31-10-2006, 17:26 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Yöresel Yemekler
Sevgili Dostlar bu bölümde yöneticimiz uygun görürse ,bulunduğumuz yörelerin yemek tariflerini yapalım.Tabi bu arada bu kadar çok üyemziden gelebilecek yöresel yemek tarifleri ile muhteşem bir arşivimiz olacak. Bu tarifler belki değişik başlıklar altında toplanabilinir. Çorbalar,Sebze yemekleri,Salatalar,Pilavlar,Tatlılar,Et ve Balık yemekleri,Kebaplar,Turşular v.s. v.s Bu arada Vejeteryanları da düşünmeliyiz. Ayvalıktan Kabak çiçeği dolması Tire den Pırasa Salatası Antalyadan Şakşuka Bodrumdan Börülce salatası Karadenizden Pazı Kavurması '' Kara Lahana Sarma G.Antepten Ali Nazik ŞanlıUrfadan Batlıcan Kebabı Hopa dan Süt Helvası Rizeden Laz böreği Herkes kendi yöresinden yazarsa hem geleneksel yemekler unutulmaz,hemde çok güzel bir arşivimiz oluşur. |
27-12-2006, 20:10 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
|
Rahmetli anneannem köye gittiğim zaman bana çok sevdiğim bir kavurma yapardı ama adını bilmiyorum.Yeşil soğanların tohuma kaçmış olanlarını doğrardı ,ardından onları tereyağında çevirir içine de yumurta kırar ,yufkaya sarardı.Çok severdim ,yemeyeli 10 sene oldu biraz önce aklıma geldi.İnanılmaz bir lezzetti. |
27-12-2006, 21:56 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Tarifi yokmu Zerrin uslu ? |
28-12-2006, 19:35 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
|
Aslında tarifi içinde saklı ama tekrar anlatıyorum Malzemeler:1.Tohuma kaçmış yeşil soğan 2.tereyağı 3.yumurta 4.yufka yapılışı:Soğanlar tereyağında çevrilir içine yumurta kırılır,yufkaya sarılıp afiyetle yenilir. |
02-04-2007, 15:07 | #5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
|
Aydında da kuşkonmaz, has sarmaşık **** kedirgen diye bilinir.Biz kavururken aynı sarmaşık ve ısırganda(dalgan) olduğu gibi pırasanın yeşil yapraklarını ,eğer pırasa yoksa taze soğanı incecik doğrar öyle kavururuz.Sonra aynı işlem yumurtalarız.Yumurtaları çırpmadan koyarsanız görsel olarak daha da güzel oluyor. |
10-04-2007, 20:09 | #6 |
Yeni Üye
|
Ben eksik kalmayayım.Antalya Elmalı'dan Bağ salatası.Acı yeşil biber ve sarımsak havanda dövülür.Domates ve salatalık rendelenir.Ortaya çıkan karışıma soğuk su ilave edilir hatta buzda konulur.üzerine kuru veya taze nane ile servis edilir.Sıcak yaz günlerinde çok güzel bir serinletici olur.Ölçüleri deneyerek bulabilirsiniz.(o kadarını bilmiyorum)Afiyet olsun |
11-04-2007, 00:53 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Bende size fasulye turşusu tarifi yazayım aslında canımda çok çekti ama fasulye turşusunu suda bekletip tuzunu atmasını sağlıyoruz bir kaş kez suyunu değiştirdikten sonra iyice sıkıyoruz .Soğanları piyaz doğruyoruz bolca soğan olacak ama zeytin yağında soğanlar hafif pembeleşene kadar soteliyoruz 2-3 diş (arzuya bağlı ama olmazsa olmazı)sarmısak katıp 2 tur çevirdikten sonra tuzu alınmış sıkılmış fasulye turşusunu atıp 10-15 dakika kavuruyoruz kısık ateşte .Annem bunu mısır ekmeği ile yemeyi sever mısır ekmeğini içine ufalayarak yeniyor bizim oralarda(rize)ama ben normal ekmekle parmaklarımıda gömerek yemeyi daha çok seviyorum muhteşem bir şey deneyin AFİYET OLSUN |
14-04-2007, 21:10 | #8 |
Doğadelisi
|
