agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Dolma / Sarma Çeşitleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/19811.htm)

Güler 01-06-2017 19:53

Sevgili akçabardak valla herşey olabilir. O yüzdendir ki bizler gibi kendi sebzesini yetiştirenler şanslı insanlarız.

Verdiğimiz gübreyi de biliyoruz, ilacı da.

Çileklerin boyandığını biliyor muydunuz? Ham çilekleri boyalı suda tutuyorlar ve siz kumu gitsin diye yıkadığınızda bütün boya akıyor ve ham ham çilekler ortaya çıkıyor.
Ben buna İstanbul'da pazardan aldığı çilekte şahit oldum.

Limonlar sulu olsun diye enjektörle içine su ilave ediliyormuş, tabii ekşilik de azalıyor, bunu da bana bir arkadaşım söyledi.

akçabardak 02-06-2017 12:34

Doğru söylüyorsunuz, daha bilmediğimiz kim bilir neler vardır. İki kök domates iki kök biber olsun ama bahçelerimizden olsun, o konuda gerçekten çok şanslıyız Güler hanım.

Ozlem A 02-06-2017 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1509253)
Tezgah hazır.
Hava güzel, dolmaları balkonda sarmayı düşündüm. Önce malzemeleri taşıdım sonra da yine sabah topladığım eriklerden bir kaseyi yanıma aldım.

Yaprakların saplarını keserken, ellerim de daha kıymaya değmeden eriklerimi de yerim diye düşündüm.
Biraz sonra Oğuz yanıma gelip dalga geçmeye başladı; Oooo daha bir tane dolma sarmamışsın ama erikler bitmiş.

"Sapları kesiyorum, ellerim kirlenmeden yemek istedim" deyince insafa geldi " hadi sap kesmeyi ben yapayım" dedi.
O yardıma başlayınca ben de sarmaya başladım.


Erikleri görünce ben de dolmanın içine koyacaksınız sandım :) annem ekşi versin diye dolma tenceresine erik koyar bazen.

Ama dolmaya koymaya kıyılmayacak kadar nefis erikleriniz, afiyet olsun.

Dolmalar da eminim nefis olmuştur.

Güler 03-06-2017 09:21

Sevgili Ozlem, A, erikler banaydı, dolma üstüne limon sarımsaklı sos yapıyorum ya o yeterli ekşilik veriyor.;)

Ozlem A 02-07-2017 11:19

Sevgili akçabardak'ın tavsiyesi ile geçen hafta saksımdan çıkan İstanbul ıspanağının büyük yaprakları ile sarma yaptım.. Bundan sonra sırf sarmak için ekebilirim, o derece lezzetli bir yaprak. Pazıdaki hafif topraksı tat ya da karalahanın pişerken çıkardığı koku yok ve her ikisinden de daha hoş bir tadı var.

En sevdiğim yanı da topraktan yüksekte olduğundan ıspanaktaki çamur temizleme derdinin olmaması :D


http://www.agaclar.net/forum/tarla-b...tm#post1511752

ksantip 02-09-2017 09:31

gül hatmi çiçeği dolması da güzel olur.

YeniGine 02-09-2017 22:48

Başlığı görünce; hemen aklıma geldi kara bakla dolması. Sizlerle paylaşayım istedim. (:o Tabi alıntı olarak.)

Bakla Dolması (Tokat Usulü) - Nefis Yemek Tarifleri

neşecan 31-03-2019 09:41

Labada Sarması
 
5 Eklenti(ler)
Yılın bu mevsiminde yapılan çok lezzetli bir sarma çeşitidir.Toplanan labadalar sıcak suya sokup çıkarılır ve fazla yumuşamaması için soğuk suya koyulur.Kuru soğan sıvı yağda kavrulur, üzerine pirinç bulgur ve salça eklenir.Sıcak su koyularak kabartılır.Taze nana taze soğan ve istediğiniz baharatlar ve tuz eklenir.Bir tane yumurta kırılır ve karıstırılır.Hazırlanan iç yapraklara sarılıp tepsiye dizilir.Üzerine sıvıyağ tuz ve su dökülüp kızdırılmış fırında yarım saat kadar pişirilir.

