agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Stephanotis floribunda (Madagaskar yasemini) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/8377.htm)

velveteen 15-11-2008 20:14

Nariel benim mum çiçeğimde aynı şekilde büyüyor yıllardır. Önce uzun ve akıllı bir tırmanıcı dal büyütüyor, onu bir yere sarıyor ve yapraklar çok ardından geliyor. Bunun bir sorun olduğunu düşünmemiştim. Biraz araştırdım, nasıl büyür tırmanıcı çiçekler diye, yapraksız olmaları normalmi? ama tek bulabildiğim bu muhteşem video oldu :)

http://xenmate.blogspot.com/2008/03/how-vines-grow.html

velveteen 15-11-2008 20:20

Bu arada Stephanotisinin kendine geldiğine çok sevindim Verdoque, inşallah bahara yepyeni çiçekler ile karşılayacaklar bizi :)

Bende bu aralarda acaba çiçekçinin sardırdığı telden açmalı, ipleri kesmeli ve yeniden daha gevşekçe bir tele sarmalı mıyım, ona karar vermeye çalışıyorum. Sanki bu şekilde yapılması gerektiğini bir yerden okumuştum ama, yeniden bulamıyorum. Fikri olan varsa, paylaşırsa sevinirim.

verdoque 23-11-2008 20:18

Aslında kendine geldi mi bilemiyorum. Gelişmesi durdu. Sararma da yok. 1-2 haftadır olduğu gibi duruyor. Susuzmuş gibi geliyor ama sulamaya korkuyorum. Diğer çiçeklerimi sularken yapraklarına su sıkıyorum sadece. Parmağımı toprağa daldırıp iyice kuru değilse sulamıyorum. Bekliyorum bakalım ne olacak...

Nariel 22-12-2008 20:04

Benim Madagaskar yaseminimin sürgününden itibaren 1 metrelik kısmı sarardı ve o kısımdaki yeni büyümekte olan yaprakları döktü. Bulunduğu oda çok sıcak, suyunu düzensiz veriyorum bazen az, bazen çok.. Sebebi bu mudur acaba?

verdoque 23-12-2008 07:39

Benimki de çok kötü durumda sanırım ölüyor :(

Nariel 14-02-2009 18:16

1 Eklenti(ler)
Benim yasemin ilk sürgünün kurumasından sonra yeni sürgün verdi, umarım bunun akıbeti de ilki gibi olmaz.

Balıkcı 14-02-2009 19:18

http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=905&page=70

Bu sayfadaki 2100 ve sonraki sayfada 2102 no.lu yazıları görmüş müydünüz?

Dertler müşterek galiba.
Allah'tan Mine Pakkaner Hocamız (Ben kardeşim veya kızım da derim ama hocam demek daha hoşuma gidiyor ve yakışık alıyor.):p var.
Allah O'ndan ve hepimizden razı olsun.

Nariel 14-02-2009 20:00

Teşekkür ederim Sayın Balıkcı:) Benimkinin saksısını değiştireli çok oldu, değişimden epey sonra kuvvetli bir sürgün geliştirmeye başlamıştı ama sonra kurudu gitti o sürgün.

Sayın hkndal da "sarılacak yer bulamadığında kuruyor" demiş, benimki de aşırı uzamıştı ve sarılacak yeri yoktu, ben de gelgiği yoldan geri, aşağı doğru sardırmaya çalışmıştım ama sarılmadı, büyümesi durdu ve kurudu, o sürgünün üzerindeki taze yapraklar döküldü.

Sizinki bakımdan sonra ne durumda acaba?

feriha 14-02-2009 21:32

Ben formunu bozmadan uzayan dalı daldırma ile çoğaltmayı deneyeceğim.

Böylelikle hem paylaşılacak yeni bir bitkiye sahip olacak hem de uzayan dal

kesildiği için bitki formunu korumaya devam edecek diye düşünüyorum.

