agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-11-2009, 04:55   #31
Ağaç Dostu
 
alice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
11-02-2009 tarihli aşağıdaki haber, kabağa karpuz aşılamanın sonucunda karpuzun ne hale geldiğini açıkça göstermekte.

Karpuza kabak aşısı ihracatı bitirdi.
Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova'da geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğü bildirildi
Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova'da geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğü bildirildi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, Çukurova'da her yıl ortalama 150 bin dekara karpuz ekildiğini, bu yılda 15 Ocak'tan itibaren üreticinin fidelerini toprakla buluşturduğunu söyledi. Türkiye'de en erkenci karpuzun Karataş'ın Tuzla beldesi'nde yetiştirildiğini belirten Halis, "Karpuz, Çukurova ile özdeşleşmiş bir meyve haline geldi. Türkiye'de ilk yerli karpuz Adana'da üretilmektedir. Üstelik karpuz lezzet ve aroma açısından da çok kaliteli bir kapuzdur. Türkiye'nin karpuz üretiminin yüzde 40'nı da Çukurova Bölgesi karşılamaktadır" dedi.
Karpuz üreticilerinin geçen yıl zarar ettiğini vurgulayan Halis, "Karpuz üreticisi geçen yıl maliyetini bile çıkaramadı. 1 dekarın maliyeti bin TL civarında. Ancak karpuzun kilosu yaz ortasında 5 kuruşa kadar düştüğü için üreticinin malı tarlada kaldı. Ancak buna rağmen üretici bu yıl karpuzdan vazgeçmeyerek yeniden karpuz ekecek. Bu yılda geçen yıl olduğu gibi 150 bin dekar hatta 180 bin dekar karpuz ekilmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Üreticinin karpuzda zarar etmesinin en büyük nedeninin ihracatın düşmesi olduğunu vurgulayan Halis, 2006'da 3 bin, 2007'de 2 bin 500 TIR olan karpuz ihracatının, 2008'de 300 TIR'a kadar düştüğünü kaydetti. Halis, geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğünü söyledi.
Çukurova karpuzunun bir çok Avrupa ülkesinde tüketiminin artmaya başladığı dönemlerde 2006'dan itibaren teknolojinin gelişmesiyle birlikte kabak fidesine aşı yapılarak karpuz üretilmesinin, Çukurova karpuzunun sonunu hazırladığını ifade eden Halis, "Kabak fidesine karpuz aşısı yapıldıksan sonra her yıl ihracat rakamları düşmeye başladı. Çünkü karpuz çekirdeğinden elde edilen karpuz ile kabak fidesinden üretilen karpuzun aroması birbirini tutmadı. Kabak fidesinden üretilen karpuzun tat ve lezzetini beğenmeyen Avrupalı, karpuzda yönünü İspanya ve Portekiz'e çevirdi" dedi.

http://www.haber24.com/Guncel/1-2618...i-bitirdi.html

alice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 21:18   #32
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 7
Sn. Envor'a bu konuda katılıyorum aşılı karpuz fidesi kullanan üretici bilinçsiz olarak yetiştirmektedir. Aşılı fide ile üretim normal üretimden farklıdır. Aşılı karpuzda dikkat edilmesi gereken konu hasadın ne zaman yapılacağıdır. Meyve sapı kuruduktan en erken bir hafta sonra karpuzu hasat etmeniz gerekiyor yoksa tad farkı olabiliyor. Her ürün erkenci olduğunda daha fazla para etmektedir. Üretici de daha meyve sapı kurumadan karpuzum olmuş iyi para ediyor hemen satayım mantığındadır.

Necmi Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 21:24   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Bence en önemli sorun şu; karpuz tam olgunluğa geldiğinde 20 kg yaklaşıyor.Bu kadar ağır bir karpuzu tüketecek bir aile sistemi Türkiye'de kayboldu malesef..Ben,eşim ve oğlum 6-8 kg lık karpuzları tercih ediyoruz.Çünkü daha büyükleri tüketinceye kadar bayatlıyor

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 14:00   #34
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-08-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 27
balkabağına karpuz aşısı

saygıdeğer dostlar bal kabağı anacı üzerine karpuz aşıladığımızı ve gelişim ve veriminin şimdilik iyi olduğunu rapor ediyorum,bu konudaki görüşlerinizi beklerim saygılarımla

anamurluke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 14:24   #35
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-07-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 38
Kabak aşısı karpuzun tadı çekirdek karpuzu pek tutmuyor.

ozgur0ozdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 16:19   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
En sevdiğim meyve olan karpuzu 3 senedir satın almıyorum.
Kabak kokulu tatsız karpuzları yemektense, hiç yememeyi tercih ediyorum.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 16:36   #37
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Neden buna gerek duyuyorsunuz anamurluke?

Eski güzelim karpuzlarımızı tabiri caiz ise mumla arar olduk.

Çarşıdan, pazardan aldıklarımız bol sulu ama ne tadı var ne de tuzu. Adeta kabak kokuyor.

Şimdi şimdi bizim ektiklerimiz olmaya başladı da kocaman bir ohhhhh çektik. Kurabiye gibi tatlı, kıpkırmızı. Hele de bir buzdolabında iyice soğusun da siz tad neymiş o zaman anlarsınız.

