28-11-2007, 14:10 | #32 |
Çevre Dostu
Giriş Tarihi: 05-11-2007
Şehir: MUĞLA-DALYAN
Mesajlar: 4
|
Arkadaşlar bu kapari bitkisinin sadece meyvelerimi yeniyor.Yaprak ve filiz kısımları kullanılmıyormu? |
28-11-2007, 16:35 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Kaparinin salamura olarak tüketilen kısmı çiçek tomurcukları. Küçük yumurta şeklindeki meyveleri ve sürgün uçları da yemeklik olarak değerlendiriliyor. İstanbul'da ya da yurdumuzun kuzeyinde yetiştirilecek kaparinin özellikle güneyde, İran-Irak sınırına yakın bölgelerde yetişen kapariden fark gösterdiğini duymuştum. Yaprak yüzeylerinde benek oluyormuş. Yine de gözümle görmediğim için çok doğru bir bilgi diyemeyeceğim. 2 tür ile temsil edilen cins. Güneyde yetişenler ve sıcak iklim isteyenler Capparis spinosa adı ile biliniyor. Capparis ovata ise , sanırım kuzey kesimlere uygun tür. |
28-05-2008, 14:47 | #34 |
Ağaç Dostu
|
Bizim burda bi çeşit bitki var tıpkı kapari tarifindeki gibi ama resimleri biraz farklı uzun uzun yumurta şeklinde ama internetten araştırdığım resimlerde çicek bamyasına benziyor görünümü acaba bu bitki kaparimi yoksa farklı bişeymi. |
29-05-2008, 18:24 | #35 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 47
|
Kapari ülkemizde çok az alanda yetiştirilmekte genelde doğada kendiliğinden çıkan bitkilerden açmamış çiçek tomurcuğu toplanmakta. internetten arama yaptığımızda çıkan www.kapari.com sitesindeki bilgiler dışında daha geniş bilgiye pek rastlayamadım. Bir de www.ascimurat.com diye bir site var. Bu kişi de kendi işini kendi yaratanlardan. Ama tabii tarım ve gıda alanında tutunabilmek, pazarlama ve satış konularında aşama kaydetmek insanın yıllarını alıyor. birden bire para kazandırmıyor butür iç piyasada gitmeyen ürünler. Toplatmaya kalksanız doğadakileri köylüleri organize etseniz bile mesela İzmir'den yurt dışına kapari ihracatı yapan iki kişinin de yahudi olduklarını pazarın bu kişilerin elinde olduğunu üzülerek öğrendim. Yani işin içinde başka işler de var. Kaymağını başkaları yiyecek siz toplatıp yorulduğunuzla kalacaksınız. Ama e-ticaret konusunda bilginiz varsa ve yabancı dilinize güveniyorsanız aynı zamanda dış bağlantılarınızda varsa o zaman başarılı olabilirsiniz. Birkaç hafta önce urla tarafına gittik dolaşmaya şöyle bir araştıralım dedik. kapari com sitesinde yazan mayıs başı eylül sonu hasat zamanıyla gördüğümüz 4-5 bitkinin uzaktan yakından alakası yok arkadaşlar. Neden mi? Bitkilerin üzerinde Mayıs 18 itibariyle hemen hemen hiç tomurcuk oluşmamış, oluşanlarda toplanmaya değmeyecek kadar küçük ve toplasanız 10 gr. etmez. Halbuki kapari com sitesinde ve buna benzer birkaç sitede daha sezonda yapılan 20 hasattan bakımı yapılmayan doğal çıkmış bitkiden ortalama 10 kg. bakımı yapılan yani kültürü yapılmış sulaması gübrelemesi yapılmış bitkiden ise bitki başına 20 kg. a kadar verim alındığı bildirilmiş. Gözümüzle görüp tesbit ettiğimiz kadarıyla sezonda ortalama 10 hasat yapılsa bile her hasatta bitki başına yarım kilo ürün bile elde etmek zor görünüyor. bunun pazarlama zorluğu da cabası. İzmir'de kapari işleyen işletmeler ürünü işçilik maliyetleri çok düşük olan Türki cumhuriyetlerinden alıyorlarmış. Bunu