![]() |
|
![]() |
#31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2007
|
11-02-2009 tarihli aşağıdaki haber, kabağa karpuz aşılamanın sonucunda karpuzun ne hale geldiğini açıkça göstermekte. Karpuza kabak aşısı ihracatı bitirdi. Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova'da geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğü bildirildi Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova'da geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğü bildirildi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, Çukurova'da her yıl ortalama 150 bin dekara karpuz ekildiğini, bu yılda 15 Ocak'tan itibaren üreticinin fidelerini toprakla buluşturduğunu söyledi. Türkiye'de en erkenci karpuzun Karataş'ın Tuzla beldesi'nde yetiştirildiğini belirten Halis, "Karpuz, Çukurova ile özdeşleşmiş bir meyve haline geldi. Türkiye'de ilk yerli karpuz Adana'da üretilmektedir. Üstelik karpuz lezzet ve aroma açısından da çok kaliteli bir kapuzdur. Türkiye'nin karpuz üretiminin yüzde 40'nı da Çukurova Bölgesi karşılamaktadır" dedi. Karpuz üreticilerinin geçen yıl zarar ettiğini vurgulayan Halis, "Karpuz üreticisi geçen yıl maliyetini bile çıkaramadı. 1 dekarın maliyeti bin TL civarında. Ancak karpuzun kilosu yaz ortasında 5 kuruşa kadar düştüğü için üreticinin malı tarlada kaldı. Ancak buna rağmen üretici bu yıl karpuzdan vazgeçmeyerek yeniden karpuz ekecek. Bu yılda geçen yıl olduğu gibi 150 bin dekar hatta 180 bin dekar karpuz ekilmesini bekliyoruz" diye konuştu. Üreticinin karpuzda zarar etmesinin en büyük nedeninin ihracatın düşmesi olduğunu vurgulayan Halis, 2006'da 3 bin, 2007'de 2 bin 500 TIR olan karpuz ihracatının, 2008'de 300 TIR'a kadar düştüğünü kaydetti. Halis, geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğünü söyledi. Çukurova karpuzunun bir çok Avrupa ülkesinde tüketiminin artmaya başladığı dönemlerde 2006'dan itibaren teknolojinin gelişmesiyle birlikte kabak fidesine aşı yapılarak karpuz üretilmesinin, Çukurova karpuzunun sonunu hazırladığını ifade eden Halis, "Kabak fidesine karpuz aşısı yapıldıksan sonra her yıl ihracat rakamları düşmeye başladı. Çünkü karpuz çekirdeğinden elde edilen karpuz ile kabak fidesinden üretilen karpuzun aroması birbirini tutmadı. Kabak fidesinden üretilen karpuzun tat ve lezzetini beğenmeyen Avrupalı, karpuzda yönünü İspanya ve Portekiz'e çevirdi" dedi. http://www.haber24.com/Guncel/1-2618...i-bitirdi.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-02-2009
|
Sn. Envor'a bu konuda katılıyorum aşılı karpuz fidesi kullanan üretici bilinçsiz olarak yetiştirmektedir. Aşılı fide ile üretim normal üretimden farklıdır. Aşılı karpuzda dikkat edilmesi gereken konu hasadın ne zaman yapılacağıdır. Meyve sapı kuruduktan en erken bir hafta sonra karpuzu hasat etmeniz gerekiyor yoksa tad farkı olabiliyor. Her ürün erkenci olduğunda daha fazla para etmektedir. Üretici de daha meyve sapı kurumadan karpuzum olmuş iyi para ediyor hemen satayım mantığındadır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Ağaç Dostu
|
Bence en önemli sorun şu; karpuz tam olgunluğa geldiğinde 20 kg yaklaşıyor.Bu kadar ağır bir karpuzu tüketecek bir aile sistemi Türkiye'de kayboldu malesef..Ben,eşim ve oğlum 6-8 kg lık karpuzları tercih ediyoruz.Çünkü daha büyükleri tüketinceye kadar bayatlıyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-08-2009
|
balkabağına karpuz aşısı
saygıdeğer dostlar bal kabağı anacı üzerine karpuz aşıladığımızı ve gelişim ve veriminin şimdilik iyi olduğunu rapor ediyorum,bu konudaki görüşlerinizi beklerim saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-07-2008
|
Kabak aşısı karpuzun tadı çekirdek karpuzu pek tutmuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Moderatör
