agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

Benol Hazaroğlu 17-06-2010 16:02

hatmideki o mu yoksa?

zerrinsrt 17-06-2010 17:52

Evet hatmideki polish sprit. Mayıs ortalarında açmaya başladı, hala tomurcuk var.

uzman16 19-06-2010 08:52

2 Eklenti(ler)
Dün bir apartmanın bahçesinde gördüğüm clematisi sizlerle paylaşıyorum.
Apartman bahçesinin kıyıda köşede kalmış bir yerine dikmişler.
Görür görmez fotoğrafladım.
Çiçekler mavi renkli, 6-7 cm çapında ve ortaları sarı. Sarı kısımlar tam açınca daha güzel görünebilir.

Eklenti 154211

Bizler clematis bulmak için deli olurken, bazıları elindekinin farkında değil.
Tohum baktım üzerinde var mı diye ama galiba daha beklemek lazım.
Sağ arka kısımda görünen tohum oluşturacak kısım değil mi?

Eklenti 154213

limon 19-06-2010 11:47

2 Eklenti(ler)
Manolya ağacını sarması için geçen yıl diktiğim "Clematis Madame le Coultre" Manolyalarla beraber çiçeklendi. Aslında eşzamanlı açmaları için dikmemiştim, daha erken açması gerekiyordu ama böyle de seyretmesi pek keyifli oldu. :) "Madame le Coultre" çiçek çapı büyük olan türlenden birisi.
Eklenti 154252
Eklenti 154233

Benol Hazaroğlu 19-06-2010 15:31

tek başına çok üzgün

1 Eklenti(ler)
[attach]154309[/at
tach]

ardabora 19-06-2010 19:54

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 660972)
Dün bir apartmanın bahçesinde gördüğüm clematisi sizlerle paylaşıyorum.
Apartman bahçesinin kıyıda köşede kalmış bir yerine dikmişler.
Görür görmez fotoğrafladım.
Çiçekler mavi renkli, 6-7 cm çapında ve ortaları sarı. Sarı kısımlar tam açınca daha güzel görünebilir.

Eklenti 154211

Bizler clematis bulmak için deli olurken, bazıları elindekinin farkında değil.
Tohum baktım üzerinde var mı diye ama galiba daha beklemek lazım.
Sağ arka kısımda görünen tohum oluşturacak kısım değil mi?

Eklenti 154213

Yaprak ve çiçek yapısı itibariyle benim clematisimle aynı...rengi de aynı ama benim fotoğraf makinem moru maviye çeviriyor ne hikmetse...

limon 19-06-2010 20:02

İki kere yanlışlıkla ağaca tutturayım derken tepesini kırınca sanırım tomurcuklanması gecikti. Ama bir bakıma da iyi olmuş, bitki daha bir güçlendi ve iri çiçek açtı.

Geçen sonbahar bu sarmaşığı olduğu gibi yere yatırıp toprağa gömmüştüm. Bu bahar hafifçe eşeleyince dalın köklenmiş olduğunu görünce uygun yerinden kesmiştim. Ana bitki bu ama diğeri hiç sürgün vermedi, kurudu herhalde. Şimdi deneyeyim çelik işini diyorum ama bakıyorum bakıyorum çelik alacak bir dal göremiyorum doğrusu.

Tohum çimlendirmedeki başarılarınızı görünce benim koyu mor olan türden iki tane en iri olanının tohumunu bıraktım üzerinde, gelişip kurumalarını bekliyorum. Bu iki beyazı da bırakayım. Snow Queen'leri daha önceden kesmiş bulundum, onun çiçekleri de çok iriydi keşke bıraksaymışım.

Armandii diğer türlere göre daha güçlü gövde yapısına sahip, çelik denemesini onla da yapacağım.

Eser İlhan 20-06-2010 18:16

Cuma günü Beylikdüzü Bauhaus'dan bir tane Clematis bijou (bodur clematis)aldım. Hemen haber veremedim,çünkü haftasonlarını geçirdiğim yerde ne yazık ki internetim yok.
Çok güzeldiler fiatları da yaklaşık14 TL idi. Ben alırken 15-20 saksı daha vardı. İlgilenenler Bauhauslara hemen baksınlar, belki hala vardır.

fizban 20-06-2010 19:12

O bir Kontes.

`comtesse de Bouchaud`

http://i130.photobucket.com/albums/p...h/DSCN0497.jpg

fizban 21-06-2010 09:35

Ciceklenmenin bitmemesi mi lazim acaba... Ozelliklerine bakarsak 7-9 aylar cicekli evresi..

Simdiye kadar henuz clematislerimi ciceklendiremedim. Ayakta tutmasini ogrenebildim sadece.. Uzerinde varolan tomurcuktu bu. Yani benim hicbir katkim olmadi.

