agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

limon 08-05-2009 12:35

Torf+gübre+toprak karışımına diktim Oyaman.

Clematis Armandii çok hızlı boylanıyor. Çiçek tomurcuğu hazırlığı sandığım ince dallarda kuruma olmuş. Bugün tepe budaması yapmayı planlıyorum. Bitki boya vereceği enerjiyi çiçeklere versin diye düşündüm. Budadıklarımı yine dikip köklendirmeyi deneyeceğim.

limon 08-05-2009 22:06

1 Eklenti(ler)
Snowman den gelen "Madame Le Coultre", "Beyaz Clematis" bugün gelir gelmez Manolyanın yanıbaşındaki yerine yerleşti. Keyfi pek yerinde :)
Kokusuz Manolya da diyebiliriz, yalandan kim ölmüş :)
Eklenti 77281

zenfree 09-05-2009 17:55

1 Eklenti(ler)
Snowman'den gelen iki farklı clematisi aynı yere diksem olur mu? Ya da biraz alışmaları için yerlerinde mi bırakayım? Yardım lütfen.;)

Adalet Yağcı 09-05-2009 18:11

Gecikmeden yerine dikin, derim ben.
Bir an önce alışsın yerine çiçeklensin.
Ben üç clematisi otuz santim arayla diktim, hiç şikayetçi değiller.

limon 09-05-2009 19:37

Zenfree, nasıl ama çiçekleri? Dediğimiz kadar var mıymış? :)

Yukarda fotoğrafını çektiğim sarmaşık geldiğinde, rulo halinde kartona sarılı haldeydi. Kartonun tepesinden ne gelmiş diye bir bakayım dedim, tabak büyüklüğündeki çiçek bana gülümsüyor. Gel de bir kez daha aşık olma şimdi bu Clematise :) Bu ne zerafet... :)

uzman16 15-05-2009 10:14

Geçen gün seradan clematis aldım. Çok gelişmiş durumda, kökten itibaren 4-5 dal yanlara genişlemiş. Üzerinde çok fazla tomurcuk var. Boyu 1 metreden fazla. Çiçeklerinin tomurcuktan açmasına kadar geçen süreye dikkat eden var mı? 20-25 gün sürer mi acaba? Sabırsızlanıyorum açması için.

Yapraklarına su püskürtüyorum. Özel bir bakımı var mı? Dikkat ettiğiniz hususlar neler? (Köklerin gölgede kalmasına dikkat ettim.)

denizakvaryumu 15-05-2009 10:17

Cinsi nedir?

Genelde seradan çıkanlar bir şok durumu yaşıyor bir müddet beklemeye giriyor sonrasında açıyor.

Clematisin bu kadar çok tutulmasının sebebi hem güzel çiçekleri hem de büyüme hızı.Çok güzel gelişen bir sarılıcı.

COYOTE 15-05-2009 10:21

Clematisimde külleme olmuş.Ne yapmalı acaba? Biraz kırptım ama:(:(

uzman16 15-05-2009 10:26

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 422218)
Cinsi nedir?

Genelde seradan çıkanlar bir şok durumu yaşıyor bir müddet beklemeye giriyor sonrasında açıyor.

Clematisin bu kadar çok tutulmasının sebebi hem güzel çiçekleri hem de büyüme hızı.Çok güzel gelişen bir sarılıcı.

Pembe beyaz çizgili olduğunu söylediler. Üzerinde çiçek yok. (Fotoğraf netten alınma.)

Eklenti 78622

Üzerindeki tanıtım kartında resmi vardı. Umarım kartlar karışmamıştır ve açınca sürprizle karşılaşmam.

