agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

jineop 25-06-2012 21:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 989601)
Sevgili Jineop'um, John Paul 2 saksıda pek keyiflendi.
Boyu 2 m. buldu. İlk geldiğinde açtığı tek çiçekle de kaldı, bu sene tekrar çiçeklenme ihtimali var mı sence?
Hiç tomurcuk göremedim :(

Ablam hani elma ağacının dibinde bir çelik vardı. O 3. yılında daha dün açtı. O da John Paul2 çıktı. Yani bence hala açma şansı var...

Benol Hazaroğlu 26-06-2012 09:16

İstanbul' da ne kadar eş, dost, arkadaş, oğul, kız varsa onlara rica edip getirtmek.
Veya İzmir' deki Avrupa çiçekçiliğe telefon edip istemek.
(Mesela ben dün buraya telefon edip 2 çeşit daha istedim.)

Sevgiler.

Adalet Yağcı 26-06-2012 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 (Mesaj 989854)
:):) :p işte bu ilacı Adana gibi yerde bulamıyorum, sevgili Adaletcim Adana da bildiğin yer varmı alayım.?;)

Tohuma bırakmıyorum artık, tekrar çiçeklenmeleri için, zaten tohumdan çimlendirebilen de çıkmadı şimdiye kadar, ama çelik yetiştirebilirim derseniz bir çaresine bakarız.

Adalet Yağcı 26-06-2012 22:43

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 989601)
Sevgili Jineop'um, John Paul 2 saksıda pek keyiflendi.
Boyu 2 m. buldu. İlk geldiğinde açtığı tek çiçekle de kaldı, bu sene tekrar çiçeklenme ihtimali var mı sence?
Hiç tomurcuk göremedim :(

Sesimi duymuş, beni utandırdı ;)
7 tomurcuk gördüm bu gün, sevincimi anlatamam :D

Eklenti 312524

Eklenti 312525

Bunlar da senin için çeliklediğim Multi Blue ve H.F. Young Jineop'um.
Nasıl, gelecek vaadediyor mu?

Eklenti 312526

Eklenti 312527

dünyam1 27-06-2012 08:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 990254)
Tohuma bırakmıyorum artık, tekrar çiçeklenmeleri için, zaten tohumdan çimlendirebilen de çıkmadı şimdiye kadar, ama çelik yetiştirebilirim derseniz bir çaresine bakarız.

bana tohum göndermişlerdi 5aydır çıkmadı ,sağolsun jineop çelik olarak gönderdi 3 tanesi tuttu,galiba adı John Paul,adını unutmamak için etiketlemem lazım:D1çeşit clematisim var ,diğer her renkden çelik olarak yetiştirebilirim Adalet ablacım.;)

dünyam1 27-06-2012 08:55

Adalet abla 3cü resimde sağda böcük var yemesin clematisleri:D

FatihBahce 27-06-2012 08:58

Çelikleri nasıl hazırlayıp tutması için neler yaptığınızı öğrenmem mümkün mü?

dünyam1 27-06-2012 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 989895)
İstanbul' da ne kadar eş, dost, arkadaş, oğul, kız varsa onlara rica edip getirtmek.
Veya İzmir' deki Avrupa çiçekçiliğe telefon edip istemek.
(Mesela ben dün buraya telefon edip 2 çeşit daha istedim.)

Sevgiler.

Sevgili Benolcum bende izmirden istersem almadan önce resim görebiliyormuyum?linki varmı?2 çeşit aldığınız fiyatları ne kadar tuttu?

Jezebel 27-06-2012 09:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi UrlaBahçe (Mesaj 990394)

Çelikten üretmeyi başaran arkadaşlar, Adalet Yağcı, Terra, Jineop, Benol Hazaroğlu fikirlerini söylerler;)
Ben dipten yeni sürgün vermedikçe hiç başarılı olamadım...
Onun için gövdeyi yan yatırıyorum 20-30 cm, dip sürgünü 2-3 ay içinde oluşuyor.

