27-12-2006, 14:05 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Yumurtali kuskonmaz[yumurtali agrelli]
Arkadaslar ben Kibristan buralara geleli cok oldu, buralarda daha onceleri hic bilmedigim bircok yeni tatlar, lezetler tattim. Yine de Kibristaki lezetleri unutamadim. Kibrista kuskonmazin adi Agrelli'dir ve kim bilir hangi zamandan beri bu zebze Kibrista, Yumurta ile kavrularak tuketilir,belki yeni yeni haslanmiya da baslanmistir, bati ulkelerinde oldugu gibi. Kuskonmaz mayista, havalarin isinmasi ile temmuza kadar dagdan, bayirdan toplanip yumurta ile kavrulurdu o kuskonmazlar resimde gordugunuz gibi beyazdi. Bir de portokal bahcelerinin kenarlarinda cikan yabani agrelli dedigimiz siyah renkte olanlari vardi ki daha lezzetli ve hafif acimtirak olurlardi. Kavrulmus yumurtali kuskonmaz: Bir kilo kadar cok kalin olmiyan kuskonmaz, 3 yumurta, Kavurmak icin zeytin yagi, Limon, tuz ve karabiber Kuskonmazlar burunlarindan baslayip 3-4cm parcalar halinde koparilir taki sert kisma gelene kadar artik kuskonmaz cit diye kopmaz sadece egilir iste o kismi pisirilmez cok sert olur. Kesilen kuskonmazlar suzgecte yikandiktan sonra, tavada isinan zeytin yaginin icerisine atilip pisene kadar karistirilir[15 dakika kadar] kuskonmazlar pisince 3 yumurta kirilir ve hafif ateste hepsi birlikte karistirilarak pisirilir, tabaga alip uzerine limon ve karabiber de koyduktan sonra is onu yemeye kaliyor yaninda soguk bir de bira oldumu, degmeyin keyiflere. Cok kalin olmiyan kuskanmazlar. Taze kisimlari kirilmis kuskonmazlar. Kavrulmaya basliyan kuskonmazlar. |
27-12-2006, 17:25 | #4 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Kuşkonmazın yabanisine burda tilkimen deniyor.. tadına bayılırım.. birde aynı zamanda çıkan sarmaşık olur. Daha acımsı tadı var. çorbası güzel olur. ve Ali abinin tarifindeki gibi kavurması.. |
27-12-2006, 18:33 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
memet Bodrum da da TİLKİŞEN diyorlar kuşkonmaza Sevgili Ali H.Ali taaa dünyanın bir ucundan bunu anlattı ya helal olsun ona. Benimde canım çekti yahuu ) |
24-03-2008, 23:52 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: K.K.T.C.
Mesajlar: 199
|
Arkadaşlar, kuşkonmaz (ağrelli) zamanı geldi.Ağrelliyi birde tuzsuz taze norla denediniz mi? Ali beyin söylediği gibi kırıldıktan sonra, biraz haşlanır (acılığı gitsin diye) sonra az kavrulur , yumurta yerine nor harika olur. |
15-03-2009, 16:48 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-05-2007
Şehir: karşıyaka/izmir
Mesajlar: 111
|
Kuşkonmazı ilk defa denedim
Hayatımda çok büyük bir lezzet kaçırmışım, harika bir lezzet.Fakat benim kötü bir adetim var her bitkiyi önce çiğ denerim ve öyle pişiririm fakat ne yazık ki bunu pişirecek kadar bırakmadım hepsini yıkadım çiğ yedim, harika. Bir daha alacağım ve bu sefer dediğiniz gibi pişireceğim. Bunun sürgünlerini toprağa diksek yetişmez mi |
15-03-2009, 17:41 | #8 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
11-04-2010, 01:35 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 125
|
Kuşkonmazı uzun bir süredir arıyorum ama bir türlü bulamıyorum . Nerede bulabileceğim konusunda bilgisi olan var mı ? |
26-04-2010, 02:30 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Bizde de nor ile lor farkıdır. Lor,ayran veya yoğurt pişirilerek yapılır. Nor, peynir altsuyu tekrar kaynatılarak veya mayası tutmayan-mayalanamayan peynir den yapılır. Lor tadı ekşimsidir, nor tadı hafif tatlımsıdır. |