Bundan sonra actirmak icin gerekli beslenmelerine egilmek niyetindeyim.Saksida bakim zor. Bahce gibi performans alinmasi biraz gucmus. Bu guclugun ne kadarini gogusliyebilecegiz bakalim..Birtek Piilu saksiya uyumlu. Sukur yakinda revirden cikacak kendileri.. Kuzey cephesi ona yaradi....

Ne kadar yol alabilecegimi cok merak ediyorum dogrusu..:)

Adalet Yağcı 21-06-2010 12:30

Benim uzayıp giden clematisim buna çok benziyor, çiçekleri çok uzun süre açık kalıyor.
Alırken üzerinde ismi yoktu, dolayısı ile adını bilmiyordum.
Uzamayı seven bir tür olmalı.

nurcanaybay 22-06-2010 11:35

2 clematis'imin yapraklarının alt yüzeyin de ,farklı zamanlar da ve görünüşü farklı
yumurtalara rastladım.Bunun dışın da ne olduğunu bilmediğim bir zararlı ,yaprakların üzerin de siyah nokta şeklin de pisliklerini bırakıyor.Aynı noktalar aslanağızlarını tamamen kurutmuştu.Sivrisineğe benzeyen ,uzun bacaklı ve çift dolaşan bir zararlı dan şüpheleniyorum :)

Aynı durumları gözleyen arkadaşlar var ise bilgilerini bizlerle paylaşabilir mi ..

acemifüsun 22-06-2010 15:01

Sevgili Nurcan hanım yumurtaların ve yaprakların durumunu yakından gösteren fotoğraf ekleseniz, deneyimli arkadaşlarımız fikir verirler :)

fizban 22-06-2010 23:04

Bunların renkleri sanırım ısı ve ışık ile ilintili.

Şeker pembesi çiçek, artık pastel eflatun olarak yaşamını sürdürüyor.

Çiçeği biraz daha güneşe aldım renk değişti????

Bilmece gibi...

Terra 25-06-2010 17:58

Merhaba, foruma yeni katıldım. Bahçemde 30 civarında Clematis türü var. Son zamanlarda bunlara C.Texensis türlerinden de eklemek istiyorum. Ama ne yazıkki ne Ankara'da ne de İstanbul'da çiçekçilerde rastlamadım. Yalova çiçekçilerine de sordurdum ama onlarda da yok. Yurt dışındaki sitelerde ise Türkiye'ye shipping yapan bir yer bulamadım. Tavsiyeniz olursa sevinirim.

Zeki Yağlı 25-06-2010 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 664092)
Merhaba, foruma yeni katıldım. Bahçemde 30 civarında Clematis türü var. Son zamanlarda bunlara C.Texensis türlerinden de eklemek istiyorum. Ama ne yazıkki ne Ankara'da ne de İstanbul'da çiçekçilerde rastlamadım. Yalova çiçekçilerine de sordurdum ama onlarda da yok. Yurt dışındaki sitelerde ise Türkiye'ye shipping yapan bir yer bulamadım. Tavsiyeniz olursa sevinirim.

Sayın Terra,
Ben 8-9 yıl önce İngilltere'den http://www.thorncroftclematis.co.uk den getirtmiştim, diğer satıcıların aksine hiçbir belge istememişlerdi. Çeşitleri de gayet iyi.
Bir de orayı deneyin isterseniz.
Selamlar

Yılmaz Yalçın 25-06-2010 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 664092)

Hoşgeldiniz foruma..Clematislerinizi fotoğraflar ve bu güzellikleri bizimle paylaşırsanız seviniriz.Bu forumda clematis hakkında eminim sizden de birşeyler öğreneceğiz.

k_donmez 26-06-2010 22:47

Değerli Arkadaşlar

Aşağıdaki linkte, türlerine göre clematislerin budanma zaman ve yöntemlerini gösteren bir PDF belgesi var. Bu belgenin son kısmındaki bölümün bir tercümesinin yapılarak buraya eklenmesini sağlarsak hepimiz yararlanabiliriz.

http://www.donahuesclematis.com/pruning.pdf

Anladığım kadarıyla clematisler 3 gruba ayrılıyor. Bunların budama zamanları ve şekilleri farklı. Orijinal metin aşağıdaki gibi. Bu metin düzgün ve anlaşılır şekilde tercüme edilirse, yukarıdaki linkten kendi clematis türünüzü bulup onu göre budayabilirsiniz.