Uygulayan sonuç alan arkadaş var mı acaba:confused:

Balıkcı 14-02-2009 22:35

Ben uzunca bir zaman bir dalı daldırmıştım, saksı değiştirmek için söktüğümde, koyduğum gibi çıktı.:(

Yani ben beceremedim, yine de denemeye devam etmek iyi olur derim.

Balıkcı 14-02-2009 22:40

Nariel

Ben daha yeni saksı değiştirdim, henüz bir iyileşme yok, kapalı balkondan evin içinde aynı konumda bir yere aldım(Işığı aynı yönden alıyor), toprağına, aspirin ve oksijenli su uyguladım.
İnşallah düzelir.
Bende de aşağı doğru sardırdığım sürgünler iyi gidiyordu fakat bu genel durum bozukluğuyla o sürgünler de kurudu. Resimde görülüyordur belki, farketmedim ben.

Gelişmeleri duyururum kısmet olursa.

malatyalı mahir 31-03-2009 19:29

acaba dalından oluyormu
oluyorsa nerden bulabilirim
söylerseniz sevinirim

malatyalı mahir 31-03-2009 19:45

banada tohum verin

snowman77 01-04-2009 22:21

Arkadaşlar ithal madagaskar yasemini şu an şatışta linkten bakabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14727

Gatay 08-04-2009 12:46

Merhaba

Bu kış saksıda Madagaskar Yasemini almıştım. İlk geldiğinde üzerindeki bütün çiçek ve tomurcukları döktü. İki üç adet yaprak sarardı. Ancak bitkide hiçbir büyüme belirtisi malesef yok. Aldığım günkü yaprak tomucukları bile aynı büyüklükte duruyor. En ufak bir büyüme ve uzama belirtisi göstermedi. Açıkcası daha önce böyle bir durum ile karşılaşmamıştım.Haftada bir suluyorum. Direkt güneş ışığı almıyor. Henüz bitki besini vermedim. Acaba bu aşamada gelişmesi için ne yapmam gerekir ?

verdoque 08-04-2009 13:37

Aynı şeyleri ben de yaşadım, sonunda da öldü malesef :(

Gatay 08-04-2009 18:38

Sayın Verdoque , sizinle hemen hemen aynı zaman diliminde aynı yerden almışız. Sanırım bu tropikal bitkiyi yetiştirmenin bilmediğimiz püf noktaları var. Aslında bu tip ithal bitkileri çok tercih etmemek gerek. Ancak insan özenip alıyor. Sonrada bu çaresizlikle karşılaşıyorsunuz. Umarım umut verici gelişmeler olur. Teşekkür ederim.

verdoque 09-04-2009 09:07

Evet haklısınız, çiçeklerinin kokusunu duyunca dayanamayıp almıştım, sonra çok pişman oldum. Böyle durumlarda kendimi engelliyorum artık.

Umarım sizinki düzelir...

İlkin 09-04-2009 10:06

Acaba topraklarında bir sorun olabilir mi? Ben Mutlu Bey'den aldım ilk geldiğinde birkaç yaprağını döktü, yer değişikliğinden belki biraz strese girdi... Bence toprağını değiştirin. Böcek var mı ona bir bakın, bu aralar da toprağı susuz bırakmayın. Ben iş yerimden alıp eve götürdüm sabah güneşi görüyor, susuz kalmıyor. Yakında gübre de vermeye başlayacağım. Gayet iyi durumu yeni yapraklar da veriyor.

denizakvaryumu 26-04-2009 21:36

Bu bitkinin daha sonra ölmesine neden olan sebep; büyük saksıya geçirirken uygun toprak kullanmamaktan kaynaklanıyor.

Madagaskar yasemini

5.6 to 6.0 (acidic)
6.1 to 6.5 (mildly acidic)

ph lı toprak ister.Bu bitkiyi normal torfa dikip ardından da kireçli suyla sulamak idam fermanını imzalamaktır :)

Kokusu ise çok keskin tarçını andırır.Yoğun olarak geceleri ve çiçek ilk açtığı 3-4 gün içinde olur.Sonradan çiçekler bozulmasa bile koku kaybolur.