Selma_321 31-03-2019 11:31

Labada dolmasını bende çok severim ama biz aynı sarma gibi yaparız, fırına sürmeyi ve yumurtayı ilk defa duydum. Eminim farklı ve güzeldir, ellerinize sağlık.

TarifiniSevdim 02-12-2020 10:04

Bir dolma tarifi de benden...

Etli Biber Dolması

Malzemeler:

2 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı zeytinyağı
8 adet dolmalık biber
1 adet domates
1 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı nane
1 su bardağı pirinç
300 gr kıyma
1 yemek kaşığı dereotu
1 çay kaşığı tuz
3 adet soğan

Hazırlanışı:
Bir yoğurma kabının içerisine soğan, tuz ve dereotunu ekleyerek yoğurun

Daha sonra sırasıyla kıyma, pirinç, salça, nane, pul biber, kırmızı toz biber, karabiber, kimyon, sarımsak ve domatesi ekleyerek tüm malzemeleri yoğurun

Yoğurduğunuz dolma harcını dolmalık biberlerin içine doldurun

Ayrı bir yerde tencere içerisine zeytinyağı, salça ve suyu ekleyerek dolma sosunu hazırlayın
Hazırladığınız suyun içerisine dolmaları yerleştirin

Tencerede dolmaları pişirin

Pişirdiğiniz dolmaları daha sonra servis tabağına alın ve servis edin

Afiyet olsun :)

video

alkan6363 04-12-2020 20:36

yemeklerinizde urfa acı biber salçası kullanın, Güneş kurutması çok lezzetli olmasının yanında yemeklere çok güzel bir tad veriyor. https://urfayoresi.com/urun/urfa-ev-...biber-salcasi/ Ben buradan alıyorum.

nazlı06 04-12-2020 20:47

Ebegümeci yapraklarindan güzel zeytinyagli sarma yapıyorum iç olarak çiğden herşeyi sadece yaprakları sıcak suya batırıp cikariyorum

Nurpkmzc 02-12-2022 21:02

1 Eklenti(ler)
Geçen yıl yetiştirdiğimiz wee be little cinsi kabaklardan yaptığımız dolma;)

Nurpkmzc 02-12-2022 21:06

Balkabaklarını açıp içini temizledikten sonra biraz zeytinyağ ve tuz ekleyip fırınladık. Daha sonra yarı pişmiş kabakların içine hazırladığımız kıymalı iç pilavı ekleyip tekrar pişirdik. Nefis bir yemek oldu denemenizi tavsiye ederim :rolleyes:

Nurpkmzc 02-12-2022 21:08

Maalesef kabağın tohumlarını kaybettim. Bu sene etkinlikte paylaşılırsa tekrar yetiştirmeyi düşünüyorum inşallah ;)

Zekoş 03-12-2022 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nurpkmzc (Mesaj 1618913)
Maalesef kabağın tohumlarını kaybettim. Bu sene etkinlikte paylaşılırsa tekrar yetiştirmeyi düşünüyorum inşallah ;)

Sn.Nurpkmzc dolma yaptığınız kabakların çapı ne kadar acaba? Görünce aklima hokkoido kabak geldi.İlla dediğiniz kabaktan mi olmalı ki?

Nurpkmzc 03-12-2022 10:21

Sn. Zekoş kabaklar avuç içi büyüklüğündeydi. Çapı sanırım 10 santim civarındaydı. Başka balkabağı çeşidiyle denemedim.Belki aynı lezzeti yakalamak mümkündür neden olmasın.

Zekoş 03-12-2022 10:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nurpkmzc (Mesaj 1618922)
Sn. Zekoş kabaklar avuç içi büyüklüğündeydi. Çapı sanırım 10 santim civarındaydı. Başka balkabağı çeşidiyle denemedim.Belki aynı lezzeti yakalamak mümkündür neden olmasın.

