agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

sevim4 31-12-2009 08:40

5 Eklenti(ler)
arkadaşlar bunlarda devamı
Eklenti 120144
Eklenti 120145
Eklenti 120146
Eklenti 120147
Eklenti 120148

sevim4 31-12-2009 08:49

1 Eklenti(ler)
Eklenti 120149
Eklenti 120150
Eklenti 120151

sevim4 31-12-2009 09:00

Evet sayın uzman, çok güzel forum vermişler ben yazın tohumunu almıştım sevgili güler hanimda göndermişti sevgili jineop göndermişti ama çimlendiremedim çimlenmesi çok uzun sürüyormuş.

Yılmaz Yalçın 31-12-2009 10:19

Arkadaşlar,
Fotoğraflara baktıkça içimdeki clematis sevgisi coşuyor:)Bu fotoğraflara ve bir de benim clematislerime baktığımda şöyle bir yorum yapıuyorum;
üç clematisimden iki tanesinin kuruduğunu birinin de 5 ay kuruyup yok olduktan sonra 15 cm.yeniden sürgün verdiğini düşündükçe acaba ben mi anlamıyorum clematisin ruhundan diye düşünmeden edemiyoroum:(

iris41 31-12-2009 18:18

Selam
İstanbulda saglıklı Klamatis yetiştiren varmı
Sayın sevim4 hanım kırmızı klamatise bayıldım işalah sizinde olur her renginden tüylü tohumlarından bende ektim cıkmadı yinede umudunuzu yitirmeyin belki cıkar

sevim4 01-01-2010 12:10

Sayın iris , tohumlarin çimlenmesi çok uzun sürüyormu 5ay 1yıl gibi ben yazın ekmiştim hala çıt yok beliyorum baharda istanbulda olan arkadaşlarda rica edeceyim müyük marketlerde var burdayok bana yardımcı olan olursa sevinirim.

limon 02-01-2010 19:51

Sevim Hanım, satış bölümünde geçtiğimiz bahar Snowman arkadaşımız değişk Clematis türlerini satışa sunmuştu. Yapı marketlerde satılanlar çok çelimsiz ve sağlıksız oluyorlar, arkadaşımızın sattıkları daha gelişmiş çiçek açmış ve sağlıklı şekilde evinize kadar kargoyla geliyor. Gelecek bahar yeniden satışa sunarsa kaçırmayın derim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 556290)
Selam
İstanbulda saglıklı Klamatis yetiştiren varmı

Geçmiş tarihlerdeki özellikle bahara ve yaz başına denk gelen tarihlerdeki mesajlara bakarsanız İstanbul'da, Ankara'da, değişik illerde, hatta balkonlarında yetiştiren arkadaşların fotoğraflarını görebilirsiniz.

iris41 04-01-2010 19:14

sevgili limon cicegi bitkiyi aldıgımız ilk yıllar genelde güzel gidiyor 2 ci yılını cıkartıyorsa sorunsuz işte benim icin önemli olan bu .
sizin klamatislerin mutlu oldugunu biliyorum :p

ilk baharı merakla bekliyorum

günebakan 19-02-2010 18:14

2 Eklenti(ler)
Yazın yaprakları sıcaktan yana clematisimi budamıştım. Umudum yoktu yeşermesinden ama cılız gövdesinden beklenmeyecek kadar dirençli. İşte yeni çıkacak olan yapraklar:)

Eklenti 126071

Eklenti 126072

uzman16 20-02-2010 08:14

1 Eklenti(ler)
Benimki de baharı müjdeliyor gibi. -12 derece soğuk yaradı galiba.
Her yandan sürgün veriyor. Uzun olduğu için sadece üst kısmı çektim.

Eklenti 126199

Jezebel 20-02-2010 16:28

Maşallah ,
benim de çok sevdiğim bir dostumdan en sevdiğim renk olan mor bir Clematis'im var .
Kurudu sanmıştım , ama değilmiş çok güzel filizleri olmuş .
Beni neşelendirdi ...

drhegeli 24-02-2010 21:10

1 Eklenti(ler)
Erkenci bir clematis: Daniel Deronda

drhegeli 24-02-2010 21:12

1 Eklenti(ler)
Bu da beyazı : Gladys Picard

drhegeli 25-02-2010 11:37

Sn Güngör Salman,
bu güzelleri, Ebay aracılığla Aralık 2009 sonunda İngiltere'den getirttim. Sanırım iklim değişikliği nedeniyle şaşırıp erken açtılar. Bir de pembe renklisi var : "Josephin". O da açmak üzere. Açınca resmini yüklerim.

