![]() |
Alıntı:
|
Sayın Kelebek Çalısı detaylı bilgilendirme için teşekkürler. Komşudan geçen sene aldiğım 4mt.lik bir wisteria sinensis fidanım var. Başarabilir miyim? Bilmiyorum. Türkiye'de gördüklerim genelde 2-3 mt boyunda ağaçsı görünümlü w. sinensisler. Benim aradığım tam ağaç formunda olması.
W.Floribunda cinsi sanki doğal ağaç formuna daha uygun gibi görünüyor. Türkiye'de bu cins pek bilinmiyor gibi. Fidancılardakilerin de w. floribunda olduğu konusunda emin deyilim. |
Alıntı:
Sn. naturefan, bildiğiniz gibi floribunda olarak geçenler Japon wisteriası, sinensis türü olanlar da adından da anlaşılacağı gibi Çin wisteriası. Bendekiler de sinensis. Yer değişimi yaptığım mor salkımı ağaç formunda eğitmeye çalışacağım ben de. Tamamen deneysel ve amatörce tabi. Sizin tam olarak kastettiğiniz ağaç formlu olanlar da eminim uzun yıllar süren terbiye sistemleri sonucu nihai formlarına kavuşuyorlardır. Zaman gerektiren bir çalışma olsa da, bir yerlerden başlamak iyi bir fikir olabilir. |
Benim asıl aradığım bizim akasya olarak bildiğimiz-yalancı akasya- nın mor salkım renklisi. Buna en yakın olarak Bolusanthus specious isimli bir ağaç gördüm; belki Kıbrıs'da vardır. Sanırım G.Afrika orijinli bir ağaç.
Nikin çok güzel. Burada nehir yatağında doğal olarak yetişen Hayıt isimli bir bitki var; sanırım kelebek çalısı ile akraba. Onun da çok güzel mor çiçekleri var. |
Robinia hispida-koyu pembe çiçekli top akasya var sanırım, Türkiye' de kolaylıkla ve en yakın bulabileceğiniz. Bolusanthus specious ise yani ağaç wisteria, sizin aracılığınızla duyduğum bir ağaç oldu. İlginç geldi bana da, bir araştırmak lazım.
Hayıt buralarda da yetişiyor, görüyorum zaman zaman. not: Vitex agnus castus yani hayıt verbenaceae (mine çiçeğigiller)ailesinden geliyor. Buddleja, kelebek çalısı ise sıracaotugillerden.) |
Pembe akasyayı biliyorum; ancak çiçekleri biraz kaba görünümlü ve ben mavi/mor renkli bir akasya arıyorum. Bolusanthus sp. bulursanız bana da bildirin lütfen. Bir de burada -orta karadeniz- yaşar mı?
|
4 Eklenti(ler)
Kuzey yöndeki ve gölgedeki wisterialar da demek ki çiçeklenmede sorun yaşamayabiliyormuş.
Çok az akşam güneşi alıyor benim bu fotoğraftaki mor salkımım. Biliyoruz ki, genelde wisterianın güneş görmemesinin çiçeklenme oranı ve kalitesini azaltacağı söylenir. Bu mit de yıkılmış oldu :rolleyes: |
Maşallah
|
Kıbrıs'da ki bir evin kuzeyi ile, Karadeniz Bölgesindeki evin kuzeyi arasında fark olacağı unutulmamalı.
|
Sayın K.Dönmez bu fotoğrafı sayenizde gördüm, bayıldım, bu birbirinden güzel mor dalların altında durup havaya bakınca nasıl olur insanın içi, nasıl bir huzur kaplar kim bilir, acaba radyasyondan etkilenmiş midir oralarda? Bizim ülkemizde de böyle büyüleyici bir çiçek parkı olsa ne güzel olurdu... http://www.agaclar.net/forum/attachm...ikaga_036_.jpg
|
Sn. naturefan,
Karadenizde yetişen bir çok bitkiyi de maalesef ben yetiştirmeyi çok çok istesem de, benim evin kuzeye bakan cephesini geçelim, Beşparmak dağlarının kuzey cepheli, hiç güneş değmeyen bir noktasında dahi yaşatamayız herhalde. Selam olsun Karadeniz' e. |
Ben de tropik bitkileri çok severim. Bu açıdan Akdeniz iklimi büyük bir şans. İmkanım olsa Muğla- Antalya sahilinde sakin bir kasabada, orada yetişebilecek her tür tropik bitkiyi yetiştirmek isterdim. Sadece trunçgiller bile büyük bir görsel şölen!... Yaşadığınız iklimin değerini bilin. Selamlar.
|
4 Eklenti(ler)
Benim morsalkım bonsai olma yolunda ilerliyor.
|
Evimizin arka bahçesinde 3-4 saat güneş alan bir yere mor salkım diktik (kuzeybatı tarafı, fakat korunaklı bir yer). Boyu yaklaşık 2 m olan ve üzeri çiçekli bir mor salkımım var. Umarım çiçeklenmeye devam eder. Fotoğraflarını buradan sizlerle paylaşırım inşallah...
|
1 Eklenti(ler)
Bu sene mor salkımın durumu..;)
|
terasta mor salkıma ihtiyaç var ne güzel bir bitki.
|
3 Eklenti(ler)
Her yıl olduğu gibi bu yıl da muhteşem...Fakat bu yıl erkenci,çiçekleri dökülmeye başladı bile...
|
Sn. ardabora,
çok çok güzel açmış, bayıldım. Acaba wisterianız kaç yaşında? Ben de yerini değiştirdiğim wisteria için böyle bir form istiyorum. Ya da şöyle demeliyim, küçük bir ağaç formunda terbiye etmek istiyorum, aynı sizin örneğinizde olduğu gibi. Klasik sardırma usulü mor salkıma harika bir alternatif bence. |
|
Bu morsalkım çiçegi hakkında sinekleri ve arıları çok çekdigini duydum birinden. Gerçekden öylemi acaba. Yaz akşamları çok çetingeçer dogru ise.Sineklerden dolayı.
