![]() |
Bu gun anneme telofon actim, hem hatirini sormak hem de garayagin (kara yag) nasil yapildigini sormak icin. Cocukken nasil yaptiklarini bir iki sefer gormustum, yalniz ayrintilari hatirlamiyordum.
Kibrista cikarilan gara yag Kibrisin her tarafinda bilinip cikarilan bir yag degildi. Ozellikle Baf bolgesindeki koylerde, cikarilan bir yagdi (simdi bircok kimse bilip cikariyormus ve garayagin fiyati normal zeytin yaginin iki kati) Rengi kola rengine yakin bir renkte olan gara yagin, diger zeytin yaglarina benzemiyen kendine ozgu bir koku ve tadi vardir. Yemeklerde, salatalarda, kavurmalarda Kibrislilar tarafindan tuketilen bir yagdir. garayag (kara yag) Olgunlasmis yesil zeytinler toplanir, yaprak ve dalciklari temizlenir ve Kazanlar icine konup kaynatilan zeytinler, kazandan cikarilip suyu suzulur, temiz bir yere yigilir. Yigilan zeytinler 4-5 gun oyle durduktan sonra, biribirlerinin ustunde olmaycak sekilde genis bir alana yayilir (bu alan koylerde duz damlar uzerine serilen carsaflar olurdu) ve zeytinler gunde bir iki kez karistirilip 3-4 gun daha bekletilir. zeytinler artik ogulasmis zeytin rengindeki gibi siyahtir. Zeytinler kofunlere doldurulup yag degirmenine goturuluyor. Bu zeytinlerden cikan zeytin yagi da Kibrisin garayagi olur. Garayag tarifi icin unutup atladigim bir sey varsa, Kibrisli arkadaslarim ekleme yapsin ve ya duzeltsin. Belki, Turkiyenin zeytin yagi cikarilan bolgelerinde de buna benzer bir uygulama ile yag cikariliyordur. |
Teşekkürler Ali Bey.
Türkiye'de buna benzer bir uygulama ne duydum ne de şahit oldum. Bu tamamen Kıbrıs'a özgü bir uygulama olsa gerek. |
Kıbrıs tarhanasını nasıl yapıyorsunuz? Çok merak ettim. Malum yarışmada, Türkiye tarhanası bu, diye burun kıvrılıp duruldu :)
|
Kıbrısa giden arkadaşlar, lezzetli bir Kıbrıs yemeğinden bahsederler, Şef Ali ya da ŞeftÂli, hangisi doğru bilmiyorum.
Böbrek zarına yapılmış bir sarma veya dolma gibi bir yemekmiş, çok lezzetli olduğunu söylemişlerdi. Yemek hakkında bildiğim bu kadar, diğer ayrıntıları bu yemeği bilenlere bırakıyorum, Sevgili Birsen hanım belki bize bu tarifi yazar. |
Mevsimi geçmeden hatırlatayım dedim. Biber salçalı, sarımsaklı, bol limonlu ve zeytinyağlı Gölevez olmadan ( siz golakaz diyorsunuz galiba) Kıbrıs sofrası olmaz diye biliyorum ama.... Ben bugün yaptım.