Terbiyeli Karnabahar: 1 ortaboy karnabahar 1 ortaboy soğan 1/2 kg. kıyma 1/2 subardağı zeytinyağı 2 adet domates 1 adet limon 1 yumurta yeterince tuz Et kokusu kalmaması için öncelikle tencerede kıymayı orta ateşte pişirir, içine rendelenmiş soğanı ilave edip hafif pembeleştiririz. Minik doğranmış domatesleride ilave edip şöyle bir çevirdikten sonra, yıkanmış ve top top ayrılmış karnabaharları tencereye dizeriz. Üzerini örtecek kadar miktar suyunu koyduktan sonra bir miktar tuzunu serpip, yine çok harlı olmayan ateşte pişmeye bırakırız. Pişmesine az bir süre kaldığını gördüğümüzde, ayrı bir kapta kırdığımız bir yumurtanın içine sıkılmış bir limonun suyunu çırpıp karnabaharların üzerine dökeriz ve 5 dakika daha pişiririz.. Mayhoş sevmeyenler yarım limon sıkabilirler.. Bazan değişiklik olsun diye yumurta ve limonsuyuna 1 yemekkaşığı yoğurtta ilave ediyorum, daha değişik bir lezzet oluşuyor.. Denerseniz Afiyet Olsun sizlere.. |
15-04-2007, 09:18 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Yumurtalı Kenger (yabani enginar)
Bu sabah yaptım ve kahvaltıda yedim. Kengeri Fatih Kadınlar Pazarı'nda bir Siirt'li (zaten herkes Sirrt'li orada) satıcıdan aldım; dikenlerini güzelce temizleyip tuzlu suda günkurusu domates ve tazediş sarmısakla haşladım ve kavurup suyunu uçurduktan sonra çırpılmış yumurta ile bir daha tavaya atıp afiyetle yedim. |
15-04-2007, 09:20 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Kaldırık (veya zılbırık veya hodan veya ıspıt)
Aynı yukarıda kengerde tarif edildiği üzre yapılır. En azından ben öyle yaparım. Giresun'da turşusunu yapıp daha sonra yemeği turşudan yaptıklarını da biliyorum. |
16-04-2007, 00:19 | #11 |
Doğadelisi
|
Karnabahar tarifim yöresel olmasada sonuçta sebze yemeği; zira, anımsadığım yöresel yemek yok şimdilik.. Sadece aklıma gelen Sn. Halit Togay'ın kaldırık (ıspıt,hodan,zılbırık) ve kenger bitkisiyle yaptığı yemek tarifi, incecik kıyılmış karalahana ile de nefis oluyor. Yemeyenlere tavsiye ederim.. |
19-04-2007, 01:21 | #12 |
Doğadelisi
|
İşte size şimdi anımsadığım bir yöresel yemek DİBLE ( laz fasulyesi ) 1/2 taze fasulye 1 ortaboy soğan 1 cay bardagi pirinc ½ su bardağı zeytinyağı 2 ortaboy domates 1 su bardağı su tuz, karabiber, pulbiber Taze fasulyeleri yıkadıktan sonra minik minik doğrayınız. (kenarda beklesin) Rendelenmiş soğanı zeytinyağında hafif pembeleştirdikten sonra içine küp küp doğranmış domatesleri ilave ediniz ve şöyle bir çeviriniz. Sonra taze fasulyeleri koyup 10 dakika kadar fasulyeler sararana kadar pişirdikten sonra suyunu ilave ediniz, yıkanmış pirinci üstüne serpiniz. Yeterince tuz, pul biber ve karabiberini ekledikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz. Afiyet olsun.. |
19-04-2007, 20:58 | #14 |
Doğadelisi
|
İsmini bilmem ama hani şu içine kuyrukyağı katıp yaptıklarıysa, yoook yemem hocam, kalsın.. Bir kez yedim Zonguldak'ta o gece acildeydik. |
20-04-2007, 14:56 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 53
|
Anneannemin yaptığı bir köy erişteli mercimek çorbası vardı. Çok lezzetli bir şeydi, Elazığ'ın yöresel bir yemeği idi. Ama onu lezzetli yapan içine koyduğu -kendi tabiriyle- mukaşar idi. Vefat ettikten sonra Elazığlı dostlarımızdan bir süre temin ettiğimiz mukaşarı artık bulamaz olduk. Mukaşar, başka dostlarımızın söyleyişiyle muhaşir, mercimek benzeri bir şey idi. Belkide forumda başka bilenler de vardır ve İstanbulda temin edilebilecek bir yer biliyorlardır. |
04-05-2007, 13:55 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Ahmettogay. Bahsettiğiniz mercimek çorbasını, annem hala yapar babaannem de çok yapardı. Bizim buralar da ona, Dedemsakalı çorbası deniliyor. Ev eriştesi ve yeşil mercimekle yapılıyor. Ağızda hoş bir tad bırakıyor. |
04-05-2007, 17:19 | #20 |
Ağaç Dostu
|
kaldırık
Bol soğanlı ve acılı biberli kavurması çok güzel oluyor, Samsunlular kaldırayak, kaldırık(şiveleri yüzünden kaldirik diyorlar bende ilk öyle öğrendim) çiçekli, mor çiçek diyorlar. |