Tırmanması için satınaldığım 2 adet yeşil çıtayı merdiven gibi çaktım ve clematisi bu merdivene yerleştirdim. Çok şık durdu. Fotoğrafını çekip eklerim. Üzerinde 40 kadar tomurcuk var.;)

denizakvaryumu 15-05-2009 10:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE (Mesaj 422220)

Kükürt bordo bulamacı gibi seçenekler var ama ev ortamında da olduğunu düşünürsek en iyisi bionem uygulayın derim.

denizakvaryumu 15-05-2009 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 422226)
Pembe beyaz çizgili olduğunu söylediler.

Eklenti 78622

Üzerindeki tanıtım kartında resmi vardı. Umarım kartlar karışmamıştır ve açınca sürprizle karşılaşmam.

Tırmanması için satınaldığım 2 adet yeşil çıtayı merdiven gibi çaktım ve clematisi bu merdivene yerleştirdim. Çok şık durdu. Fotoğrafını çekip eklerim. Üzerinde 40 kadar tomurcuk var.;)

Eğer Bauhausdan alınma ise 2-3 alternatif olabilir etiketi görmeden bir şey demek zor.

Örneğin piilu ise küçük tomurcuk, papa ise büyük tomurcuk.

uzman16 15-05-2009 10:46

İthalmiş, ben bir seradan aldım . Seracı Yalova'da Akdoğa firmasından getirtmiş.

Tomurcuklardan en büyüğü şu an 4 cm. kadar.

denizakvaryumu 15-05-2009 10:52

Bauhausa clematisleri Akdoğa veriyor.

Bu durumda clematisiniz büyük bir olasılıkla papa.(john paul 2)

http://www.bluebirdnursery.com/produ...id=vine&page=2

Bauhausa gelen pembe beyazlarda en gösterişli iki çeşit vardı zaten diğeri piilu.

hüsnüyusuf 15-05-2009 11:03

Clematisiniz Nelly Moser cinsi olabilir.

http://images.google.com.tr/images?n...ymoser&spell=1

hassoman 15-05-2009 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE (Mesaj 422220)

"......."külleme hastalığı ile mücadelede mantar ilacı Fungusit (mesela Topas isimli) kullanılıyor. Sulandırılıp bitki aşağıdan yukarıya spreyleniyor. Mümkünse kök yüzeyinide ilaçlamayı unutmayın. Durağan hava, bitkilerin üstten sulanması hastalığı hızlandırabiliyor.

İlkbaharda iyi budama, yaprak geliştirici azotlu gübreler, çiçekler için potasyumlu karışımlar bir ölçüde mücadele için önemli. Yaz ortasında oya ağaçlarındaki hastalık için 10-15 günde bir ilaçla sprey yapmalısınız. Budama yapmak çözüm, ama çiçekleride yok edebilir. Taflanları ve diğer yapraklı bitkileri fark ettiğinizde budamaktan çekinmeyin. Kesilen dalları ortada bırakmayın yok edin. Hatta yakın.

Gölgede kalan gül, oya ağacı gibi tam güneş seven bitkileri kışın söküp güneşli bir yere taşıyın. Dev, gölge yapan ağaçlarınız varsa, içten yazın güneşin toprağa geçebilmesi için biraz budayın.

Tarım ilaçları dışında toz kükürtü (ecza depolarında satılıyor) akşam vakti ıslattığınız yapraklara serpmelisiniz. Bir tülbent ya da naylon çorabın içine kükürdü doldurup puf puf serpin. İşlem sırasında üzerinizdeki metal aksesuarlar varsa çıkartın, kükürt metali karartıyor. Bu işlemi haftada bir devam edin.