da işletme sahibinin kendisinden öğrendik. Yani aslında ancak kooperatif olup (8-10 kişi ortak) kendi yeri olan ve işlemeyen ve sulayamayan kişiler için cazip olabilir. Yoksa tek başına tarla kiralayıp girdi'ye para döküp emek harcayıp hasatı için her hafta işçi ayarlayıp toplatıp satmak çok ama çok zor. Bulduğumuz bitkilerden çektiğim fotolar burada. Ayrıca marketten aldığım kapari turşusundanda yaptığım salatanın fotoğrafını yükledim. Ben tadını beğendim. en azından ticaretini yapmasakta doğada bulduklarımızı toplayıp kendi turşumuzu yapabiliriz. Çünkü 100 gr. ı 2,5 ytl ye satılıyor. Sağlık için yemek gerektiğine inanıyorum. Turşu severlere yeni bir alternatif olur belki. saygılar... |
12-08-2008, 16:40 | #36 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Kendiliğinden yetişmiş Kapari tomurcuklarını yarım kğ. kadar topladım. 8 - 10 dakika kadar haşladım. Bir su bardağına 1 tatlı kaşığı tuz olmak üzere su hazırlayıp içine koydum. Yaklaşık 2 ay kadar durdu. Tattığımda biraz acılık vardı. Tarifte bir eksiklik var herhalde bilen arkadaşlar tarif vereilir mi? |
20-08-2008, 08:21 | #37 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: aydın
Mesajlar: 2
|
frozen ben kapari üretimi yapmak istiyorum.yardımcı olabilirmisiniz acaba?iklim şartları,toprak yapısı gibi konularda soru işaretleri var????? |
30-09-2008, 15:20 | #38 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: aydın
Mesajlar: 2
|
Alıntı:
|
|
30-09-2008, 21:46 | #39 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-12-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
|
Topladığınız kaparileri %23 lük tuzlu salamura hazırlayıp ,bu salamura içinde 15 gün kadar bekletirseniz acılığının gittiğini görebilirsiniz. |
20-10-2008, 20:18 | #40 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-05-2008
Şehir: girne
Mesajlar: 39
|
copor 09 sana kapari tarifi bir de benden kapparinin makulu yeni çıkan sürgünlerdir.yeni sürgünleri toplayıp fazla gecikmeden (kapparıler solması halinde dikenleri daha zor kırılır)dikenlerini kırıp,(isteğe bağlı)delikli yaprakları ayıkladıktan sonra acısı azalması için bir kovaya yerleştirip kaparilerin üzerleri örtülecek şekilde su ilave edilip hergün de suyu değıştirilecek. kapariler hemen yenecekse bu işlem en az yedi gün yapılacak. bekletılecekse bu işlemin üç gün yapılması yeterlidir. acısı azalan kappariler kovadan alınıp temiz su ile yıkandıktan sonra suları süzülmesi için bir bezde bekletilir. istenmesi halınde üzerine biraz tuz atılarak daha çabuk su atması sağlanır.daha sonra kapparıler turşunun yapılacağı kapa alınarak üzerlerine sirke ve tuz ilave ederek beklemeye alınır.kapparı turşusu servis yapılacağı zaman üzerine biraz zaytin yağı ilave edılırse yenmesı daha hoş olur. kapparınin tomurcuklarını ve meyvelerini de turşu yapabılırsınız. onları ayrıca tatlılandırmaya gerek yoktur. afiyet olsun |
28-02-2009, 20:52 | #41 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
|
Eşimin memleketinde dünya kadar kapari yabani olarak yetişiyor. Madem bu kadar iyi birşey faydası ne? Sadece damak tadı mı? Marketlerde görürdüm, adını da çok duydum ama yeniliklerde biraz ketumumdur. Sonuçta turşu ve reçeli dışında başka kullanım tarifi olan var mı? Gidince toplayıp denemek istiyorum. En azından bir seferlik. Ve dondurarak saklama koşulları nelerdir,bilenler paylaşırsa memnun olurum. |