|
Neden buna gerek duyuyorsunuz anamurluke? Eski güzelim karpuzlarımızı tabiri caiz ise mumla arar olduk. Çarşıdan, pazardan aldıklarımız bol sulu ama ne tadı var ne de tuzu. Adeta kabak kokuyor. Şimdi şimdi bizim ektiklerimiz olmaya başladı da kocaman bir ohhhhh çektik. Kurabiye gibi tatlı, kıpkırmızı. Hele de bir buzdolabında iyice soğusun da siz tad neymiş o zaman anlarsınız. Yine de eski iri siyah çekirdekli, kıpkırmızı karpuzları bulamadığımızdan şikayetçiyiz. Bu kabak kokulu tatsız sulu karpuzları hiç mi hiç sevmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
|
gerçektan tadı hiç hoş olmuyor ben doğal karpuz taraftarıyım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-04-2011
|
hekesin doğru bildiği yanlışlar şunu bilmek gerkiyor artık değil karpuz kavun; dometez biber patlıcan salatalık gibi bir çok sebze aşılama yöntemiyle yetiştirliyor vede meyvaları yeniliyor.karpuza gelince zamnsız yapılan hasttan dolayı karpuz tadının kabak tadını çağrıştırdığını tabi şunlarda önemli bitki besleme konusunda hatalar yapılıyorsa tadında sıkıntılar olması gayet normel |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-07-2011
|
yanlış bilmeyelim buradaki asıl amaç daha verimli karpuzların yetişmesidir lezzet bakımından fark olmaz amaç bitkinin daha iyi toprağa tutunması ve daha verimli hale getirme bu kabakla oluyorsa ne güzel daha sağlıklı besinlere ulaşmak bence gayet mantıklı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Tüketici memnun değilse, doğruya yönelecektir üretici; çok geç olmadan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-07-2011
|
Bende aşılı karpuzu seraya diktim 4-5 adet karpuz oldu. içleri kıpkırmızı çekirdeklieri simsiyah ancak tad yok. şekersizdi böyle. inekler bayram etti ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-09-2011
|
Bu yıl Karpuzlarda durum nedir, piyasada kabak aşılı karpuz yaygınmı yoksa azaldımı. Bu konuda bilgi sahibi olanlar bizimle paylaşabilirmi tecrübelerini? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Ağaç Dostu
|
Karpuzu yerlisi çıkıncaya kadar ( bizim bu yörenin açık renk pijamalısı) seyrek satın alıyorum. Üç hafta kadar evvel manava sordum tatlandılarmı diye, süper abi hemde kabak aşılı karpuz değil orjinal karpuz bunlar dedi. Hiç işitmemiştim kabağa aşılı karpuzu, içim rahat etmedi almadım. Sonra bir market dilim karpuz satmaya başladı ondan aldım bir dilim çok güzel çıktı. Rengide tadı da yerindeydi ama evden karpuzda bir garip sertlik var dediler ondan da vaz geçtim, beklemedeyiz bizim yerlileri. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Lütfen dilimlenmiş karpuza dikkat edin. Karpuzun kesildiği bıçağın ve kesen kişinin temizliği önemli. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Moderatör
|
Aşılı karpuz dediğiniz gibi kötü bir şey değil. ![]() Aşılı karpuzda önemli olan karpuzları olgunlaşmadan koparmamak tabi havaların da uygun gitmesi lazım tat için. Hava sürekli kapalı olursa doğal olarak lezzet de olmuyor. Bizim bu sene yediğimiz karpuzlar oldukça lezzetli, hepsi de kabak aşılı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2017
|
Tadlarının kötü olmasının en büyük sebebi çeşitlerin hibrit olması,düz aşısız olanlarında hiç tadı olmuyor,bazı açık tarla çeşitlerinin tatları iyi olanları var ama erkenciler tat filan yok,erkencilik ön planda olduğu ve bir an önce satıp iyi paraya denk getirmek için daha doğru düzgün olgunlaşmadan koparılıyor,çok erkenci yuvarlak çeşitler var hatta piyasanın en erkencisi tatları fena olmuyor ama yuvarlak fazla tutulmuyor genelde oval karpuz ekimi daha ön planda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
kalkabağına karpuz aşısı |
|
|