Karbonat (sodium bicarbonate) ya da potassium bicarbonate ile çok az sirke, mayi arap sabunu sulu karışım da külleme hastalığı ile mücadelede kullanılıyor. Maddelerden birini (4 litre suya 30gr. karbonat.+ 4 yemek kaşığı sirke + iki avuç arap sabunu) mayi arap sabunu ile karıştırıp bitkinizi güneş yokken yıkayın. Haftada bir işlemi tekrar edin… Arapsabunu karbonatın yapraklara işlemesi, kalıcı olması için önemli. Karışımlardan sadece birini kullanmanız işe yaramaz. Bu arada uyarayım bitkilerin çoğuna bu karışım iyi gelirken, bazılarında yaprakları yakabiliyormuş, bence siz Topas‘tan şaşmayın. İlaçlama miktarları kutu üzerinde yazılı, sorun olmaz!Hala bu yazdıklarım işe yaramıyorsa sizin oralardaki bir Tarım il müdürlüğüne danışın. Mutlaka doğru ilacı ve yöntemi size bildiricektirler…

Murat Pilevneli http://bahcevan.com/kulleme-hastaligi

uzman16 15-05-2009 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hüsnüyusuf (Mesaj 422283)
Clematisiniz Nelly Moser cinsi olabilir.

http://images.google.com.tr/images?n...ymoser&spell=1

Olabilir. Açmış olan başka bir saksıda gördüğüm çiçek yüklediğiniz resme çok benziyor.

Bekliyorum. Umarım kısa sürede açar.

Snowman77 den de beyaz clematis Madame Le Coultre aldım. O daha çok küçük. Temmuz ekim arası çiçekleniyormuş.

denizakvaryumu 15-05-2009 11:19

Nelly Moser nolamaz :)

Bauhaus-Akdoğa ya bu çeşit gelmedi.

COYOTE 15-05-2009 11:26

Sn Hassoman teşekkür ederim. Arap sabunluyu hemen deneyeyim, bionem de yanıma kar kalsın. Her eve lazım galiba..

limon 15-05-2009 12:24

3 Eklenti(ler)
Denizakvaryumuna katılıyorum, Akdoğa'ya gelen pembe beyaz tür Papa olmalı. Ben de bir adet perişan durumda ama dipten sürgünü olan almıştım. Üç gün önce yere yatmış bir dalını bağlamıştım, bir gün yanına uğramadım, dün baktığımda gözlerime inanamadım. O bağladığım dal dışında bir dal daha uzamış ve hepsini geçmiş, bir günde yaklaşık 40-50 cm uzamış, inanılmaz. Bu yaz açması konusunda ümitsizdim ama artık yakında tomurcuklanmasını beklemeye başladım. :)

Clematise halen ilgisi olmayan için bahçemde açmaya başlayan güzellerin fotoğraflarını çektim :) Yanılmıyorsam henüz açmamış 4 çeşidimin daha olması gerek. Bunlar erken davranıp açanlar, sırada çoook tomurcuk bekliyor. Hepsi birden açında bir fotoğraf daha eklerim.

Snowman'den yeni gelen Clematisim, Madame Le Coultre
Eklenti 78656

En çok bu tür açtı şu sıra.... Clematis 'Snow Quenn'
Eklenti 78657

Üzerindekiler bugünlerde her yeri kaplayan çam tozları. Bu rengi çok seviyorum. Adını bilmiyorum. Clematis "Jackmani" olabilir.
Eklenti 78658

limon 15-05-2009 12:48

Clematis köklendirme ile ilgili video buldum. Daldırma, havai köklendirme dediğimiz tarzı uygulamalı gösteriyor, yöntem çok basit, hemen deneyeceğim.
http://www.5min.com/Video/How-to-Pro...matis-18630187
Burada da Clematis türlerinden ikisini anlatıyor.
http://www.graspr.com/videos/Growing-Clematis-1#
Kışın açan Clematis
http://www.graspr.com/videos/Sweet-Autumn-Clematis-2

Burada işimize yarayacak bir çok video var.
http://www.5min.com/Video/How-to-Pru...lants-18630184

uzman16 15-05-2009 13:49

Nelly Moser ile Papa Jean Paul II'nin farkı sadece rengi mi? Biri daha açık renkli gibi.