13-07-2009, 16:19 | #42 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-07-2009
Şehir: MARDİN
Mesajlar: 1
|
merhaba, siteye yeni üye oldum. kapari bitkisi reçelini araştırıyordum maalesef hiç bir yerde bulamadım. ancak kapari reçeli satan bir sitede reçelin tanımından anladığım kadarıyla reçeli çiçeğinden yapılıyor sonucunu çıkardım. hala araştırıyorum. Ülkemizde çok yetişmesine rağmen faydalanmak en doğal sonuç değilmi.? kolay gelsin KAPARİ REÇELİ NEDİR ? Kapari bitkisi yaklaşık 5 ay boyunca çiçek veren bir bitkidir. Bu çiçekler açmadan önce ve açtıktan sonra tuzlu suda bir süre fermante edilir ve daha sonra reçel haline getirilir. |
01-07-2010, 12:29 | #43 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 100
|
Merhabalar, Şimdi kaparilerin bol bol tomurcuk ve meyve döküm mevsimi.Filizlerinden yirmi gün kadar önce toplayıp salamurasını yaptım ama bilmeyenler için yeni sürdgünlerden toplıyabildiğim kadar tplayıp resimlerini ekledim. Toplanan malzemeleri güzelce yıkadıktan sonra meyvelerin sapları ayıklanır, İster karışık olarak, ister sadece meyve, filiz ayrı, tomurcuk ayrı olarak bir kavanoza koyup üzerine bir litre suya beş çorba kaşığı tuz hesabı ile hazırlanan salamura suyu ilave ederek bir hafta on gün kadar beklemeden sonra bu su süzülür suda bol miktarda hardal yağı olduğu için acımsı bir tadı vardır.Bu acılığı azaltmak için bu işlem yapılır.Yoksa hiçbir zararlı etkisi yoktur. Süzülen suyun yerine yüzde 4-6 lık salamura suyu hazırlanır.Bir litre salamura suyuna 150-200 cc sirke ilave edilerek elde edilen karışım ile kavanozlar malzemelerin üzeri kapanacak şekilde doldurulur gölge ve serin bir yerde fermantasyon için beklemeye alınır.Bir ay kadar sonra o mis gibi lezzeti ile yenmeye hazırdır.Afiyet olsun. |
01-07-2010, 21:09 | #44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Ben de bugün salatama koymak için kapari çiçekleri topladım. Tavsiye ederim nefis oluyor. Erkek milletine de 3-4 ayrı alanda faydası olduğunu bilimsel olarak kanıtlamışlar. Prostat, cinsel yeterlilik vs konuları. |
18-07-2011, 12:37 | #45 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-07-2011
Şehir: mersin
Mesajlar: 1
|
kapari
bulunduğum bölgede bol miktarda doğada mevcut. yalnız bu fideden mi, tohumdan mı çoğaltılıyor. buradan ayrılırken yeni yere götürmek istiyorum. turşu harici kullanımını bilmiyorum. turşusunu sürekli yapıyorum, özellikle makarna ve salatada çok güzel oluyor. anamurda büyük kavanozu 5tl den satılıyor. demek ki başka yerlerde pahalıymış. filizlerini yeşil zeytinde olduğu gibi sürekli suyunu değiştirerek acısını alıyorum arada bir tadına bakarakta anlayabilirsiniz. acısı gidince yıkayıp bezin üzerine sererseniz suyu gidiyor. suyu ve sirkeyi aynı ooranda katıyorum ayrıca yaprakları için hazırlanan suya bıraz limon tuzu atarsanız aroması daha güzel oluyor. tomurcuklarıda bir kaba alıp siyah zeytinde olduğu gibi turşuluk tuz atıyorum. arada bir karıştırıyorum, kendi kendine sulanıp acı suyunu atıyor. arada bir bir tane yıkayıp acısını kontrul edebilirsiniz. acısı gidince yıkayıp biraz süzgecte bekletin. yarı oranda su ve sirke karışımına tuz ekleyerek beklemeye alın buna limon tuzu koymayın. meyve ve çiceğini hiç denemedim tam mevsimi deneyeceğim. |
