![]() |
Kokulu Bezelye Sarmaşıklarım çok keyifli büyüyorlar. Oya Ağacının dibine grup halinde ektiklerim istediğim gibi çiçeklenirlerse çok güzel görünecekler. Bahçenin bir çok yerine ekmişim tohumlarını, nerelere ektiğimi hiç hatırlamıyordum, boyları uzadıkça fark ediyorum. Bir kaç tane Clematisin dibine, bir kaç tane de Yaseminin dibine ekmişim. Onların çiçekleri geçince bunlar açıp renklendirsin diye düşündüm sanırım. :)
|
Ben saksıdakileri dün bahçeye fideledim. Uzun çelimsizdiler. Çok uzun olanların tepesinden kopardım, dallanıp budaklansın diye. Direk bahçeye ektiklerimse topraktan çıkmaya başladılar...
|
1 Eklenti(ler)
Yavaş büyüyorlar ama oldukça dayanıklı ve keyifliler.
Eklenti 71856 |
Kokulu bezelyelerim
5 Eklenti(ler)
Benim bezelyeler portakal ağacının boyuna ulaştılar ama henüz açmadılar:( Aydın'da güneş bir türlü yüzünü göstermediğinden midir? yoksa benim bahçemin güneşin yüzünü az görmesinden midir bilemedim... Resimlerini gönderiyorum. Çiçeklerin açması için ne yapmam gerektiğini bilen varsa lütfen yardımcı olsun..
|
Benimkiler bu kadar boylanmadılar ama çok geliştiler. Yaprakları çok büyüdü, bitkiler çok keyifliler. Henüz çiçek tomurcuğu yok, kokusunu çok merak ediyorum.
|
4 Eklenti(ler)
sevgili limon, yukarıdaki yazımdan bir kaç gün sonra açtı bezelyelerim. Hem de rengarenk. Çok güzel görünüyorlar ve çok güzel kokuyorlar. Kokusu gül'e benziyor. Ama her zaman kokmuyorlar.:( Sabahları ve akşam üzerleri hava serinlediğinde kokuyorlar. fotoğraflarını yükledim. Bakalım beğenecek misin. Belki seninkiler de açmıştır.;)
|
Ne kadar çok uzamışlar, 1,5-2 metre var gibi görünüyorlar öyle mi? Benimkiler henüz 50 cm civarındalar ama bitkinin dalları çok güçlü. Çiçekleri de umduğumdan büyükmüş. Ben normal bezelye çiçeği kadardır sanıyordum. Şİmdi daha çok sabırsızlanmaya başladım :)
|
sevgili Limon, bir de bu çiçeğin ne olduğunu bulamadım. Ne adını, ne de nasıl yetiştiği hakkında bilgi edinemedim. Acaba siz biliyor musunuz?
|
Evet 2 metre civrındalar. Hatta daha uzunları bile var. Sanıyorum bahçemin çok güneş almamasından kaynaklanıyor. Muğla Ortaca'da gördüğüm bezelyeler 50 cm boyundaydı ama üzeri çiçekten görünmüyordu. Ve onların çiçekleri daha büyüktü. Çünkü bütün gün güneş alıyorlardı.
|
Hangi çiçeğin? Şu kağıt gibi yapraklı olanın mı? Çok görüyorum çiçekçilerde ama adını ben de bilmiyorum.
Bakalım bezelye çiçekleri ne kadar diri kalacaklar? Bu kadar beklemeye iki günde solmazlar inşallah :) |
1 Eklenti(ler)
evet pembe yapraklı olanı. Bezelyelerin çiçekleri kolayca solmuyorlar. Bir çiçek 1 hafta kalabiliyor. Geçen çiçeği koparırsanız yenileri çıkıyor hemen.
|
Bunun çiçeği iki renkli. tek çiçek iki renk. Benim bezelyelerin tohumları Hollanda dan gelmişti. Farklı mı bilmiyorum. Sizinkiler de çıkınca lütfen fotoğraflarını yükleyin.
|
1 Eklenti(ler)
Bu sene tohumların bir kısmını kışın bahçeye ektim,bir kısmını da içeride çimlendirdim.
Kışı bahçede geçirenler (pek kış yapmadı ama) çok sağlıklılar ve çiçekleri geçen sene baharda bahçeye ektiklerime ortanla daha büyük ve çok. İçeride çimlendirdiklerim henüz açmadı. Bakalım onlar nasıl olacak? Eklenti 81643 |
Benimkilerde de bol tomurcuk var, iyice sabırsızlandım sizinkileri görünce :) Kiraz, kelebeğe benziyor çiçekleri, çok güzel. Kokusu da güzel mi?
Bugün Büyükdere'de eski evlerin olduğu sokakta dolaştım, kokuların güzelliğini anlatamam. Filbahriler, Hanımelleri, Güller coşmuş. "Sen bir de akşam gel gör kokuyu" dediler. |
Limon, kokusu hafif ve güzel, gül gibi kokuyor. Çiçeklerin olduğu saplarda yaprak yok, vazoda çok güzel duruyor.
