![]() |
sn kelebek çalısı payaştığınız video güzelmiş. sabahsefaları biryere tutundularmı gerçekten hızlı büyüyebiliyorlar.
|
2 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim, Sn. gülenmelek ve Sn. arnavut biberi.
Benim bahçedeki sabah sefaları da tutunabilirlerse, hızlıca büyüyecekler umarım :) |
1 Eklenti(ler)
sabah sefalarimi büyük saksiya aldim kürdan sislerle desdek verdim :)
ama büyümeleri sanki yavasladi **** ben hergün her dakika baktigimdan farketmiyorum büyümesini :) |
Alıntı:
|
zencefil cicegi,
kısa zamanda takip dahi edemeyeceksiniz. haftaya yeni yapraklar çıkmış olur, ondan sonra da hız kazanır. saksıda kaldıklarını düşünüyorum da cümbüş olurdu :-) |
sn kelebek çalısı, sabah sefalarınızın sarılması için hazırladığınız demir destek güzelmiş. Tamamen sardığında çok güzel bir görüntüye sahip olucaksınız, eee artık bizimlede resimlerini paylaşırsınız :)
sn zencefil çiçeği sizinde filizleriniz sağlıklı görünüyor. Büyümedeki yavaşlamada geçicidir yeni yerlerine alışınca inanın hızlı büyüyorlar. Hele ardı ardına çiçeklenmeler başladımı izlemeye doyamıyacaksınız.. |
Alıntı:
saksidan cikarmayi düsünmüyorum zaten bahcede ekecek yer kalmadi :D cardagin direklerinin altina saksiyi koyup sardirmayi düsünüyorum. |
Sn. zencefil cicegi,
yapraklanmalar çoğaldıkça fidelerden güçlü olanların daha da sağlıklı gelişimlerini sağlamak amacıyla, güçsüz ve zayıf kalmış fideleri sökerek seyreltme yapmanız gerekecektir. Gelişmeleri fotoğraflarla beraber paylaşmaya devam ediniz lütfen. Kolaylıklar dilerim. :) |
Uzun bir aradan sonra herkese yeniden merhaba. Bende bu gun bu sabah sefalarından b ir hayli ektim. Heyecanla bekliyorum
|
merhaba bende yeni bir çiçeksever olarak aranıza bugün katıldım praktikerden aldığım üzerinde gündüz sefası yazan tohumlarımın bugün 4 **** 5. günü ilk alınca hemen suya atıp bir gün sonra bir kısmını sihili toprağa bir kısmınıda torf a ektim yeşillendiler ama istanbul yine soğumaya başladı bende içeri aldım bakalım neler olacak
|
Alıntı:
hergün bakiyorum onlara bir degisiklik varmi diye ücüncü yapraklar büyümeye basladi artik disarida birakiyorum alismalari icin 3 gecedir bahcedeler herhangi bir bozulma pörsüme olmadi cok sükür gayet saglikliyiz Cok tesekkür ederim ilginiz icin saygilar... |
Sn. zencefil cicegi,
ne güzel haberler :) Benim dışarı aldıklarımdan, yani fotoğrafladığım gibi bahçe toprağına aldıklarımdan bir kaçı bozuldu ne yazık ki, fakat yedek olarak viyollerde tuttuğum sabah sefalarım aynı sizinkiler gibi yeni yapraklanmalarla meşguller. Demek ki benim kesin olarak anladığım şudur ki, bahçe toprağına ekilmesi gereken sabah sefası tohumları için viyollere almak, sonrasında bahçe toprağına geçirmek biraz risk taşimakta. Bu şaşırtma işleminde başarı için ya iklim koşulları iyiden iyiye düzelmiş olacak, veya şaşırtma yerine direkt olarak toprağa ekecegiz tohumları. Sizin gibi birazını bu sene ilk defa saksıda deneyip, geri kalanları yine bahçeye alacağım. Ama risk almamak için biraz daha bekleyeceğim. Rüzgara çok dikkat edelim. Ben teşekkür ederim. Sevgiler. |
resim yükleyemiyorum hata veriyor neden acaba ?nerde yanlış yapıyorum
|
Glory Morning (sabah sefası) çiçeğine yeni gönül vermiş arkadaşlarımıza nacizane tavsiyem bu sayfaları 1. Mesajdan itibaren okumalarıdır. Bu sayfaya bir çok arkadaşımız yaşadıkları ile edindikleri tecrübeleri aktararak katkı sağlamışlardır, sağlamaya da devam ediyorlar.