Adalet Yağcı 27-06-2012 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi UrlaBahçe (Mesaj 990394)

Sayın UrlaBahçe;

Çelikleri on gün önce almıştım, uygun bir zamanda fotoğraflayıp anlatırım.
Sanırım, yaprak gözlerinin 1-2 cm. altından kesip öyle dikmek sonucu kolaylaştırıyor.

Orta kısımda göz olmasına gerek yok gibi geldi bana, uç kısımdan da yaprak gözünün hemen üstünden kestim.
Yapraklarını tek yaprak kalıncaya kadar kestim.
Bıraktığım tek yaprağın da yarısını kestim.

Saksı harcı, %50 perlit ve torf karışımı.
Hemen her gün yavaşça sulama yapıp toprağının nemli kalmasını sağladım.

Benol Hazaroğlu 27-06-2012 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 (Mesaj 990403)
Sevgili Benolcum bende izmirden istersem almadan önce resim görebiliyormuyum?linki varmı?2 çeşit aldığınız fiyatları ne kadar tuttu?

02327520104 telefona çıkan kızcağız çok yoğun olduklarını söylüyor. Ağaçlar net üyesi olduğunuzu söyleyin o size isimleri sayıyor ben o anda internetten bakıp ben de olmayanlardan istedim ama pek anlaşamadık.
Bu gün tekrar arayacağım. Siz isim söyleyin o var veya yok der.

tturt 27-06-2012 10:30

2 Eklenti(ler)
Sevgili Jineop çeliklerde işler yolunda mı ? Sanki gerçek yaprakları çıkmaya başladı. Saksının içinde ne olduğunu bilmediğim çimlenen bitkileride hiç ellemiyorum. Gövdesine ve kök kısmına gölge yapıyorlar.

Eklenti 312621

Eklenti 312622

Jezebel 27-06-2012 10:54

Sevgili Benol ben size haber vermeden aramayın.
Görüp seçmek her zaman daha hayırlı.
Tangutica'yı bulursam çok mutlu olacağım.
Mevcut etiketleri tarayıp notlar da alırım.
Sevgiler.

Benol Hazaroğlu 27-06-2012 11:19

Jakmani yaprakları.

1 Eklenti(ler)
İçim acıdı budarken. Sanırım bir mantar türü bütün yaprakları kavrulmuş hale geldi.
En dipten budadım. Beyaz pamukçuk gibi olmuştu sapta sürgün çıkan yerler.
Clematiste ilaçlamayı bilmiyorum.

Jezebel 27-06-2012 11:56

Pamuklu bit mi acaba?
Ben koca kolyozu o bit yüzünden söküp attım, diğerlerine bulaşır.
Kolyoz mühim bir bitki değil...
Kıymatlılarımız için korktum, merhametsizce yokettim.

jineop 27-06-2012 14:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 990256)
Sesimi duymuş, beni utandırdı ;)
7 tomurcuk gördüm bu gün, sevincimi anlatamam :D

Eklenti 312524

Eklenti 312525

Bunlar da senin için çeliklediğim Multi Blue ve H.F. Young Jineop'um.
Nasıl, gelecek vaadediyor mu?

Eklenti 312526

Eklenti 312527

Çelikler için henüz çok erken, şimdiye kadar benim tutan çelikler ilk ektiğim yapraklarında hiç bozulma olmadan yeni yaprak çıkarıp büyüdüler. Ben hiç perlitte köklendirmeyi beceremedim. Hep bahçede bahçe toprağında kolay çimlendiler. Çelikten yetişkin bitki haline gelen ve açanlar haliyle benim ilk clematislerimin yavruları. 0 yüzden bahçede 5 tane Jackmanii , 2 piluu , 3 John Paul2 oldu. Bir de gidenler var. Artık çelik almıyorum:o

jineop 27-06-2012 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tturt (Mesaj 990443)
Sevgili Jineop çeliklerde işler yolunda mı ? Sanki gerçek yaprakları çıkmaya başladı. Saksının içinde ne olduğunu bilmediğim çimlenen bitkileride hiç ellemiyorum. Gövdesine ve kök kısmına gölge yapıyorlar.