04-05-2007, 20:41 | #21 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Ahmet Bey'in sözünü ettiği sanırım mercimek benzeri farklı bir baklagil, ya da ben öyle algıladım.. "Mukaşar" ı google da aradım tanımak için bulamadım, her gittiğim yerde soruyorum ki öğreneyim diye, ve tabii ki bulursam kargoyla göndereceğim Ahmet Bey'e.. Bu arada Erzincanlı bir arkadaşıma sordum bugün, onlarda varmış ama mercimeğe benzeyen, buğdaydan yapılan bir çeşit keşkek türü olduğunu söyledi.. Acaba o mu? |
|
04-05-2007, 21:37 | #22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Halihazırda İstanbul'da Şirinevler'de Malatya Süpermarket'te satılıyor. Etimolojik olarak mukaşşar-mukaşar soyulmuş soyunmuş demek. Sanırım metydan larus da görmüştüm. şu anda yanımda yok bakamadım ama "muallime hanımı pencereden mukaşşar gördü" diye de bir örnek vardı sanırım. Kaşar peyniri de aynı etimolojiyi paylaşıyor olabilir. İnternetten TDK sözlüğüne şimdi baktım kelime yok. |
|
05-05-2007, 12:30 | #24 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
|
|
08-05-2007, 15:38 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Badıma [Madımak] Bükmesi
ÇANKIRI'nın Çerkeş İlçesinde Mayıs- Haziran aylarının en gözde yiyeceklerinden birisi olan Badıma Bükmesi, "Madımak" diye bilinen bitkiden yapılır. Çerkeşliler Madımak yerine Badıma kelimesini kullanırlar. Badıma ayıklanır ve yıkanır. Daha sonra kıyılarak inceltilir. Yeşil soğan ve terayağ ile kavrulur, içine kıyılmış badımak arıştırılarak, kavrulur. İçine süt karıştırılarak iyice pişirilir. Piştikten sonra 3-4 yumurta kırılır. Tuz, karabiber katılarak malzeme hazırlanır. Başka bir yerde su, un ve maya'dan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yapılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parça oklava ile gözleme büyüklüğünde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına önceden hazırlanmış badıma koyulur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Saç veya teflon tavada pişirilir. Üzerine terayağı sürülerek afiyetle yenilir. |
08-05-2007, 21:42 | #27 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Doğadaki yenen bitkilerin fotolarını deryaözen arkadaşımız sağolsun burada tanıtıyor bize.. Madımak bitkisinin de yakın çekimi olursa sizden bekleriz Sn. Metin Bey.. Saygılar.. |
|
09-05-2007, 09:15 | #28 |
Ağaç Dostu
|
Billur Hanım. Dark arkadaşım pazar günü yenebilen otlardan bir hayli resim çekti. Onları bana gelecek hafta içinde ulaştıracak. İçlerinde Madımak da var. Resimler elime geçtiğinde yükleme işini yapacağım. |
09-05-2007, 15:04 | #29 |
Doğadelisi
|
İlginize çok seviniyorum ve teşekkür ediyorum Sn. deryaözen .. |
20-07-2007, 10:51 | #30 |
Ağaç Dostu
|
Kaşar peynirinin etimolojik kökeniyle ilgili bir yorum yapılmış ve dikkatimi çekti. Kaşar kelimesi Musevi kökenli bir kelime. Museviler besinleri yenilebilir ve yenilemez diye ikiye ayırmışlar. Kendileri yiyebiliyorsa bunlara "Koşer" diyorlar. Osmanlı döneminde özel bir yöntemle peynir üreten bir Musevi vatandaşımız da bu yaptığı peynirlere " Koşer " yani yenilebilir ifadesini kullandıktan sonra " Galiba üretimi aşamasında sıcak suya daldırıp sertleşmesini bekliyormuş. Peynir yapımından pek anlamam da biryerde okumuştum" bu peynir günümüze kadar kaşar adını almış. Yani mukaşşarla falan ilgisi yok galiba...Bu konuda daha ayrıntılı bilgisi olan varsa ve bizimle paylaşırsa sevinirim. Kelimelerin nereden geldikleri konusunda ben de çok meraklıyım |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|