Son dönemlerde yazılanlara istinaden 7-8 yıldır bu çiçeği her yıl onlarca çeşidini yetiştirmeye çalışan biri olarak bir kaç tecrübemi paylaşmak istiyorum. Bu yazdıklarımı okurken lütfen aklınızda bu çiçekleri Sapancada yetiştirdiğim bulunsun. Bunu niye söylüyorum farklı iklimlerde farklı sonuçlar alınabilecektir. Öncelikle benim tecrübelerim bu bitkiyi viyollerde veya başka bir ortamda önce çimlendirip sonra kalıcı yerine aldığınızda ya fazla gelişmiyorlar ya da ölüyorlar. Bunun nedenini bilmiyorum. Buradan bu bitkinin şaşırtılacak bitkiler sınıfına girmediğini düşünüyorum. Tohumları direkt toprağa ya da saksıya ektiğinizde çok güzel sonuçlar alabiliyorsunuz. Bu tohumları en azından Marmara bölgesinde ekmek için çok acele etmemek gerektiğini tecrübe ettim. Ne kadar erken eksenizde bir çok cinsinde çiçeklenmeye kolay kolay Temmuz ayından önce başlamıyor. Bu nedenle Mayıs başı gibi tohumlar rahatlıkla ekilebilir. Tohumları saksıya veya toprağa ektiğinizde ne kadar fazla olsada seyreltme yapmanıza gerek yok zaten bazıları daha hızlı gelişirken bazıları daha yavaş gelişiyor. Eğer tohum çimlenmişse olağanüstü bir durum olmadığı sürece hepsi çiçeklerini sizlere sunuyor. Japon Glory Morning türleri benim tecrübelerimde biraz daha geç çiçek açmaya başlıyor. Fakat bu türün katmerli olanları çok uzun süreli çiçekte kalabiliyorlar. Aralık ayına kadar çiçeklerini gördüğümü biliyorum. Bulunduğu yer sabah güneşini alıyor ve gölgede yoksa çiçeklerini 10-11 arası kapatmaya başlıyor. Sabah güneşi almayan yerdekilerle havanın kapalı olduğu zamanlarda çiçeklerin kapanması saat 15-16'yı bulabiliyor. Bazı cinslerinde 2-3 gün çiçekli kaldığı dönemler olabiliyor. Katmerli cinslerin çoğu bir günden fazla çiçekli kalıyor. Hemen hemen hepsi tohum bağlıyor ve cinsine göre 1 ile 10 arasında tohum verebiliyor. Yine cinslerine göre tohum yapıları ve büyüklükleri farklılık gösteriyor. Kol atmaya başladıktan sonra mutlaka çok hızlı gelişim gösteriyorlar. Gölge yerlerde önce yoğun yapraklanıyorlar sonra hızla çiçek yapmaya başlıyorlar. Gölge yerlerde bulunan sabah sefaları daha güneşli yerlerde bulunan sabah sefalarına göre daha geç çiçeklenip, çiçeklenme dönemide daha geç bitiyor. Boylanması 2 metreden başlayıp bazı cinslerde tutanacak yer bulması halinde 10 metreyi geçiyor. Son olarak bu sene çapraz dölleme yapmaya çalışacağım tohum elde edersem seneye çimlendirip nasıl renkler ortaya çıkacak bakacağım. |
1 Eklenti(ler)
2009 yılında sabah sefasını ilk kez tohum paketinde satın aldığımda, hiç bilmediğim, görmediğim bu çiçeği önce çimlendirmiş, sonra şaşırtmıştım. Daha sonraki yıllarda ise hiç tohumlarını toplamadım, üzerinde bahar aylarına kadar kaldı, kimi yerlere saçıldı v.s.
Baharda toprak düzenlemesinde toprağa karışan tohumlar aynı yerde çimlenerek, metal obeliske sarıldılar. Bu sene ipomea dördüncü yılında yine aynı yerde çiçeklenmesine devam edecek, ekstradan ilk kez saksıda deneyeceğim. Bu sene yine viyolden taşıyorum. Toprağı hazır olan bahçeye eksin derim tabi, ama benim gibi toprağı geç hazır olacak aceleciler de dikkat ettikten sonra başarı oranı elde edebilirler. İlk denemede viyolden şaşırtılan sabah sefalarını daha önce galeride paylaşmıştım, bir de burada paylaşayım. Güzelliklerini esirgemiyorlar :) |
tohumları direkt bahçeye diksem sonuç alırmıyım
|
Alıntı:
|
Sabah sefasi cicegi sevenlere bende katildim nihayetinde.