PRUNINGTECHNIQUES
1. This group of clematis produce their flowers directly from old stems and, therefore, pruning must not be done until right after all
flowering has been completed. Prune this group by removing all dead and weak stems immediately after flowering. Large established
plants over 15 feet are normally not pruned, especially if they are growing in trees. All stems at this time should be tied into position
on their trellis or other host. Also, if the Clematis has outgrown their space the correct and only time to prune to size is right after
flowering is done. After pruning new growth will begin, this being the stems for next year's flowers.
2. In this group all first flowering comes from last season's ripened stems. In early Spring watch for swelling leaf buds beginning to
show. Cut all dead material off above these swelling buds. Be sure all growth is tied to trellis, etc. at this time. Do not tie too tightly,
so growth can begin and not hampered by tying too tight or cracking these stems.
3. This group blooms later and from new growth. This group should be pruned in February or March as new leaf buds begin to show
low on the plant. All dead material above these buds should be removed at this time. Clean out any old foliage or foliage with mildew
at this time also.

Terra 27-06-2010 08:48

Sayın Yağlı, link için çok teşekkürler. Gerçekten de Türkiye'ye dağıtımları var, ayrıca bir çok Texensis türünü de satıyorlar.

Hülya 27-06-2010 17:41

Merhaba

http://www.thorncroftclematis.co.uk/...od=701&xSec=41

Bu sitede çok çeşit var. Renkler ve cinsleri çok güzel.

Terra 27-06-2010 19:43

Ankara'da Clematis Armandii yetiştirmeyi başaran oldu mu acaba? Geçen sene başarısız bir deneme yapmıştım. Bu yıl ikinci kez daha kuytu bir köşede deniyorum, bitki yine kötüye gidiyor sanırım.

Terra 28-06-2010 13:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zerrinsrt (Mesaj 664846)
Benim bahçemde clematis armandi var. Geçen yıl -15 dereceyi gördü. Bu yıl az sayıda çiçek açtı. Oldukça sağlıklı görünüyor.

Sayın Zerrinsrt, bahçenin hangi bölümüne diktiniz? Duvar kenarımı, açıkta mı? Ekerken özel bir şeye dikkat ettiniz mi, örneğin çok mu derine ektiniz?

Terra 28-06-2010 13:42

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 664739)
Anlıyorum en kısa zamanda fotoğrafları bekliyoruz.Clematis armandi kokulu ve güzel bir tür İstanbul'da Sevgili Limon'un armandisi oldukça neşeliydi bu yıl..

Deneme amaçlı bahçemdeki en eski Clematis'lerden birisinin fotoğrafını gönderiyorum, Ville de Lyon. Çiçeğinin çok pastel gül kurusu bir rengi var, özellikle andazit duvarla birleştiğinde çok sanatsal görünüyor. Uzun süre komşular yapma çiçek zannettiler.

zerrinsrt 28-06-2010 13:47

Benim bahçemde clematis armandi var. Geçen yıl -15 dereceyi gördü. Bu yıl az sayıda çiçek açtı. Oldukça sağlıklı görünüyor.

Terra 28-06-2010 14:00

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 664760)
Sayın Terra sanıyorum fotoğraf yükleyememeniz sitedeki şu an olan problemden.

Haklıymışsınız, şimdi yükleyebiliyorum. Bir kaç resim daha paylaşıyorum. Baska bir Ville de Lyon, Tangutica, Heraclifolia Wyevale ve Jakmanii (zamanında aldığımda mor clematis diye satmışlardı, yani etiketi yoktu, önce koyu mordu, bu yıl yağışlardan sonra mavileşti, yaprak görünümü ve rengi tipik jakmanii'ye benzediği öyle olduğunu varsaydım). Ayrıca bu yıl MultiBlue ve President'ta küçük birer Jakmanii görünümüne büründüler, hala değişimlerini izliyorum.
Saygılar,

hbayraktar 28-06-2010 14:50

Sn. k donmez,

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=912 de grupların budama şekillerini kaynaktan özetlemiştim, kendi clematisinizin grubunu herhangi bir siteden (mesela: http://www.clematis.com.pl) bularak pruning kısmındaki kodunu buradan eşleştirip, verdiğiniz link çevrilene kadar uygun budama şeklini öğrenebilirsiniz.

k_donmez 28-06-2010 15:18

2 Eklenti(ler)
Warszawska nike çiçekleri ve yapraklarını döken çiçekten geriye kalan bölüm. Sanırım tohumlar boş.

Terra 28-06-2010 17:42

5 Eklenti(ler)
Bahçemizdeki Clematis'lerin fotograflarını paylaşmaya devam ediyorum. Umarım sıkmıyorumdur sizi, ama istek sizden geldi:)

Terra 28-06-2010 17:46

5 Eklenti(ler)
Bijou, Comtesse de Bouchaud, Dr. Ruppel, Ernest Markham ve Gladys Picard'a ilave olarak aşağıda da Hagley Hybrid, Montana Mayleen, ilk Clematisimiz Nelly Moder (ama hala en kısası kaldı), Piuii de aşağıda:

Terra 28-06-2010 17:54

5 Eklenti(ler)
President, Rouge Cardinal, Warsawska Nike, Westerplatte ve Integrifolia Alba (cep telefonuyla pek iyi çıkmadı) da ekte.

