agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Quisqualis indica (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/23409.htm)

selis 25-06-2012 17:54

Uzun zamandır fotoğraflara bakıp bakıp kedi gibi yalanıyordum.. :p
Bugün, komik bir olayla 3 tane tohumum oldu.. :)

Teşekkürler drhegeli ;)

Tura 25-06-2012 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 989654)
Uzun zamandır fotoğraflara bakıp bakıp kedi gibi yalanıyordum.. :p
Bugün, komik bir olayla 3 tane tohumum oldu.. :)

Teşekkürler drhegeli ;)

Üç tane mi?

selis 25-06-2012 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 989667)
Üç tane mi?

Firesiz çimlenirlerse, evet ;)

Benol Hazaroğlu 04-07-2012 11:34

1 Eklenti(ler)
Daha evrimini tamamlamadı. Gelişip serpilmekle meşgul güzel kızım.

günebakan 04-07-2012 16:58

1 Eklenti(ler)
Sevgili Agozce nasıl güzel bakabilmişmiyim bu güzele inşallah çiçeğini de görürüz. Çok teşekkürler:)

Eklenti 315579

agozce 04-07-2012 19:35

Gayet sağlıklı görünüyor, maşallah.

Dilerim kısa zamanda çiçek görürüz hepimiz.

iris41 04-07-2012 21:49

Bütün bindallı yetiştirenleri kutluyorum ;)
ilk baharda bu bitki tamamen yaprak kurutuyor ve kuru bir dal kalıyor sonra canlanıyormuş bunu ilk sayfaya not düşülmesi gerek yoksa benim gibi kurudu diye atan cıkabilir :(
Öylede öldü numarası yapılmazki ama haksızlık . jazebelin uyarısı cok gec geldi
off off

acemifüsun 05-07-2012 13:39

Aldığım çelikler mükemmel köklendi, sonra da onları kurudu diye hep attım, sayısını hatırlamıyorum :) Sanıyorum köklendirip, yolladığım 2 arkadaşımı da benim gibi yanılttı:)

günebakan 05-07-2012 16:10

Bu güzel ölü taklidi yapıyor galiba:)

Jezebel 08-07-2012 08:25

1 Eklenti(ler)
İklim uygun olan bölgelerde bitkinin toprakta daha güzel geliştiğini söylemek isterim.
Bu resim de bunun ıspatı;)

Eklenti 316525

İklim koşulları uygun olmayanlar mümkün olduğu kadar büyük bir saksıya dikmelerini tavsiye ederim.

selis 08-07-2012 11:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 995589)
toprakta daha güzel geliştiğini

Saksidaki ve topraktaki bitkiler yaşıt mı peki?

Jezebel 08-07-2012 11:13

Sevgili selis;)
Saksıdaki 4 aylık bebek, topraktaki de toprak seviyesine kadar donmuştu.
Topraktaki 1 yaşında kök sistemine sahip diyelim;)

selis 12-07-2012 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 772028)
Tropik ancak tohumlar aşırı sıcağı sevmiyor

Arkadaşlar, hani benim mucize eseri edindiğim 3 tane tohumum var ya.. ;)
Çimlenme ile ilgili tüm satırları okumama rağmen, şu mesajı okuduktan sonra korkup, çürümesinler diye hiçbir işlem yapamamıştım.. İzmir çok sıcak.. Onlar bana bakıyor, ben onlara..
Sonbaharı mı bekleyeyim, kaldım böyle :(

agozce 12-07-2012 23:58

En azından bir tanesini dene..Islat, kabuğu tamamen soy, nemli perlit-torf karışımına ek..Üzerine poşet geçir..Torak kurudukça az az sula bence..:)).

Olmassa sana çelik yaparız korkma..

Tura 13-07-2012 07:37

Tohumları sakladığın yer de önemli.

Durduk yerde tohumu çürütmeyesin.

selis 13-07-2012 08:59

Sn. Tura biliyormuş da konuşmuşsunuz :(
Agozce'nin dediği gibi dün gece tohumun bir tanesini ıslattım sabah kabuğu soyunca içinin küflenmiş olduğunu gördüm.. Diğerlerini de ıslattım şimdi..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 997654)
Olmassa sana çelik yaparız korkma..