Eklenti 312621

Eklenti 312622

Harikalar, bunlar bu işi başarmış görünüyorlar. Eylül gibi kalıcı yerlerine taşınabilir diye düşünüyorum. Ellerinize sağlık...

jineop 27-06-2012 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 990465)
İçim acıdı budarken. Sanırım bir mantar türü bütün yaprakları kavrulmuş hale geldi.

Sevgili Benol, tüm clematislerimde aynı sorun var. Miss Batemanla başladı onu budadım. Ardından yanındaki Jackmaniye gitti. Çiçekler bile açıkken beyazımtrak garip oldu. Mantar olduğunu düşünüyorum. Dallar, yaprakların bazı yerleri beyazlıyor, sonra yapraklar kurumaya başlıyor. Beyaz küf gibi , elle temizlenince alttaki dokunun normal rengi ortaya çıkıyor. 2 Kere küllemeye karşı etkili mantar ilacı yaptım, işe yaramadı. Çoğunun dallarını budadım. Aşırı rüzgar, gündüz- gece ısı farkı hastalığı çok ağırlaştırıyor. Ama kökler sağlam.

smnunal 27-06-2012 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 990566)
Çelikler için henüz çok erken, şimdiye kadar benim tutan çelikler ilk ektiğim yapraklarında hiç bozulma olmadan yeni yaprak çıkarıp büyüdüler. Ben hiç perlitte köklendirmeyi beceremedim. Hep bahçede bahçe toprağında kolay çimlendiler. Çelikten yetişkin bitki haline gelen ve açanlar haliyle benim ilk clematislerimin yavruları. 0 yüzden bahçede 5 tane Jackmanii , 2 piluu , 3 John Paul2 oldu. Bir de gidenler var. Artık çelik almıyorum:o

Sayın Jineop,
siz yinede çelik alınız bizim gibi bahçesinde veya yakın çevresinde olmayanları sevindiriniz. Belki bakarsınız bizlerde yetiştirir isek sizleri her zaman şükranla ve minnetle hatırlarız.

Zeki Yağlı 27-06-2012 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 990465)

Benol Hanım,

Clematis'e gelen hastalık sanıyorum Clematis Wilt. Clematis solduran da diyebiliriz.

Bu seneye kadar, yani onbeş senedir, hiç başıma gelmemiş idi.

Ama bu sene Clematis texensis 'Princess Diana' da kuruyan birkaç sürgün gördüm. Kontrol etmedim ama galiba aynı dert.

Akşam eve dönünce kontrol edeceğim.

Benim bu konularda en güvendiğim kaynak Royal Horticultural Society nin Advice (=Başvuru) sayfalarıdır.

Clematis Wilt hakkında da oraya baktım.

Özetle şunları söylüyor:
  • Bir mantar hastalığıdır. Özellikle büyük çiçekli clematis lere zarar verirmiş
  • Bitkiyi hızlı sarar, bazı ağır durumlarda bitkiyi öldürebilirmiş.
  • Bazen de bitkinin konumu ve iyi kök geliştirememesinden dolayı stresten de benzer bu sararma olabilirmiş.

Herhangi bir ilaç tedavisi yok.

Öncelikle clematisi kök stresinden kurtarmak için derin, organik madde ile zengin bir toprağa dikmeyi ve malçlamayı öneriyor.

Eğer mantardan şüpheleniyorsanız, kararan sürgünleri tam sağlıklı bir yerin üzerinden veya dipten kesin ve mantarın bulaşmaması için yok edin (=Yakın) diye tavsiye ediyor.

Genel olarak bitki dipten yeni sağlıklı sürgünler verirmiş.