Terra 28-06-2010 17:57

1 Eklenti(ler)
Bu da, bir türlü yerini sevemeyen Armandii.

k_donmez 28-06-2010 20:56

Sayın Acemifüsun,
Sayın Adalet Yağcı'nın tohum bankası başlığındaki anlatımına dayanarak boş olduklarını tahmin ediyorum. Dolu iseler gelecek yıl başka çiçek ekmem. :p

Yılmaz Yalçın 28-06-2010 21:53

Sevgili Terra,
Bize clematis yetiştirmede püf noktaları anlatır mısınız tecrübeleriniz ışığında?

Terra 30-06-2010 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 665215)
Sevgili Terra,
Bize clematis yetiştirmede püf noktaları anlatır mısınız tecrübeleriniz ışığında?

Sayın Yılmaz Yalçın,
****** yaşadığım deneyimlerimi paylaşmayı çok isterim, ama benim deneyimim çelikle ya da tohumla Clematis yetiştirmek gibi karmaşık konuları içermiyor, bu gibi konularda forumda çok ciddi deneyimlerini paylaşmış arkadaşlar. Daha 4-5 sene önce Clematis yetiştirmeye başladım, ve böyle bir bitkiyi anlayabilmek için gerçekten yıllar gerektiğini farkettim, neyseki çok güzel kitaplar ve internette çok zengin bilgi içeren siteler var. Ektiğim Clematis fidelerine sadece kitaplarda yazdığı şekilde iyi bakmaya çalışmaktan ibaret benim deneyimim. Gördüğüm kadarı ile bakımlarındaki en önemli püf noktası, topraklarının sürekli nemli kalmasını sağlamak. Bitkinin kök kısmını güneşten korumak da gerçekten faydalı. Bitkinin dibine Ortanca, Hosta, Calla gibi büyük yapraklı bitkiler ekmek, ya da sadece gölge yapacak küçük bir çit bile dikmek faydalı oluyor. Ayrıca sanırım Clematis'lerin çoğu yarı gölgede daha mutlu oluyor. Tam güneşte ekili Clematis'ler daha küçük çiçek açarken, gölgedekiler iri iri çiçekler açıyor. Ben ayrıca çam yongaları ile malçlama da yaptım, sanırım bunu da sevdiler.
Clematislerin dalları ince ve yaprakları az olabildiği için, belirli bir alanı Clematis ile kaplamak uzun süre alıyor, çiçeğin sürekli güçlenmesini beklemek lazım. Ayrıca, uzayan dalları, tekrar aşağı, yana, sağa, sola, yukarı şeklinde bir çerçeve üzerinde dolaştırmanın da faydası oluyor, yayıldığı alan genişliyor. Başka bir Clematis'in üzerine ya da nispeten yavaş büyüyen başka bir bitkinin üzerine gelişecek şekilde ektiğinizde de elde edilen sonuç güzel oluyor. Sarmaşık güller ve Yasemin şimdiye kadar rastladığım en uygun ortamlardı. Hanımeli ve Amerikan sarmaşığı ise en uygun olmayanları. Clematis'ten daha hızlı büyüyen bitkiler gelişen çiçekleri bastırıyor. Amerikan sarmaşığı üzerine ektiğim Dr. Ruppel açmadı diye söylenirken, sarmaşığı budadığımda altında hiç farkedilemeyen öbek öbek çiçekler çıktı. Bunun üzerine budama sıklığını artırdım. Ama aynı yöntem Hanımeli'nin dibine ektiğim Hagley Hybrid'de pek işlemedi, çiçekler budamaya rağmen sürekli altta kaldı. Bunun üzerine Clematis'in yerini değiştirdim.