Diğerleri de aynı çıkarsa bu sözü hatırlatırım :p

Tura 13-07-2012 09:29

Tüh üzüldüm şimdi.
Islattığından dolayı olmamıştır değil mi? Herhalde 1 gecede küflenmez.

selis 13-07-2012 10:34

1 Eklenti(ler)
Ben iyi saklayamamışım demek ki :(

Diğer tohumları açtım, geçmiş sayfalardan tohum fotoğrafı da buldum.. Sanki bendekiler biraz buruşuk gibi.. Biri çıksa bari :)

Sûz-i Dilârâ 13-07-2012 11:19

Kaynak: Zengarden

Quisqualis indica çimlendirme: Geçirgenliği yüksek, su tutumu iyi kaliteli saksı toprağına 24 saat ılık suda beklettiğiniz tohumların dikimini yapınız. Suda bekletme ertesinde dikimden önce tohumun sivri uç kısmını sıktığınızda kolaylıkla ikiye ayrılan ağız kısmını göreceksiniz. Ağız kısmı hafifçe ikiye ayrıldıktan sonra dikimini yapabilirsiniz. Bu tohumun içine nem almasını kolaylaştıracaktır. Bunun haricinde tohumun kalın ilk gövdesini tamamen soyup sadece iç çekirdek kısmını dikmekte uygulanan yöntemler arasında olup, bu yöntem seçilecekse çimlendirmenin steril ve temiz ortamda yapılmasına özen gösterilmelidir.

Nemli torf toprağına bu şekilde kendi kalınlığı kadar derine dikilen tohum 20-24 derecede ort. 20 günde çimlenir.

Quisqualis indica, kesinlikle etkileyici, ilk görüşte aklınızı başınızdan alacak bir tırmanıcı bitkidir. Çiçeklenme döneminde baştan aşağı salkımlar halinde kokulu ve aynı salkımda 3 farklı renkte çiçeklerle bezenen gerçek bir doğa harikasıdır. Çin hanımeli - chinese honeysucle - olarak bilinen sarıcı bitki tropik bir bitki olup 10 derecenin altında ne yazıkki soğuktan etkilenir. Ancak saksıda yaşayabilmesi ve gelişip çiçeklenebilmesi nedeni ile genelde kış aylarına girmeden dondan korunaklı bir yerde kışı geçirmesi sağlanır.

Oldukça arsız olan bitki budanmadığı takdirde kısa sürede yakınında bulunan tutunabileceği herşeye sarılarak tek bir sezonda büyük bir alanı kaplayabilir. Çiçeklenme yaz boyu devam eder, sıcakla birlikte çiçeklenmede artar. Yoğun olarak gece kokulu olan çiçekler, salkımlar halinde açarlar. İlk evrede beyaz olan bu 5 yapraklı çiçekler daha sonra pembe ve en sonunda kırmızı renk alırlar. Bu özellikleri nedeni ile her salkım üzerinde beyaz pembe ve kırmızı çiçekleri aynı anda görmek mümkün olmaktadır.

Uygun ortamda bitki her dem yeşildir. Yaprakları güzel kıvrımlı, parlak ve canlı renkli olup dikili olduğu alana renk ve canlılık katar.

Tohumdan üretimi kolay olan bitkinin tohumları kolaylıkla 3 cm büyüklüğe ulaşabilen oldukça büyük tohumlardır. Bu değerli tohumlar içlerinde sadece eşsiz güzellikte bir bitkiyi barındırmaz aynı zamanda geleneksel ve modern tıpta yaygın olarak kullanılan şifalı özellikleride içinlerinde saklarlar. Böbrek iltihaplarını kurutmadan, cild hastalıklarına, yüksek ateşten idrar yolu rahatsızlıklarına dek pek çok alanda da ilaç olarak kullanılırlar.

Sûz-i Dilârâ 13-07-2012 11:22

selis, benim tohumlarım geldiğinde böyle buruşuk değillerdi. :(

Mart ortası gibiydi sanırım gelen tohumları tarifteki gibi suda bekletip toprağa gömdüm, hatta anlattığım gibi bayağı kurcalamama rağmen yine de çimlendi.

Bence tohum ekilecekse kesinlikle şubat sonu, mart ve nisan ayları ekilmeli. Diğer zamanlar tohum işi riskli.

Jezebel 13-07-2012 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 997740)
Ben iyi saklayamamışım demek ki :(

Diğer tohumları açtım, geçmiş sayfalardan tohum fotoğrafı da buldum.. Sanki bendekiler biraz buruşuk gibi.. Biri çıksa bari :)

Umutsuzluğa kapılma lütfen, suda beklet ve 1:3 steril perlit / cocopeat karışımına ek ( vermikulit daha iyi olurdu ama İzmirde yok).
Toprak enfekte olabilir. Ektiğin violleri serin ortamda tam gölgede beklet.
Ben tohumları temizlemek için Potasyum permanganat kullanıyorum, eczanede permasol olarak satılıyor.
Tabletlerden milimetrik bir kırıntı koparıp suya atıyorum, su pembe bir hal alıyor. Bu pembe su içinde 30 dk bekletiyorum.
Sonra temiz su ile durulayıp ekiyorum.
Kontrolün kolay olması için de tohumun üstünü 2-3 mm karışımla örtüyorum, en ufak hareket veya çürümeyi hemen farkedebilirsiniz.
Strech ile sera oluşturmayı unutma.
Kolay gelsin.