Ayrıca bu hastalığa dayanıklı cinsleri tercih edin de derler.

Özellikle hassas olanlar: Clematis ‘Henryi’, ‘Vyvyan Pennell’, ‘Mrs N. Thompson’, ‘Duchess of Edinburgh’, ‘William Kennett’, ‘Marie Boisselot/Madame le Coultre’, ‘Ernest Markham’

Dayanıklı olanlar: Clematis ‘Avant Garde’, ‘Bonanza’, ‘Confetti’, C. alpina, C. montana, C. orientalis, C. viticella (tam dayanıklı değil ama müsamaha edermiş), C. integrifolia, C. macropetala, C. tangutica.

Umarım yukarıdaki bilgiler yararlı olur.

Selamlar, sevgiler

Jezebel 27-06-2012 16:46

5 Eklenti(ler)
Bu gün çiçekte gördüğüm tüm clematisler.
Etiketleri yoktu...

Eklenti 312811

Eklenti 312812

Eklenti 312813

Eklenti 312814

Eklenti 312815

;)

Jezebel 27-06-2012 16:50

5 Eklenti(ler)
Devamı...

:rolleyes:

FatihBahce 27-06-2012 16:51

5 Eklenti(ler)
dünya1,
Avrupa Çiçekçilik evime yakın olduğundan iş çıkışı sizin için uğrayayım dedim.
Aşağıda resimler var. İsimleri konusunda yardımcı olamıyacağım çünkü etiketleri yok. Onlarda isimlerine tam vakıf değil. Ancak eflatun, beyaz, bordo, mor,pembe, kırmızı v.b. renklerle , ters açan gibi sıfatlarla tarif edebilirsiniz. Geri kalan kısmı Gönül Hanımla konuşmanız gerekir.

FatihBahce 27-06-2012 16:55

2 Eklenti(ler)
Diğerleri:

Jezebel 27-06-2012 16:58

5 Eklenti(ler)
Etketsiz olmaları iyi olmadı

Eklenti 312826

Eklenti 312827

Eklenti 312828

Eklenti 312829

Eklenti 312830

Mavi kampanula şeklinde olanın kokulu olduğunu söylemem lazım;)

Jezebel 27-06-2012 17:04

1 Eklenti(ler)
Etiketinde Clematis 'Teshio' yazan iki bitki vardı.
Benol hanım için araştırdım;)

Eklenti 312833

Kendisi karar versin, ben düşüp bayılacağım çünkü;)

FatihBahce 27-06-2012 17:07

Kokulu olandan ben koku alamadım. Belki geliştikten sonra kokuyordur.

Jezebel 27-06-2012 17:17

2 Eklenti(ler)
Birkaç resim daha kaldı, haksızlık olmasın onlara da;)

Eklenti 312834

Eklenti 312835

Tangutica bulamadım, açmış geçmiş, 1.5 cm boyunda açan başka bir sarı clematis vardı...
Gönül hanıma telefon bıraktım, hatta kendisi ilgili herkesin arayıp telefon bırakıp ilglendiği türü yazdırmasını rica etti. Almanya'dan alım yaparken yol göstermesi bakımından...

acemifüsun 27-06-2012 18:20

Tanguticanın kartını gördüğümü çok iyi hatırlıyorum. Aynı şekilde sevgili Ayşiş de gördüğünü telefonda söylemişti:)

Benol Hazaroğlu 27-06-2012 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 990639)
Benol Hanım,

Clematis'e gelen hastalık sanıyorum Clematis Wilt. Clematis solduran da diyebiliriz.

Bu seneye kadar, yani onbeş senedir, hiç başıma gelmemiş idi.

Ama bu sene Clematis texensis 'Princess Diana' da kuruyan birkaç sürgün gördüm. Kontrol etmedim ama galiba aynı dert.

Akşam eve dönünce kontrol edeceğim.