Limon çiçeklerin harikalar.

jineop 15-05-2009 14:20

1 Eklenti(ler)
Renk farklılığı bariz görünüyor. Yanyana resimledim.

limon 15-05-2009 15:06

Yalnız Papa nın açmış halini gördüm ben Bauhause da. Bu kadar net renkli değillerdi. Gerçi benim açan mor tonlu clematisin ilk açan iki çiçeği de pek canlı mor açmamışlardı, hafif yeşile kaçıyorlardı, buradaki üçüncü açan çiçek, tam rengini yansıtıyor. Belki benim gördüğüm de öyledir. Koyu Pembesi böyleydi ama açık pembe tonu soluk lila tonundaydı, çiçek yapısı böyle düz değil de buruşuktu. Yanlış anlaşılmasın, çiçeğin şeklinden bahsetmiyorum, buruşuk kumaş gibi düşünün. Anlatırken yoruldum, açarsa göreceğiz :)

uzman16 15-05-2009 15:09

Teşekkürler Jineop, fark iyice görülmüş oldu.

Nelly'de çiçekler daha aralıklı ve renk eflatun - pembe gibi, Pean Paul'de ise çiçek daha dolgun görünüyor ve renk pembe - beyaz gibi. Benim gördüklerim sanırım sağdakine daha çok benziyordu.

denizakvaryumu 15-05-2009 15:44

Yine de etiketlerdeki resimlere ben güvenmem...

Gerçek durum, çiçek açınca ortaya çıkar :)

hassoman 15-05-2009 17:21

3 Eklenti(ler)
Bu güne kadar pek çok çiçeğe tutkum oldu...
Kardelen'e olan tutkum pek duygusaldır... Baharın öncü habercisidir; aceleci, telaşından yorgun düşmüş, güzelliğinden ve zerafetinden mahcubiyet akar... Onun bu hallerine tutuldum heralde...
Hani, Yunan zaferini bir an önce Atinalılara duyurmak isteyen asker Phidippides, kendisi de savaştığı halde 50 km saatlerce, durmaksızın koşarak Atina meydanına ulaşmış, “Zafer” diye bağırdıktan sonra düşüp ölmüş ya kardelen bana bu askeri anımsatır... Bütün çiçeklerden önce koşturup, 'bahar geliyor müjde...' dedikten sonra bahar şenliğini görmeden ölüp gidiyor...

Sonra o kır çiçekleri...
Özellikle bozkır çiçekleri..
Başıboş, özgür ve ne kadar da yalnızlar...
Sonra sonra?...
Evet ya, kasımpatları...
Tüm renklerin solgunlaştığı, tüm çiçeklerin güzelliklerinden elini ayağına çektikleri bir mevsimde kendilerini gösteriverirler...
Ha bakın!.. Gülün gönlümdeki ve gözümdeki yeri ayrı elbette... Bu kadar özgüveni yerli yerinde başka bir çiçek var mıdır acaba? O artık aileden biri...

Eklenti 78709

Lakin yaban asmaları!...
Ah o yaban asmaları!..
Onlara clematis demeye dilim varmıyor. Her ne kadar söylenmesi afilli de olsa...
Yabanasması, ormanasması, orman sarmaşığı, yaban sarmaşığı, meryemana asması isimleriyle anılıyor oysa... Çeşitlerine akdolandı, mordolandı, akasma, filbahar (buradaki fil kelimesinin aslı ful-dur), aldolandı, pembedolandı, gönlümedolandı, aklımadolandı... (son dördünü ben yakıştırdım) desek ne olur?..

Çocuklarına Yunanca olan melis- melisa ismini koyan çok ama Türkçe adı olan oğulotunu koyan hiç yok...
Melisa kelimesi bize çok zarif gelirken oğulotu neden kaba saba geliyor dersiniz? (Oğul güzel kelime ama ot bozuyor işi değil mi?...) Kelimeleri bize çekici kılan (ya da tersi) onlara bindirdiğimiz anlamlar olsa gerek. Bu açıdan ot kelimesi sınıfta kalmaya mahkum... İyi de yabanasması öyle kaba, saba değil gibi... Hoş o kadar da muhafazakar değilim. Ama, clematis ismini pek kullanmasak diyorum...