Yine de eski iri siyah çekirdekli, kıpkırmızı karpuzları bulamadığımızdan şikayetçiyiz.

Bu kabak kokulu tatsız sulu karpuzları hiç mi hiç sevmiyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 17:46   #38
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Bizim memlekette de geçen yıl yerli karpuzlarda kabak kokusu vardı. Bu yıl kabak aşısı yapılmamış karpuzlar çoğaldı nihayet

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2010, 15:16   #39
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
gerçektan tadı hiç hoş olmuyor ben doğal karpuz taraftarıyım.

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2011, 22:35   #40
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-04-2011
Şehir: bilecik
Mesajlar: 11
hekesin doğru bildiği yanlışlar şunu bilmek gerkiyor artık değil karpuz kavun; dometez biber patlıcan salatalık gibi bir çok sebze aşılama yöntemiyle yetiştirliyor vede meyvaları yeniliyor.karpuza gelince zamnsız yapılan hasttan dolayı karpuz tadının kabak tadını çağrıştırdığını tabi şunlarda önemli bitki besleme konusunda hatalar yapılıyorsa tadında sıkıntılar olması gayet normel

sondokunuşm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2011, 00:27   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-07-2011
Şehir: denizli
Mesajlar: 28
yanlış bilmeyelim buradaki asıl amaç daha verimli karpuzların yetişmesidir lezzet bakımından fark olmaz amaç bitkinin daha iyi toprağa tutunması ve daha verimli hale getirme bu kabakla oluyorsa ne güzel daha sağlıklı besinlere ulaşmak bence gayet mantıklı

boshaft Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2011, 01:31   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Tüketici memnun değilse, doğruya yönelecektir üretici; çok geç olmadan

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2011, 12:50   #43
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-07-2011
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 9
Bende aşılı karpuzu seraya diktim 4-5 adet karpuz oldu. içleri kıpkırmızı çekirdeklieri simsiyah ancak tad yok. şekersizdi böyle. inekler bayram etti

mrkamilk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2017, 13:23   #44
Ağaçsever
 
pajero's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-09-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 46
Bu yıl Karpuzlarda durum nedir, piyasada kabak aşılı karpuz yaygınmı yoksa azaldımı. Bu konuda bilgi sahibi olanlar bizimle paylaşabilirmi tecrübelerini?

pajero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2017, 14:33   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,331
Galeri: 3
Karpuzu yerlisi çıkıncaya kadar ( bizim bu yörenin açık renk pijamalısı) seyrek satın alıyorum. Üç hafta kadar evvel manava sordum tatlandılarmı diye, süper abi hemde kabak aşılı karpuz değil orjinal karpuz bunlar dedi. Hiç işitmemiştim kabağa aşılı karpuzu, içim rahat etmedi almadım. Sonra bir market dilim karpuz satmaya başladı ondan aldım bir dilim çok güzel çıktı. Rengide tadı da yerindeydi ama evden karpuzda bir garip sertlik var dediler ondan da vaz geçtim, beklemedeyiz bizim yerlileri.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2017, 15:11   #46
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Lütfen dilimlenmiş karpuza dikkat edin. Karpuzun kesildiği bıçağın ve kesen kişinin temizliği önemli.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Karpuzu yerlisi çıkıncaya kadar ( bizim bu yörenin açık renk pijamalısı) seyrek satın alıyorum. Üç hafta kadar evvel manava sordum tatlandılarmı diye, süper abi hemde kabak aşılı karpuz değil orjinal karpuz bunlar dedi. Hiç işitmemiştim kabağa aşılı karpuzu, içim rahat etmedi almadım. Sonra bir market dilim karpuz satmaya başladı ondan aldım bir dilim çok güzel çıktı. Rengide tadı da yerindeydi ama evden karpuzda bir garip sertlik var dediler ondan da vaz geçtim, beklemedeyiz bizim yerlileri.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2017, 16:25   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,331
Galeri: 3
Tek korkum karpuzların kasap reyonunda kesiliyor olma ihtimaliydi... Ama koku duyulmadı yerken. Başkada almadım zaten. Çok haklısınız uyarınızda.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2017, 16:33   #48
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Aşılı karpuz dediğiniz gibi kötü bir şey değil.

Aşılı karpuzda önemli olan karpuzları olgunlaşmadan koparmamak tabi havaların da uygun gitmesi lazım tat için. Hava sürekli kapalı olursa doğal olarak lezzet de olmuyor. Bizim bu sene yediğimiz karpuzlar oldukça lezzetli, hepsi de kabak aşılı.

devrann beğendi.
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2017, 21:02   #49
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 782
Tadlarının kötü olmasının en büyük sebebi çeşitlerin hibrit olması,düz aşısız olanlarında hiç tadı olmuyor,bazı açık tarla çeşitlerinin tatları iyi olanları var ama erkenciler tat filan yok,erkencilik ön planda olduğu ve bir an önce satıp iyi paraya denk getirmek için daha doğru düzgün olgunlaşmadan koparılıyor,çok erkenci yuvarlak çeşitler var hatta piyasanın en erkencisi tatları fena olmuyor ama yuvarlak fazla tutulmuyor genelde oval karpuz ekimi daha ön planda.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
kalkabağına karpuz aşısı


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025