Benim bu konularda en güvendiğim kaynak Royal Horticultural Society nin Advice (=Başvuru) sayfalarıdır.

Clematis Wilt hakkında da oraya baktım.

Özetle şunları söylüyor:
  • Bir mantar hastalığıdır. Özellikle büyük çiçekli clematis lere zarar verirmiş
  • Bitkiyi hızlı sarar, bazı ağır durumlarda bitkiyi öldürebilirmiş.
  • Bazen de bitkinin konumu ve iyi kök geliştirememesinden dolayı stresten de benzer bu sararma olabilirmiş.

Herhangi bir ilaç tedavisi yok.

Öncelikle clematisi kök stresinden kurtarmak için derin, organik madde ile zengin bir toprağa dikmeyi ve malçlamayı öneriyor.

Eğer mantardan şüpheleniyorsanız, kararan sürgünleri tam sağlıklı bir yerin üzerinden veya dipten kesin ve mantarın bulaşmaması için yok edin (=Yakın) diye tavsiye ediyor.

Genel olarak bitki dipten yeni sağlıklı sürgünler verirmiş.

Ayrıca bu hastalığa dayanıklı cinsleri tercih edin de derler.

Özellikle hassas olanlar: Clematis ‘Henryi’, ‘Vyvyan Pennell’, ‘Mrs N. Thompson’, ‘Duchess of Edinburgh’, ‘William Kennett’, ‘Marie Boisselot/Madame le Coultre’, ‘Ernest Markham’

Dayanıklı olanlar: Clematis ‘Avant Garde’, ‘Bonanza’, ‘Confetti’, C. alpina, C. montana, C. orientalis, C. viticella (tam dayanıklı değil ama müsamaha edermiş), C. integrifolia, C. macropetala, C. tangutica.

Umarım yukarıdaki bilgiler yararlı olur.

Selamlar, sevgiler

Sayın Zeki Yağlı, Sevgili Jineop,

Yalnız olmadığımı bilmek beni sevindirdi ama sizin Clematislere de üzülmedim değil.

Soruma her ikinizde çok hızlı yanıt verdiğiniz için teşekkürler. Ben de bu çok sevdiğim çiçeklerin dilini çözmek için devamlı çevrilmiş sayfaları tarıyorum. Hemde saatlerce.

Arkadaşlardan ricam lütfen hastalık ve ilaçlama deneyimlerini burada paylaşsınlar.

Jezebel 27-06-2012 21:25

2 Eklenti(ler)
Benim bahçeye gelen yeni Clematis, boyu 130 cm var;)

Eklenti 312920

Eklenti 312921

adı yazmıyordu...

Terra 27-06-2012 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 990725)
Arkadaşlardan ricam lütfen hastalık ve ilaçlama deneyimlerini burada paylaşsınlar.

Sayın Benol,
Benim de bu yıl Nelly Moser'ım açamadan wilt oldu. Bir yıl onluyor, sonraki yıl olmuyor. Çaresi hemen budamak. Bir sonraki yıl hiç bir şey olmamış gibi çıkıyor. Ancak, Jackmanii'de hiç rastlamadım. Bir kez yeni ektiğim bir Jackmanii de olmuştu, sonradan kökünün bir şekilde zarar gördüğünü farketmiştim. Ayrıca tarif ettiğiniz powdery mildew'da (külleme) olabilir. Geçen sene Texensis Spp. ve Ville de Lyon da olmuştu. Bir sonraki yıl ortadan kayboluyor.
Saygılar,

Terra 27-06-2012 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 990773)
Benim bahçeye gelen yeni Clematis, boyu 130 cm var;)

Sayın Jezebel, Integrifolia Rosea'ya benziyor. Elinizdeki tırmanıcı değil, çalı türü mü?

Jezebel 27-06-2012 21:49

Tırmanıcı bir tür sn.Terra.
Çiçeği üzerinde olunca bahçeye dikmeyip saksıda bıraktım.
Teşekürler.