Bana da geçen gün Koşuyolu'nda "Sen bir de akşam gel gör kokuyu" demişlerdi, portakalın çiçeklerinin kokusu kaldırıma taşmıştı. Bu mevsimi çok seviyorum, yazın gelmesini istemiyorum. |
1 Eklenti(ler)
Bu Bezelye Sarmaşığı meraktan öldürecek beni en sonunda. Ha açtı ha açacak diye bir haftadır sürünüyorum. Suyu çok sevdiğini fark ettiniz mi? Bir gün sulamasam hemen yapraklarını indiriyor.
Eklenti 82453 |
Ben de mearkla bekliyorum çiçeklerini. Bende daha tomurcuk yok. Yalnız bunun yapraklarını bir böcek seviyor. Delik delik yapıyor yapraklarını..O yüzden sık sık ilaçlama yapıyorum böceğe karşı.
|
Tomurcuk yok diyordum ama dün dolaşırken birinde tomurcuk gördüm :)). Bakalım nasıl açacak?..
|
Bezelye Sarmaşıkları açmaya başladılar. Bendekiler sadece mavi-mor tonundalar. Yoğun bir kokusu yok, burnunuzu dayayıp koklamanız gerekiyor ama çok hoş bir koku.
|
Yukardaki yorumumdan sonra pembe renkliler de açmaya başladılar. Pembelerin kokusu oldukça yoğun, hanımelinden biraz daha keskin kokusu var, çok güzel.
Yalnız bitkinin alt yaprakları sararıp kötü görünmeye başladılar. Bu sene tepe budaması yapamamıştım, tohum alabilirsem seneye dallanması için tepe budaması yapacağım. |
Sevgili Limon, bu bitkinin çiçeğini çok seviyorum ama yapraklar çabuk sararmaya başlıyor. Tepe budaması yapılınca da durum aynı. Tohumları kolay kolay dökülmüyor, iyice kuruyana kadar bekleyebilirsin ama o zamana kadar bitkinin görünümü de çok kötü oluyor.
Baharda ekilen tohumlarla, kış öncesi ekilenleri karşılaştırdığımda, kış öncesi ekilenlerin daha verimli, çiçeklerinin uzun süre kaldığını gözlemledim. Bilmediğim bir nokta, kışın kar yağarsa bitkiyi bozar mı? Bu sene üzerinde kar kaldı ama süre çok azdı. Seneye yine iki türlü ekeceğim. |
Benim de ilk bezelye çiçeğim açtı :). Akşam farkettim. Eflatun renkte. Hafif bir kokusu var..
|
İlk açan çok hafif kokuyordu, sonradan açanlar hele bir de güneş vurunca kokularını etrafa yayıyorlar. Ama yine de ilk mesajdaki "Begonvil" e benzeyen sarmaşıkla yakında uzaktan alakası yok :)
|
2 Eklenti(ler)
Bezelye Sarmaşığı Çiçekleri açmaya devam ediyor. Gün geçtikçe daha çok seviyorum. Oya Ağacına sardırdıklarım sadece bu renk açtılar. Diğerlerinde değişik ton pembeler var. Ama bu rengin çiçekleri onlara göre oldukça iri.
Eklenti 86874Eklenti 86875 |
3 Eklenti(ler)
Benim ilk açan bezelye çiçeğim. İlk açtığında kokusu hafif gelmişti, sonraki günlerde kokladıkça çok yoğun bir kokusu olduğunu farkettim. Kokusu çok farklı. Ben bu tür kokulara mistik kokular diyorum.
Eklenti 86932 Eklenti 86933Eklenti 86934 Şu anda bu çiçek tohuma döndü.. |
1 Eklenti(ler)
Tohum oluşturmaya başlamış bile...
Eklenti 87104 |
2 Eklenti(ler)
Bu sarmaşık hakkındaki tüm olumsuz düşüncelerimden çok pişmanım :)
Her gün açan yeni renkteki müthiş kokan çiçekleriyle beni utandırmayı başarıyor. Her sabah yanına gidip, severek özrümü diliyorum. Bu sabah ilk kez beyaz renkte çiçek açtı. Üçü bir arada o kadar güzeller ki... Kokularını nasıl anlatsam?... Hanımeliyle manolya karışımı sanki... Eklenti 88973 Şu asalete bakar mısınız? Orkide sanki... :) Eklenti 88974 |
Sevgili Arkadaşlar
Hepsi çok güzel, geçen hafta sizlerden özenip zamanı olmamasına ragmen tohumları ektim. 4 günde çimlendiler. Şu an bir tanesi 10 cm oldu.Sonrasını merakla bekliyorum. |
Sayın nariel bana hediye olarak 2 tane tohum göndermiş. 16 saat suda beklettikten sonra toprağa ektim. İnşallah sizler gibi hızla büyür. Bu çiçekler yıllık mı. Yoksa mevsimlik mi acaba? Bide ne kadar büyüklükte saksı da olması lazım. Ne kadar hızlı büyüyor bide.