Türlerine göre veya bahçedeki yerlerine göre bazen çok farklı da davranabiliyorlar. Leylak ağacının altına bir tarafa Tangutica, diğer tarafa ise Comtesse de Bouchad ektim. Yaz ortasında Comtesse de Bouchad birden kurudu, tangutica ise daha da istilacı hale geldi. Bir sonraki ilkbahar kuruyan Clematis'in tekrar çıkmasını bekledim ama çıkmadı. Öte yandan yaz ortasında yerini değiştirdiğim Ms. Bateman'da birden kurudu, ama bir sonraki sene yerden bir sürü yeni sürgün fışkırdı.
Clematis kitaplarında en öenmli konulardan birisi de 3 gruptan oluşan budama teknikleridir. Ben zaten cılız olan bu bitkileri budamaya hiç kıyamadım. Yalnız bazı türler, örneğin Jackmanii, sezon sonunda tamamen kuruyor, ilkbaharda da bu kuruyan sürgünlerin sağından solundan yeşermek yerine, kök bölgesinnden kuşkonmaz'a benzer yeni sürgünlerle canlanıyor. Bu durumda, zaten kurumuş olan dalları toprak hizasından kesip çıkarıyorum.
Gübreleme için fırsat oldukça ilkbaharda yanmış çiftlik gübresi, ve granül Ortanca besini ya da Gül besininden birer avuç veriyorum. açıkçası her ikisinden de verdim, sonuç başarılı oldu. Henüz daha Clematis'e özel verilen formüllerden denemedim.
Clematis'ler de yaşadığım en ciddi sorun salyangozların yeni sürgün ve çiçeklere verdiği zarar oldu. Gece sulama yapmazsanız ve yağmurlar azalınca bu sorun da düzeliyor. Nelly Moser'da ilginç bir durum var. Her ilkbahar çiçekler en alt dallarda açıyor ve hali hazırda uzamış üstü tomurcuk dolu üst dallar birden sararıp kuruyor. Bitkinin kalanı sağlıklı gelişimine devam ediyor. Ama 50 cm.'i bitki pek geçmiyor. Böylece doğal bir cüce Nelly Moser türü oluşmuş oldu. Henüz derdini çözemedim. Diğer sorunum da, bir önceki mesajımda belirttiğim Armandii için bahçede doğru yeri bulamamam, bu türü bir türlü memnun edemedim. Kokulu olduğu için özellikle ve ısrarla deniyorum. Bu arada montana türleri de hiç azımsanmayacak kadar kokulu. Özellikle Clematis Montana Mayleen'in karanfil ile yasemin arası çok keskin hoş bir kokusu var, ne yazıkki çiçeklenme süresi çok kısa.
Bir de Clematis çok ilginç bir çiçek. Benim bahçem ev ile birlikte toplam 20 m. x 20 m.'lik bir bahçe. Diğerleri ile karşılaştırıldığında küçük sayılır. Şu anda 30 civarında Clematis ekili, rahatlıkla diğer bitkileri etkilemeden bir 70 tane daha ekilir. Küçük alanlara çok sayıda ekilebiliyor, ve o kadar çok çeşidi var ki. İnsan elinde olmadan saplantı halinde bulabildiği her türü bahçesine sığdırmaya çalışıyor.
Herkese eğlenceli bir yaz dilerim, tüm emekler aslında geçirilecek vakti daha renkli kılmak için.
Saygılar,

