agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 05-03-2012, 12:32   #1
Ağaç Dostu
 
Birsen 33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Mersin
Mesajlar: 116
Papaya Yemekleri

Papaya bildiğiniz gibi olgunlaştığında kavuna benzeyen ve dilimlenerek yenen bir meyvedir.
İki ağacım vardı ve bir tanesi fırtınadan devrildi. Üzerindeki meyveler henüz yeşildi, olgunlaşmamıştı ve bu haldeyken yetiştiremezdi.
Nette biraz araştırınca bu meyvenin ham iken çiğ veya pişirilerek yenebildiğini öğrendim ve kendimce bazı yemek denemeleri yaptım. Deneme imkanı olanlara fikir verebilmesi için de paylaşmak istedim.

Sebzeli Kavrulmuş Papaya

Olgunlaşmamış Papaya önce yıkanır ve ikiye ayrılır. İçindeki çekirdekler temizlenir. Dilimlenir kabuğu soyulur. İstenilen incelikte doğranır. Ayrı kaba bir küçük domates doğranır. Tencereye sarımsak veya soğan doğranır, yağda hafifçe pişirildikten sonra domates katılır. Domatesler yumuşayınca bir çay kaşığı kadar tatlı toz kırmızı biber eklenir. İstenirse az miktarda salça da ilave edilir. İyice karıştırdıktan sonra doğranmış olan papayalar eklenerek kabak gibi kavrulur. İstenilen yumuşaklığa erişince ocaktan alınır. Tuz ve nane koyulur, karıştırılır.
Üzerine karabiber serpiştirilebilir.

İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yenir.

*****
Soslu Papaya Kızartması

Papaya ince dilimlenip kızartılır.
Bir tavada 3-4 diş iri sarımsak, 1 orta boy soğan ve 4-5 yeşil biber irice doğranıp az yağda kavrulur .
Birkaç tane kabuğu soyulup irice dilimlenmiş domates ilave edilerek domatesler fazla erimeden az pişince 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı tatlı toz biber ve nane ilave edilir. İsteğe göre bir tatlı kaşığı kadar salça koyulabilir. Çok az kekik serpilir. Domateslerin erimemesine dikkat edilmelidir. Bir fincan kadar su katılır. Su kaynadıktan 30-45 saniye kadar sonra ocak kapatılır ve tuzu ilave edilir.
Kızartılmış olan papayaların üzerine her tarafını kapatacak şekilde dökülür. Afiyetle yenir.

***
Fırında Kıymalı Papaya

Papaya yıkanır, ikiye ayrılır, çekirdeği temizlenir, soyulur.

Kıyma soğanla ve irice doğranmış 1-2 tane yeşil biberle kavrulur. İçine 1 çay kaşığı kadar salça ve 1 tatlı kaşığı kadar tatlı kırmızı toz biber koyulur. Az kekik ve karabiber ilave edilir. Ocak kapatılır ve tuz koyulur.

İkiye ayrılmış olan papayalar biraz kızartılarak tepsiye yerleştirilir, içlerine kıymalı harç doldurulur. Kabuğu soyulmuş domates dilimlenip üzerine yerleştirilir. Domateslerin arasına- yanlarına yeşil biber dilimlenip yerleştirilir. Fırında domatesler ve biberler pişinceye kadar karnıyarık gibi pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra üzerine doğranmış maydanoz serpiştirilir.
Afiyet olsun.

* Papaya ayrıca patetes gibi kızartılarak sarımsaklı yoğurtla yenebilir.

*Rendelenip salataya katılabilir.

*Haşlanarak rendelenip baharatları ilave edilerek salatası yapılabilir.

*Çekirdeği siyahlaşmış ise dövülerek veya dövmeden, beyaz ise bütün olarak salataya koyulabilir. Çekirdeklerinin tereye benzeyen bir aroması var.

Birsen 33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Etiketler
meyve, papaya, yemek


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025