Kelebek calisi arkadasim,fotograftaki SABAH SEFASI nin turu ARLEKINO Bende o turden tohum aldim,bulabildim daha dogrusu..Viyollere ektim,fakat simdilerde yeni ekeceklerim dogrudan topraga olacak..Ciktiklarinda bende fotograflayarak paylasirim..Kuzey bir bolgede bulundugumdan dolayi burdaki cicekler,maalesef cok gec aciyor,cicekleniyor yani....ama yapilacak birsey yok..Seviyorsak,bu mevsim olaylarina da katlanacagiz mecburen |
|
Sayin arkadasim,kelebek calisi.Bende Polonya mensegi Sabah Sefasi cicegi tohumu paketinde yazdigi icin oyle aktardim.Fotograflayip ekleyecegim.
|
Alıntı:
sizi hatalı çıkarmak amacıyla değil, kendi bitkimin tohumlarının orijinini belirtme amaçlı olarak ekledim :) Belki beğenen, bu renklerde arayan arkadaşlarımız olursa, tamamen yönlendirme amaçlı. Aldığım tohum markası da birebir aynı zaten. Siz de güle güle büyütün sabah sefalarınızı, kolay gelsin. |
Insallah arkadasim..hep beraber...
|
1 Eklenti(ler)
Soz verdigim gibi..
|
Selamlar agaclar.net ailesi.
Bir kaç gündür aşağıda da resmini verdiğim garajımızın batıya bakan ve öğlenden itibaren güneş gören ve envai çeşit bitki ile gölge yaptığımız alanı bir sarılıcı ile kaplamaya karar verdiğimden araştırma yaparken agaclar.net'de bu sayfada buldum kendimi. http://img88.imageshack.us/img88/7569/290320122436.jpg Hızlı büyüyen, hoş kokulu ve iri yapraklı oluşu tamda aradığım özellikler iken aklımda soru işaretleride var. Acaba bu sabah sefası kışın yapraklarını döküyor mu? Ve akdeniz iklimini seviyormu. Evimiz Mersin -Bozyazı'da. Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler :) |
Sevgili alperencsm, ben de sizin gibi yeni üyeyim. Aslında bu siteyi üye değilken sık sık ziyaret ediyordum, çok yararlı bir site burası.
Bildiğim kadarıyla sabah sefası pek iklim ayırt etmez, ancak kışa kalmaz bu çiçek. Sararır solar sonra da kurur. Ancak tohumlarını toplar seneye yine mart sonu gibi ekeriz ya da dökülenler havalar ısınınca yeniden çıkarlar. Ayrıca o kapamak istediğiniz bölüme yoğun şekilde tohum atarsanız daha güzel, çokça çiçekli bir manzara elde edersiniz... |
Cevap için teşekkürler.
Yani sabah sefası mevsimlik sarılıcı. Her yıl ekimini tekrarlamak gerekiyor. Doğru anladım değilmi? |
evet mevsimlik sarmaşık. Her yıl yeniden ekilir ya da yere düşenler baharda tekrar canlanır büyür yeniden...:rolleyes:
|
Cevap için tekrar teşekkürler.
Peki çok yıllık, akdeniz iklimini seven, hoş kokulu çiçek açan, bakımı zor olmayan bir sarmaşık öneriniz var mı acaba? Çokmu şey istiyorum yoksa :D |
Alper bey,
Size onerim Mor Salkim,Clematis,Yasemin cesitleri olabilir..Onlar da sarici ve cok yillik..Burdaki siteyi gezerseniz,bence daha cok cesit kesfedersiniz..:p |
Merhaba. Ben de ilk defa başladım çiçek yetiştirmeye. Heves geldi. ilk lalem oldu çok güzel şu anda capcanlı. bimden ipek çiçeği ve sabah sefası tohumu aldım 2 gün önce tohumları ektim. bir kaç sorum olacak ne zamana kadar çimlenirler acaba bir de tohumları ektikten sonra üstüne biraz fazla torf koydum sanırım yinede çimlenirler mi? balkonda gölgedeler şu anda. Ne kadar su koymak gerekir. çok su isterler mi? bu arada buralar daha yeni yeni ısınmaya başladı.
|
Sayin semra.