Terra 27-06-2012 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 990677)
Tangutica bulamadım, açmış geçmiş, ...

Sayın Jezebel, her ne kadar sarı renkli zil şekli ile Tangutica çekici görünse de, kalın dalları diğer Clematis'ler kadar zarif değil, yapraklarının yabani bir görüntüsü var. Çiçekleri küçük. Tek tek fotoğrafını çekince çok güzel, ama bitkinin geneli hantal durabiliyor. Çok yayılmacı. Bahçede iyi bir yer bulamazsanız, diğer bitkileri bastıracak kadar yayılabiliyor.
Güzel bir uygulamasını bir çiftlik evinin duvarında görmüştüm, sanırım Tangutica Bill McKenzie'ydi, benimkinden farklı ve böyle tek başına kullanıldığında daha hoş görünüyordu, koskoca evin tüm duvarını kaplamıştı.
Bu arada geçen sene bazı arkadaşlara fide göndermiştim, tutan hiç olmadı mı?
Saygılar,

Terra 27-06-2012 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 990794)
Tırmanıcı bir tür sn.Terra.
Çiçeği üzerinde olunca bahçeye dikmeyip saksıda bıraktım.
Teşekürler.

O zaman daha da güzel, Texensis Duches of Albany ya da Etoile Rose olabilirler. Zaten daha yukarıdaki resimlerdeki pembe küçük çanak şeklinde olanlar da Texensis Rosy Pagoda'ya benziyor. Türkiye'de Texensis bulmak neredeyse imkansız, umarım öyledirler.

karalale 27-06-2012 22:40

2 Eklenti(ler)
Konu C. Tangutica olunca yazayim dedim. Benimki nin ikinci yazi bu. Gecen sene bahar da kücük bir fide olarak dikmistim. Inanilmaz büyüdü. Ben de yerini yanlis sectigimi düsünüyorum ama bu satten sonra degistirebilirmiyim bilemiyorum. Yesillik olarak begeniyorum, evet cicekler kücük ama yogun ciceklendigin de hos gözüküyor. Kimi tohum yapmaya calisirken, kimi yeni yeni olusuyor. Uzun bir süre cicekli kalacak gibi gözüküyor... Bakalim yan yana diktigim C. Alpina nin acmasina izin verecekmi? ;)

Sistem baska resim yüklememe izin vermedi :(

jineop 27-06-2012 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 990801)
Sayın Jezebel, her ne kadar sarı renkli zil şekli ile Tangutica çekici görünse de, kalın dalları diğer Clematis'ler kadar zarif değil, yapraklarının yabani bir görüntüsü var. Çiçekleri küçük. Tek tek fotoğrafını çekince çok güzel, ama bitkinin geneli hantal durabiliyor. Çok yayılmacı. Bahçede iyi bir yer bulamazsanız, diğer bitkileri bastıracak kadar yayılabiliyor.
Güzel bir uygulamasını bir çiftlik evinin duvarında görmüştüm, sanırım Tangutica Bill McKenzie'ydi, benimkinden farklı ve böyle tek başına kullanıldığında daha hoş görünüyordu, koskoca evin tüm duvarını kaplamıştı.
Bu arada geçen sene bazı arkadaşlara fide göndermiştim, tutan hiç olmadı mı?
Saygılar,

Sevgili Terra, ne yazık ki ikiside tutmadı:(

FatihBahce 28-06-2012 08:13

dünya1 ve Benol Hanım,
Evime yakın olduğundan Avrupa Çiçekçiliğe akşam yine uğrayabilirim.
Ben 7, Jesebel 18 resim çekmişiz.

Eğer telefonda Gönül Hanıma izah etmekte zoralanırsaız sırasını bildirin ayırtayım sizin için.

Jezebel 28-06-2012 09:11

Clematis 'Niobe', Clematis 'Yuki komachi' ve 1 çilli sardunya Benol hanıma hazır edildi.
Güle güle büyütsün.;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025