Tura 13-07-2012 13:01

Vermikülit bende var. Bir cimcik göndereyim.

selis 13-07-2012 13:14

Jezebel resmen sizin tohum çimlendirme laboratuvarınız var, söylediklerinizin çoğunu yapamam çok zor ama deneyeceğim.. Teşekkür ederim..
Sn. Tura iyi olurdu ama tohumlar suda, akşam dikeceğim :(

selis 13-07-2012 20:02

Suda bekleyen tohumların ikinci kabuklarını hafifçe soydum.. Yeşillerdi, yaşıyorlar ve diktim ;)
Tek sorun çimlenecekler mi? :)

agozce 13-07-2012 20:06

Seliscim korkma dene.... her ihtimale karşı sana çelik ekeceğim...

selis 13-07-2012 20:10

Agozce çok sağ olun 15 gün sonra başlığı hortlatırım. :)

agozce 13-07-2012 20:22

2 ayda çimleniyor tohum...Çelik ne kadar da köklenir bakacaz..Haber veririm.

selis 13-07-2012 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 997752)
Kaynak: Zengarden
Nemli torf toprağına bu şekilde kendi kalınlığı kadar derine dikilen tohum 20-24 derecede ort. 20 günde çimlenir.

Önceki sayfalarda da 15-20 gün diye okumuştum :(

Jezebel 13-07-2012 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 997804)
Jezebel resmen sizin tohum çimlendirme laboratuvarınız var, söylediklerinizin çoğunu yapamam çok zor ama deneyeceğim.. Teşekkür ederim..
Sn. Tura iyi olurdu ama tohumlar suda, akşam dikeceğim :(

Aslında basit şeyler bunlar:rolleyes:
Hiç bir zorluğu yok.
Yakın olsanız "verin ben yapayım" derdim.
Kolay gelsin.

Dansel 13-07-2012 23:24

Zengardenden aldığım tohum 4 aydır cimlenmeyi bekliyor. Oysa tüm talimatlara uyarak ekmiştim.Çok istemiştim ama sanırım başaramadım.

Jezebel 15-07-2012 08:50

Tüm koşulları sağlayabilirsiniz ancak ısıyı 24 saat boyunca 20-24 derece arasında tutamazsınız.Bunu yapamıyorsanız diğer şartlar pek bir işe yaramıyor:(
İlk denememde 2 tohumu böyle çürüttüm.

Dansel 15-07-2012 14:35

Sabit ısılı küçük serada tuttum. Ama yeterli olmadı.

acemifüsun 29-07-2012 14:38

2 Eklenti(ler)
Bindallı, sarmaşık olduğunu hatırladı:) Son durumu

Benol Hazaroğlu 29-07-2012 17:07

Benimki hep dip sürgünlerini çoğaltıyor.

Ne zaman hatırlayacak acaba.

acemifüsun 29-07-2012 21:14

Son 1 ayda sarmaşık formuna girdi. Özellikle Jezebelin uyarısı ile limon tuzu uygulamamdan sonra gelişimi değişti.

Benol Hazaroğlu 29-07-2012 22:26

Ben de hemen uygulamıştım ama enine sürgün verdi.
Alt bölüm gayet dolgun bir görünüme kavuştu. Çelik alsam olur mu acaba?

agozce 29-07-2012 22:50

Benol Hanım, altlar dolunca sürgün veriyor bence.

Sürgünden sonra çelik almanızı tavsiye ederim.

Galiba bu yılda çiçek göremeyeceğiz....Ama seneye kesin..:))

acemifüsun 30-07-2012 11:00

Ben çelikleri sonbahar ve kışın köklendirdim, hemen hemen hepsi köklendi, fakat kışın yaprak döktüğü için köklenenler öldü zannettim. İnatla yaz başı çelikten ürettiğim 2 minik bindallım daha var, biraz daha gelişinler asıl sahiplerine gidecekler. En kolay köklenme şişen tablette oldu.

selis 31-07-2012 20:23

Söylemeyi unuttum, tohumlarım 1 hafta sonra çürüdü..
Tohumlar mucize eseri gelmişti, çeliği de öyle olur umarım ;)

agozce 31-07-2012 22:34

Olacak merak etme...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025