31-10-2013, 14:02 | #46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 247
|
Merhaba kapari reçeli kan değerleri düşen hastalarada iyi geldiğini duydum.Kapari reçelini yapan varmı acaba almak istiyorum. |
12-09-2014, 11:46 | #47 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 122
|
Antalya Serik Boğazkent mahallesinde bir ev aldığımdan beri bir ayağım Antalya'da. Haliyle arada bir Kale İçine de gidiyoruz. Dikkatimi çeken şey, ekseniz büyümez ama her nasılsa kale duvarları kapari kaynıyor. Karınca kardeşlerimiz kapari tohumlarını en olmadık yerlere taşımışlar. Ben de geçen yaz yine bin Kale İçi gezisinde esnafa çaktırmadan olgunlaşıp tohuma dönüşmüş kapari meyvesinden topladım. Üzerindeki milyonlarca sarımtrak karıncayı temişledim, tohumlarını kuruttum. Bir yazıda kaparinin kendi kendine çimlenmediği karıncaların taşırken asitle zedelediği kapari tohumlarının çimlenebildiğini okumuştum. Ben de Boğazkentteki evimin arkasında balkonun altına yuva yapmış olan karıncalara bu kuruttuğum kapari tohumlarını niyetimi belli etmeden döktüm. 10 dakikada hepsini yuvalarına taşıdılar. Tabi ki karıncaları kendi şahsi çıkarlarım için kullandım ve bundan vicdanen rahatsız oldum. Neyse ertesi sene geldiğimde inanamadım. Gerçekten kapariler büyümüştü. Sizlere onların fotoğraflarını sunuyorum. |
12-09-2014, 11:47 | #48 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 122
|
Bunlar da devamı.... |
12-09-2014, 11:50 | #49 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 122
|
Ve son olarak önce Yivl i Minare yanındaki Yıkık Medresenin giriş kapışının üzerinde yetişmiş kapari bitkisi ile Kale İçinin duvarındaki enfes kapari bitkisi... Kale İçinde biraz dinlenip birer çay içtik ve ayağımın dibinde bir kapari fidanı olduğunu farkettim. Garsona çaktırmadan eğilip sökeyim derken kaparinin dikenleri elimi parçaladı bir hafta biber sürmüş gibi yandı. Eeee, kökü 50 metreye uzanabilen bir bitkiyi bir hamlede sökmek kolay değil... |
12-09-2014, 12:35 | #50 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Bir markette gördüğüm kapari turşusundan , burdaki methine dayanarak, merak edip aldım. Evdekiler beğenmediği gibi ben de hiç beğenmedim. Yukarda patates salatasında güzel olduğu yazılmıştı.Başka hangi yemeklerde işe yeniyor? |
18-09-2014, 11:10 | #51 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 122
|
Et yemekleri ile yiyebilirsiniz... Bu arada kaparinin armut şeklindeki meyvesinden de turşu yapılıyor. O daha güzeldir. Ben de ilk yediğimde yanık lastik tadı almıştım ama bünye alışıyor... |
30-12-2014, 19:39 | #52 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
|
Merhabalar, Arazimin 250 metrelik sınırı boyunca devlet su işlerinin yapmış olduğu yaklaşık 3 metre yükseklikte ve % 80 civarı açıyla bir toprak bent var. Yağmur yağdıkça yumuşayan toprak, ağaçlarımın üzerine akıyor. Bir çoğu kök boğulması sonucu ölmüş. Buradaki benti kaldıramayacağıma göre, bu toprak kaymasını önlemenin çarelerine bakarken, kapariyi buldum. Fidan satışı var ama dikim sıklığı hakkında ve bu kadar meyilli bir arazide yetişir mi bilemiyorum. Yemekten çok erozyon kontrolü için dikmeyi düşünüyorum. Bir site buldum. Kapari Bitkisi Yetiştiriciliği |
