![]() |
Tolgahann'nın dediği gibi ,evet onlar tomurcuk. Önce hızlı büyüdü .Son bir hafta sürekli yağmur yağınca biraz durakladı.
|
Zerrin Hanım, açmadılar mı halen?
|
Her sabah bakmadan işe gelmiyorum. Bu sabah çiçek saplarının uzamış olduğunu fark ettim. Ben de umutla bekliyorum. Tomurcukları göreli bir ay oldu. Ama son bir hafta yoğun yağış altındaydık. Dolu bile yağdı. O nedenle büyümesi yavaşladı diye düşünüyorum.
|
Allah Allahh, bu koca tomurcuklar bile bu kadar zamanda açmadılarsa, bizimkiler bu yaz daha açmazlar o zaman. Üzerlerinde tomurcuk bile olmadıklarını düşünürsek...
|
1 Eklenti(ler)
Çan sarmaşığının bugünkü hali. Sanırım sonunda açacak;)
|
Bir açmaya başlayınca, arkası patır patır gelecek galiba:)
|
1 Eklenti(ler)
Sabrımızı sınıyor :)
Benimkisi de devamlı yeni sürgün çıkarıyor. Boyu 2,5 metreyi geçmiştir. Eklenti 95515 |
1 Eklenti(ler)
Nihayet 1 hafta önce açtılar. Çiçekleri 4 gün kadar üzerinde kalıyor. Ama çok sayıda tomurcuk var, birbiri ardına açmaya başladılar. Umarım tohum verirler.
|
Nihayet Sevgili Zerrin ben bile her gelmemde bakıp yine mi açmamış diyordum. Ama çok güzelmiş sevgiler.
|
o ne güzel bir sarmaşık öyle, güleğüle büyüt.
Bu site bana bahçemi bozdurup yeniden yaptıracak bu gidişle.Geçen gün de Sevgili Limon'un LİSİ leri aklımı başımdan aldı hepinize bol çiçekli günler dilerim. |
Alıntı:
Kaç m olunca açmaya başladı? Ben bu çiçeği çok yıllık diye hatırlıyorum, yanılıyor muyum? |
Zerrin Hanım, keşke yanımda olsaydınız, yeni mesajı göründe açtılar dedim, fotoğrafı görünce hiii benzeri garip bir ses çıktı benden, tanıyamadım. Harika. nazar değmesin, bol bol fotoğraf çekin.
Darısı benim, Limon'un ve Sebo'nun başına. |
Tebrikler
Tebrikler Zerrinsrt, bu güzel çiçekleri görmek için okadar çok beklemiştimki ne yazıkkı el bebek gül bebek baktığım sarmaşığım bana bu zevki yaşatmadan öldü ve vilmorin marka benim kara listeme yerleşmişken sen bu çiçekleri elde ettin bu çiçeklere dokunmak ve kokmak isterdim.Umarım limonda bu zevki yaşar .
|
Darısı benim de başıma! Her ne kadar hastalandıysa da uçlarını kopardım, elimde kükürt vardı onu kullandım, ertesi sabah yağmur yağdı, işe yaramaz dedim ama şimdi çok sağlıklı büyüyor, yeni sürgünler daha güçlü çıkıyor.