Her ne hal ise:
Geçen yıl diktiğim iki yabanasması (ikisi de kışı kupkuru bir vaziyette geçirdiğini ve umudumu kestiğimi size yazmıştım. O ince, kuru gövdelerinde gözler patlamaya başlayınca, hani, 'bu bir mucize' demiştim ya. Şimdi o cılız gövdelerinde iri yapraklar doldurdu ve onlarca tomurcuğu var. (Jackmanii ve multı blue)
Yani onlara birer mordolandı dense yeridir...
Eklenti 78710

Derken bir sürprizle karşılaştım. Saksıdaki montana 'mayleen' açtı ve kokulu iyi mi?..
Düşünebiliyor musunuz leylakların, hercaimenekşelerinin kokuları arasında kendine has o hoş kokusuna yer bulmaya çalışıyor...

Eklenti 78711

Onlara karşı duyulan aşk değil sanki bu bir kara sevda...
Hastalıklı bir sevgi bu...
Tüpedüz manyaklık...
Çünkü onlara sahip olma isteğine engel olamıyorsunuz. Geride, bahçede kendilerine hala yer bulunamamış (sonradan görmüşlük işte bu olsa gerek) dokuz adet daha tomurcuğa durmuş yabanasmam var...
Oysa bu sarmaşıkların 250 çeşit türünden söz ediliyor. Velhasılı kelam, bu tutkuya bir dur demem lazım...

Kiraz 15-05-2009 17:44

Sn. Hassoman, çiçekleriniz kadar anlatımınız da çok güzel. Ben de bundan sonra yabanasması adını kullanmaya karar verdim. Bu çiçeğe ayrıca "ormanların kraliçesi " yakıştırması da yapılıyormuş.

Benimki bu sene, ilk seneye göre daha güzel büyüyor diye seviniyordum. Duvarlar boyanırken, hiç bir dala dokunmaya boyacın fırçası, yaban asmamın var olan iki taze dalına yapıştığı gibi, birini kırdı, diğerini de tamamen boyayla kapladı. Kırılan dalı ayırdım, diğerini de yıkadım, ilk tomurcuklar gitti ama arkasından ümitliyim:)

limon 15-05-2009 18:43

Kırılan dalın altlarından bir çok tomurcuk verecektir. Ben bol tomurcuk versin diye çok boya gitmemesi için tepe budaması yaptım. İşe yaradı, o kadar çok kocaman tomurcuklar var ki...

Armandii ye de yaptım aynı işlemi ama o daha yeni evine alışma evresinde sanıyorum. Bu kadar cömert sunduğum sevgimi karşılıksız bırakmayacak ama eminim :)

Ayrıca yeni tespitlerimi paylaşmak isterim. Clematisi çelikten çoğaltma çabalarımı biliyorsunuz, başarılı olamamıştım ya hiç. Çok ince narin dallı, nasıl çelik alıp dikilir diyordum. Bu sene dördüncü yılını geçiren Koyu Mor renkli olan Clematisimin dalları o kadar güçlendi ki, çıtkırıldığımı tamamen geçti, eskiden dalın yönünü değiştirmeye korkardım, çıtır çıtır kırılıp elimde kalınca çok canım sıkılırdı. Bu sene çok güçlendi o dallar, demek ki normali böyleymiş, şimdi çelik almaya korkmuyorum.

Önceki mesajlardaki video ları gördünüz mü? Havai köklendirme uygulaması var, en kolay yöntem, denemek gerek.