Kokusu muhteşem tanımlamasını hak edecek kadar güzeldir.

Gatay 28-04-2009 12:01

Bilgiler için çok teşekkür ederim. Saksı değişimi yapmamıştım. Ancak bir haftadır çiçeğimde ciddi bir hareketlenme var. Bundan dolayı çok mutlu oldum :p Birden yapraklar çıkarmaya başladı. Böylece 6 yeni yaprağım oldu ;)Hatta boğumlarından da filizler veriyor. 6 ay boyunca hiç kımıldamayıp bir haftada 6 yaprak vermesi gerçekten çok şaşırtıcı. Sanırım sıcaklar ile alakalı bir durum. Havalar ısınmaya başlayıp güneş yüzünü gösterince çiçekte kendine gelmeye başladı. Gerçi kışında aydınlık ve ılıman bir ortamda duruyordu ama demek ki bu ısı ve aydınlık yeterli gelmemiş. Sayın denizakvaryumu'nun belirttiği toprak durumunu bilmiyordum. Saksı değişimini hemen yapmak istemiyorum. Resimerde hep küçük saksılarda bakılıyordu. Bende seneye değiştiririm diye düşünmüştüm. Bu nitelikteki bir toprağı nasıl bulabilirim.

denizakvaryumu 28-04-2009 12:59

Bauhausda satılan açelya toprağı işinizi görür gerekirse normal torfla karıştırırsınız.

Gatay 28-04-2009 15:01

Çok teşekkür ederim. Toprak yapısı gerçekten de açelya toprağını andırıyor. Saygılarımla

Nariel 31-05-2009 21:31

2 Eklenti(ler)
Madagaskar yaseminim zar zor epey gelişti ama şimdi 14 saat süren bir yolculuğa çıkmak zorunda :( Yolculukta bunu kaybedeceğimden korkuyorum, kendi etrafına sararak boyunu kısaltıp öyle taşıyacağım. Yerini de sevmişti, ya bir daha kendini toparlayamazsa:(

İlkin 01-06-2009 10:49

Çok güzel büyümüş madagaskar yasemininiz. Maşallah. Mum çiçeği kadar nazlı bir tür olduğunu sanmıyorum ben. Güzelce saksısına sarın, zedelenmeyecek bir yere koyun. Bendeki de baharla birlikte coştu ama çiçeklerini göremedim, umarım gelecek bahara. ;)

Qria 05-06-2009 10:21

Gerçekten muhteşem bir çiçek ben bir iş yerinin önünde gördüm bu çiçeği kaldırım kenarında duruyor ve çok güzel çiçek açmışlar köklendirme şansım olurmu acaba küçük bir dalından istemeyi düşünüyorum.
Bu arada bouhouse koçtaş gibi yerlerde bitkiler güzel görünsün ve bol çiçekli olsun diye basıyolar hormonu, garibanlarda satın alınıp eve geldikten sonra ya ölüyorlar ya da uzun süre kendilerine gelemiyorlar, (bu arada bu bir duyum, bir uzman görüşü değil haberiniz olsun)

İlkin 10-06-2009 13:14

Madagaskar yaseminim bir dünya çiçek tomurcuğu veriyor bu ara. Çiçekler tam açsın resimlerini paylaşacağım. Birara güllere dadanan böcekler istila etti yaprakları, ondan önce de deli gibi unlu bitle mücadele ettim. Hepsinden kurtardım bitkimi sonunda. Yakın bir zamanda umarım çiçeklerini de göreceğim. Merak ettiğim yeşil olan yapraklar eski yaprak olsun yeni yaprak olsun ara ara sararıyor ve dökülüyor. Acaba çok sıcaklardan mı etkileniyor bol bol da sulamaya çalışıyorum. Bir bilgisi olan var mıdır acaba? ;)

Nariel 21-06-2009 10:19

3 Eklenti(ler)
Sevgili İlkin, ara ara yaprak sararıp dökülmesi benimkinde de oluyor. Bazen yeni çıkan yaprak sararıyor, bazen de en eskilerden.