|
Umarım sende bu güzelliği yaşarsın sevgili kiraz
|
Aynen Vildan Hanım :)
Zerrin Hanım, kokuyor muymuş? Çok güzelmiş çiçekleri, nazlanmakta haklıymış :) Belki havalar biraz serinleyince daha uzun süre canlı kalır çiçekleri. Hem çok heyecanlandım hem de bir hafta önce açtığını yazdığınızı görünce serzenişte bulunmadım değil hani. :) Arkadaşlar hakkımdaki güzel dileklerinize çoook teşekkür ederim. Sarmaşığım bir azman oldu, bir dünya sürgün çıkarıp gürleşip uzuyor. Her akşam hava kararmadan başındayım ve sabah ta kalkar kalkmaz, tohum görmek umuduyla. Ama o beni bir gecedeki inanılmaz gelişimiyle çok şaşırtıyor. Bir ara tepesini kessem mi diye düşünmedim değil, boya gideceğine çiçeklenir diye düşündüm ama bugün gördüm ki tepedeki yapraklar çok daha iri ve güçlü çıkıyor. Ve her yaprak sapının dibinden yeni sürgünler veriyor. Yakında Yasemin gibi kaplayacak sanırım. Kiraz bu da mı külleme oldu? |
Kendi eklediğim bilgileri tamamen unutmuştum şimdi okudum tekrar. http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=140
Tohum alabilirsek kışı ılık geçiren bölgelerde yaşayan arkadaşlarımıza gönderip, çok yıllık durumunu görebiliriz. Aslında ben bu yazıdan biraz şüpheliyim, güneş sevdiği konusunda şüphelerim var. Gölgeye diktiğim fide çılgın gibi büyürken, tam güneşe diktiğimin gelişimi tamamen durdu, yaprak rengi sarımtrak oldu. |
Sevgili Limon,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Be her tür sarmaşığı çok severim zaten. Bahçemde sevdiğim bir kaç tür var ama, bu çan sarmaşığı çok güzel ve dertsiz olduğu anlaşılıyor. Ben yine size, bunu hangi yolla elde edeceğimi soracağım. Kuruyan bir ağacım var ona sardıracağım. Gönderdiğiniz her bilgiyi açıp okuyorum. Çok teşekkür ederim. |
Külleme olmadı Limon. Bu bitkide şimdiye kadar hiç böcek ya da külleme görmedim. Hastalığın ismini öğrenemedim ama internette benzer fotoğraflarda "mozaik hastalığı" bulmuştum. Yanındaki başka bitkilere de bulaşmıştı. Sn. Başbahçivan hemen ilaç önerdi ama alamadım, evdeki kırmızı örümcek ve külleme için aldığım kükürtü denedim. http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1535&page=33 mesaj #987'den itibaren.
Daha önce verdiğin bilgide soğuk olmayan bölgelerde odunsu yapı oluşturarak çok yıllık büyüyebileceğini yazıyordu, belki şansımız vardır. Geçen sene çimlenip güdük kalan bir tanesi kasım ayında sökülen sıvalar altında can verdi ama o mevsimde bile yapraklıydı. Bu çiçekte kafama takılan; bazı yerlerde güneş sever , bazı yerlerde gölgeye dikin yazıyor. Bunu herhalde karşılıklı tecrübelerimizden öğreneceğiz. Benimki öğlene doğru güneş alıyor, en fazla 3 saat. İki adedi gölgede ve çok küçük kaldılar. Limon seninki iyi gelişiyor, nasıl yere diktin? |
Hepinize iyi dilekleriniz ve desteğiniz için teşekkür ederim.
Sevgili kiraz, çan sarmaşığı 4 metreyi geçince açtı. Çok kırılgan düzeltirken hala dalları elimde kalıyor. Ama yerim yüksek olmadığından mecburen kendi üzerine dolandırıyorum. Sevgili limon, resmi hemen yükleyemedim. Kızımla kısa bir tatil yaptık. Ama hergün resimlerini çekip eşim bana getiriyordu. Açmak için evden gitmemi beklemiş galiba. Çiçeklerde belirgin bir koku yok. Benim sarmaşığım tam doğuya bakıyor, sabah güneşini saat 13-14 e kadar tam alıyor. Büyürken 15 günde bir deniz yosunu ve yaprak gübresi verdim. Bahçeye geçirirken yanmış koyun gübresini toprağına karıştırdım. 1-2 kez aralıklı olarak 20-20-20 gübre verdim. Umarım bol tohum alırım ve elimden geldiğince paylaşmak isterim. |
Kiraz, Ortancaların olduğu yerde, Clematislerin yanında dikili. Sabah çok kısa süreli tam güneş alıyor. Ama uzayan dalları pergolanın çatısını sarmaya başladığından orada tüm gün güneş alıyorlar. Bitki çok keyifli. Sanırım Clematis gibi kökleri gölge seviyor fakat uzayan dallar tam güneş görebiliyor.