uzman16 25-02-2010 11:56

Sn.drhegeli,

Ben Ebaydan clematis almak istediğimde İngiltere dışına satış yapmadıklarını gördüm.
Siz nasıl getirttiniz? Özellikle istediğim birkaç tür var ebayda satılan. Yöntemini söylerseniz ben de getirtmek istiyorum.

drhegeli 25-02-2010 12:35

Sayın uzman16,
bildiğim kadarıyla ülke içine canlı bitki sokulmasında bazı kısıtlamalar var. Bitkilerin karantinaya alınması söz konusu olabiliyor. Masrafları da sanırım getirttene ödetiyorler. Sonuçta zaman ve para kaybı oluyor. Haliyle satıcıya geri dönüşler oluyor ve sorunlar çıkıyor. Bu nedenle çoğu yabancı firma ülkemizden gelen talepleri geri çeviriyor.
Burada bir püf noktası var : Yılbaşı, bayram gibi posta gönderilerinin yoğunlaştığı günlerde gönderilerin içeriği pek incelenmiyor.
Benim şansım, önce ülkemize sevkiyat yapan bir satıcı bulmak ve sonra siparişimi yıl başına denk getirtmekti.

uzman16 25-02-2010 12:38

Ben hangi satıcı olduğunu öğrenirsem zamanlamayı takip ederim. Adını biliyor musunuz ya da dükkanını?

Bunu istiyorum. Benzeri de olur. Başka türler de var ama önemli olan satıcıyı bulmak. ;) Satıcıyı bulunca nasılsa beğenecek clematis çok olur.

drhegeli 25-02-2010 12:47

Sayın uzman16,
Ebay'daki dükkanın ismi : Preston Bissett Nurseries İnt
(Aşağıdaki alıntı, bitkilerin elime geçmesinin şaşkınlığıyla "İnternet Üzerinden Yurtdışı Tohum, Bitki Siparişi" başlığına yazdığım yazıdır.)
Alıntı:

Mucize
İngiltere'den sipariş verdiğim Clematis fidelerim inanılmaz bir şekilde bugün elime ulaştı!!! Ülkeye canlı bitki girişindeki engellemeleri bilmeme rağmen dayanamayıp sipariş vermiştim. Tek umudum noel ve yılbaşı nedeniyle artacak posta trafiği idi...

Sipariş Verilen : Preston Bissett Nurseries İnt (ebay aracılığıyla)
Sipariş Tarihi : 03.12.2009
Teslim Tarihi : 10.12.2009
Sipariş Edilenler :
-Clematis Gladys Picard (saksıda iki kök halinde yaklaşık 40-50cm boyunda fide)
-Clematis Daniel Deronda(saksıda iki kök halinde yaklaşık 40-50cm boyunda fide)
-Clematis Josephine 'Evijohill' (saksıda iki kök halinde yaklaşık 40-50cm boyunda fide)
Ödeme Şekli :
Paypal
Teslim Şekli :
Karton kutu içinde, saksılar kabarcıklı naylon ve bant ile sabitlenmiş; fideler üçer tane bambu çubuk ile desteklenmiş halde.
Bitkilerin Durumu :
Saksı toprakları hala nemli. Bitkilerin üzerinde çokça kurumuş, az miktarda da solmuş yaprak mevcut. Fakat hepsinde yeterli miktarda tomurcuk var.
Sonuç :
Ve gol..ve gol..ve gol...

uzman16 25-02-2010 12:55

3 Eklenti(ler)
Sn.drhegeli,

Çok teşekkürler. ;)

Ben de birkaç fotoğraf ekleyeyim. Sitemizde satış yapan arkadaşlar belki bunlardan da satarlar. ;)

Viennetta
Eklenti 127062

Avant Garde
Eklenti 127063

Crystal Fountain
Eklenti 127064

IŞIL BAYRAKTAR 26-02-2010 02:08

Sn. Snowman,
Ben de geçen sene İstanbul Bauhaus dan 2 tane aldım. Bahçeye diktim ancak bitkiler yerlerine alışırken kurumuş dallarını görünce eşim birini sökmüş. Diğerininbu bahar sürgün vereceğini umuyorum.
Ancak her zaman İstanbula gidemediğim için fide bulmam çok zor olacak. Eğer satmaya karar verirseniz ben de almayı çok isterim.

limon 26-02-2010 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi IŞIL BAYRAKTAR (Mesaj 586168)
bitkiler yerlerine alışırken kurumuş dallarını görünce eşim birini sökmüş.