|
Benim beklediğim tohumlar. Bugün biraz karıştırmadan sonra fark ettim ki 1i çimlenmiş ama diğerini bulamadım. Böcek yemiş olabilir ama bir tohumum güzel bir şekide kök salmış. İnşallah çabuk büyürler ve o güzel çiçeklerin kokusunu içime çekerim. Bir sorum olacak. Bu bezelyenin yemeği oluyor mu acaba. Yani taze yeşilini yapan yörelerimiz var bunun kinden oluyor mu? Birde tohum olan bezelyeyi yeşilken dolaba saklasak nasıl olur. Galiba kimse denememiş bunu. Bende daha 1 tohum var eğer tohum sayımı çoğalttığımda inşallah yemeğini de denicem.
|
çok güzel görünüyorlar.
|
İsolet, bu süs bitkisi, yemeği olmuyor. Yemeği olan tür farklıymış. (http://www.agaclar.net/forum/showthr...ghlight=pinpin) Zamansız ekilen tohumlar pek sağlıklı gelişmiyorlar. Kısa ömürlü bir samaşık, çok yıllık değil. Geçen yıl baharda ektiğim hiç güzel gelişmemişti. Keşke Kasım ayını bekleseydiniz ekmek için.
|
Ablam süs bezelyesi tohumu almış. Hemen ekip büyütmek istiyorum. Sizin bezelye çiçeklerini görünce acayip heveslendim. Önce plastik kasalara daha sonra bahçeye diksem nasıl olur. Paketin üzerinde rengarek resimler var. İnşallah her renginden olur.:p
|
Bence direkt yetiştireceğiniz yere ekin tohumlarınızı. Önce 10 cmlik bir çukur açın, her çukura 3-4 tohum ekin. Öyle fotoğraflardaki kadar albenili olmasa da (fotoğraflarda begonvil gibi görünüyorlar) kokusu gerçekten çok güzel.
|
Aslında öyle olsa daha kolay, hem iki kere uğraşmamış olurum. Hem de hazırladığım kapları sebzelere kullanabilirm.
|
Sadece torfa, sadece perlite, torf + perlit karışımına vb bikaç şekilde ve yine birkaç farklı konuma ektiğim kokulu bezelyelerin hiçbiri çimlenmedi...
Gel gör ki anaokulundan kalma nemli pamuk yöntemini akıl edip pamuğun içine ektiğim tüm tohumlar çimlendi. Hayatta ilgisizlikten yeşermeyen birşey var mıdır ? |
Sn. Querelle, tohumları oldukça dayanıklı, tamamen toprağını kurutmazsanız mutlaka çıkacaktır. Kıştan önce bahçeye ekmiştim, çok soğuk kış oldu ama buna rağmen biri çimlenmeye başladı. Tohumların bir kısmını da baharda ektim, çimlenmesini bekliyorum.
|
Itırşahi, Nazende Çiçeği gibi Türkçe isimleri var. Lathyrus Odoratus latincesi. Kokulu cinsi bezelye çiçeğinin. Yıllar önce bir bahçe dergisinin hediyesi olarak elime geçmişti. Üsütndeki talimatlara uyarak ekim ayında ektim..Fideler bir kış geçirdiler ama sera koşullarında. Baharda bahçeye ektim. İplere doladım. İnanılmaz renklerde çiçekler verdiler ve mis gibi de kokuyorlardı. Çiçekler ana daldan çıkan kısa saplarda diziliyorlar. Ve toplanması gerekiyor yenilerini vermesi için. Haziranda toplanma meselesi bundan. Ve tohumlarını alıyorsunuz yaz sonu. Sanırım Afrikadan bir rahip getiriyor 220 yıl önce İngiltereye ve islah ediliyor zaman içinde..Gerçekten fan kulüpleri, yarışmaları filan var. Daha sonraları satın aldığım tohumların aynı sonucu vermediğini de söylemeliyim. Bu yıl kokusuz olduğunu düşündüğüm bir cinsi geldi Kanada'dan hediye. Suya koydum yarın ekeceğim..hayırlısı..
|
1 Eklenti(ler)
Ben de tam bu başlığı aranmak üzereydim, neyse ki birisi benden önce davranmış :)
Dışarıya koyduğum ve sadece perlitin için ektiğim (kendimce deneme yaptım) tohumlar ev içindekilere nazaran daha geç çimlendiler ama çimlendiler yine de. Dediğiniz gibi erken şikayet etmişim :) |
Bu sene ektiğim kokulu bezelyeler yavaş büyüyorlar, sizinkilerde de aynı durum olmuşmuydu arkadaşlar? Birde bu bitkilerin güneş ışığı ihtiyacı nedir, gölge alan mı yoksa güneşli alanmı isterler?
Sevgiler ;) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025