Terra

Yılmaz Yalçın 30-06-2010 09:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 665912)
Sayın Yılmaz Yalçın,
****** yaşadığım deneyimlerimi paylaşmayı çok isterim, ama benim deneyimim çelikle ya da tohumla Clematis yetiştirmek gibi karmaşık konuları içermiyor, bu gibi konularda forumda çok ciddi deneyimlerini paylaşmış arkadaşlar. Daha 4-5 sene önce Clematis yetiştirmeye başladım, ve böyle bir bitkiyi anlayabilmek için gerçekten yıllar gerektiğini farkettim, neyseki çok güzel kitaplar ve internette çok zengin bilgi içeren siteler var. Ektiğim Clematis fidelerine sadece kitaplarda yazdığı şekilde iyi bakmaya çalışmaktan ibaret benim deneyimim. Gördüğüm kadarı ile bakımlarındaki en önemli püf noktası, topraklarının sürekli nemli kalmasını sağlamak. Bitkinin kök kısmını güneşten korumak da gerçekten faydalı. Bitkinin dibine Ortanca, Hosta, Calla gibi büyük yapraklı bitkiler ekmek, ya da sadece gölge yapacak küçük bir çit bile dikmek faydalı oluyor. Ayrıca sanırım Clematis'lerin çoğu yarı gölgede daha mutlu oluyor. Tam güneşte ekili Clematis'ler daha küçük çiçek açarken, gölgedekiler iri iri çiçekler açıyor. Ben ayrıca çam yongaları ile malçlama da yaptım, sanırım bunu da sevdiler.
Clematislerin dalları ince ve yaprakları az olabildiği için, belirli bir alanı Clematis ile kaplamak uzun süre alıyor, çiçeğin sürekli güçlenmesini beklemek lazım. Ayrıca, uzayan dalları, tekrar aşağı, yana, sağa, sola, yukarı şeklinde bir çerçeve üzerinde dolaştırmanın da faydası oluyor, yayıldığı alan genişliyor. Başka bir Clematis'in üzerine ya da nispeten yavaş büyüyen başka bir bitkinin üzerine gelişecek şekilde ektiğinizde de elde edilen sonuç güzel oluyor. Sarmaşık güller ve Yasemin şimdiye kadar rastladığım en uygun ortamlardı. Hanımeli ve Amerikan sarmaşığı ise en uygun olmayanları. Clematis'ten daha hızlı büyüyen bitkiler gelişen çiçekleri bastırıyor. Amerikan sarmaşığı üzerine ektiğim Dr. Ruppel açmadı diye söylenirken, sarmaşığı budadığımda altında hiç farkedilemeyen öbek öbek çiçekler çıktı. Bunun üzerine budama sıklığını artırdım. Ama aynı yöntem Hanımeli'nin dibine ektiğim Hagley Hybrid'de pek işlemedi, çiçekler budamaya rağmen sürekli altta kaldı. Bunun üzerine Clematis'in yerini değiştirdim.
Türlerine göre veya bahçedeki yerlerine göre bazen çok farklı da davranabiliyorlar. Leylak ağacının altına bir tarafa Tangutica, diğer tarafa ise Comtesse de Bouchad ektim. Yaz ortasında Comtesse de Bouchad birden kurudu, tangutica ise daha da istilacı hale geldi. Bir sonraki ilkbahar kuruyan Clematis'in tekrar çıkmasını bekledim ama çıkmadı. Öte yandan yaz ortasında yerini değiştirdiğim Ms. Bateman'da birden kurudu, ama bir sonraki sene yerden bir sürü yeni sürgün fışkırdı.
Clematis kitaplarında en öenmli konulardan birisi de 3 gruptan oluşan budama teknikleridir. Ben zaten cılız olan bu bitkileri budamaya hiç kıyamadım. Yalnız bazı türler, örneğin Jackmanii, sezon sonunda tamamen kuruyor, ilkbaharda da bu kuruyan sürgünlerin sağından solundan yeşermek yerine, kök bölgesinnden kuşkonmaz'a benzer yeni sürgünlerle canlanıyor. Bu durumda, zaten kurumuş olan dalları toprak hizasından kesip çıkarıyorum.
Gübreleme için fırsat oldukça ilkbaharda yanmış çiftlik gübresi, ve granül Ortanca besini ya da Gül besininden birer avuç veriyorum. açıkçası her ikisinden de verdim, sonuç başarılı oldu. Henüz daha Clematis'e özel verilen formüllerden denemedim.
Clematis'ler de yaşadığım en ciddi sorun salyangozların yeni sürgün ve çiçeklere verdiği zarar oldu. Gece sulama yapmazsanız ve yağmurlar azalınca bu sorun da düzeliyor. Nelly Moser'da ilginç bir durum var. Her ilkbahar çiçekler en alt dallarda açıyor ve hali hazırda uzamış üstü tomurcuk dolu üst dallar birden sararıp kuruyor. Bitkinin kalanı sağlıklı gelişimine devam ediyor. Ama 50 cm.'i bitki pek geçmiyor. Böylece doğal bir cüce Nelly Moser türü oluşmuş oldu. Henüz derdini çözemedim. Diğer sorunum da, bir önceki mesajımda belirttiğim Armandii için bahçede doğru yeri bulamamam, bu türü bir türlü memnun edemedim. Kokulu olduğu için özellikle ve ısrarla deniyorum. Bu arada montana türleri de hiç azımsanmayacak kadar kokulu. Özellikle Clematis Montana Mayleen'in karanfil ile yasemin arası çok keskin hoş bir kokusu var, ne yazıkki çiçeklenme süresi çok kısa.
Bir de Clematis çok ilginç bir çiçek. Benim bahçem ev ile birlikte toplam 20 m. x 20 m.'lik bir bahçe. Diğerleri ile karşılaştırıldığında küçük sayılır. Şu anda 30 civarında Clematis ekili, rahatlıkla diğer bitkileri etkilemeden bir 70 tane daha ekilir. Küçük alanlara çok sayıda ekilebiliyor, ve o kadar çok çeşidi var ki. İnsan elinde olmadan saplantı halinde bulabildiği her türü bahçesine sığdırmaya çalışıyor.
Herkese eğlenceli bir yaz dilerim, tüm emekler aslında geçirilecek vakti daha renkli kılmak için.
Saygılar,

Terra

1-Bir sonraki ilkbahar kuruyan Clematis'in tekrar çıkmasını bekledim ama çıkmadı.