Bir ek bilgi daha paylaşacağım. 4 yıldır bahçede dikili olan ilk kez bu yıl bir kaç çiçek açan ve çok yavaş uzayan Mor Salkımım, ağaçlar çok büyüyünce tam gölgede kalmıştı. Her yerde çok arsız olduğu yazılıyordu fakat bende 4 yılda 2 metre bile olmamıştı boyu. Bu bahar nihayet bahçe demirine uzandı ve güneş görmeye başlamasıyla hızla uzamaya başladı. Demek dallarının güneşi görmesi gerekiyormuş. Hatta bu sabah bir iki çiçek açmıştı. Aynı durum Acem Borusunda da oldu. Mutfak çatısını kaplamak istiyordum bir türlü uzamıyordu. O da güneşi almaya başlar başlamaz uzamaya keyiflenmeye başladı. Hozat, Berduray, bir çiçek açıp tohum versin ilk işim sizlere göndermek olacak. Eğer yazı yanlış değilse, "isteklerine uygun koşullarda yetiştirildiğinde, bitki pek hızlı gelişir ve bir yıl için de 78 m'ye kadar boy atabilir. " sizlerde bu perfonmansı gösterebilir. :) Tohum vermese de yapı marketten alıp gönderirirm ama bir paketten sadece 2 adeti çimlendi bende. |
Limon sanırım yazıda bazı işaretler eksikti, 7-8 m olabilir ki bu da çok güzel.
|
Sarmaşığım fazla ilgiden sıkılmasın diye bugün hiç yanına uğramadım. :)
78 metre gerçekten olacak iş değil :) Dediğin gibi 7-8 metredir muhakkak. |
Sevgili Limon ,
İlgi konunusu ilgimi çekti yazmak istedim. Bazı bitkiler gerçekten ne kadar ilgilenirsen o kadar nazlanıyor. Biz eşimle bahçede neredeyse meyve ağaçları ile yatacağız.Gelmeyip sahipsiz kalan bahçelere baktığımda dallar meyveden yıkılıyor. Nasıl olduğunu hiç anlamıyorum. 4 aydır gitmediğim bahçemden gelen haberler,beni şaşırtıyor. Bazı bitkiler sadece sulanmayla kaldıkları halde nasıl okadar coşmuşlar bilemiyorum. Acaba gerçekten onların da duyguları var,biz mi anlamıyoruz? Sevgiler. |
Sevgili limon, bu sarmaşık gerçekten hızlı büyüyor. Sanırım yılda 8-10 metre oluyor. Yana da dal atıyor. Benim sorunum dar alan ayırmış olmam.
Hergün gidip tohum yapıyormu diye kontrol ediyorum. Şimdilik sorun görünmüyor. Umarım hepimize yetecek kadar tohum alırım. 3-4 tane ayırıp diğerlerini paylaşacağım. |
Ben ancak bugün gördüm çiçekleri Zerrin hanım. Çok güzel görünüyorlar. Sonunda emeğinizin karşılığını almış olmanıza ve hep beraber çiçeklerini görebilmiş olmamıza çok sevindim. Darısı diğer arkadaşların başına..
|
1 Eklenti(ler)
Çok mutluyum... :)
Eklenti 97754 Dün toplu iğne başı kadardı, bugün biraz daha büyümüş. Sonra üst dallara baktım onlarda da tomurcuklar başlamış. |
Gözünaydın limon. Emeklerin boşa gitmeyecek.:p
|
Çok teşekkür ederim Zerrin Hanım. Sayenizde, hayalimizin gerçekleşebileceğini gördük :) Yoksa umutusuzca bekleyecektik.
Vildan Hanım, Kiraz, siz de kolaçan edin bitkinizi. Eminim sizde de başlamıştır. Demek açma zamanları bu zamanlara geliyor. Sevgili Hozat, ilgiyi azaltınca işe yaradı sanki? Ama sadece bir gün ilgilenmedim, 2 gün önce yine sıvı gübre verdim dayanamayıp. :) Seneye de Nar Ağacımın üzerine titreyeceğim. Ağaç dev gibi oldu ama bir tane bile nar göremedik. Geçenlerde 3 çiçek açtı onları da hemen döktü. Sebze ve meyvelerde suni gübre-kimyasal kullanmıyorum ama galiba Nar Ağacında kullanacağım. |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar tohum bunların neresinde?