Siz nasıl yapıyorsunuz. Bu sebzeyi (çok ilginç) sadece Anamur ve Kıbrıslılar biliyor. Silifke ve Alanya dahi bilmiyor. |
KIBRIS TARHANASI
Malzemeler: 1 su bardağı kadar kadar Kıbrıs Tarhanası 6 su bardağı su 4 çorba kaşığı yoğurt (istenirse zaten karışımın içinde de yoğurt var) 3-4 dilim hellim 1 çorba kaşığı sıvıyağ Tuz Yapılışı: Tarhanayı derin bir kaba alıp üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ilave din ve 15-30 dk kadar bekletin (1 gece önceden suya da koyabilirsiniz) Tencereyi ocağa koyup içine yoğurt ve tuz koyun (fazla tuza gerek yok genelde hellim tuzlu olur çünkü) Hafif ateşte arada karıştırarak kaynamaya bırakın. Ayrı bir yerde küp kestiğiniz hellimi ızgarada veya teflon tavada çok az sıvıyağla kızartın. Kaynayan çorbaya ekleyip hemen altını kapatın ve sıcak sıcak servis yapın. .............. Şeftali kebabı konusunda bilgi burada: http://www.agaclar.net/forum/showthr...673#post151673 .............. KOLOKAS Kıbrıs'ın geleneksel bir kış yemeği olan Kolokas, adanin çeşitli bölgelerinde yetirştirilen patates türünde, iri yapraklı ve suyu çok seven bir bitkidir. Bu bitkinin kökü gelişir ve kolokası oluşturur. İçindekiler: 1 kg Kolokas, 750gr Kuzu eti (Kol Kısmı), 6 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 3-4 dal kereviz sapı,1 çorba kaşığı domates salçası, Yarım Limon Suyu, Tuz, karabiber, 6-7 bardak su Hazırlanışı: Bir tencereye yağ konur, sudan geçirilmiş ve küçük parçalara ayrılmış etler ilave edilerek kızartılır. Etler kızartıldıktan sonra tencereden alınır. Yemeklik doğranmış kereviz sapları ilave edilerek biraz soldurulur ve salça ilave edilir. Salça ve kereviz sapları harmanlandıktan sonra etler tencereye konur. Su ve tuz ilave edilerek yaklaşık yarım saat kaynamaya bırakılır. Bu arada kolokasın üstü temiz bir bez ile silinip temizlenir, sonra kabuğu soyulur ve yine temiz bir bez ile silinir (Kolokas soyulduktan sonra yıkanmamalı, çünkü yıkanması pişirmeyi olumsuz etkiler, istenilen kıvam sağlanamaz) Soyulup temizlendikten sonra üstten başlayarak lokma büyüklüğünde parçalara ayrılır. Doğranan parçalar tencereye ilave edilerek pişmeye bırakılır. Pişirildikten sonra servis tabağına alınır arzuya göre karabiber serpilerek yenir. |
|
|
Herkese iyi gunler, yemek yapma yarismasi duzenliyen o kanal ne iyi yapmis da duzenlemis. Bir anda, bircok kisinin, Kibrisin lezzetlerini ogrenip tatmak istemesi bizler acisindan sevindirici birsey.
Malinanin ekledigi "TARHANA" eklentisinin, 3. sayfasinin 65 ve 66. numarali mesajlarinda Kibrista yapilan tarhananin tarifi var(ben oraya bulgur yazmissim, bulgur degil de istenilen kalinlikta kirilmis bugday kullaniliyor.) Eskiden koylerde, bir yillik kulanilacak tarhana bir seferde buyuk kazanlarda kaynatilip yapiliyor ve kurutuluyordu. Bu gunku sartlarda, ozellikle sehirlerde yasiyanlarin bunu uygulamasi zor. O yuzden ben size yardimci olur diye esimin yaptigi tarhananin tarifini vereyim. Gunumuze uygulanmis Kibris tarhanasi tarifi. Kibris tarhanasi 2 bardak yogurt 1 bardak kirilmis bugday tuz ve kuru nane. Yogurt ve kirilmis bugday birlikte bir tencereye konup hafif ateste kaynatilir, kaynarken icerisine tuz ve nane eklenir. Pilav kivamina yakin bir peklige gelen tarhana atesten indirilip sogumaya birakilir. Soguyan tarhana pisirilecek buyuklukte parcalara ayrilarak buzdolabinin dondurucu kisminda saklanir. Pisirilmek istendigi zaman buzdolabindan cikarilip istenildigi kadar da su eklenip pisirilir. Corba pistikten sonra mutlaka bir tavaya eklenen az yagda, hellim kavurup corba icerisine dokmelisiniz corbayi icerken, isteyen uzerine aci pul biber de koyabilir. Bu tarife koyde yapilan tarhana tadinda olmasa da ona yakin bir lezzettedir. Seftali kebabi Buket hanimin ekledigi, fotografla ile K. Kibris bolumunde,364, 365 ve 366. sayfarda vardir. |
Kıbrıs adasının tarihte bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması, yemek kültürünün de gelişmesine ve değişik lezzetlerle harmanlanmasına yol açmış. İklimin de etkisi var sanırım.