Google den baktigima gore 7-10 gunde cimlenir diye yaziyor..Ben gecen hafta ekmistim ve baslamislar cimlenmeye..Demek dogru.. Topragini kuru gordugunuz zaman az bos camsil sisesi icinde su koyup fisfis yapin..her kurudugunda,cimlene kadar..Ben en azindan oyle yapiyorum.. |
alperencsm,
sabah sefasının kışın yapraklarını dökmeyen cinsi de var. üstelik çiçekleri de daha büyük açyor mevsimlik olanına göre... bende var ordan biliyorum. hatta aynı yerden 2 çiçek açıyor, birisi mor birisi de mavi gibi.... antalya da yaşıyorum. bu çiçeğin istediiği 2 şey güneş ve su... |
Merhaba,
75 litrelik büyük saksılarda gündüz sefası yetiştirmek istiyorum ancak onları yukarı doğru sardırmak yerine aşağıya doğru sarkıtmak niyetindeyim. Bu koşulda gelişim gösterirler mi? Üç koca saksım ve bol güneşli yerim var, zahmetsiz, sık çiçekli ve tüm saksıyı kaplayacak bir çiçek arayışındayım aklıma Gündüz Sefası geldi. Tecrübeli üyeler fikir bildirilerse hemen çalışmalara başlamak istiyorum ki bu yaz çiçeksiz kalmayayım:) |
Alıntı:
gündüz sefası kendi etrafında sarılarak yukarı doğru hareket etme karakterinde bir bitkidir. Sarılıcı özelliği gereği, sizin saksılarınızdan aşağı doğru sarkarak büyümek yerine, birbirleri üzerine kol atarak, kalın bir halat gibi birbirlerine dolanacaklardır. Deneyebilirsiniz tabi, ama hayal kırıklığı yaşamamanız ve uğraştığınıza değmeyebileceği riskini göze alırsanız deneyin derim. |
Sn. Kelebek çalısı,
İlginize ve hızlı cevabınıza sonsuz teşekkürler, en iyisi bitkiyi doğasının dışında bir harekete zorlamamak sanırım. Biraz araştırdım, bir gündüz sefası türü olan "Convolvulus tricolor- Royal Ensign" adındaki cice gündüz sefası büyük saksılarda ya da bahçe bodürlerinde sarkıtılarak da kullanılabiliyormuş. Ben bir saksımda deniyorum başarılı olursam burada paylaşırım. Diğer saksılar içinse sardunyaya karar verdi,m, hem zahmetsiz hem de uzun süre çiçekli. |
2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Sitenin kaldırım kenarına gündüz sefası tohumu ekmiştim. Burada hedera ve amerikan sarmaşıkları da var. İstanbul' a göre rakımdan dolayı nispeten serin ve batı cephe olduğundan çiçekler en azından sabahtan öğlene kadar kalır diye düşünüyorum. Sanırım çimlenmeyi başarmışlar( diğer sarmaşıklar ile karıştırmıyorum değil mi, doğrulayabilirseniz sevirinim.) Tellere doğru uzatmak için biraz uzayınca elimle mi biçim vermeliyim yoksa marketlerde satılan teller ile yol mu yapmalıyım sarılmaları için? Bir şekilde kaldırımın ters tarafından çıktılar. Fikir verebilirseniz çok sevinirim. Selamlar. |
Sn. tatlıbezelye,
yaprak yapılarını sabah sefasına benzetemedim doğrusu. Yakın çekim yapsaydınız keşke. Belki benim ektiğim sabah sefasından farklı bir türdür sizinki. Fikrimi değiştirdim. Belki Ipomoea triloba olabilir sizin tohumlardan çıkan. Sardırma konusunda ise, biraz uzak kalmış gibi haklısınız. Ağ türü bir sistem ile duvara bağlantısını sağlayabilirsiniz belki de. Bir kaç yerde böyle uygulamalar görmüştüm. |
Morning glory « Tokyo Green Space
Sabah sefasını sardırmak ve kullanım alanları ile ilgili çeşitli fotoğraflar ve fikirler elde edebilirsiniz. Apartman dairesi balkonuna sabah sefasından yeşil perde yapma fikri de enteresanmış. |
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Hızlı cevap için çok teşekkürler. Pakete baktığımda iri mavi çiçekli gündüz sefası yazıyor. "Ipomea volubilis bleue" BU yüzden sanırım siz de triloba olabilir dediniz. Biraz daha net resim ekliyorum. Umalım da hedera veya amerikan sarmaşıkları ile karıştırıyor olmayayım. Tohumları serptiğim yerden çıkmadıkları için kuvvetli bir ihtimal bu:( Selamlar. |
Yaprak yapısı convolvulus ailesinin yaprak yapısı. Gövde rengi bordo gibi görüyorum. Ben de merak ettim bilemediğim bu türü.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025