Orta kısımlar büyümüyor sanki kenardaki sarı kısım büyüyor. |
Zerrin Hanım, bana öyle geliyor ki, o iğne gibi uzantının çıktığı sarı kurdelenin içindeki tombiş tohum yapacak.
Sevgili limon bende sevindim seninle birlikte. Fotoğrafın sayesinde ne göreceğimi bileceğim artık. Zaten her gün bakıyorum. Tahmınen ben daha en az 10 gün bekliyeceğim. Çünkü ikimizin çanlarının arasında ilk mesajlarımıza göre söylüyorum, 10 gün kadar fark vardı. |
2 Eklenti(ler)
Yukarda fotoğrafını çektiğim tomurcuğun, her dakika başına bir heves gidip, büyüyüp büyümediğine bakıyordum, o kadar yavaş büyüyordu ki açacağından tamamen ümidi kesmiştim.
Yalnız, 2 günde sarmaşığın inanılmaz boy attığını, tutunamayınca aşağıya doğru sarktığını fark ettim. Bugün bağlamak isterken, yeni süren uç kısmının onlarca kocaman tomurcukla dolu olduğunu fark ettim. Bu sürprizin beni ne kadar sevindirdiğini tahmin edemezsiniz. Vildan Hanım, Kiraz, alt dallara bakmayın hiç, uç kısımlardan yeni uzayan sürgünlere bakın. Eminim sizinkilerde de başlamıştır hareket. Eklenti 99535 Eklenti 99536 |
Sevgili Limon,
Başlığı görünce ,tamam nihayet açtı diyerek,heyecanla sayfayı açtım. Çok şükür az kalmış. |
Sevgili limon, çiçekleri görmene az kalmış.Bir kez açınca her gün yeni çiçekleri görüyorsun.
Ama bir sorun var. Hala tek tohum bile alamadım. Şimdi yeni açanları fırçayla tozlaştırmaya çalışıyorum. Bakalım ne olacak. |
Çiçekleri çok güzelmiş gerçekten arkadaşlar beklemeye değiyormuş. Güle güle büyütün:)
|
Benim sarmaşığımda geçen Cuma hiçbir hareket yoktu. Ama tabii altlara bakmıştım. Bu8 Cuma eve gittiğimde üst sürgünlere bakmak ilk işim olacak.
Bir de 2 saksıdan birinin yaprakları koyu yeşil, diğeri daha açık yeşil. Korkuyorum sararacak diye. |
Aynen Vildan Hanım, diğer sarmaşığın yaprakları soldu solacak gibi sarıydı, damarları görünüyordu ve hiç uzamıyordu, gidici diye düşünürken, geçen hafta birden yeni sürgünler verip uzamaya başladı. Yeni sürgünlerin yaprak renkleri çok koyu canlı yeşil, henüz onda tomurcuk yok. Ama çok yakında onda da tomurcuk göreceğim umuyorum. Çünkü diğerinden gözlemlediğim kadarıyla, dallar kırmızımsı olup, yapraklar çok koyu yeşil olup kalınlaşınca, tomurcuklar gelmeye başlıyorlar.
Ben de tamgüneşte olduğundan kavruluyor herhalde diye düşünmüştüm, demek sizde de aynı durum olmuş. |
Limon'cum zaten uzamaya ve sürgün vermeye devam ediyor, sadece yeşili diğeri kadar koyu değil, bozulmasından korkuyordum, yüreğime su serptin sağolasın...
Alıntı:
|
Bugün yine kontrol ettim. Bir kaç yaprağının çıktığı yerde minik bir şeyler var ama heyecan yapmak istemedim. Yeni sürgün ya da sarılıcılardan olabilir.
|
Minik olmuyor Vildan Hanım, yaprak rengiyle hemen hemen aynı, çok göze batmayan kocaman tomurcuklar oluyorlar. İlk fotoğrafladığım tomurcuk alt dallardaydı, hiç büyümedi aynı şekilde kaldı. Uçlarda olanlar kocamanlar ama onlar da halen açmadılar. :)
Aslında açana kadar mesaj yazmayacaktım ama her sabah açtıysa diye yaşadığım heyecanı siz de yaşayın istiyorum. (Hani her mesajımda açtı sanıyorsunuz ya) ;) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025