Bana çok ilginç gelen bir yönü, hem et ve kebaplar, hem sebze kullanımının bir arada oluşu; ki genelde çok sebze kullanılan bölgelerde et fazla tüketilmez, et sevilen yerlerde ise sebzeye burun kıvırılır. Örneğin Ege'de sebze ağırlıklı beslenilir, ete fazla yüz verilmez. Güneydoğu Anadolu'da ise sürekli et yemekten, neredeyse herkes gut hastası olacak:) (Benim Mardin'li bir arkadaşım yaptığı etli sarmanın altına bizim yaprak serdiğimiz gibi koca koca kemikli et sererdi).Gerçi artık bölge ayrımı fazla kalmadı, her bölgedeki yeni nesil hamburgerci oldu:( İşin güzel tarafı, Kıbrıs her iki besin türüne de sahip çıkmış. |
Hellim ağız sütü ile mi yapılıyor? Eğer öyle ise bir daha elimi sürmem. Yazık ya o minicik danacıklara.
|
Nevsune, kirmizi et Kibrista her zaman pahali olmustur, sanirim o yuzden sebzelerle et arasinda bir denge saglanmistir. Ete gore cok daha ucuz olan sebze yemekleri her evde etten fazla tuketiliyordu.
Kuru fasulye, kuru bogrulce, kuru bakla,mercimek, pirinc, bulgur ve patetes de her evin demirbaslarindandir. Kaju, hellim agiz sutunden yapilmiyor. Keci, koyun veya inek sutunden yapiliyor. Yalniz bir borek var ki agizdan yapiliyor "agiz boregi" ama icin rahat olarak bulursan, ondan da yiyebilirsin. Cunku, hayvandan sagilan agizin hepsi sagilmiyor yavrularin icecegi birakiliyor:) |
Ada'ya ilk geldiğim günlerde yemekleri çok değişik gelmişti. Biz Çukurovalıların biber salçası olmazsa olmazımızdır. Gelin görün ki öyle bir alışmışım Kıbrıs usulü yemek yapmaya artık benimde elim domates salçasından yana:) Bu arada Kıbrıs patatesinin lezzeti de hiç bir yerde yok.
Ayrıca eskiden kereviz kokusunu duymak istemezdim (tabii bizdeki kök kerevizdi) oysaki ki Kıbrıs'ta kereviz bambaşka uzun uzun sapları, helede göbeğini yıkayıp kahvaltı sofrasına ekledik mi harika bir lezzet olur. Yaz aylarını noktaladığımız bu günlerde kış gelsede başlasak kereviz yemeğe ister turşu, ister salata ister patatesli kereviz ne güzel de yenir:) Sevgiyle kalın.. |
Kıbrıs yemekleri konuşuluyor arkadaşlar ama en gözdesinden kimsecikler bahsetmemiş.
Başka yerde olmayan vazgeçilmez yemeğimiz molehiya... Benim vazgeçilmezim arasında yer alıyor. Hatta Londra'da okurken annemlerin kuruttuklarından orayada götürürdüm.:) Tarifini vermiyorum çünkü sanırım Türkiye'de yetiştirilmiyor. Yine de eğer varsa diyorum ki: büyüklerimiz tarifini verirse daha iyi olur onlar ne de olsa daha iyi bilirler. :) Sevgi ile kalın... |
Sevgili emy 83,molehiya Türkiyede bilinmiyor diye biliyordum.:) Geçen yıl Adana'ya gittiğimde çok sevdiğim bir ablam sizde molehiya var ben bu yemeği biliyorum deyince çok şaşırdım. Hemen nerden öğrendiğini sordum ve eskiden Mersin'de dağlık bölgelerde doğal yetişirmiş anneside toplayıp bunun yemeğini yaparmış. Bilginize...:)
|
Alıntı:
Ama gercekten Kibrislilarin severek tukettigi bir yemek cesidi. Bu yemegi, seven birisi tarif ederse, daha guzel tarif edecegini dusunuyorum. Turkiyede bilinmesi onemli degildir. Siz burda tarifini yapiniz. Turkiyeden Kibrisa tatil yapmiya gelecek olan arkadaslarin bir bilgisi olur ve firsat bulurlarsa, bilgileri olacagindan, molohiyayi denemekten cekinmezler. Eya hanim bir de kereviz kuru fasulyeye ekleniyor ve etli yemegi de yapiliyor. Tadmaissaniz onlari da deneyiniz. |
kıbrıslı arkadaşlar aranızda bikla tarifi bilen varmı? bir nevi sebze turşusu. sandaviç içine konuyor veya meze olarak tüketiliyor. içindeki malzemeler: karnıbahar , havuç , ufak boy kuru soğan , köri ,mustard , sirke , un , tuz , konuluyor. detaylı bir şekilde tarif verebilirmisiniz? hazır olarakta satılıyor ama esası ev yapımı.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025