yine filizleniyor.
Kayseri de yetişir mi diye sormuşsunuz. Biberiniz saksıda dolayısıyla uygun şartları sağlarsanır yetişecektir diye düşünüyroum çünkü bendeki biber bahçede açık alanda iki kışını atlattı.

dobipa ve Dadaloğlu beğendi.
bardacık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2021, 02:18   #8
Ağaç Dostu
 
dobipa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 161
Merhaba
-Sonraki yıl, ilk yıla oranla verimde nasıl bir değişim oluyor?
-Budamayı sezon sonu sadece yan dallarda mı yapıyorsunuz, gövde de işlem varmı?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bardacık Mesajı Göster
Sayın Dadaloğlu biber dediğiniz gibi çok yıllık olabiliyor. Benim 3. kışına giren bir biberim var. Tümyapraklarını döküyor. Ben de 33-40cm'e kadar buduyorum. Baharda yine filizleniyor.
Kayseri de yetişir mi diye sormuşsunuz. Biberiniz saksıda dolayısıyla uygun şartları sağlarsanır yetişecektir diye düşünüyroum çünkü bendeki biber bahçede açık alanda iki kışını atlattı.

dobipa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2021, 05:20   #9
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Teşekkürler Bardacık. Şu an saksıda ama açık ortama ekeceğim. Siz sanırım İzmir'de yaşıyorsunuz. Orada problem olmaz gibi. Ben 1500 metrede açık havadayım. Bu ortamda yetişir mi onu merak ediyorum.

Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2021, 10:47   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-08-2006
Şehir: İzmir-Zeytinalanı
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dobipa Mesajı Göster
Merhaba
-Sonraki yıl, ilk yıla oranla verimde nasıl bir değişim oluyor?
-Budamayı sezon sonu sadece yan dallarda mı yapıyorsunuz, gövde de işlem varmı?
Bu bahar için örnek vereyim. baharda diktiğimiz biberler 80-90cm boya ulaşışırken önceki senden tuttuğum biberim 1,20 boya ulaştı çap olarak da yine diğerlerinden daha geniş bir alanı kaplıyordu.
Verim olarak da arada en az %100'lük bir fark gözlemledim.
Havalar iyi gittiğ için 3 hafta öncesine kadar üzerinde ürün vardı. Ne varsa topladım. Budamayı yeni dal bırakmayacak şekilde yapıyorum. Bu sene de böyle düşünüyorum

kamil35 ve dobipa beğendi.
bardacık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2021, 13:14   #11
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Maraş biberi çiçeğe durdu.
Name:  11212021151243.jpg
Views: 227
Size:  44.5 KB

devrann beğendi.
Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2021, 16:39   #12
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
İşte çiçeği..
Name:  1126202118384.jpg
Views: 213
Size:  27.9 KB

ceylincyl beğendi.
Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2022, 18:08   #13
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
İlk Maraş biberi ama birinci resimdeki sanki Maraş biberi değil. Urfa biberi olabilir.
Name:  027202219100.jpg
Views: 203
Size:  44.1 KB
Name:  027202219914.jpg
Views: 223
Size:  69.6 KB

devrann ve ceylincyl beğendi.
Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2022, 13:50   #14
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Şimdi hatırladım, birinci resimdeki köy biberi.

devrann beğendi.
Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2022, 21:19   #15
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Bahçede yetiştirmeye çalıştığım Maraş biberleri kızarmadı bir türlü. Sanırım bu seneki hava koşulları ve belki de 1500 m yükseklik bu konuda etkili oldu.

Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2022, 21:21   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-10-2022
Şehir: Ankara
Mesajlar: 3
biberlerin olgunlaşması

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dadaloğlu Mesajı Göster
Bahçede yetiştirmeye çalıştığım Maraş biberleri kızarmadı bir türlü. Sanırım bu seneki hava koşulları ve belki de 1500 m yükseklik bu konuda etkili oldu.
Biber hem gelişim döneminde hem de ürün döneminde hava koşullarından çok etkilenen bir bitkidir. Bir çok durumda kızarmadaki(olgunlaşmadaki) gecikmelerinde en büyük nedeni hava koşulları oluyor. Özellikle:

• Uzun süreli 22 derecenin altına düşen gündüz sıcaklıkları

• Gece gündüz arası sıcaklık farkının çok fazla olması

• Gündüz sıcaklığından bağımsız olarak gece zirai dona yaklaşan sıcaklıkların olması

• Yeteri kadar güneş ışığı alamama(kısmen sıcaklık ile bağlantılı)

gibi başlıca nedenler olgunlaşma süresini uzatabiliyor. Bu etkilerin şiddeti ve süresi de uzamanın miktarını belirliyor. Aynı zamanda bunların acılaşma ve aroma üzerinde de etkileri bulunuyor.

Bununla birlikte çok daha düşük ihtimalleri olmakla birlikte fazla sulama ve besin yetersizliği gibi nedenlerden dolayı da olgunlaşma süreci etkilenebilir.

devrann beğendi.
kenan46 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
biber, maraş, pul biber, salça


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024