2- [/B]Öte yandan yaz ortasında yerini değiştirdiğim Ms. Bateman'da birden kurudu, ama bir sonraki sene yerden bir sürü yeni sürgün fışkırdı.

3-Yalnız bazı türler, örneğin Jackmanii, sezon sonunda tamamen kuruyor, ilkbaharda da bu kuruyan sürgünlerin sağından solundan yeşermek yerine, kök bölgesinnden kuşkonmaz'a benzer yeni sürgünlerle canlanıyor.

Sevgili Terra,
Tespitlerimiz aynı ve forumda paylaşılan sorunlar.Clematislerin yeni sürgünlerinin tomurcuk oluşturduktan ya da çiçek açtıktan hemen sonra aniden kuruması sorununu çözemedik henüz gizemini koruyor..Benim daha çok yeni diktiğim türler bu problem ile karşı karşıya kalıyor..Mesela 2 ay önce bahçeye diktiğim multi blue boy attı ve 1,5 metre oldu ve bir tomurcuk verdi ancak aniden soluverdi o sürgün ve şuan kurudu..Hemen kesip attım o sürgünü..Yine 2 yıl önce diktiğim montana türü clematisim çok gelişmişken aniden Ağustos ortası tamamen kurudu ve bir daha sürgün vermedi.Jacmani vino türü clematisim de dediğiniz gibi 6 ay sonra gövdeden değil de başka bir yerden topraktan sürgün verdi.Böyle ani kurumaların nedenlerini ve çözümlerini bulmuş olsak işimiz daha kolay olacak..En önemli tespitlerimden birisi de güneş ışığının ypğunluğuna göre yıldan yıla çiçeklerin renk değişimi..Sizi de clematis tohum bankasına yatırımda bulunmaya davet ediyoruz:)Eşsiz güzelikte koleksiyonunuzdan çeşitli tohuımlar paylaşırsanız bizimle seviniriz..

acemifüsun 30-06-2010 18:14

Sn. terra deneyimlerinizi detaylı bir şekilde açıklamışsınız, çok teşekkürler:)

Ben de bu bahar 3 farklı cinsi büyük bir saksıda balkonda yetiştirmeye çalışıyorum. Piilu'yu az kalsın çürütüyordum, arkadaşımın önerisiyle toprağından arındırıp, çürüyen kökleri kesip, temizledim, steril toprağa diktim ve oksijenli su ile suladım, yeni sürgün verdi, şimdi keyfi fena değil.
Onlara alışıncaya, dillerini çözünceye kadar epey huzursuz olacağım:)
Ortanca ve gül besininden verdiğinizi belirtmişsiniz, bunlar demir ağırlıklı gübreler değil mi?

Terra 01-07-2010 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 665980)
1-Bir sonraki ilkbahar kuruyan Clematis'in tekrar çıkmasını bekledim ama çıkmadı.

2- [/B]Öte yandan yaz ortasında yerini değiştirdiğim Ms. Bateman'da birden kurudu, ama bir sonraki sene yerden bir sürü yeni sürgün fışkırdı.

3-Yalnız bazı türler, örneğin Jackmanii, sezon sonunda tamamen kuruyor, ilkbaharda da bu kuruyan sürgünlerin sağından solundan yeşermek yerine, kök bölgesinnden kuşkonmaz'a benzer yeni sürgünlerle canlanıyor.

Sevgili Terra,
Tespitlerimiz aynı ve forumda paylaşılan sorunlar.Clematislerin yeni sürgünlerinin tomurcuk oluşturduktan ya da çiçek açtıktan hemen sonra aniden kuruması sorununu çözemedik henüz gizemini koruyor..Benim daha çok yeni diktiğim türler bu problem ile karşı karşıya kalıyor..Mesela 2 ay önce bahçeye diktiğim multi blue boy attı ve 1,5 metre oldu ve bir tomurcuk verdi ancak aniden soluverdi o sürgün ve şuan kurudu..Hemen kesip attım o sürgünü..Yine 2 yıl önce diktiğim montana türü clematisim çok gelişmişken aniden Ağustos ortası tamamen kurudu ve bir daha sürgün vermedi.Jacmani vino türü clematisim de dediğiniz gibi 6 ay sonra gövdeden değil de başka bir yerden topraktan sürgün verdi.Böyle ani kurumaların nedenlerini ve çözümlerini bulmuş olsak işimiz daha kolay olacak..En önemli tespitlerimden birisi de güneş ışığının ypğunluğuna göre yıldan yıla çiçeklerin renk değişimi..Sizi de clematis tohum bankasına yatırımda bulunmaya davet ediyoruz:)Eşsiz güzelikte koleksiyonunuzdan çeşitli tohuımlar paylaşırsanız bizimle seviniriz..