Benimki 14 saatlik yolculuktan sonra yeni evine geldi. Sarılacak yer henüz oluşturamadığım için sandalyelerin üzerine yatay olarak gelişigüzel bırakmıştım. Acaba kuruyacak mı derken coştu :p Tam 4 yerinden yeni sürgün verdi ;)

(Bu arada benim bir teorim de kanıtlandı bana göre. Bu tür sarılıcıların dallarını yatay konuma getirdiğimiz zaman yaprak koltuklarından sürgünler vermeye başlıyor. Daha önce de begonvil ve hanımelimde olmuştu bu olay, dik tutunca boya gidiyor; yatay koyunca yukarı gitmesi için yeni sürgünler veriyor.)

İlkin 22-06-2009 11:07

1 Eklenti(ler)
Sevgili Nariel, yaseminin yolculuğu sağsalim atlatmasına çok sevindim. Bir de bol yaprak vermeye başlamış, harika... Benim madagaskar yaseminin çiçekleri bu sabah açmaya başladı, hafiften de kokusu yayılıyor. Akşam bir çay yapıp yanında oturacağız bakalım balkonda. ;) Sabah güneşi alan bir yere koydum onu. İnternette gezinirken çok güzel bir resme rastlamıştım, onu da burada paylaşmak istiyorum. Umarım bu kadar bol çiçekli hallerini görürüz.

Eklenti 88699

Oğuzhan 26-07-2009 22:46

Buda bendeki

2 Eklenti(ler)
Eklenti 95090
Eklenti 95091

eylems 26-07-2009 22:56

Oguzhan, yaseminin çok güzel açmış. Artık doya doya kokluyorsundur.

İklimsiz 01-08-2009 15:52

2 Eklenti(ler)
Keşke kokusunu da gönderebilsem:cool:

Eklenti 96034

Eklenti 96035

Sebahattin Sargın 02-08-2009 22:46

Sanırım ben de bir sorun var, benim ki niye açmadı yahu :( Sevgili İklimsiz ve Oğuzhan hangi koşullarda büyütütorsunuz madagaskar yasemininizi?

Oğuzhan 02-08-2009 22:57

Sebo benimki mutfakta bol ışıklı cam kenarında duruyor.Toprak kurudukça suluyorum.Asitli toprak seviyor.

Sebahattin Sargın 02-08-2009 23:00

Benimkide camın dış tarafında duruyor bol bol güneş ışığı alıyor, üst balkona ip bağlayıp ona sardırdım. Saksısıda Eylem ablanın gönderdiği saksı fırsat bulup değiştiremedim. Umarım açar bir an önce hayran olduğum kokulu bitkilerin arasında ilk sırada kendisi çünkü...

Sevgiler ;)

eylems 03-08-2009 07:06

Sebahattin, sana gönderdiğim madagaskar yasemini birkaç ay evvel çiçekli idi. Çiçeklenmesi için; biraz güç toplaması lazım. Gerçi birkaç ay evvel çiçekli olanlardan sadece bir tanesi birkaç çiçek açtı.

isolet 03-08-2009 07:22

Çok güzel bir bitki imiş. Kokusu da güzel dediğinize göre ******* yetistirmeye değer. Acaba tohumu nasıl bulabiliriz.

eylems 03-08-2009 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 473383)
Çok güzel bir bitki imiş. Kokusu da güzel dediğinize göre ******* yetistirmeye değer. Acaba tohumu nasıl bulabiliriz.

Tohumla yetiştiğini görmedim duymadım. Çelikten ise daldırma usulü köklendikten sonra ana bitkiden ayırılır ise daha garanti olur.

nuzel 17-08-2009 15:41

2 Eklenti(ler)
Benim yaseminimde açıyor.

lastmohikan 03-09-2009 12:52

benim yaseminin yanına bir kaç değişik yasemin cinsi ekeceğim değişik bir görünüm olsun istiyorum ama bendeki de beyaz geniş yapraklı olan ful yasemin ,sanırım başka renklere bakacağım

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025