Clematislerle ilk tanışan hemen herkes buna benzer şeyler yaşamıştır. İşte bu yüzden bütün kış "Sakın bitki kurudu, dalları çıtır çıtır kırılıyor, öldü deyip atmayın, baharla beraber o kuru dallar yapraklanmaya başlayacaktır" diye yazarak bıktırdım. :)

Güler 26-02-2010 10:22

Ben de dün arkadaşımız snowman ile telefonda konuştum. Daha belli değil dedi, kendi anaçları bile zor durumdaymış.

günebakan 26-02-2010 10:41

Bende geçen sene İstanbuldan aldırmıştım yazın kavrulmuş yapraklarla bende öldü diye düşünmüştüm. Ama sizlerin yazdıkları ile üst teki kurmuş dalları kestim şimdi yeni yapraklar çıkmaya başladı bile:)

uzman16 26-02-2010 10:44

Acaba sürgün veren dallardan birini daldırma yöntemi ile çoğaltmaya çalışsak köklenir mi?
Havaların daha ısınmasını mı beklemeli? Ne dersiniz?

snowman77 26-02-2010 12:47

Arkadaşlar kışın soğuktan clematislerin dal uçları kuruyabilir ancak gövdesi kuru gibi gözüksede gövde içleri canlıdır.Clematisleriniz nisan- mayıs'a kadar sürgün vermezse o zaman kurudu diyebilirsiniz.

denizakvaryumu 26-02-2010 22:23

5 Eklenti(ler)
Eklenti 127332

Eklenti 127333

Eklenti 127334

Eklenti 127335

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi snowman77 (Mesaj 586103)
Bu sene de clematis çeşitlerinden satmayı düşünüyorum ancak mart ayında kesinlik kazanıcaktır.

Clematis Josephine ve Clematis Empress

herkesin mutlaka almak isteyeceği türler, aklınızda olsun derim :)

Eklenti 127336

denizakvaryumu 26-02-2010 23:41

1 Eklenti(ler)
Clematis Franziska Maria

http://www.dutchbulbs.com/store/flow...clematis/65245

limon 27-02-2010 14:21

SN. Denizakvaryumu, ben 882'deki saksıda en az 6-7 kök dikili olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu şekilde yoğunluk istediğimden aynı yere sanıyorum 5 kök diktim fakat yine de böyle yoğun görünmüyor. Bir kök alıp böyle olmasını beklemek hayal oluyor bence.

Yılmaz Yalçın 27-02-2010 19:51

Sayın Limon,
Sayın Arkadaşlar,
Eylül-Ekim ayında daldırma yöntemi ile çeliklediğim clematisim tutmuş:)bugün toprağını temizlerken dalındaki gözün arasından yeni 4 cm lik sürgün gelişmiş:)Ancak sürgünün oluştuğu dalı topraktan biraz çıkarmıştım sürgünü görünce sarsmadan yeniden topraga gömdüm..Acaba tutan çelik kurur mu yoksa gelişir mi?

_kardelen_ 01-03-2010 09:50

Elimde clematis tohumu var ne zaman ekmem gerekiyor, yardımcı olur musunuz?

Adalet Yağcı 01-03-2010 10:07

Sevgili Kardelen, bence tohumlarınızı hemen ekin, iç ortamda 21 günde, dış ortamda üç dört ay arası çimlendiği söyleniyor.

Ben onbeş gün önce ekmiştim, henüz bir kıpırtı yok.

limon 01-03-2010 17:43

Sn.Kubat, aynı sizin gibi sonbaharda Clematisin dalını toprağa yatırıp üzerine 5 cm kadar toprakla örtmüştüm. Tüm kışı öyle geçirdi, yapraklanma belirtisi göremeyince geçen gün hafifçe eşeledim toprağını, yatırdığım dalın köklenmiş olduğunu görünce hemen yeniden toprakla örttüm. Geçen hafta da köklenmiş dalı ana bitkiden ayırdım. (kestim) Ana bitki yapraklanmaya başladı ama diğerinde bir yaprak sürgünü yok şimdilik.

Sizinkinin de sorun yaşayacağını sanmam, öyle sanıldığı gibi nazlı bir bitki değil bence.