Sn.Nurpkmzc kusura bakmayın sormayı unuttum kabağın tadı sakız kabak gibi mi yoksa tatlı kabağı cinsinden mi? hokkoido çorbaya ve tatlıya daha çok yakisiyor o bakımdan..Malum hayat pahalı kabağı ve içi ziyan etmeyelim😀

Nurpkmzc 03-12-2022 11:42

Sn. Zekoş kabak balkabağıydı fakat tadı çok şekerli değildi daha çok patatesi andıran bir tadı vardı. Dalında kurumasını beklemeden toplamıştık belki ondan kaynaklı olabilir.

Zekoş 03-12-2022 12:00

Sn.Nurpkmzc hokkoido tam da tarifinize uymakta..deneyecegim teşekkürler..

Nurpkmzc 03-12-2022 12:20

Şimdiden afiyet olsun o zaman ;)

Portakal Rengi 05-12-2022 14:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1618921)
Sn.Nurpkmzc dolma yaptığınız kabakların çapı ne kadar acaba? Görünce aklima hokkoido kabak geldi.İlla dediğiniz kabaktan mi olmalı ki?

Birkaç bal kabağı çeşidi ile denedim.
Küçük olduklarında tatlı olmuyorlar. Et kalınlığı 1 cm den kalın olmazsa iyi oluyor. İçini temizledikten sonra hafifçe karabiber serperseniz tatlılık hissedilmiyor. İç dolgu size kalmış.
Kabağın kabuğunda sertlik varsa rendeleyerek-salatalık soyacağı ile sıyırarak giderilmeli.
Bu sitedeki bir tarifte tulum öneriliyor. Tulum da nefis oldu.
Fırında pişme süresi kabağa göre değişiyor. 45 dakika sonra kabuğa çatal batırmaya başlıyorum. Yumuşadığı zaman tamamdır. (Ön pişirme yapmıyorum.)

Zekoş 05-12-2022 17:53

Sn.Portakwl Rengi bilgiler için tesekkürler.Tulum derken? benim aklıma tulum peyniri geldi (tulum peyniriyle meşhur bir ilcedeyim de)😊doğru mu anladım acaba?

Portakal Rengi 07-12-2022 07:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1619018)
Sn.Portakwl Rengi bilgiler için tesekkürler.Tulum derken? benim aklıma tulum peyniri geldi (tulum peyniriyle meşhur bir ilcedeyim de)��doğru mu anladım acaba?

Bir kolda birden çok kabak olduğunda seyreltirken veya büyüyemeyecek denilen bal kabaklarını, kabukları sertleşmeden koparıyorum. Bu kabakların içini temizlerken etli bölümün inceliğini hissediyorsunuz. Sonra içini dolduruyorsunuz. Et kullanacaksanız hafifçe pişirip, doldurmanız gerekiyor. Diğer iç malzemeleri için ön işlem gerekmiyor. Fırın sıcaklığı 200 °C kullanıyorum.
Tulum peyniri, soğan, dereotu, maydanoz, baharat. (Bebek bal kabağı dolması.)
Bunu yaptığım kabağın et kalınlığı yarım santimetreden inceydi. Peynir çok pişmesin diye seçmiştim. Beyaz peynir ile denediğim tulum kadar lezzetli olmadı.

cemilsisik 06-01-2023 13:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alkan6363 (Mesaj 1600106)
yemeklerinizde urfa acı biber salçası kullanın, Güneş kurutması çok lezzetli olmasının yanında yemeklere çok güzel bir tad veriyor. https://urfayoresi.com/urun/urfa-ev-...biber-salcasi/ Ben buradan alıyorum.

Sanırım bu dükkan size ait her yerde reklamını yapıyorsunuz. Veya ben öyle düşünüyorum.
Burdan reklamını yaptığınız üzerine internetten sipariş verdim ve siparişimde olmayan ürünlerden de gönderdiler istediklerimi göndermeyip. Mesela antepfıstığı yerine fasulye gönderdiler, mısır yerine de farklı bir ürün gönderdiler.
Lütfen emin olmadığınız bilgileri burda paylaşmayın.
Eğer firmanın ilgili kişisi iseniz sabah telefonla iletişim kurup yapılan hatayı bildirdim, bütün gün herhangi bir gelişme olmadı ve artık watsap mesajıma cevap bile verilmiyor.
urfayoresi.com aldanmayın


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025