01-01-2015, 21:06 | #53 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Kapariyi ton balıklı başta olmak üzere salata ve acılı, bol sarmısaklı kuru domates ve zeytinli arabiaya vb soslu makarnalarda sıkıça kullanırım ve çok severim. Ağzıma koymam diyen eşim bile farketmeden kaç kere yedi, sormazsa söylememeye karar vermiştim, yıllardır bir kere bile bunda kapari mi var demedi. |
20-02-2017, 20:28 | #54 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 872
|
Bildiğim kadarıyla kaparinin iki çeşit turşusu var; biri kapari çiçeği(daha doğrusu goncası) turşusu diğeri kapari karpuzu turşusu. Marketlerde yaygın olan kapari çiçeği turşusu. Ben bunu yoğurtla çok seviyorum. 1 kase yoğurda 1-2 yemek kaşığı kapari çiçeği turşusu, isteğe göre kuru toz nane, varsa haşhaş tohumu karıştırıp deneyin. Kapari karpuzu turşusu: DOLCO KAPARİ KARPUZU 360 GR Kapari çiçeği turşusu: DOLCO KAPARİ 700 GR |
22-03-2017, 11:26 | #55 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-03-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
|
Oldukça faydalı ve lezzetli bir bitki. Damak tadına önem verenler mutlaka salatalarda ve soslarda mutlaka kullanmalı. |
11-04-2020, 17:53 | #56 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-05-2009
Şehir: kocaeli ve İzmir
Mesajlar: 1
|
Merhabalar, Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. 3 aradan sonra konuya yazıyorum Malum salgın dönemlerinde bağışıklık güçlendirici bulmak çok zorlaştı ve bende kronik ve yıl boyu süren alerjim sebebiyle kendi doğal bir formül bulma arayışındayım. aşağıdaki siteden kapari de yüksek oranda https://www.gaps-shop.com/quercetin kuersetin maddesi mevcut olduğunu gördüm ve konu ile ilgili bilginiz var mı? Aşağıdaki fideden bir adet alsam uzun saksıda yetiştirebilir miyim, İzmir de balkonda? teşekkürler şimdiden.. https://www.hepsiburada.com/plantist...0%C4%B0STANBUL |
22-09-2023, 22:51 | #57 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-07-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 73
|
Sayın Naci G, uzun süredir ağaçlar.net üyesiyim. Kapari konusunda paylaşımlarınızı ilgi ile izliyorum. Ben Ankara da yaşıyorum. Bulunduğum şehirde kapari tohumu veya bitkisi yok. Özellikle köyümde arazi kıraç, susuz ve verimsiz toprak bulunuyor. Yani köyümüz arazisi erezyona açık bulunuyor. Köyümüzün verimsiz arazisinde kullanmak için tohum aradım ama bulamıyorum. Sizden rica etsem 5-10 adet yani bir miktar tohum adresime gönderebilirseniz. Bir zarf içinde zaten tohumlar ufak olduğu için zarf ile gönderirseniz. Göndermeyi kabul ederseniz adresimi size yazarım. Şimdiden ilginiz ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. |
25-09-2023, 19:32 | #58 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-09-2023
Şehir: Ist., TĞ¡ĞŠrkiye.
Mesajlar: 1
|
ZionGevophy kamb
<a href="https://prochlorperazinen.com/">cost of prochlorperazine 5 mg</a> |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|