Sn.Hassoman, bizim bu "Yaban Asması" arsızlığımız çocukların yüzlerce oyuncak dolu olan bir mağazaya girip bir tane seçmek zorunda olması gibi. Birini alıyorken aklınız diğerinde kalıyor. Bu kadar çok çeşit çiçeği olan başka bir bitki var mı bildiğiniz? Bir de saksılar için bodur olanlarından bulsak keşke de her yıl mevsimlik çiçeklerle uğraşmasak.

zenfree 15-05-2009 20:30

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Kırılan dalın altlarından bir çok tomurcuk verecektir. Ben bol tomurcuk versin diye çok boya gitmemesi için tepe budaması yaptım. İşe yaradı, o kadar çok kocaman tomurcuklar var ki...
Ben de budasım mı acaba?
Pembe olan açtı. Aslında lila demek daha doğru. Tomrucuk ilk açmaya başladığında mor renk gibiydi. Çok güzel.:) Bir tane ama olsun. Sarılması için arkasına tahta paravan koydum.

hassoman 15-05-2009 20:35

Budamayı forum olarak yapacaksanız bilmem ama ben budanmasından yana değilim.
Bırakın kendi haline... İnanılmaz bir şekilde çoşuyor çünkü...

zenfree 15-05-2009 20:39

Saksıda ve balkonda olduğu için belli bir formda tutmam gerekecek gibi. Zira alıp başını gidecek fazla bir yeri yok malesef.

hassoman 15-05-2009 20:42

Gördüğüm kadarıyla doldurması gereken hayli yer var.
Ama siz bilirsiniz elbette... :)

zenfree 15-05-2009 20:45

En iyisi kontrolden çıkana kadar bekleyeyim. Teşekkürler Sayın Hassoman.:)

hassoman 15-05-2009 20:47

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 422709)
En iyisi kontrolden çıkana kadar bekleyeyim. Teşekkürler Sayın Hassoman.:)

İşte balkonda kontrolde olan bir yabanasması :)

Eklenti 78773

denizakvaryumu 15-05-2009 21:13

Nazar değmesin, kimin balkonudur bu böyle ? Hayran kaldım.Çiçeklerin ortası da katmerli, türünü tayin eden var mı?

hassoman 15-05-2009 21:26

1 Eklenti(ler)
Dr. Ruppel?

uzman16 15-05-2009 21:53

2 Eklenti(ler)
Seraya uğradım ve açık olan tektük, solmaya dönmüş çiçekleri fotoğrafladım. Siz karar verin türünün ne olduğuna.

Eklenti 78788

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 422505)
Yine de etiketlerdeki resimlere ben güvenmem...

Gerçek durum, çiçek açınca ortaya çıkar :)

Benimki açar açmaz fotoğrafını yükleyeceğim.

Bu da seradaki bir diğer clematis...Aslında bu kadar açık renkli değil, daha koyu renkli. Mor olanı çekmeyi unuttum.

Eklenti 78789

uzman16 15-05-2009 22:02

2 Eklenti(ler)
Bu da benim balkondaki açmayı bekleyen clematisim.

Eklenti 78798

Eklenti 78799

hassoman 15-05-2009 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 422819)
Hassoman Yaban asmanız muhteşem görünüyor gerçekten güle güle büyütün:)

Sevgili Günebakan,
Sizi yanılttığım için özür dilerim. O balkon maalesef benim değil... Bir alıntıydı, kaynağını göstermeyi ihmal ettim:
benim yabanasmalarım 548 nolu hücredeki fotoğraflar ve avatarımda

Bknz: http://www.flickr.com/photos/more_th...gn/2650374958/

nevsune 16-05-2009 06:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 422794)
Bu da seradaki bir diğer clematis...Aslında bu kadar açık renkli değil, daha koyu renkli.
Eklenti 78789

Bu büyük olasılıkla "ville de lyon". 497 nolu mesaja bir bakar mısınız, aynısı mı? Taç yaprakları aynı şekilde yuvarlak ve renkleri de benziyor.

Bir de ben sizin clematis saksılarınızı soracağım. Boyu ve genişliği ne kadar? Ben koca saksıya diktim. Eğer sizinki sandığım kadar küçükse ve yeterli geliyorsa hemen ikinciyi alayım:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025