18-06-2010, 19:23 | #12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 11
|
|
03-02-2012, 16:44 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Hep merak ettiğim bir sebzedir kuşkonmaz, burada tarifini çok açıklayıcı yazmışsınız, teşekkür ederim, bahar da çıkıyor değil mi? |
06-02-2012, 12:06 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Konservesinden yapsak aynı lezzette oluyor mu? |
06-02-2012, 17:04 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
Mesajları okuyunca anladım ki bizim köylü çok terbiyesizmiş yahu Kuşkonmazın yabanisine tilki s..i deniyor... |
06-02-2012, 17:09 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
Fotoları netten buldum |
07-02-2012, 06:41 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Konya,Milas
Mesajlar: 433
|
Milas yöresinde sarmaşığa deli tilikşen, kuşkonmaza da akıllı tilikşen derler.Akıllı tilikşen;ateşte biber gibi közlenerek de yenir. |
07-02-2012, 09:40 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
İstanbulda da var yabani kuşkonmaz ama kimse bilmiyor galiba.. Şile taraflarında heryerde görmüştüm.. |
22-03-2012, 11:28 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Şu yumurtalı kuşkonmazı yapmak için sabırsızlanıyorum, hiç yemedim ve faydalarını okudum, inşallah çok beğenirim, ne zaman çıkacak acaba |
22-03-2012, 12:48 | #22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: Kastamonu/Tosya
Mesajlar: 62
|
Bizim oralarda ''yılan kuyruğu'' derler. Yöresel isimleri ve mekanları farklı olsa da sanırım damak tadı ve tarifi aynı |
23-03-2012, 10:57 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
Onu bir de közde/magalda biber gibi kızartması var...O da çok güzel oluyor. Tadı aynı et gibi ama kokusu, lezzeti.....Mangal zamanı geliyor. İnşallah bunu da deneyen olur. |
27-03-2012, 14:30 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Sayın Münevver rica etsem tam tarifini yazarmısın? Bugün semt pazarı kuruluyor oraya gittim ama hiç göremedim acaba çıktı mı? |
28-03-2012, 10:06 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
Sayın ayhat Daha yeni çıkıyorlardır muhtemelen..Ama Nisan ayında çıkarlar pazara.. Yumurtalı olan tarif yukarıdaki mesajlarda var. Mangalda denemek isterseniz de: Yıkadığınız kuşkonmazları hiç bölmeden öylece mangala atın.Ben hafif bayıltınca seviyorum. Ama biber gibi ters -yüz çevirerek kavurunca da tadı güzel oluyor. Ama ilk deneyecekler için tadı garipsenebilir. Biz çocukluktan beri tadına alışık olduğumuzdan belki bize güzel geliyordur. |
04-04-2012, 10:25 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Sayın Münevver mesajınız için teşekkürler resimde çok açıklayıcı olmuş, böyle ateşten alıp hemen soymadan mı yeniyor? |
04-04-2012, 13:47 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
Sayın ayhat; Kabuğu olmuyor zaten. Biber gibi dediğime bakmayın.Hani biberi nasıl mangalda pişiriyoruz, pişirilmesi benziyor diye öyle yazdım.Biberde pişince ince bir kabuk var ama kuşkonmazda olmuyor kabuk. |
04-04-2012, 14:37 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Hımm daha iyi anladım şimdi, yok bu sene tatmam lazım Allah nasip ederse bakalım nasıl birşeymiş |
04-04-2012, 14:44 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 936
|
Sayenizde benim gibi rejim yapmaya çalışanlar yandılaaaaaaaaaaaaarrrrrr... |
04-04-2012, 15:32 | #30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: manisa
Mesajlar: 19
|
bizim buralar bu otların cenneti,en sağlıklı yiyecek. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|