Yılmaz Yalçın 01-03-2010 19:42

Sayın Limon,
umudunuzu kesmeyin bence sürgün verir çünkü ben 3 ay önce ana bitkiden ayırıp kesmiştim çeliklediğim kısmı ve bugün çelikte iki yaprak arasındaki sürgünün biraz daha büyüdüğünü gördüm..Aslında o kısmın saçak olup olmadıgı konusunda hala şüphelerim var:)Umarım sürgündür yoksa toprakta olması gerekiyor zaten:)gerçi saçak olsa yeşilimsi olmazdı benim bildiğim kök beyazdır..

Oyaman 01-03-2010 19:54

Clematisin çimlenme süresi cinsine göre bir aydan 2 yıla kadar bir peryotta oluyor .Ben altı
ayda bir cinsini , diğer bir cinsini ise bir ayda çimlendirdim .
Altı ayda çimleneni kendi hatam yüzünden kaybettim .Ancak bir ayda çimlenen
Clematis paniculata (C. terniflora) bir yaşına geldi sayılır . Özelliği ortaboy beyaz çiçekli ve kokulu .
Aşırı yağmurda suyun içinde kışı geçirdiği halde yeşil yaprakları gayet canlı , sevgili Limonun
da dediği gibi bahçemdeki en dayanıklı bitki seçtim onu !

iris41 01-03-2010 19:55

Klamatislerim oldukca neşeli yeni sürgünler veriyor her dalda cok fazla sürgün var ;)
limon senin uyarılarınla sökmedim teşekkürler

limon 02-03-2010 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 107461)
Bende Clematis tangutica var. Seneye profesyonel olarak üretebilmek için bu sene anaç olarak yetiştiriyorum.

http://www.directgardening.com/large/7647_l.jpg

Todor, seni artık yorum yaparken göremesem de "Clematis" başlığını baştan itibaren göz gezdirmeye karar verince 3 yıl önce yazdığın bu mesajına rasladım. Merak ettim acaba Clematis Tangutica'n ne alemde?

Kiraz 03-03-2010 18:21

2 Eklenti(ler)
Geçen sene yaban asmasının tomurcuklarını oldukça geç görmüştüm.

Bundan geçen yaz sonu Bauhaus'da elde kalan indirimli yaban asmalarından. Yaz sonu bir kaç çiçek açmışlardı.

Tüm dallar çıtır çıtır, yaprak çıkarmadan tomurcuk verdi.
Eklenti 128141

Bunun gövdesi kışın fırtınada 10 cm'den kırıldı, yerden yeni sürgünler verdi, ortasında da çiçek tomurcuğu var gibi.
Eklenti 128142

günebakan 04-03-2010 10:45

2 Eklenti(ler)
Clematisler bence ne kadar narin de görünse oldukça güçlü bitkiler.Mor ve pembe olan clematislerin ikisinide bir saksıya aldım ve güçlü kökleri vardı:)

Clematis presedent

Eklenti 128275

Pembe clematis

Eklenti 128276

günebakan 07-03-2010 22:22

Clematisin kökleri gölge seviyor bunun için diplerine petunya eksem nasıl olur acaba?

Arzu Kasapoğlu 08-03-2010 18:25

1 Eklenti(ler)
SEvgili Adalet Hanım, clematis tohumunu nasıl çimlendirdiğimi sormuştunuz, kısaca anlatayım. Belkide uyguladığım yöntemle tesadüfen çimlenmiştir.

Clematis tohumlarını geçen yıl eylül ayında sevgili Güler hanım göndermişti. Gelen tohumları bir gün ılık suda beklettim. Sonra bazılarının dış kabuğunu soyup geri kalanı da öylece torfa ektim. Ektiğim tohumlardan sadece bir tanesi oda kabuğunu soyduğum bir hafta içinde çimlendi.

Çimlenen tohum altı-yedi ay kadar çift yaprak olarak kaldı. Daha sonra iki yaprak daha verdi. İki- üç ay da bu şekilde kaldıktan sonra eylül sonu, ekim gibi hızlı bir büyüme sürecine girdi. Şu an boyu kırk santim kadar. KIş nedeniyle kuruyan yerlerden yeni tomurcuklar çıkmaya başladı. Saksısı çok küçük olduğu için en kısa sürede değişmem gerekiyor.

Tohumdan yetiştirilen clematisler eğer şekilde büyüyorsa gerçekten çok sabırlı olmak gerekiyor :)

Clematisin yeşermeye başlayan üst kısmının resmini çektim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025