Yılmaz bey,
Seve seve tohum bankasına yatırımda bulunurum. Ama bendeki bir çok cins melez. Bildiğim kadarı ile melezler tohumdan yetiştirilemiyor. Ayrıca Clematis komşu bir çiçeğin polenleri ile tozlanmışsa başka sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bendeki bir kitaptan gördüğüm kadarı ile tohumdan üretilen türlerin listesi şu şekilde:
- C. Alpina
- C. Campaniflora
- C. Chiisanensis
- C. Crysochoma
- C. Crispa
- C. Flammula
- C. Fusca
- C. Integrifolia (bende 3 cins var)
- C. Japonica
- C. Koreana
- C. Macropetala
- C. Montana (bende 4 cins var)
- C. Napaulensis
- C. Orientalis
- C. Pitcheri
- C. Recta
- C. Rehderiana
- C. Serratifolia
- C. Songarica
- C. Tangutica (bende var)
- C. Viorna
- C. Virginiana
- C. Viticella
Tohum toplamayı da, sonbaharda tohum başlıklarının tam yeşilden kahverengiye dönmeye başladığı sırada yapmayı öneriyorlar.
Thohum bankası ile ilgili daha detaylı bir bilgi var mıdır (sanırım forumun önceki sayfalarına bakmak gerekecek)?

Terra 01-07-2010 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güngör Salman (Mesaj 666231)
Nihayet, sizde varmış.
Bende bundan istiyorum ama hiç bir yerde göremedim.

Sayın Güngör Salman,
Tangutica müthiş yayılmacı karakterde bir bitki, seviyelendirme (layering) metodu ile fide alabileceğimi düşünüyorum. Deneyeyim, başarılı olursa size de gönderirim. Olmazsa sonbaharda tohum almayı başarırsam onu gönderirim.

Yılmaz Yalçın 01-07-2010 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 666829)
Yılmaz bey,
Seve seve tohum bankasına yatırımda bulunurum. Ama bendeki bir çok cins melez. Bildiğim kadarı ile melezler tohumdan yetiştirilemiyor. Ayrıca Clematis komşu bir çiçeğin polenleri ile tozlanmışsa başka sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bendeki bir kitaptan gördüğüm kadarı ile tohumdan üretilen türlerin listesi şu şekilde:
- C. Alpina
- C. Campaniflora
- C. Chiisanensis
- C. Crysochoma
- C. Crispa
- C. Flammula
- C. Fusca
- C. Integrifolia (bende 3 cins var)
- C. Japonica
- C. Koreana
- C. Macropetala
- C. Montana (bende 4 cins var)
- C. Napaulensis
- C. Orientalis
- C. Pitcheri
- C. Recta
- C. Rehderiana
- C. Serratifolia
- C. Songarica
- C. Tangutica (bende var)
- C. Viorna
- C. Virginiana
- C. Viticella
Tohum toplamayı da, sonbaharda tohum başlıklarının tam yeşilden kahverengiye dönmeye başladığı sırada yapmayı öneriyorlar.
Thohum bankası ile ilgili daha detaylı bir bilgi var mıdır (sanırım forumun önceki sayfalarına bakmak gerekecek)?

Sevgili Terra,

Linkini aşağıda verdiğim başlıkta clematis tohum bankası hakkında bilgi edinebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21289

Terra 01-07-2010 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 666219)
Sn. terra deneyimlerinizi detaylı bir şekilde açıklamışsınız, çok teşekkürler:)

Ben de bu bahar 3 farklı cinsi büyük bir saksıda balkonda yetiştirmeye çalışıyorum. Piilu'yu az kalsın çürütüyordum, arkadaşımın önerisiyle toprağından arındırıp, çürüyen kökleri kesip, temizledim, steril toprağa diktim ve oksijenli su ile suladım, yeni sürgün verdi, şimdi keyfi fena değil.
Onlara alışıncaya, dillerini çözünceye kadar epey huzursuz olacağım:)
Ortanca ve gül besininden verdiğinizi belirtmişsiniz, bunlar demir ağırlıklı gübreler değil mi?

Açıkçası içeriğini bilmiyorum. Ama daha çok kullandığım gül gübresi ve Vilmorin marka kullanıyorum (sarı bir paketi var, Google'da Vilmorin Gül Besini dediğinizde paketinin resmi de geliyor, yapı marketlerde var).
Bu arada az önce biraz araştırınca yabancı forumlarda da Clematis'lerde çiftlik gübresi dışında, gül ve domates gübresinin başarılı sonuçları olduğu paylaşılmış.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025