Teşekkürler. |
Alıntı:
Zaten yaz aylarında pek çiçeklenme yapmıyor mor salkım. Bazen ağustos ayı gibi hafif seyreden ikinci çiçeklenmeyi yaptığı oluyor ama kesinlikle yoğun çiçeklenme değil. Ama baharda bu yoğun çiçeklenme içinde bir arı dahi dikkatimi çekmedi. |
Alıntı:
|
Sinek değil de arılar bayılıyor,sürekli üstündeler vız vız vız :))
ben çiçekleri koklarken gardımı alıp yaklaşıyorum mor salkıma... Bir de sinek kuşları gelirdi eskiden bahçeme, öyle zarif öyle güzel şeylerdi ama sitedeki sivrisineklerden kurtulmak için sürekli ilaçlama yaptıklarından artık sinek kuşlarını çok nadir görüyorum. |
Arkadaşlar ankarada yaşıyorum ve mor salkım yetiştirmeyi cok istiyorum eger fide verebilecek doga dostu paylaşımcı arkadaslar var ise hemen iletişime gecmek isterim =)
|
arılar, onlara zarar vermediğiniz sürece sizi sokmaz. arı kovanlarımız var, arılar hakkında tecrübeli sayılırım :)
çiçekleri koklarken çoğu kez yüzüme, burnuma çarpıp geçerler... |
çelik denemesi
1 Eklenti(ler)
Acemi cesareti işte 1 ay önce toprağa diktiğim çelikte bu sabah tomurcuklar gördüm. Bunu hayra yormak ne kadar doğru, ne dersiniz şansım var mıdır. Bir de çelik tutarsa bunu ne zaman kalıcı yerine geçirmek doğru olur.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Küçük çapta, yeni çiçeklenmeler devam etmekte.
|
Alıntı:
Havaya bakmanıza gerek kalmıyor bu ağacın salkımları göğsünüze kadar iniyor. :D Dünyanın en güzel Wisteriası diyorlar ama bence dünyanın en güzel ağacı. Bir de bu koca ağacı başka yerden taşıyıp o parka getirmişler. |
2 Eklenti(ler)
Japonya'dan Wisteria Tünel görüntüsü. Kawachi Fuji Garden, Kitakyushu, Japonya.
İkinci görüntü ise bahçemden. Üçüncü yılında çiçeklerini görebildiğim Wisteria. 1 Mayıs 2012 tarihli görüntü. Aldığımda 1 metre boyunda idi. İlk yıl 3 metreye yükseldi. Geçen yıl 6 metreye yaklaştı. Bu yıl ilk çiçekleri gördük. |
Mor salkimi tohumdan yetistirebilen oldu mu acaba? Oldu ise ciceklenmesi ne kadar zaman aliyor?
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 302167 |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sayın k_dönmez'in mesajındaki örneğe göre, bendeki morsalkımda bir sorun var. Acaba farklı cinsleri mi vardır? Eklenti 302194 |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Çok özel bir türü kolleksiyonunuza katmak istemiyorsanız tohumdan yetiştirmek yerine çelik ya da köklenmiş filizlerden çoğaltmayı deneyin hem daha emin olursunuz hem de daha çabuk sonuç alırsınız. Çiçek açmamasının nedenlerinden biri yanlış budama ya da hiç budama yapmamaktan kaynaklanıyor. Ayrıca ilk baharda uyandığında donla karşılaşırsa bir sonraki yıl çiçek açmıyor. Ağaç formu vermeyecekseniz yani bina ya da başka destek üzerinde büyütecekseniz ana gövdeyi kesip gövdeden çıkan dalları yönlendirin hem daha kolay yön vermiş olursunuz hem de devamlı bol miktarda çiçeklenmesini sağlarsınız. Çok kalın bir ana dalı beslemek yerine çiçek dalları verecek ince dalları beslerken ağaç yorulmuyor daha fazla çiçek açıyor. Budaması asma budamasına benziyor. Amaç kaliteli meyve almak yerine çiçek olduğundan asamadan daha fazla göz bırakıyorsunuz. Amerikan olanlar küçük çin orta ve japonlar en uzun çiçek salkımlarını veriyor. Japon türünde de yine kendi içinde en uzun salkımı veren bir tür var diğerleri ona göre daha kısa. Yukarıdaki resimdeki parkta görünen ağaç bu uzun salkımlı japon türü. Ben gittiğimde bir metreye ulaşmıştı salkımları daha önce gidenlerin dediğine göre önceki yıllar daha uzunmuş.
|
Alıntı:
Alıntı:
Sağlıcakla kalın. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025